Developing > Silniki graficzne
Silniki
Sawik:
No więc taki luźny temacik do wrzucania silników zbyt mało popularnych żeby osobny temat miał sens (patrz ten silniczek od Pagana)
Paradox Game Engine
https://www.youtube.com/watch?v=5gHKp9t4lms
Zdaje mi się że próbuje udawać Unity, jak będę w domu mam zamiar dłużej się nim pobawić, głównie chodzi mi o sprawdzenie build'a, bo nawet małe gry na Unity ważą więcej niż mogłyby. (chyba że ktoś zna jakiś lekki silniczek).
inż. Avallach:
Rzeczywiście pod wieloma względami "zrzyna" z Unity :D
Skrypty w C#, budowanie z jednego źródła na wszystkie główne platformy, shadery w HLSL itd.
Ale i pod wieloma względami wyprzedza Unity - jest CAŁY w C# (Unity jest w C++, tylko kod tworzonej gry jest w C#) i otwartoźródłowy. Nie wiem jak to się odbija na wydajności, ale na nie-mobilnych platformach nie powinno być dużym problemem. Za to dzięki temu można lepiej integrować grę z silnikiem (nie polegając w całości na API).
Sawik, ani gry na Unity, ani na tym nie będą tak łatwo ważyć mniej. Razem z nimi dołączasz całego .NET Frameworka. On waży swoje pare mb (sprawdź rozmiar plików w paczce i wszystko będzie jasne). Można wycinać z niego niepotrzebne części przy budowaniu, ale do tego potrzeba Unity Pro. Ewentualnie mógłbyś próbować podmienić libkę z nim na samodzielnie wykrojoną (tylko czym? jakieś narzędzia chyba do czegoś takiego są, ale ja ich nie znam).
Sawik:
--- Cytat: Avallach w 2015-03-31, 21:52 ---Sawik, ani gry na Unity, ani na tym nie będą tak łatwo ważyć mniej. Razem z nimi dołączasz całego .NET Frameworka. On waży swoje pare mb (sprawdź rozmiar plików w paczce i wszystko będzie jasne). Można wycinać z niego niepotrzebne części przy budowaniu, ale do tego potrzeba Unity Pro. Ewentualnie mógłbyś próbować podmienić libkę z nim na samodzielnie wykrojoną (tylko czym? jakieś narzędzia chyba do czegoś takiego są, ale ja ich nie znam).
--- Koniec cytatu ---
To w sumie lipa, bo ostatnio naszło mnie na pisanie prostych gierek np. kółko i krzyżyk, trzy graficzki, parę kb kodu, a bulid około 50mb.
Nie chciałbym zmieniać całkiem języka, ale robienie takich minigierek na PC jest strasznie nieopłacalne na Unity ze względu na masywną paczkę.
inż. Avallach:
No chyba żartujesz. Piszę że nie będą tak łatwo ważyć mniej, ale absolutnie nie zgadzam się z tym że są masywne jak na gry PC. Parę mb to prawie nic przy obecnych łączach internetowych. Bez problemu streamuje się je w przeglądarce. Trochę teraz gwiazdorzysz.
Jeszcze co do tego Paradoxa - ani mi się śni przerzucać z Unity, ale fajnie że ktoś robi im konkurencję i pokazuje ciekawe kierunki rozwoju :D
Sawik:
50mb na kółko i krzyżyk jest ok? :|
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej