Błędy w ostatecznej wersji moda 468700 1149

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 11.11.2013 roku

Wyświetleń 468700

Odpowiedzi 1149

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
2x do przodu.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Kurgan

Kurgan

Użytkownicy
posty85
Propsy7
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
Dzięki, mam jeszcze jedno pytanie to że niemożna żadnego npc zaatakować było zamieżone czy coś spierdoliłem przy instalacji?
Tych bandytów na wzgórzu też nie mogę bić.

Łeb jest mój, no i chuj.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Normalne. Zostanie to naprawione w następnym patchu. Na chwilę obecną jedynym ratunkiem jest zapisanie gry i wczytanie zapisu.

Verkand

Verkand

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szukałem w tematach odpowiedzi, ale te fixy z wczytywaniem nic nie dają. Walka z czymkolwiek jest niemożliwa żadne ataki nie trafiają, no dobra czasami jeden cios trafi, ale to tyle dobrago. Jedynie ścierwojady są trafialne i nie tu nie chodzi o za słabą siłę lub broń, bo jak bandytów ze wzgórza atakowałem to dmg się pojawiał tylko, że jeden raz.
Jeszcze jedno czasami przeciwnik stanie i za Chiny się nie ruszy więc trafić go zanim on ciebie zabije w 2 ciosy jest dość trudne jakby już było za łatwe.
Jeśli rozwiązanie jest na tych 20 stronach tematu o błędach to sorry, ale nie będę tylu postów czytał.

Siemekk

Siemekk

Złote Wrota
posty2143
Propsy1153
ProfesjaProgramista
  • Złote Wrota
Wgraj System pack'a do gothic 1 według instrukcji i gra powinna się wczytywać z 20s :D Znam to z własnych doświadczeń... Co do nie trafiania wczytaj grę (może tb. pomoże bo mi nie pomagało i musiałem uruchamiać grę na nowo)

P.S A Splash w szafie i nie ma psychy by mi dać bana.

RanMar

RanMar

Użytkownicy
Ruler of Drangleic
posty31
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Ruler of Drangleic
Mam problem z grą, mianowicie co jakiś czas ekran mi się "telepie", zmiana rozdzielczości nic nie wnosi. Dodatkowo nazwy nad postaciami często zmieniają swoje położenie w sensie, że gdy podchodzę do postaci to jest bardziej na lewo i jak już podejdę to stabilizuje się w dobrym miejscu.

One day fire will fade and dark will become a curse.
Men will be free from death; left to wander eternally.
Dark will again be ours and in our true shape
We can bury the false legends of yore.

Grahtnakk

Grahtnakk

Użytkownicy
JA BYĆ BROŃ SZAMAN !!!!
posty140
Propsy16
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • JA BYĆ BROŃ SZAMAN !!!!
Nie chce mi sie szukać więc powiem po prostu gdzie. Youtuber Silverek miał ten sam problem i zastosował jakiegoś minimoda. Wejdź na jego kanał, poszukaj Gothic Czas Zapłaty i będzie gdzieś opisany. Pozdro

KRUSHAK KA RUSHTASOK!!!!

Verkand

Verkand

Użytkownicy
posty2
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szukałem w tematach odpowiedzi, ale te fixy z wczytywaniem nic nie dają

Co do nie trafiania wczytaj grę (może tb. pomoże

Nie no super. Dzięki, bardzo to mi pomogło.

RanMar

RanMar

Użytkownicy
Ruler of Drangleic
posty31
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Ruler of Drangleic
Nie mogę nic takiego u niego znaleźć, mógłbyś pomóc?

RanMar

RanMar

Użytkownicy
Ruler of Drangleic
posty31
Propsy1
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Ruler of Drangleic
Nikt nie mógłby tego "minimoda" podesłać? Nic nie mogę takiego znaleźć w internecie ani na jego kanale, jestem w 5 rozdziale i bardzo chciałbym grę skończyć, no ale epilepsji dostaję od tego bugu...

Sagez

Sagez

Użytkownicy
posty52
Propsy11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Gram w Czas Zapłaty, jeszcze w wersję 1.4. Problem polega na tym, że w siedzibie Nekromanty nie pojawia się moja kopia - czy mogę wobec tego pominąć zadanie ''próba mroku''? Co robić? Można zignorować nekromantę i tylko wziąć almanach?

Sagez

Sagez

Użytkownicy
posty52
Propsy11
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Pomimo tego, że chwilowo w Czasie Zapłaty utknąłem gdzieś w połowie IV rozdziału (wersja jeszcze 1.4) to pozwolę sobie napisać coś w rodzaju półrecenzji tego moda. Przy odrobinie szczęścia może go ukończę, a wtedy może jeszcze raz się wypowiem czy dopowiem... Zacznę od plusów:

Uwielbiam wprowadzone w CZ nowinki techniczne: światło (np. jak stoimy w chacie i widzimy jak wpada), sprint, szybkie zbieranie rzeczy z przeciwników, no i WALKĘ - jest po prostu przegenialna!... Koniec z mozolnym tłuczeniem jednego przeciwnika, teraz jest bardziej realistycznie, a przede wszystkim cholernie przyjemnie. Aż chce się iść tłuc potwory. Wielkie brawa. Do duali jeszcze niestety nie dotarłem, tzn walczyłem z przeciwnikami, którzy je mieli... było trudno i fajnie.

Świetna była też decyzja o respawnie potworów. Koniec z głupim uczuciem pustej, martwej kolonii. Nie obchodzą mnie ewentualne sarkania fanatyków dużego poziomu trudności na to, że ,,można sobie farmić exp''. Niech sobie odpalą Returninga. Nie gram dla samej trudności czy matematycznego wyliczania dostępnego expa czy punktów nauki... pewnie jestem dziwny, no trudno.

Początek moda jest genialny: jest trudno, nie wiadomo do końca o co chodzi, trzeba się urządzić na nowo w nieprzyjaznym środowisku. W ogóle grając miałem wrażenie, że Czas Zapłaty mógłby mieć podtytuł Wojna z Gomezem  :D Ale to plus, bo cały ten konflikt o władzę w Kolonii był w Gothicu jednak na drugim planie.

Wielki plus za pewną intuicyjność i prostotę - brak jakichś udziwnień, progów punktów jak z Nocy Kruka, innych utrudnień, sadomaso dla megawyjadaczy.

Świat jest dobrze skonstruowany i można go w sumie uznać za wiarygodny, tę całą zbieraninę Cavalorna. Tu jednak muszą zacząć się minusy, bo fabuła jest dla mnie nierówna, niestety.
Gracz chodzi po Kolonii, poznaje ją coraz lepiej, a pytań przybywa. Co stało się z obozem na bagnie, skąd te żywe trupy? Dlaczego Nowy Obóz jest podbity? WTF? Chodzi mi o to, że nikt nie może wyjaśnić Rickowi, jak się sprawy mają. Może przydałoby się napisać dialog dla np. Cavalorna, który by Rickowi opowiedział albo odpowiedział? Jakieś ogólnikowe przybliżenie sytuacji, cokolwiek? Bo ja, grając, zrozumiałem tyle tylko, że muszę poczekać, bo pewnie dopiero się dowiem. Taa, za 4 czy 5 rozdziałów. Nie tędy droga, moim zdaniem.
W takich momentach świat kuleje. Czy nikogo nie obchodzi zagłada dwóch obozów? Niech to będzie, kurczę, wiarygodne. Ludzie by przecież reagowali na takie rzeczy! Ale nie, jednocześnie nazbieramy im jagódek na konfitury.

Jestem też trochę uczulony na wszystkie rzeczy nadprzyrodzone (może po mrocznych tajemnicach i opiekunach z returninga, hehe) i ten quest z katrakanat mnie nie przekonał. Zresztą przeciwnik był bardzo słaby. Wolę (dla odmiany i odpoczynku od magii) czystą politykę, ale to tylko moja opinia.

Dialogi też są na nierównym poziomie. Pewnie one są w procesie tworzenia najmniej ważne. Trochę żenujących antyperełek z moda: dialog z Velayą (dżizas), z Lucjuszem (ech, homoseksualizm...), wciąż powtarzające się ,,onegdaj'' (przedwczoraj? o to chodzi? chyba pomylone z ongiś). W ogóle kwestia bycia gejem w Kolonii to zabawny temat, bo homoseksualizm w modach się pojawia, ale w kontekście ratowania swojego tyłka przed niechcianą penetracją (ach ten Lucjusz!). Kurde, panowie, jeżeli już robicie bekę z gejostwa, to może na wyższym poziomie niż coś w stylu ,,hehe dupą do ściany bo zgwałcą''. Niedojrzałe to generalnie, taki gimnazjalny humor, a można to było przedstawić zabawniej, subtelniej. Szkoda.

Jeżeli chcecie, mogę spróbować poprawić jakieś dialogi.

Inną bolączką jest konieczność przechodzenia moda z poradnikiem. Skąd, do jasnej ciasnej, gracz ma wiedzieć że się pojawi Jarvis i trzeba wziąć questa? I że później będzie w jaskini Piwosza!? Tego jest więcej, niestety. Więc jednym problemem jest ,,o co chodzi i gdzie mam iść'' a drugim ,,co i jak mam robić, żeby sobie gry nie spieprzyć?''. Ten drugi problem dałoby się rozwiązać rozszczepiając niektóre questy, dając możliwość wyboru, może nawet obejścia tych najbardziej upierdliwych (coś typu: ,,Spokojnie, kolego. Może 300 bryłek rudy sprawi, że przymkniesz na to oko?'' <- quest zaliczony, bez expa i nagrody, ale zawsze do przodu. Serio, uważam że już takie wyjście byłoby lepsze niż konieczność kombinowania, cheatowania czy wczytywania. Chciałbym trochę więcej luzu, a mniej chodzenia po wąskim sznurku.

Sprawcie proszę, żeby kowalstwo stało się bardziej opłacalne, np. żeby dostawać expa za każdy stworzony przedmiot.

Brzmi to może jak mocne oskarżenia, ale mimo tego bawię się świetnie, za co Wam dziękuję. Uważam że genialna mechanika CZ powinna się upowszechnić, stać się pewną normą. Moim prywatnym zdaniem połączenie pewnych elementów z CZ i Edycji Rozszerzonej dałoby być może najlepszego polskiego moda w ogóle. Do tego pewnie nigdy nie dojdzie, ale cóż, marzenia nikt mi nie zabroni.

Wykonaliście kawał dobrej roboty i żadne bugi tego nie przesłonią. Mod jest genialny... nie zostawiajcie go jeszcze, Panowie  :)

Grahtnakk

Grahtnakk

Użytkownicy
JA BYĆ BROŃ SZAMAN !!!!
posty140
Propsy16
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Gram w Czas Zapłaty, jeszcze w wersję 1.4. Problem polega na tym, że w siedzibie Nekromanty nie pojawia się moja kopia - czy mogę wobec tego pominąć zadanie ''próba mroku''? Co robić? Można zignorować nekromantę i tylko wziąć almanach?

Pokonaj siebie xD

Post połączony: 2016-03-21, 20:15
To teraz moja sprawa. Nie wiem czy było coś takiego omawiane, ale mam ograniczoną liczbę "zaczepień" Tarana. Po kilku razach po prostu wywala mnie z gry bez żadnego błędu, co jest?

KRUSHAK KA RUSHTASOK!!!!

sebogothic

sebogothic

Użytkownicy
posty381
Propsy244
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Inną bolączką jest konieczność przechodzenia moda z poradnikiem. Skąd, do jasnej ciasnej, gracz ma wiedzieć że się pojawi Jarvis i trzeba wziąć questa? I że później będzie w jaskini Piwosza!? Tego jest więcej, niestety. Więc jednym problemem jest ,,o co chodzi i gdzie mam iść'' a drugim ,,co i jak mam robić, żeby sobie gry nie spieprzyć?''.
Dokładnie. Grałem w moda kilka lat temu i też mnie wkurzało, że ciągle muszę się domyślać co twórcy mieli na myśli albo po prostu zajrzeć do poradnika. Nie na tym powinno polegać przechodzenie gry. Powinniśmy w dialogach móc uzyskać wszelkie informacje do wykonania zadania, a te powinny być zapisywane w dzienniku. O ile pamiętam to moda skończyłem w momencie w którym rozdawaliśmy miecze członkom obozu Cavalorna. Jakiś dialog poprowadziłem nie tak i już nie mogłem dać miecza jednej z postaci. Już nie wspominam o Głębi (chyba tak nazywała się ta jaskinia?) z tymi pająkami bez animacji (można było dać tam po prostu pełzacze). Ciekaw jestem jak mają się sprawy w obecnej wersji.

Co do walki to fakt, jest fajnie zrobiona. Obrażenia zadajemy wszystkim przeciwnikom, którzy faktycznie obrywają. Nie muszą być podświetleni by gra zaliczyła obrażenia, dzięki czemu walki z kilkoma przeciwnikami naraz są o wiele lepsze. W oryginalnych Gothicach trzeba było sobie co silniejszych przeciwników sprowadzać pojedynczo. Bardzo fajnie by było jakby powstał modzik z tym systemem walki by można było zaimplementować go sobie do oryginalnego Gothica albo innych modów. Ogólnie powinien powstać taki mod skupiający się na systemie walki i wprowadzający tarcze, walkę dwoma mieczami itp. itd. Są oczywiście mody z tego korzystające, ale dobrze by było jakby można było je wgrać właśnie do oryginalnych Gothiców albo jakichś innych modów.

Grahtnakk

Grahtnakk

Użytkownicy
JA BYĆ BROŃ SZAMAN !!!!
posty140
Propsy16
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Witam. Siedziałem przed chwilą i bawiłem sie kodami w GCZ, po czym natknąłem się na różne nowe zbroje, np. Zbroja Wujka Dżona. Nie wiem czy to był żart, ale jeszcze znalazłem zrobioną zbroję paladyna, w 3 etapach, zniszczona, naprawiona przez Aidana i niezniszczona, jak nowa. Czy zamierzacie kontynuować Czas Zapłaty? Tzn. Dodawać zadania, postacie, przedmioty, lokacje? Bardzo bym prosił oodpowiedź.

P.S. Jeżeli chodzi o moje zdanie, to obecna wersja CZ jest trochę za łatwa jak dla mnie, nie wiem jak dla reszty. Proponuję zrobic to, co zrobili ThePoziomkaz, czyli dodać trzy poziomy trudności. To tyle ode mnie.

KRUSHAK KA RUSHTASOK!!!!

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Splash coś tam poprawia, ale wątpię by zamierzał dodawać nowe zadania czy lokacje.

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jeśli miałbym to robić, to dopiero na sam koniec. Najpierw trzeba zrobić lekki porządek w istniejących zadaniach, bo w późniejszych rozdziałach zadania są mało sprecyzowane. No i brakuje fajnych ficzerów, jak ruchy kamery np. podczas rytuału przywrócenia mocy mieczowi runicznemu.

Grahtnakk

Grahtnakk

Użytkownicy
JA BYĆ BROŃ SZAMAN !!!!
posty140
Propsy16
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Jeśli miałbym to robić, to dopiero na sam koniec. Najpierw trzeba zrobić lekki porządek w istniejących zadaniach, bo w późniejszych rozdziałach zadania są mało sprecyzowane. No i brakuje fajnych ficzerów, jak ruchy kamery np. podczas rytuału przywrócenia mocy mieczowi runicznemu.

Możnaby tam po prostu wsadzić filmik, chyba byłoby łatwiej. Ale dalej intryguje mnie ta zbroja palka, będzie się dało ją naprawić , a potem przywrócić dawną świetność?

KRUSHAK KA RUSHTASOK!!!!

Namiot

Namiot

Użytkownicy
posty399
Propsy48
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Zainstalowałem przed chwilę moda w wersji 1.5 i mi co minutę gra na chwilę przycina i powraca do normalnej płynności. Da się to jakoś naprawić?

W opcjach jak biorę żeby kompasu nie było to i tak jest ;)

Splash

Splash

Moderator
posty4209
Propsy3411
ProfesjaNierób
  • Moderator
W opcjach jak biorę żeby kompasu nie było to i tak jest ;)
Ale przynajmniej jest wyłączony. Po jego wyłączeniu zapisz grę i wczytaj zapis - powinien wtedy zniknąć.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry