Problemy techniczne 192802 336

O temacie

Autor

Zaczęty 19.01.2015 roku

Wyświetleń 192802

Odpowiedzi 336

szczurek

szczurek

Użytkownicy
Menda serowa
posty10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Menda serowa
Bardzo bardzo Ci dziękuję! Teraz działa.

Czy jest jakiś sposób żeby filmiki mi się podczas gry normalnie mimo wszystko odtwarzały? Czy na całą zaistniałą sytuację wpływ może mieć to, że mam zainstalowaną paczkę do grafiki z DX11?

Pozdrawiam!

gothic1210
  • Gość
DX 11 raczej nie ma na to wpływu. Jest jakiś konflikt pomiędzy twoją kartą graficzną a grą. Wątpię żeby udało się to jakoś obejść, choć może ktoś ma na to sposób. Zależy jaka karta. Dla nVidii był jakiś patch do Gothica.

szczurek

szczurek

Użytkownicy
Menda serowa
posty10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Menda serowa

szczurek

Problemy techniczne
#242 2017-06-19, 12:41(Ostatnia zmiana: 2017-06-19, 19:27)
Zintegrowana karta nVidii na laptopie, więc może i to jest przyczyną. Tak czy siak dziękuję, jakoś przeżyję, ewentualnie poczytam w sieci ;)

Ostatnie już chyba pytanie, chciałbym żeby gra chodziła w okienku w troszkę mniejszej rozdzielczości niż ta, którą mam ustawioną w windowsie. W pliku gothic.ini jest linijka odpowiedzialna za to aby gra uruchamiała się w okienku, jednak zmiana parametru "zStartupWindowed" z 0 na 1 nie przynosi pożądanego efektu.

Podobnie sprawa ma się z rozdzielczością, w grze automatycznie ustawia mi na taką samą jak mam w windowsie, gdy próbuje ustawić sobie niższą, to automatycznie przywraca tą najwyższą, tak jakby coś wymuszało synchronizację z windowsowymi ustawieniami. Jakieś pomysły jak temu zaradzić? Znowu winowajcą okaże się karta nVidii? :P

Pozdrawiam!

Edit 19.06.2017 godz. 19:29

Problem z rozdzielczością rozwiązałem, po prostu musiałem zmieniać ją poprzez "wbudowany" w patcha od dx11 panel. Pozostała kwestia nie otwierania się gry w trybie okienkowym, za każdym razem muszę robić alt+enter żeby zrobiło się okienko :/

Jeśli ktoś ma pomysł to proszę o porady ;)

gothic1210
  • Gość
Z DX11 nie da się grać w okienku. Musiałbyś z niego zrezygnować :P

szczurek

szczurek

Użytkownicy
Menda serowa
posty10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Menda serowa
Kurcze, zawsze pod górkę :D
No nic, pokombinuje troszkę i na pewno coś wymyślę :P
Tak czy siak dzięki bardzo, gra mi działa i to się liczy.

Pozdrawiam!

szczurek

szczurek

Użytkownicy
Menda serowa
posty10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Menda serowa
Znowu ja, przepraszam że post pod postem, ale mam pytanie odnośnie jasności, gammy itp.
Zmiana suwakiem w grze nie przynosi jakichkolwiek efektów, podobnie jest ze zmianą parametrów w pliku gothic.ini.

Gra jest "troszkę" ciemna po zmroku, a z racji tego że streamuje chciałbym żeby większość tego co robię było dobrze widoczne także w nocy ;)

Pozdrawiam

gothic1210
  • Gość
Musisz to zrobić w menu DirectX11, bo pewnie z niego korzystasz.

szczurek

szczurek

Użytkownicy
Menda serowa
posty10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Menda serowa
Właśnie się go pozbyłem, bo nie współgrał z OBS'em. Usunąłem całość i zainstalowałem od nowa na czysto, stąd moje zdziwienie i zarazem pytanie w tej sprawie ;)

gothic1210
  • Gość
To musisz grać w oknie w takim razie. Wtedy ustawienia gammy są pobierane z pulpitu. Musisz przejść na tryb pełnoekranowy albo rozjaśnić sobie w Windowsie :D

pablo123123

pablo123123

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja mam problem z g1 ER instaluje SP, Instaluje playerkita i po wlaczeniu gry przez starter włącza mi się gra ale jest cały czarny ekran. Po zrobieniu alt+tab gra normalnie pracuje ale przy powrocie do gry znowu gra się freezuje i robi się czarny ekran. W czym moze byc problem ? Zgodnosc + admin włączone.

szczurek

szczurek

Użytkownicy
Menda serowa
posty10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Menda serowa
To musisz grać w oknie w takim razie. Wtedy ustawienia gammy są pobierane z pulpitu. Musisz przejść na tryb pełnoekranowy albo rozjaśnić sobie w Windowsie :D

Kurcze, faktycznie gram w oknie. Troszkę pogrzebie - dzięki :D

Dreygen

Dreygen

Użytkownicy
posty5
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam wszystkich. :D
Otóż mam taki problem...
W IV rozdziale po rozmowie z Xardasem myślałem że mam wejść do opuszczonej kopalni ale zauważyłem że jest tam kamień... i użyłem Marvina :(
Bezimienny dodał wpis w dzienniku do zadania " Bandyci i opuszczona kopalnia" o ile się nie mylę ale nigdzie się to nie pojawiło...
Teraz gdy już jestem wraz z Doylem i całą ekipą przy kopalni to po wejściu i wyjściu z niej nic się nie dzieje.
Da się to jakoś naprawić czy coś??

gothic1210
  • Gość
Pokaż save. Zobaczę.

Dreygen

Dreygen

Użytkownicy
posty5
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Może wyjdę teraz trochę na głupka.... ale jak to zrobić?
Jak dodać tutaj save....?

Duke Nukem

Duke Nukem

Gry (themodders@telegram)
Król Duke Nukem
posty826
Propsy422
ProfesjaNierób
  • Gry (themodders@telegram)
  • Król Duke Nukem
Może wyjdę teraz trochę na głupka.... ale jak to zrobić?
Jak dodać tutaj save....?

Musisz wrzucić na jakiś hosting plików. Typu mediafire lub mega, no i lepiej żeby to nie był chomik.

gothic1210
  • Gość
Zapisy znajdują się w folderze saves_g1_edycjarozszerzona w katalogu gry Gothic na twoim dysku. Znajdź tam numer slotu na którym masz zrzut, spakuj go jakimś winrarem czy 7z i wrzuć na sendspace.com. Na koniec podaj link.

szczurek

szczurek

Użytkownicy
Menda serowa
posty10
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Menda serowa
Szukałem odpowiedzi w google, ale tamtejsi "spece" i ich porady wołają o pomstę do nieba, a tutaj do tej pory zawsze mi pomogliście :D

Ni z gruchy ni z pietruchy scrashowało mi dziś grę i teraz po każdej próbie odpalenia wyskakuje taki komunikat:

Jakieś porady co zrobić? Reinstall nie pomógł :(

Rinheim

Rinheim

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam,

spotkałem się z następującym problemem, za każdym razem na drodze między starą kopalnią a nowym obozem, w pobliżu stojącego przy niej bandziora gra crashuje i wywala do pulpitu, czy ktoś może wie jaka może być przyczyna i czy da się z tym coś zrobić?

Psimgoth

Psimgoth

Użytkownicy
posty200
Propsy49
ProfesjaTester
  • Zbanowany
@Rinheim witamy Cię :)

Powiedz mi, czy masz zainstalowanego systempacka? Grasz na dx11? Jaka wersja systempacka? Na jakiej wersji grasz?

Spotkałem się z problemem taki ze jak pobijemy npc a ten pójdzie szukać broni której nie ma to gra crashuje. Tego bandyty nie biles ani tego szkodnika pod wodospadem? Raczej to nie powinno być przyczyną ale różnie bywa.

Jak zaczniesz grę na nowo to też masz ten problem?

Rinheim

Rinheim

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dziękuję za szybka pomoc, jak się okazało nie miałem systempacka, po jego zainstalowaniu w wersji 1.6 problem zniknął, jeszcze raz wielkie dzięki. :)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry