Przebieg prac nad wersją Global Mod PL 403528 1660

O temacie

Autor Memorius

Zaczęty 10.12.2013 roku

Wyświetleń 403528

Odpowiedzi 1660

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Fakt, jest jednak wścieklizna, potworki są w większych ilościach. Nie wiem czy jest jakieś inne rozwiązanie od tego co podałem na to by gra nie stawała się coraz łatwiejsza. 

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
No i to już jest jakiś progres oczywiście ze to się da zrobić korzysta z tego return tylko trochę nie udolnie zwarzywszych ze nie ogarniam tego ultra super nie mam pomysłu jak to zmienić jednak ideologia jaka tam zachodzi jest w chuj dobra i wiem teoretycznie jak zrobić aby była ona poprawna i zadowalająca :P

W tym momencie pojawia się balans otocznia względem gracza w chuj na +

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Ahnbael udało mi się zrobić może 3-5 questów z czego jeden porządny. Ech wyślę  ci to co jest, bo prócz questów mam też inne propozycję.

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
Ja osobiście bym popierał skrypt, żeby potwory były groźniejsze z rozdziału na rozdział, miały większe hp i zadawały więcej obrażeń. Nie wiem jednak czy jest to możliwe, wtedy byłby balans, bo otwory rosłyby w siłę wraz z bohaterem. Ogólnie w Gothicu jest taka prawidłowość że im późniejszy etap gry, tym łatwiej. I jest tak niemal wszędzie. O ile pamiętam to Alrik z rozdziału na rozdział był potężniejszy.
W gothicu wszystko jest możliwe, jedyną zaporą są umiejętności posługiwania się skryptami.

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Skoro dasz radę to zrobić chicken to moim zdaniem można dodać coś takiego. W sumie już kilka osób na to narzekało więc czemu nie. 

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
"Ewentualnie zrobić jakiś mały bonus dla bestii, plus np 10 siły i 40 hp co rozdział. Więc w 5 rozdziale było by plus 50 siły i 200 hp."

Tylko, żeby nie wyszło, że w 5 rozdziale będą dinozaury. :lol:

Memorius

Memorius

Moderator działu
Ojciec Wszystkich Narodów
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
  • Ojciec Wszystkich Narodów
Popieram Przemka bo wypowiedź Anha to mi śmierdzi na milę Metinem.
Po się uczymy, żremy i pijemy, uczymy języków i produkcji lepszych broni oraz staramy zdobyć lepsze pancerze, zeby było łatwiej.
Jeśli ma być tak samo trudno to po prostu nie warto bawić się w jakieś rozwijanie postaci jakiekolwiek.
Wilk jest wilkiem, a warg wargiem.
A komu łatwo niech idzie na horde orków pod zamkiem w 3 rozdziale , pod miecze Elit , grad strzał kuszników skombinowany z atakami magicznymi Szamanów i przeżyje z 600 HP w pancerzu Magnata dajmy na to.
Ja przypominam co robi z bohaterem ekipa jaszczuroludzi Irdorath... nawet wołanie na pomoc Młodszego Brata nie daje żadnej gwarancji.

Już niebawem nowa wersja Global Mod PL 1.7.11 Special Edition

Maciej

Maciej

Użytkownicy
posty3689
Propsy1006
ProfesjaGracz
  • Zbanowany
Ja jestem zdecydowanie na nie. Właśnie w TES było zwalone skalowanie potwórów i ludzi, i nie chciałbym żeby w gothicu tak było.

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
To co w takim razie proponujecie? Zostawimy to bez zmian? Mi to w zasadzie obojętne, bo i tak najważniejszy jest klimat i dobra fabuła. 

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Moim zdaniem na poprawienie balansu jest po prostu zwiększenie ilości silniejszych istot w późniejszych rozdziałach. Zamiast np. dwóch wargów damy ich całe stado, które grasuje na naszej ścieżce. Można znacznie podkręcić Poszukiwaczy, tak jak to było w Returning i voila. Już jest trudniej. 

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
"Ewentualnie zrobić jakiś mały bonus dla bestii, plus np 10 siły i 40 hp co rozdział. Więc w 5 rozdziale było by plus 50 siły i 200 hp."

Tylko, żeby nie wyszło, że w 5 rozdziale będą dinozaury. :lol:
A może zwiększać atrybuty ( nie mówię, że wszystkie ) danego potwora/npc o jakiś % z jego atrybutów?
Np.
1 - rozdział 10 siły
2 - rozdział 10% z 10 = 12 siły
3 - rozdział 10% z 12 = 13,2 siły, czyli będzie miał 13 po przybliżeniu ( siła nie może być wyrażona w liczbie zmiennoprzecinkowej ).
4 - itp.. itd..

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Gowno to da

Wezmę sobie drogę od wieży xardupska do kapliczki innosa

W R1 mamy tu wilki no niezleżenie czy to nk czy global czy return sprawa jest prosta chwila nie uwagi i leżymy
W R3 mamy wargi lub dla returna stado czarnych wilków niby  słabsze od wargów ale ich więcej, problem jest taki ze nasza postać w r3 może być obu przypadkach op  ze i w r5 to jej nie rusza

Teraz rozwiązanie jakie można wjebać, resp w r3 pojawia nam się tam 3-4 wściekle wargi + unikatowy przywódcy sfory tez wściekły tylko bardziej dokoksany teraz poziom jego doksania trzeba z góry ustalić zależnie od tego jak w tym momencie po powrocie z gd i tp do xardupska, nasza postaci może być maksymalnie rozwinięta jego ochrona przed bronia i magia zależy od tego jaki my mamy max dmg, musi być trochę niższa ale nie niska aby walka z nim nie skończyła się po 2 hitach proste :P jego obstawa to tylko przeszkadzajki

W tym momencie  gracz musi skupić się na rozwoju i mieć umiejętności aby to wygrać lub jebać zwojami która mogą się przydać bo skoro coś takiego się resło to nie znaczy ze gdzie indziej nie ma podobnych i kolo się zamykam mamy balans i duży nacisk na dobry rozwój który nie daje nam bezpieczeństwa, bo cały czas jest coś co może nas ubić mimo dobrego pancerza a my wcale tego nie składamy na hita jak wszystko inne :P

To co się respi miedzy rozdziałami można definiować i zrobić kopie stwora z inna nazwa i dać do respa jako przeszkoda która będzie do przejścia przy prawidłowym rozwoju naszej postaci :P

Prościej mówiąc skoro w r1 mam postać która już kładzie smoczych zeboli i cieniostworów z lekiem wysiłkiem, to jak się maswo pojawia w r3 to w sumie już nic nam nie zrobią a jak sie pojawia konkretne wariancje na ich temat które są duzo silniejsze to może być problem i może być ciekawie, a jak jeszcze pilnują ważnych przejść to dodatkowo zmusza gracza do dobrego rozwoju i proszę mamy rozwój i mamy balan,s chociaż to tylko jeden z kilku aspektych w ogólnym rozwój który można poprawić :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Poszukiwacze i wyższe klasy czarnych sa wystarczająco silne.
Kara Śmierci przy 180 siły wymaga 7 -8 trafień przy poziomie umiejętności ok 50%.
Krwawa Ofiara i czary wodne i i ogniowe poniżej 100 dmg nie robią na nich wrażenia większego.
Można owszem zwiększyć jeszcze ich siłę rażenia ale jeśli Poszukiwacze mają być jeszcze silniejsi to jak Adept zbierający Wole Beliara z nich i Czarnych Kapłanów ma je pozyskać ?

Abaddon

Abaddon

Użytkownicy
posty2147
Propsy1623
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
Ja myślę że Poszukiwacze są akurat wystarczająco mocni, bardziej należy się skupić na potworkach. 

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ja cały czas uważam, że co rozdział dać im drobny bonus na tyle duży by był silniejsze i na tyle mały, by nasza postać miała coraz łatwiej.

adrirolnik

adrirolnik

Użytkownicy
posty166
Propsy5
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
a jest moze taka możliwość żeby był w globalu rozdział 7i 8 to by było fajne

chicken

chicken

RaveN Studio
posty1230
Propsy559
ProfesjaNierób
  • RaveN Studio
A to ciekawe :)

Memorius

Memorius

Moderator działu
posty2983
Propsy1306
ProfesjaTłumacz
  • Moderator działu
Rozsądnym rozwiązaniem jest dodanie w poszczególnych rozdziałach pewnego rodzaju mini bossów czy wariantów istniejących istot jak to zasugerował Tizgar. To akurat rozwiązanie ciekawe i warte uwagi bo uatrakcyjnia rozgrywkę.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Zróbcie z poszukiwaczami to co my w retunia  czyli co rozdział nowy lepszy spell skoro gracz ma potężniejsze zabawki w dalszej części gry to przeciwnik tez musi :P od razu jest ciekawiej :P

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
To niby jak power boosta mają dostać ? Na logikę, skoro mają lepsze czary, to czemu na początku ich nie używają ?

Mini bossy mi się podobają, Jestem za.

0 użytkowników
Do góry