Ci którzy się orientują jakiś czas temu wyszedł sequel do Metro 2033, jako iż to był pierwszy (i jak na razie ostatni, nie licząc sequela) shooter który skradł moje młodzieńcze serce, musiałem go mieć, nawet jeśli oznaczało to korzystanie z usług Czarnobrodego.
Oczywiście wersja którą mi dostarczyli miała już dołączony DLC z ranger modem, więc, niewiele myśląc, postanowiłem już za pierwszym razem grać na Ranger Hardcore, tak, ten prawie-niemożliwy-do-przejścia-poziom, za którego normalnie trzeba zapłacić dodatkowo...
Ssie pałkę. Jestem prawie pod końcem gry i nie mam większych kłopotów z przechodzeniem, filtry praktycznie stoją nam na drodze, 90% przeciwników rozwala się jednym strzałem przez co ograniczenie amunicji nie daje się we znaki. Jedynym problemem jaki spotkałem był brak pieniędzy (chociaż skończyły mi się dopiero niedawno, a i to gdybym chciał to bym zmienił, bo jeden z poziomów pozwala na powrót do miasta w trakcie walki z ludźmi = można sprzedać ich bronie), brak możliwości dokupienia filtrów też trochę boli (chociaż nie wiem czy można je było kupić na niższych poziomach trudności). A i zjebali lekko sprawę z HUDem w RHC, rozumiem zabranie wszystkiego innego, ale ilość pozostałej amunicji powinna zostać.
Tak naprawdę jedynymi przeciwnikami godnymi uwagi są... [aztektowymyslil]nosalisy[/aztektowymyslil] (kogoś to dziwi?), a i to tylko dlatego że zazwyczaj mają liczną przewagę liczebną, niestety odpowiednia strategia (bieganie :mellow: ) zwalczy i je bez problemu.
Sama gra dobrze trzyma poziom poprzedniczki, grafika powala, a fabuła trzyma poziom, chociaż tutaj mogli się popisać bardziej, są lekkie potknięcia fabularne, np. postać Anny, czy Artem który dołączył do Orderu (WTF? Przecież on lubi spokojne życie) chociaż za samą postać Pavla, mogę to wybaczyć. No i, nie zmienili tego że Artem dalej nie odpowiada w "dialogach", co jest po prostu dziwne.
Wstawiłbym parę screenów, ale Eto napstrykał parę które mi się podobają więc pozwolę mu zgarnąć za nie propsy jeśli będzie chciał.
Eto, przez to że wszedłem na Twój profil by je zobaczyć znam zakończenie ='(