obce cywilizacje w galaktyce drogi mlecznej 133421 516

O temacie

Autor Kazzmir

Zaczęty 22.10.2015 roku

Wyświetleń 133421

Odpowiedzi 516

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Jeden z najsłynniejszych myślicieli epoki, Wolter mówi tak:

Nie mogę pojąć, by ten zegar mógł istnieć, a nie było zegarmistrza.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Nie mogę pojąć, by ten zegar mógł istnieć, a nie było zegarmistrza.
a ja myślę że mylisz to z grafiki z czymś czego nie rozumiemy. bardzo chcemy zrozumieć, ale mitologia, sacrum, rytuały, wierzenia są jak plotki o szefie korporacji która zatrudnia milion osób. nie ma żadnego stycznego punkty pomiędzy nim a zwykłym pracownikiem. nawet nie siedzą w tym samym budynku. ktoś inny podpisuje zwolnienia i tak dalej. starotestamentowy bóg podobnie jak zeus, thor i reszta to tylko próba ujarzmienia tego czego nie rozumiemy. głupia, samolubna i bardzo często okrutna.

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Frizbick
  • Gość
to dopiero niespodzianka xD ale pewnie datowanie węglem c-14 też nie jest wiarygodne?

http://whatnext.pl/odkryty-w-szwecji-swierk-ma-9550-lat-to-najstarsze-drzewo-na-swiecie/

To bardzo ciekawa informacja. Jeśli byłaby to prawda, to i tak nie przeczyłoby to dowodom przedstawionym przez kreacjonistów. A więc ziemia może mieć co najwyżej 10 000 lat. Może nawet więcej, ale w życiu nie miliony. 6000 lat jest dopiero liczone od narodzenia pierwszych dzieci przez pierwszych rodziców. Czyli po utraceniu nieśmiertelności na skutek grzechu. Musieli więc opuścić raj. Natomiast wcześniej nie wiadomo ile lat żyli ci pierwsi ludzie w raju, tego nie możemy określić i nigdy nie dowiemy się. W takim wypadku wiek ziemi będzie większy niż 6000.

Post połączony: 2017-02-21, 23:28
Nic we wszechświecie nie powstało z przypadku.
A coś takiego jak zbieg okoliczności?  :|   

Zresztą nawet nie mam pojęcia czemu kurwa mieszacie biblie z nauką, przecież to są dwie zupełne różne sytuację nie powiązane ze sobą

Niektórych tajemnic nauka nie wyjaśnia. :)
Cofamy się do punktu wyjścia. Niestety znowu książka napisana przez starożytnych pasterzy staje się mądrzejsza od wszystkiego innego  :/
Ja nie wiem już, czy daję się tak łatwo trollować czy naprawdę ktoś wierzy w to wszystko ale czuję się w takiej sytuacji lekko... bezsilny. To zadziwiające jak religia wpływa na ludzkie umysły dowolnie je kształtując i pozwala na całkowite zatracenie się w niej.
Tak czy inaczej, nie twierdzę, że Wszechświat nie mógł powstać poprzez działanie wszechmogącego bytu będącego jego konstruktorem. Być może świat wyłonił się z chaosu, może też na początku istniało tylko bezkresne morze i krążący pod postacią łabędzia nad przepastną otchłanią bóg Świętowit. Cholera tam ich wie. Ja natomiast uznaję tylko to, co zostało udowodnione i działa zgodnie z poznanymi prawami rządzącymi tym światem. I jak na razie takową teorią jest teoria Wielkiego Wybuchu (nie wiem, gdzie się uczyłeś fizyki ale możesz zerknąć jeśli w ogóle cię to obchodzi jakkolwiek słabym źródłem jest wikipedia https://pl.wikipedia.org/wiki/Wielki_Wybuch). Rozumiem, że ludzie potrzebują wiary, muszą mieć sens w życiu i sobie takowy tworzą tak jak stworzyli tysiące lat temu wytłumaczenia dla rzeczy przez nich niepojętych ale mi nie jest to jakoś do niczego potrzebne.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Nareszcie coś konkretnego. Wiem co to teoria wielkiego wybuchu, còż to tylko teoria. Na razie nie jest udowodniona w pełni, nie wiadomo nawet skąd się ten groszek pojawił, który eksplodował. Istnieje jednak coś takiego jak ewolucja teistyczna, która uważa, że Bóg wprawił w ruch wszelką materię i od tego momentu pozostawił wszystko własnemu losowi. Podsumuwując to wszystko, nie ma jednoznacznej i absolutnej odpowiedzi. Wszędzie jest ta wątpliwość i niepewność, więc pozostaje wiara.

Ludzie (...) lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni (...) Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
teorii boga też nikt do tej pory nie udowodnił...

Bible's 'Great Flood' Shows Climate Change Isn't Man-Made
https://www.youtube.com/watch?v=xloJTBKswYA

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy603
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Skoro wszystko miało swój początek to skąd wziął się Bóg?
Jeśli zakładacie że istnienie Boga jest naturalną koleją rzeczy, to przecież równie dobrze wszechświat może taką być i istnieć "po prostu".

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Zacytuje pewny komentarz na yt

burkoslaw, te przykłądy które podałem, krążą w sieci, ponieważ ktoś źle odczytał Biblię, a dowody są na wyciągniecie ręki, tylko trzeba użyć tej logiki trochę i czytać ze zrozumieniem. Księgi religijne to nie instrukcja budowy silnika spalinowego, to nie instrukcja tylko nauka, którą każdy może nieco inaczej odebrać, ale sens jest ten sam. Dodatkowo te księgi były napisane dawno temu, przez ludzi o odmiennej mentalności i postrzeganiu świata, ale też tak, by przyszłe pokolenia nie miały większej trudności by z tych nauk korzystać. Prosty przykład - wspomniane przeze mnie stworzenie w 6 dni, to jest czysta metafora, ponieważ gdybyś jeden z drugim czytał tę Biblię ze zrozumieniem i skupieniem, to byś wiedział, że już w ''pierwszym dniu'' stworzenia, jest mowa o dniach, podczas gdy stworzenie ciał niebieskich i cyklu dnia i nocy (czyli to co pozwoliło człowiekowi później ustalić umownie dobowy system) miało miejsce w ''dniach'' kolejnych. Przecież Bóg nie dał ludziom systemu 24 godzinnego. Także, Bóg mógł tworzyć poszczególne etapy przez miliony, miliardy lat, ale ludziom łatwiej powiedzieć, że Bóg tworzył w ''dniach'' niż rzucać abstrakcyjne 9 zerowe cyferki.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
myślę że wielu się z tym zgodzi, nawet ja. ale założeniem biblii jest jej pochodzenie od boga, to bóg mówi do nas metaforami, zamiast wyłuszczyć skąd świat pochodzi kawa na ławę? czy uciekli by gdyby dowiedzieli się prawdy?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Biblia nigdy nie miala byc slownikiem, tylko ksiega postepowania czlowieka, przyklad, stworzenie czlowieka, gdy ewa zerwala owoc, mial pokazac ludzka pyche czlowieka, a nie jak zostal stworzony czlowiek.

Zakladajac ze gdzies tam istnieje Bóg i natchnal czlowieka do napisania ksiegi, czy bombardowalby jakimis pojeciami ktorymi wtedy czlowiek nie rozumialby, nie

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Dlaczego by nie pójść dalej i nie stwierdzić, że sam Bóg w Biblii też jest tylko konceptem, a nie realnym bytem?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Głupi rzekł w sercu swoim: Nie ma Boga.
Holy Bible.

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Dlaczego by nie pójść dalej i nie stwierdzić, że sam Bóg w Biblii też jest tylko konceptem, a nie realnym bytem?
Jezus istniał naprawdę, a zresztą wtedy wierzenie przestałoby mieć sens, prawda?

Frizbick
  • Gość
Holy Bible.
Więc twierdzisz, że każdy ateista jest idiotą?

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Jezus istniał naprawdę, a zresztą wtedy wierzenie przestałoby mieć sens, prawda?
jakieś dowody?

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Wzmianki o nim są w historycznych księgach, poszukaj trochę jak cię to interesuję

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
Wzmianki o nim są w historycznych księgach, poszukaj trochę jak cię to interesuję
ale nie wiesz jakie to księgi? wiesz tylko tyle że jakieś są ale jakie to już zostaw do szukania tym którzy mają wątpliwości.

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Holy Bible.

Nie ja. Tylko Biblia tak twierdzi.

Ps. Panowie, chyba za bardzo odchodzimy od tematu nieprawdaż?

Frizbick
  • Gość
Holy Bible.

Dobra, ale uważasz, że to na miejscu dawać takie cytaty? Jak zacznę cytować Mein Kampf to też mogę to sobie usprawiedliwić to tym, że to nie ja tylko Hitler?

Zireael

Zireael

Użytkownicy
Przezorny
posty388
Propsy304
NagrodyV
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Przezorny
Nie rozumiem w czym ty masz problem?
Przytoczyłem treść z Bilbi w formie cytatu, który wyraźnie związany jest z tematem Boga i wiary.

Nie na miejscu jest przytaczanie cytatu hitlera, który nie ma powiązania z poruszanym przez nas tematem.

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
bóg też tak uważa?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry