Do Autora moda:
Zarejestrowałem się tylko po to by powiedzieć jak fajnym modem jest Edycja Rozszerzona i dodać kilka swoich uwag/pomysłów z dotychczasowej gry.
Edycja Rozszerzona - nazwa adekwatna do tego co mod robi.
ER rozbudowuje gotika w sposób naturalny, bez niesamowitych zmyślonych z tyłka gildi, besti i tym podobnych.
To jest właśnie mod gdzie dodany obóz bandytów wręcz pasuje do klimatu gothica, napady na ludzi ze starego obozu to jest coś co niegdyś było tylko paplaniną powtarzaną przez tego czy innego npcka. Dzięki ER możemy sami wcielić się w rolę bandyty i wyrżnąć pupilków Gomeza, czy pokrzyżować kolejną dostawę. Oczywiście inne mniejsze obozy wliczając myśliwych i łowców orków są także klimatyczne i dodają więcej życia do koloni. Zachwalać można by długo, ale przejdźmy do konkretów, czyli..
Kilka konstruktywnych uwag i sugestii.
- Podoba mi się xp za gotowanie i robienie elixirów, dobrze by było dodać także za kopanie kilofem złóż wymagających górnictwa. Co więcej wydobycie powinno być kilka-kilkanaście razy mniejsze, za to złoża co kilka dni by się odnawiały, dałoby to sens na rozwijanie umiejętności tj. dodanie nowych poziomów górnictwa, np tak do 10 lvl, a koszt zrobić 1 punkt nauki za 1lvl 2 za 2lvl, łącznie 55 punktów nauki do wymaxowania. Sam level zwiększałby drop rudy/złota poprzez nowy dialog podczas kopania rudy co na ostatnim levelu dawałoby wydobycie 10 razy a na 1lvl 1 raz. Każdy kliknięty dialog kopania dawałby 5 czy 10xp.
- Rosnące koszty atrybutów to coś co sprawia, że wszelkie elixiry i kryształy itp. wprawiony/maniak gracz będzie chciał wypić/odwiedzić dopiero pod koniec gry, gdzie sam boost zdolności nie sprawia już tyle radości, chodzi o to czy nie ma możliwości wzrostu atrybutów gdy od nauczycieli nauczymy się konkretnej ilości? Tzn. po wykupieniu w sumie 20 punktów siły koszt by wzrastał, a nie po tym jak Uzyskamy 25 punktów siły. Myślę że da się napisać funkcję/skrypt która by sprawdzała i zachowywała takie informacje.
Cel jest taki aby nie karać za błędy na starcie, gdy ktoś zrobi zadanie, użyje kryształu itd. a potem rozwój postaci jest znacznie utrudniony przez przedwczesny boost.
Wstrzymywanie się z robieniem questa, użycia elixa czy kryształu przez większość gry jest trochę irytujące.
- Zadania powtarzające się czyli prace codzienne to bardzo fajna i pomocna sprawa, to dobry sposób na xp, zwłaszcza przy pierwszych levelach. Byłoby super jakby ich było więcej, póki co robiłem zadanie z piłowaniem drewna (git i rozsądne że traci się hp i trzeba coś zjeść by dalej ciąć) no i dostawę kurierską z obozu myśliwych przy kotle do karczmy nad jeziorem. (gdzie nie dostałem xp, więc dalszą pracę zaniechałem) Rozumiem że łatwo jest prosić bez podawania szczegółów, podam więc przykłady jakie zadania mogłbyby się pojawić (jeżeli podobne zadanie już istnieje to przepraszam) np:
* dostawy ziół do "dealerów" - czyli bractwo np.Fortuno wysyła nas by zaopatrzyć fake ballów (nowicjuszy) w innych obozach by ci nie musieli wracać po zielsko tracąc potencjalne transakcje. By zacząc zadanie trzeba zapłacić zaliczkę za otrzymana zielska, za każdego balla z poza OnB otrzymujemy 100xp i trochę rudy, łącznie więc 400xp + 100xp i nagrodę kiedy oddamy zadanie u zleceniodawcy.
* polowania - Tutaj np. moglibyśmy polować na ścierwojady, wilki, kretoszczury etc. które do questa by się respiły. zadanie polegałoby na zabiciu x osobników w ciągu jakiegoś czasu od rozpoczęcia zadania. Mogłoby też być zadania polowanie jakby wyścig w zabijanu, tj. pojedynek kto więcej upoluje w jakimś danym czasie. Nawet jakbyśmy mieli iść do miejsca x a nasz rywal do miejsca b, to potem npc mógłby wylosować liczbę i jesli jest większa od liczby zabitych przez nas zwierzaków w czasie zawodów powiedzieć że przegraliśmy i płacimy bryłki ale dostajemy xp za sam udział. Oczywiście jak ma mniej to wiadomo kasa dla nas i goodbye poor npc, see you next day.
* Zawody wędkarskie, podobnie jak powyżej ^
* Napady - na jakiś nowych skazańców którzy wedle naszych informatorów tj. bandytów mają coś więcej niź głupi kilof (choć w koloni są ludzie którzy i tak rozłupaliby nam czaszkę za stary kilof) oczywiście napady na konwoje SO z Placu wymian do obozu - takie zadanie jednak powinno być rzadkie, np. co 7/14 dni.
Oczywiście dodanie więcej normalnych questów zawsze jest mile widzane.
Ogólnie mod jest zajefajny, życzę Autorowi powodzenia w dalszym rozwoju moda i czekam na nowy patch niczym dzieciak pod choinką na pierwszą gwiazdkę. =D