Serwer ciągle w budowie w sumie. Rozmawiałem z Bimbolem i Alysterem (odpowiedzialni za serwer), fabuła będzie rozwijana, oraz prawdopodobnie będzie więcej zadań. To co jest obecnie jest tylko zalążkiem.
Oczywiście, są systemy PvP, dobrze zrobione, żeby liczyło się jako PvP trzeba pierw wyzwać przeciwnika. Zaatakujesz bez tego (btw, w mieście jest zakaz wyciągania broni i jak się nie zna buga, to się nie da) dostajesz ujemną karmę, co może się skończyć nawet wyzerowaniem expa (nie levelu!).
Głównymi zadaniami są polowania, zlecenia na określone bestie, w sumie nic porywającego.
No, ale gra diametralnie zmienia bieg gdy grasz z paroma kumplami. Pomijając fakt że różne klany prowadzą swoją gimbusiarską dyplomację, całkiem fajnie się łoi stada mobów w gothiczku, współpracując. Gdyby jeszcze tak dodali zadania wymagające pomyślunku i wymagające od nas podejmowania wyborów, oraz frakcje by gracze byli do siebie negatywnie nastawiani np. Paladyni i Najemnicy... Miodzio.
Nie powiem, jak GMP (projekt, nie serwer) poprawi parę bugów mam ambicję napisać game moda do tego, game moda który będzie niczym innym jak tętniącym życiem kooperacyjnym modem, wiem jak rozwiązać problem z zadaniami a raczej mam na to pomysł, ale nie piszę zbyt dużo, bo niedługo ma wyjść nowa wersja GMP i zapewne wtedy podejmę decyzję czy to robię czy nie, jak tak, spodziewajcie się efektów tutaj, jak nie... to nie.
Najważniejsze, to wszystko jest możliwe, to wszytko, miejmy nadzieję niedługo, powstanie, nie tu... to gdzie indziej, bo możliwości ku temu już są.
Edit: A, i co jakiś czas są ciekawe eventy.