Mod - kilka pytań 1701 4

O temacie

Autor ZZLTNKR96

Zaczęty 20.10.2012 roku

Wyświetleń 1701

Odpowiedzi 4

ZZLTNKR96

ZZLTNKR96

Użytkownicy
posty5
Propsy3
  • Użytkownicy
Witam wszystkich. :tiger:  
Zachciało mi się zrobić własnego moda, ale jako niezbyt doświadczony modder (moja wiedza ogranicza się do skryptów postaci i dialogów - cóż, tyle co nauczyłem się z filmików chip17 :lol:  ) chciałbym zapytać się o parę rzeczy.
Pytanie 1
Historia
Każdy mod ma swoją historię na której się opiera, więc i ja swoją wymyśliłem. Niestety nie wiem czy jest zdatna, dlatego też pytam się was.
A oto i ona:
Po odpłynięciu Beziego orkowie ruszyli na Khorinis. Ale cóż byli by to za stratedzy, gdzyby zostawili sobie za plecami zamek? No więc szamani zawalili wszystkie wejścia do Górniczej (tak im się zdaje) i poszli. Miasto się broni, magowie zburzyli most, do Jarkendaru na galerach przypłynęli zieloni, a najemnicy ufortyfikowali farmę Onara i stawiają opór. Tymczasem w GD bohater (albo poszukiwacz przygód spod Warszawy, albo odrodzony poszukiwacz) budzi się w starej wieży pana X (lub w pobliżu) i idzie do grupy pobliskiej grupy wydobywczej (kopanie idzie do przodu, kopalnie są większe) i dostaje questa aby zobaczyć co się dzieje bo od kilku tygodni ani jednego orka.
PS. niektórzy mogli słyszeć tą historię, ponieważ jest ona oparta na historyjce mojego kumpla, który kiedyś modował, a ja mu pomagałem.
Pytanie 2
Pomoc
Wiadomo, że ktoś z moimi wiadomościami nie da rady zrobić moda. Dlatego poszukuję chętnych do współtworzenia.

Jak przypomni mi się jeszcze coś, to dopiszę.

Sawik

Sawik

Moderator działu
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Moderator działu
  • Rebel
Pytanie 1. To nie pytanie
Pytanie 2. To też nie.

No, ale historia słaba, pełna niedociągnięć, itp itd. zalecam przejrzenie jej na nowo.
Szukasz pomocy? Pokaż że coś potrafisz, bo szukających pomocy jest tutaj jak mrówków.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

Godefroy93

Godefroy93

Rzeka
posty289
Propsy196
NagrodyV
Profesjabrak
  • Rzeka
Musisz popracować nad fabułą, jeśli to jest mod, który korzysta z świata z G2 powinieneś jakoś inaczej go ovobować, obmyślić jakąś fabułę. Wiele modyfikacji typu "Zachciało mi się zrobić własnego moda" nie zostało nawet dobrze zaczętych, gdy ich twórcy go porzucali. Wybierz sobie daną dziedzinę, gdy już będziesz znał podstawy dołącz do jakiejś grupy modderskiej, bo początkujący modderzy tej gry szybko tracą zapał i chęci do rozwijania moda.

"Pierre is enjoying his new bicycle!"

Spoiler
1.Co to są ryry?

Ryrami płynie woda

2.Obrybiacie bonk?

Tak! Obrybiamy bonk.

To nie zgydne z prywem!

3.Pierre lubi swój nowy rower!

Bardzo mnie to cieszy, a co to za Pierre?

To taki chłopak z wioski.

4.Ładna kurtka!

My alpiniści nazywamy to wiatrochronem.

Niech jej Pan pod żadnym pozorem nie zdejmuje!

Allo!,allo!

ZZLTNKR96

ZZLTNKR96

Użytkownicy
posty5
Propsy3
  • Użytkownicy
Dobra, skoro tak twierdzisz to zrobię jak mówisz :mellow:

dezerter

dezerter

Użytkownicy
posty147
Propsy39
  • Użytkownicy
Tylko sie nie podawaj ;)  leci props na zachętę ;)

Żeby nie było to ja Lynx z GMP

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry