Znawcą nie jestem ale tyle Ci mogę doradzić co sam wyczytałem. Jeśli wojownik to najpierw wybrana broń na minimum 30 ale jest zwiększenie kosztu w punktach nauki więc do 29 a potem odrazu do 34 żeby jako tako machać. Potem dajesz w siłę ile wlezie a Twoim celem jest 90 punktów siły bez bonusów żadnych i biżuterii. W międzyczasie nabijania siły wypada sie poduczyć zdobywania jakichś podstawowych trofeów w czym pomorze Ci koleś za farmą Onara w dolinie z trollami. Na początek żuwaczki polnych bestii, skóry (to akurat u Bospera), i kły i lejesz wilki, polne bestie gobliny czyli najlżejsze stworki. Na samiuśkim szczycie pierwszej wierzy w obozie bandytów Dextera jest zwój zmniejszenia potwora. Idziesz z nim na czarnego trolla. Koło trolla jest myśliwy. Zabijasz z nim zębacze.. to nie jest quest więc dwa odciągnij i załatw, pogadaj z myśliwym i wtedy z nim już dobij trzeciego. Jakby co to są na ogniste strzały i kule ze zwojów wrażliwe. Potem lejesz czarnego trolla w czym pomaga Ci zwój zmniejszenia albo go bugujesz na skale. Po zabiciu trolla myśliwy nauczy Cię trofeów z krwiopijców. Lejesz krwiopijców. Powinieneś być blisko 200 potworków już i masz skórę z trolla czarnego więc gildia myśliwych stoi otworem. Teraz tylko douczyć się trofeów z gadów serc rogów itp (poza rogami smoczych zębaczy) i dobijać dalej te 90 siły. Następnie zostajesz czeladnikiem Harada jeśli jeszcze nie jesteś i jedziesz bonusy do siły ze wszystkiego co się da. Mikstury itp. Jeśli chcesz zostać czeladnikiem Harada wcześniej to choć poczekaj do 60 siły a zaoszczędzisz sporo punktów nauki bo od 60 jest 3za1 i siłkę sobie możesz potem do 95 douczyć jeśli już się tak trzymać mocno niepisanych zasad chcesz. Pamiętaj o przeskokach w nauce chyba 29-34 59-64. Następnym zmartwieniem jest broń do 60 potem bonusy do broni. Na etapie biegania i tłuczenia wszystkiego warto umieć otwierać zamki Ale to 10 PN a jeśli grasz na jakichś wysokich poziomach trudności to zapomnij o pierdołach typu kowalstwo skradanie kradzież itp dopuki nie masz 90 siły z nauki (jeśli rzeźnik to mniej bo 90 ciężko dobić) i 60 w walce... dalej poleci
A i warto bliżej się przyjrzeć karczmarzowi w Harpii. Ma parę fajnych rzeczy na start do kupienia dla początkujących postaci.
Jeśli naklepałem bzdur proszę poprawiać

Mozole się przez telefon w pracy po 15 godzinach siedzenia w niej