Prace w Wings3D 34721 61

O temacie

Autor Xardas47

Zaczęty 9.05.2013 roku

Wyświetleń 34721

Odpowiedzi 61

Xardas47

Xardas47

Użytkownicy
Mhroczny charakterek
posty249
Propsy150
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mhroczny charakterek
Ciekawie wykonany poradnik, jednak ty jako dobry grafik, zrobiłeś od razu miecz idealny. A masz może pomysł jak poprawić te moje żeby były na takim poziomie?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Nie jestem dobrym grafikiem. Z pewnoscia sam jestes w stanie zrobic taki miecz. Przyjrzyj sie rozkladowi siatki.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Rób od nowa, mniej pracy.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
idealny
Cos takiego nie istnieje.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Xardas47

Xardas47

Użytkownicy
Mhroczny charakterek
posty249
Propsy150
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mhroczny charakterek

Xardas47

Prace w Wings3D
#44 2013-05-10, 16:09(Ostatnia zmiana: 2013-05-10, 16:11)
Ok, ale byłoby mi niezmiernie miło gdybyście powiedzieli dokładnie co tam jest nie tak. Wiem że trzeba przede wszystkim uprościć rękojeści i kije. Macie jeszcze jakieś uwagi? Byłbym wdzięczny.
@@ Sawik podług moich modeli ten miecz jest naprawdę na tyle dobry. (Może tak. :D )

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2672
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Przejrzyj temat do którego wysłałem ci prędzej linka aby ogarnąć jak mniej więcej rozkładać tri na siatce.
Inspiracje do broni zapodał ci Kyro, ja dodam jeszcze to:
http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Weaponry_%28Viollet-le-Duc%29
http://www.freha.pl/index.php
http://halla.mjollnir.pl/

Dwa ostatnie linki to fora dla osób zajmujących się rekonstrukcją historyczną, więc tam także znajdziesz jakieś interesujące inspiracje.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Xardas47

Xardas47

Użytkownicy
Mhroczny charakterek
posty249
Propsy150
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
  • Mhroczny charakterek

Xardas47

Prace w Wings3D
#46 2013-05-12, 19:48(Ostatnia zmiana: 2013-05-12, 19:50)
Powiedzcie co myślicie o tym:

Prosty mieczyk 83 poly. Jak widać (albo i nie) zrezygnowałem tutaj z okrągłej rękojeści na rzecz ośmiokątnej.
Zakończenie również nie jest tak wygładzone jak w poprzednich modelach.
Teksturowanie wykonane przez Żniwiarza.

Wowoz

Wowoz

Użytkownicy
Wowoźny
posty3699
Propsy4862
NagrodyVV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Wowoźny
brawo

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Jest progres, to się liczy.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Jak widać (albo i nie) zrezygnowałem tutaj z okrągłej rękojeści na rzecz ośmiokątnej.
No właśnie nie widać, a skoro nie widać różnicy, to po co przepłacać?

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Polygonów czy trisów? Jak poly to dalej dużo :mellow:

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
Polygonów czy trisów? Jak poly to dalej dużo :mellow:
co ty piszesz  :facepalm:  , jak ma 83 poly to trójkątów będzie dwa razy tyle, pewnie nawet mniej, więc gdzie dużo
niektóre miecze z gothica mają więcej

Ponury Żniwiarz

Ponury Żniwiarz

Użytkownicy
♠ 6661 ♠
posty34
Propsy8
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • ♠ 6661 ♠
Model to, model tamto, a tekstura co, pies? :D

Damian94

Damian94

Użytkownicy
posty648
Propsy538
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
Jak nie ogarniesz modelowania w stopniu przynajmniej dobrym, to jak chcesz iść dalej?

http://damiankijowski.blogspot.com/

http://drawcrowd.com/damian94

3dgraphicpl@gmail.com

https://www.youtube.com/watch?v=UCzyE8EWJhy

Ponury Żniwiarz

Ponury Żniwiarz

Użytkownicy
♠ 6661 ♠
posty34
Propsy8
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • ♠ 6661 ♠
Nie chodziło mi o to że model jest nie ważny, tylko o to jak wyszła tekstura, ale mniejsza z tym. To że do modelowania talentu nie mam to wiedziałem, wiem, a w przyszłości może coś z tym zrobię. Na chwilę obecną Xardas modeluje, a ja mapuję i teksturuję, poza tym mam jeszcze inne zajęcia, jak tylko prace nad OG ruszą dalej.

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
Model to, model tamto, a tekstura co, pies? :D
a tekstura jest z gothica

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Odezwał się gość robiący ripy i twierdzący że to jego modele i tekstury.

Dropbox +500 mb na start
LowPoly

Gizbor17

Gizbor17

Użytkownicy
janusz grafiki
posty352
Propsy493
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • janusz grafiki
Odezwał się gość robiący ripy i twierdzący że to jego modele i tekstury.
ja pierdole  :facepalm:  
owszem robiłem ripy, ale nie twierdziłem że są to moje tekstury, to znaczy gdy komuś pokazywałem to mówiłem że zrobiłem sklejkę, tu dowód
https://www.youtube.com/watch?v=EMjRSDnaQXw
- wszystko jest opisane, a po za tym to już dawno z tym skończyłem, obecnie robię wszystko od zera

Ponury Żniwiarz

Ponury Żniwiarz

Użytkownicy
♠ 6661 ♠
posty34
Propsy8
ProfesjaConcept Artist
  • Użytkownicy
  • ♠ 6661 ♠

Ponury Żniwiarz

Prace w Wings3D
#58 2013-05-13, 21:37(Ostatnia zmiana: 2013-05-13, 21:38)
Owszem tekstura jest z gothica. Jak pisałem też wcześniej i najwyraźniej umknęło to twej uwadze (nic takiego zdaża się), tekstury z gothica były, są, i będą w użyciu, raz że dobrze pasują do świata gry (kolorystyka itp.), dwa że lubię gothica za to jak wygląda mimo tych wszystkich lat i tekstury mi się podobają. Wystarczy dobrze zrobiony model, i dobrze nałożona tekstura (nawet taka) i wcale niezły efekt można osiągnąć.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Ten miecz jest tak kwadratowy że chuj, 83 poly to za dużo jak na taki model. No ale poprawa jest.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry