Tak się tu przyglądam tej całej konsolowej dyskusji i chyba zaczyna umykać najważniejszy aspekt.
KIEDY gracz zaczyna sięgać po marvina w Global?
Dominuje opinia, że gra jest łatwa w walkach bo coś tam. No może i nie jest w tym aspekcie najtrudniejsza, choć do stwierdzenia że jest łatwa jestem odległy. Jest to poziom trudności na pewno wyższy niż G2 NK , choćbyz tego powodu,że Deszcz Ognia w walkach z orkami sprawy nie załatwia itd.
Ale nie o tym chciałem.
Kiedy więc?
Zazwyczaj wtedy, gdy pojawia się PROBLEM FABULARNY. No nie mogę gdzieś wejść, nie mogę znaleźć jakiegoś itema nie widzę jakiegoś NPC we wskazanym miejscu itd....
No i wtedy zaczyna się insert coś tam, K oraz podobne rzeczy.
A potem płacz, że się gra zbugowała i nie wiadomo co zrobić. No nie wiadomo, bo skrypty działają tak, że coś lub ktoś pojawia się po jakiejś czynnosci, po jakimś dialogu lub w wyniku innego nałożonego warunku.
Na tym polega rozgrywka w Gothic ,a Gothic 2 Global PL w szczególności.
Gracze "starej daty" to wiedzą , natomiast "new wave" wychowane na Metinie i Tibii rzadko kiedy pozwala sobie na luksus myślenia i rozwiązywania prostych zagadek i problemów questowych , bo przecież trzeba szybko gnać do przodu, po kolejny pancerz i miecz i sprawdzić czy się nie odkryje nowa mapa pełna niespotykanych w Gothic NK potworów.
No nie odkryje się, bo na końcu czeka ten sam Smok Ożywieniec z tą samą gadką i ten sam końcowy filmik.
Żeby go jednak w Global obejrzeć trzeba jednak nieco pomyśleć i pobiegać a nie pytać w kółko gdzie jest Lucy, gdzie jest Dobar, gdzie znajde pergamin i grzyby goblina i dlaczego się Greg nie pojawia i jego skrzyni nie można otworzyć...
Kto włącza konsolę dodaje sobie pergaminy, grzyby , przechodzi obok pułapek i nie zaprząta sobie głowy przyciskami, skoro można się przesunać na K przez kraty i zamknięte drzwi.
Na szczęście na końcu czeka tylko ten stary biedny Smok Ożywieniec.
I dobrze. I tak zostanie.
Gra jest nudna? Nic nie wnosi? Tak dla kodziarzy niewiele , bo ludziom mało bystrym, leniwym w myśleniu i speedowym graczom w sumie nic nie oferuje.
Nawet tarcz, duali i pancernych gargulców.