Developing > Unity
Unity - Tree Collider
Nekron197:
Witam. Wielu z was na bank miało problem z utworzeniem kolizji.
jedni próbowali wrzucić na scene drzewo i dodać mu capsule collider, a następnie dodać do prefabu i wstawić do tree paintera, a to nie skutkowało niczym. Inni próbowali poprostu dodać postaci ridgid body i to też nie dawało skutków.
Sam się dałem nabrać na takie rzeczy. Za przeproszeniem jebałem się z tym dobre pare tygodni szukając w google.
Wracając do tematu:
Wystarczy wchodząc
--- Kod: ---Assets -> Standard Assets -> Tree Creator -> Trees
--- Koniec kodu ---
w wybranym drzewie zaznaczyć te opcje w Mesh Renderer:
--- Kod: ---Cast Shadows
Receive Shadows
Use Light Probes
--- Koniec kodu ---
a w Anchor Override Dodajemy nasze drzewo z Prefabu
następnie dodajemy Drzewo z Prefabu, w którym zdefiniowaliśmy wszystkie opcje wymienione powyżej, i cieszymy się kolizjami drzew :D
Jak pomogłem to daj Propsa xD
inż. Avallach:
Że co...
Wystarczy dodać prosty collider, jak choćby wymieniony capsule colidder. To że nie potrafisz użyć character controllera który poprawnie kolidowałby z otoczeniem to twój problem.
Innymi słowy: kolizje drzewom dawałeś dobre, za to widocznie nie robiłeś tego poprawnie z postacią którą chodziłeś. Co z tego że drzewo miało kolizje, skoro prowadziłeś "ducha"?
Nekron197:
--- Cytuj ---kolizje drzewom dawałeś dobre, za to widocznie nie robiłeś tego poprawnie z postacią którą chodziłeś. Co z tego że drzewo miało kolizje, skoro prowadziłeś "ducha"?
--- Koniec cytatu ---
Nie. Poprostu odpowiedziałem na problem dotyczący takich przypadków: "Robiłem tak jak w instrukcji(Dodawałem RigidBody i Character Controller) A nadal nie działa. Wiele razy spotkałem się z tym problemem samemu szukając odpowiedzi, i wszyscy opisywali to tak samo jak ja. A ta większość nie wiedziała, że powinna zaznaczyć jeszcze dodatkowo te opcje, króte wymieniłem powyżej. Wiedziałem jak ustawić RigidBody i CharacterController, ale drzewa nie działały mimo, że miały Capsule Collider czy nawet MeshCollider, a żeby to działało przy drzewach trzeba było zaznaczyć tylko pare opcji.
--- Cytuj ---Co z tego że drzewo miało kolizje, skoro prowadziłeś "ducha"?
--- Koniec cytatu ---
Postaci nie musiałem zmieniać już nic, bo po zaznaceniu tych opcji wszystko już działało, więc nie prowadziłem ducha, tylko drzewa nie miały ustawionych odpowiednich funkcji.
Kuba90:
Bzdura , dodajesz kapsułkową kolizje ,następnie do prefabu i działa zawsze....zawsze.
mgr Fartuess:
sorry, ale jak kontrolki odpowiedzialne za oświetlenie mają wpływać na funkcjonowanie kolizji??
Nawigacja
[#] Następna strona
Idź do wersji pełnej