Tu moja "krótka" argumentacja:
http://pl.gothic.wikia.com/wiki/W%C4%85tek:83545
Tak, ja to napisałem.
A z których dni są Twoje posty?
Post połączony: 2023-01-23, 23:08
Post połączony: 2023-01-23, 23:09
Jak dla mnie, należałoby zrobić też opcję, że oba mody się podobają.
Post połączony: 2023-01-23, 23:52
Niemniej oto moje spostrzeżenia:
1. Wątek główny w Globalu - lepiej skonstruowany. Wątpliwości budzi tylko fakt, że Dar to czysta krew (co rzutuje na wykonanie questa z pierścieniem od herszta orków) i że Liv Strong to Constantino. Natomiast koniec wątku Opiekunów od nowa powinien powstać - to że chcą nas zabić po tylu questach dla nich nie jest fajne.
2. Optymalizacja i trudność na korzyść Globala. Stamina w Returningu może być.
3. Światy w obu modach mogą też być.
4. Co do gildii głównych - oba mody nie zawiodły. Niemniej w Globalu w praktyce można ukończyć grę tylko 2 dodatkowymi (Mrocznymi i Myśliwymi; Magowie Wody są zbugowani). Returning co do ilości 3 dodatkowych gildii nie zawiódł (nawet przyjmując, że sekciarze z Bractwa są kontrowersyjni).
5. Przy gildiach pobocznych też oba mody się postarały. Aczkolwiek np. w Returningu przesadzili zmieniając wątek Dragomira - powinien zostać w dotychczasowym miejscu.
6. Na korzyść Returninga - VII rozdział, jednak z zastrzeżeniem końca wątku Opiekunów.
7. Ceny towarów - Returning góruje. W Globalu są zawyżone.
8. Co do nauki - Global wymogi do niektórych atrybutów punktów nauki zaniżył (dobrze), do niektórych zawyżył (np. języki budowniczych czy poziomów nauki siły, zręczności, many czy tych wszystkich broni) (to źle). Returning natomiast wprowadził opłaty za większość umiejętności (tylko nie u gildii złodziei oprócz Ramireza) opłaty, nawet tam gdzie w NK wcześniej było za darmo.
9. Efekty czarów ognia - tu Returning się postarał.
Post połączony: 2023-01-23, 23:53
Reasumując wstępnie, oba mody mają wady i zalety. Wydaje się, że Globala i Returninga (ale 1.0 Rebalance 2.1 patch 1.3.1 na razie; nie wyobrażam sobie tego dziwactwa 2.0!) można byłoby połączyć jak kiedyś proponował Simon.