Dark Saga PL 980419 2103

O temacie

Autor Baggio

Zaczęty 26.11.2012 roku

Wyświetleń 980419

Odpowiedzi 2103

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Szczerze powiedziawszy ja nie pamiętam jak się zaczynało zadanie - ogólnie grając kupowałem wszystkie informacje od wszystkich i "samo wychodziło". Ogólnie jestem typem gracza, który sam odnajduje rozwiązania zadań - bez solucji czy nawet poradników. Przynajmniej grając pierwszy raz, bo za drugim to oczywiście podczytuję sobie to i tamto, żeby wycisnąć maksimum z gry.
Do czego zmierzam: uczęstincząc w tłumaczeniu solucji nie sprawdzałem jej merytorycznej poprawności. Jeśli faktycznie zadanie rozpoczyna się inaczej lub ma 2 wersje rozpoczęcia - to prosiłbym o potwierdzenie od jeszcze paru osób i wtedy wprowadzę niezbędne poprawki.
(A tak nawiasem mówiąc, to generalnie prędzej czy później powinniśmy wykupić całą informację za rudę - bodajże jedna czy 2 informacje nie prowadzą do niczego, reszta jest związana z zadaniami).

Start | News | FAQ | Solucja | Poradnik | Download | Final Song | MP3

-Dlaczego kucharze faceci są lepsi od kobiet?
-Bo żeby zrobić prawdziwy żurek, trzeba mieć jaja.

krzysiek666

krzysiek666

Użytkownicy
posty123
Propsy32
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Siema. Mam 2 pytania odnośnie tej modyfikacji:
- pierwsze: który poziom trudności najbadziej odpowiada temu z G2:NK? Chodzi mi o statystyki npc, potworów( siła, zręczność, poziom, ilość PŻ itp)
- drugie: o co chodzi z opcją zamki? Do czego ona służy. Znajduje się ona w ustawieniach gry. Czy jej zmiana po rozpoczęciu nowej gry będzie miała jakis wpływ na rozgrywkę? Czy tak jak alternatywny balans w G3 ma wpływ tylko na grę rozpoczętą po zmianie tej opcji?

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Z tymi zamkami, to jak wskazuje opis jest to "maksymalna ilość kombinacji" dla zamków w kufrach. Wiadomo, chodzi o te ruchy lewo-prawo.

Poziom trudności? Ja grałem tylko w starszą wersję gry (1.0.0.4), w której jeszcze nie było poziomów. Tam potworki były o 20% silniejsze od tych z G2:NK (czyli przykładowo ścierwojad zamiast mieć 70 PŻ miał ich 85). Z tymi poziomami to niech się wypowie ktoś, kto je sprawdzał.
Tak tylko mała sugestia ode mnie:
- jeśli jesteś graczem, który po razie przeszedł G1, G2, G2:NK, to wybierz najsłabszy poziom;
- jeśli przeszedłeś każdą z tych gier po przynajmniej parę razy i uważasz się za dobrego gracza, wybierz średni poziom;
- jeśli natomiast uważasz się za wyjadacza serii i nie boisz się wyzwań, weź najtrudniejszy poziom.

krzysiek666

krzysiek666

Użytkownicy
posty123
Propsy32
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Dzięki. Czyli jak tą opcje zamki zostawiłem tak jak była na początku wył. to znaczy że zamki będą albo otwarte, albo na klucz? Czy jak ją teraz zmienię, to muszę rozpocząć grę od nowa, żeby widzieć różnicę? Poziom trudności wziąłem łatwy, bo liczyłem że to będzie najbardziej podobny do G2:NK. Najwyżej przejdę moda poźniej ponownie na wyższym.

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Nie, wyłączony oznacza domyślne ustawienia, tak jak w G2:NK to było. Zmiany o ile pamiętam "czuć" na bieżąco.

Morgahard

Morgahard

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Mam problem nie mogę zabić szalonej dziewczyny w forcie do zadania od gerarda.

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt

diegomez
Labirynt

Dark Saga PL
#1126 2013-04-10, 22:14(Ostatnia zmiana: 2013-04-10, 23:19)
Możliwe, że na Windowsie 8 Gothic nie działa zbyt poprawnie. Z resztą, już na Windowsie 7 bywały z nim czasem problemy. Najlepiej, zmień teraz system na Windows 7, lub wcześniejszego Windowsa. Może to pomoże.

Są problemy z gothickiem na win 8, ale do rozwiązania.
Ja mam win 8, Dark Sage (1.0.0.4) i na nic nie mogę narzekać.

Edit: A twg to mam problem z zadaniem "Pan Ivar". Ten rolnik na S powiedział mi, że mam wykraść od alchemika na O tą specjalną substancję. Ale wydaje mi się, że gość jest nieśmiertelny lub strasznie trudny do pokonania.
Myślałem, że substancja może być w kufrze, ale nie mam opcji kradzieży klucza w dialogach z Oswaldem (chyba tak on miał).
Co robić?

Spoiler
-Więcej zręczności  :ok:  

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Mam problem nie mogę zabić szalonej dziewczyny w forcie do zadania od gerarda.
Masz na myśli tę, która płonie? Jeśli tak to powinieneś wybierać odpowiednie opcje dialogowe. Z tego co wiem, w poradniku ani solucji to nie jest opisane, więc musisz kombinować sam. Tak czy siak
Spoiler
nie walcz z nią, bo tego tak nie rozwiążesz :)  

Morgahard

Morgahard

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Próbowałem ale zawsze się kończy na tym że kładę się do łóżka i umieram.

Beliarssseth

Beliarssseth

Użytkownicy
posty59
Propsy14
  • Użytkownicy
A poźniej musisz dać sie pokonać zombie'm żeby dostać się do ukrytego pomieszczenia. Gdy zombie Cie pobiją to automatycznie umrą, a Ty wstaniesz i będziesz mógł wejść w taką czerwoną poświatę. Ja to zawaliłem i ich zabiłem czym zablokowałem sobie tam wejście. Btw było tam coś ciekawego?
btw2. Zobacz na rosyjską wideo-solucję.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca

Werewolf

Dark Saga PL
#1130 2013-04-11, 14:35(Ostatnia zmiana: 2013-04-11, 14:36)
A ja zabiłem tą panią bez wiekszych problemow, chyba tylko raz mnie zabiła i musiałem wczytac save'a... w zadnym wypadku nie umieralem, nie kladlem sie do lozka ani nigdzie mnie nie teleportowalo.. jak poprowadzic rozmowe, zeby sie tam dostac?

Od niej przeciez trzeba dostac kule zywiolow, wiec jak to jest wkoncu z tym zadaniem? Jak je poprowadzic zeby miec ta kule zywiolow z jej ciala i jednoczesnie sie tam dostac?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
Próbowałem ale zawsze się kończy na tym że kładę się do łóżka i umieram.
A poźniej musisz dać sie pokonać zombie#msg1078837m żeby dostać się do ukrytego pomieszczenia. Gdy zombie Cie pobiją to automatycznie umrą, a Ty wstaniesz i będziesz mógł wejść w taką czerwoną poświatę. Ja to zawaliłem i ich zabiłem czym zablokowałem sobie tam wejście. Btw było tam coś ciekawego?
btw2. Zobacz na rosyjską wideo-solucję.
A ja zabiłem tą panią bez wiekszych problemow, chyba tylko raz mnie zabiła i musiałem wczytac save#msg1078837a... w zadnym wypadku nie umieralem, nie kladlem sie do lozka ani nigdzie mnie nie teleportowalo.. jak poprowadzic rozmowe, zeby sie tam dostac?

Od niej przeciez trzeba dostac kule zywiolow, wiec jak to jest wkoncu z tym zadaniem? Jak je poprowadzic zeby miec ta kule zywiolow z jej ciala i jednoczesnie sie tam dostac?
Wy nie mówicie o tej samej dziewczynie. Jedna nazywa się Wściekła dziewczyna, a druga Szalona dziewczyna (o ile nie przekręciłem ich imion), tak czy siak jedna jest na powierzchni w budynku - z nią można poprowadzić odpowiednio dialog lub normalnie ją zabić. W jednym i drugim przypadku zdobywamy od niej Kamień żywiołów, który jest potrzebny do pewnej misji.
Spoiler
Nie pamiętam dokładnie kolejności, ale to było coś w stylu "podejdź -> podejdź -> zatańcz -> napij się wina -> podejdź do łóżka -> napij się wody -> połóż się" - mniej więcej tak. Dzięi temu, że napijemy się wody w odpowiednim momencie, po obudzeniu nie spalamy się.
Ta druga - co jest w podziemiach fortu - jeśli poprowadzimy z nią dobrze rozmowę, to zostaniemy przeniesieni do tajnej lokacji. Znajduje się tam kilka całkiem ciekawych rzeczy. Jeśli zrobimy to źle, to nie zdobędziemy tych rzeczy, ale żadnego zadania nie zablokujemy.

Beliarssseth

Beliarssseth

Użytkownicy
posty59
Propsy14
  • Użytkownicy
Właśnie prosze o zdefiniowanie tych "całkiem ciekawych rzeczy". :(

tyson90

tyson90

DreamVader
posty389
Propsy143
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader
A ot choćby...
Spoiler
...księga dodająca kilka PN

Aha, co do kombinacji z tą płonącą dziewczyną, to jest to tak:
Spoiler
podejdź -> stój -> wino -> tańcz -> wino -> stój -> woda -> połóż się

krzysiek666

krzysiek666

Użytkownicy
posty123
Propsy32
Profesjabrak
  • Użytkownicy

krzysiek666

Dark Saga PL
#1134 2013-04-12, 19:42(Ostatnia zmiana: 2013-04-12, 21:26)
Może mi ktoś powiedzieć jak dostać się na górną część kopalnii? Bo muszę pogadać z Fintem, żeby zakończyć zadanie "Szacunek Orków". Wykorzystałem już możliwość pójścia tam z kilofami i jako posłaniec z rudą dla kowala. I kiedy otwierają sie te 2 bramy w opuszczonej sztolni? W FAQ piszę że same otwierają się w miarę postępu fabuły, jednak ja wykonałem już wszystkie zadania (poza "Czarny Miecz", "Szacunek orków", "Niewolnik orków" i "Wiadomość dla paladynów") i ciągle są zamknięte. A muszę jakoś oczyścić kopalnię z pełzaczy.

Edit Dobra, już dostałem sie do górnej części kopalni, wystarczyło pogadać z Artusem o innych niewolnikach i odblokowalo mi się zadania "Zaufanie Tiksa", chociaż w solucji piszę, że trzeba pogadać z Karlo. Teraz porobię te zdania, które mi zostały i zobaczymy co dalej.

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Nie wiem czy już to było, ale kto może nas nauczyć czytania kamiennych tabliczek w 1.0.0.4? Mam ich pełno, a przeczytać nie umiem.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Nie wiem czy już to było, ale kto może nas nauczyć czytania kamiennych tabliczek w 1.0.0.4? Mam ich pełno, a przeczytać nie umiem.
Hart z kopalni uczy języków;

do pobrania:

spolszczenie The Dark Saga 1.0.1.7

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt

Kiedy? Bo nie mam u niego tej opcji, a już w trzecim rozdziale jestem zaraz przed
Spoiler
atakiem na obóz orków.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy

Pawciow

Dark Saga PL
#1138 2013-04-13, 17:40(Ostatnia zmiana: 2013-04-13, 17:45)

Kiedy? Bo nie mam u niego tej opcji, a już w trzecim rozdziale jestem zaraz przed
Spoiler
atakiem na obóz orków.
w kopalni uczył...to później mu to znika? jeśli tak, trzeba będzie zgłosić to twórcom;
na pewno nie uczyłeś się u niego języków starożytnych?

diegomez

diegomez

Labirynt
posty452
Propsy63
  • Labirynt
Ty chyba też tłumaczyłeś DS na polski? Macie tam wgląd do dialogów postaci (w szczególności do warunków każdego dialogu?)

0 użytkowników
Do góry