Inna twórczość > Platforma .NET

[C#] Oświetlenie 2D

<< < (15/15)

Sauron:
Zmieniłem znaki w macierzach i działa. Dlaczego? Co miałem źle?

--- Cytuj ---Po pierwsze zamień R z G(...)
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego? :D

BTW:

--- Cytuj ---Odwrócenie znaków w macierzy wag da te same efekty co inwersja odpowiadającej mu pochodnej odpowiadającej temu samemu kierunkowi tj G_i = 255 - G_i. Ogólnie mówiąc nie ma znaczenia w którym miejscu zrobisz tego fixa.
--- Koniec cytatu ---
Nie chodziło Ci o, np. Gx = -Gx? Bo mi wydaję się to działać.

mgr Fartuess:

--- Cytat: Sauron w 2015-04-10, 15:57 ---Zmieniłem znaki w macierzach i działa. Dlaczego? Co miałem źle?

--- Koniec cytatu ---
Wartości XY wektora miałeś przeciwne. Możesz albo je sobie odwrócić potem, albo zmienić znaki w macierzach sobela, żeby od razu generowało dobrze. Nie ma to zbytnio znaczenia jak to zrobisz.

--- Cytat: Sauron w 2015-04-10, 15:57 ---
--- Cytuj ---Po pierwsze zamień R z G(...)
--- Koniec cytatu ---
Dlaczego? :D

--- Koniec cytatu ---
Mogłem to źle ocenić, ale czasem przez pomyłkę mogą być one zamienione. Wtedy albo zamieniasz X,Y (R,G) albo zamieniasz ze sobą macierze sobela. No, ale jeśli wszystko wygląda już dobrze, to nie musisz tego robić.

--- Cytat: Sauron w 2015-04-10, 15:57 ---Nie chodziło Ci o, np. Gx = -Gx? Bo mi wydaję się to działać.

--- Koniec cytatu ---
W przestrzeni [-1.0; 1.0] tak będzie zrobiona inwersja. W przestrzeni [0; 255] już raczej inaczej.

Sauron:
Ważne że wszystko działa :P
Fartuess - kłaniam się  :bows: Brawo!

mgr Fartuess:
Z odpowiednimi przeróbkami i po wyprowadzeniu większych macierzy do wykrywania krawędzi (matma stojąca za sobelem) można z tego zrobić generator normalmap jak z Crazybumpa.

Jeśli chcesz iść dalej i zrobić displacement mapping, to tutaj linkuje ci materiały których ja używałem gdy go implementowałem u siebie. Są nowsze i szybsze metody, ale one są raczej bardziej skomplikowanym rozwinięciem tego samego.

http://graphics.cs.brown.edu/games/SteepParallax/index.html
http://graphics.cs.brown.edu/games/SteepParallax/mcguire-steepparallax.pdf

Sauron:
Ok, poczytam. Dzięki!

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[*] Poprzednia strona

Idź do wersji pełnej