Grafika komputerowa > Teczki grafików

gume-artowa teczka gumena

(1/18) > >>

Gumen:
hej, zostałem zaatakowany propozycja założenia teczki "oto jestem"

Dla chętnych, spisałem krótką historię mojego grafikowania.
Spoiler//zaczynajmy
Pewnego dnia przyszedł na świat ten co jest ich dwóch (bliźniak).
//och ...  chyba trochę za daleko.
Początek pierwszej klasy gimnazjum. W domu pierwszy raz zagościł (i rozgościł się) internet. Po długich medytacjach pojąłem jego moc. Chciałem wykorzystać tą potęgę jak najlepiej. Już wtedy sztuka tworzenia nie była mi obca. Ale co by się stało gdybym przeniósł tą sztukę do innego wymiaru ... do TRZECIEGO WYMIARU. To było ciężkie zadanie, ale z mocą internetu możliwe. Nigdy nie wybierałem prostej ścieżki, a ta była kręta i pod górkę. Ruszyłem w drogę pełna przygód...
//zbyt nasycone kolorami, spróbujmy jeszcze raz
//saturation -15
Zaczynałem od 3ds max'a 7. Nie był to jakiś wybór, bo moja wiedza na temat świata grafiki była bardzo ograniczona, właściwie nic nie wiedziałem. Ale miałem konkretny powód by zaczynać od 3ds max'a. Już wtedy w necie było całe mnóstwo tutoriali. Na moje szczęście trafiłem na stronę max3d.pl. Tak więc raczkowałem w 3D. Gdzieś 4 miesiące później gdy już coś umiałem. Zachęciłem kilku kolegów do grafiki 3D. Założyliśmy mała stronę internetową z forum (grafa3d2d.vgh.pl). I tak się rozwijaliśmy.
//zaraz zaraz, a gdzie themodders ??
Jedne ze wspomnianych wcześniej kolegów napisał do mnie kiedyś mniej więcej tak "Ej jest takie super forum na którym robię modele do gothica dla grupy modderskiej Soulfire. Weź zrób jakiś mieczyk, wrzuć do działu 3D i może ktoś do ciebie napisze". Tak własnie zrobiłem. Nie czekałem długo (5 minut?!). Dostałem kilka prywatnych wiadomości. Tak trafiłem do Bananas Studio. Wtedy dostałem pierwsza porządną lekcję game-artu (byłem kompletnie zielony). Niestety grupa szybko upadła. Wtedy to Cubinal (wspomniany wczesniej kolega) zaproponował Soulfire takiego śmiesznego Gumena na stanowisko grafika 3D. Skontaktował się ze mną Dark i wystawił na próbę.
//zaraz zaraz, to jest zbyt szare
//saturation +10
Jako władca trzech wymiarów musiałem stworzyć statek gotowy do podróży. Miałem dość doświadczenia by podołać temu zadani. Tak dostałem sie do grona wspaniałych (Soulfire). Teraz czekało na mnie znacznie trudniejsze zadanie. To przerosło moje możliwości. WIele miesięcy pracy na nic.
//dobra przeskoczmy trochę do przodu
//saturation -8
//2 lata później
W te wakacje zabrałem ze soba porzyczony laptop. A na nim zainstalowany Wings 3D i kilka tutoriali autorstwa Klicka z max3d.pl. Wtedy to wymodelowałem swoje pierwsze bardzo dobre modele, zarówno lp jak i hp. 3ds max nie dorastał mu do pięt. Ale to się tak nie skończyło. (będzie happy end, ofc) Nauka wingsa była spowodowana chęcią posługiwania się darmowym oprogramowaniem (mroczne czasy pirackiego 3ds max'a). Tak więc wings okazał się za słaby by w pełni zastąpić 3ds max'a.
//ooo teraz najlepsze
Kolejne wakacje, ten sam laptop. Tylko tym razem Blender i książka "Blender Ćwiczenia praktyczne" autorstwa Maćka Halber. Początki były ciężkie. Szybko pokochałem Blendera za jego skróty, interfejs itd.
//dalej chyba już bez zmian
I tak blenderuje do dnia dzisiejszego. Po drodze trafiło sie kilka ciekawszych prac, kilka zleceń. Jakieś małe projekty po znajomości dla kolegów z klasy. No i całkiem niedawno, konkretna praca.
//coś nudno
//saturation +20
I tak uczen pszerósł mistrza (ee był jakiś mistrz?). Upadając na krętej ścieżce do wiecznej chwały, potykając sie o skały, raniąc kolana, walcząc z wrogami, tracąc nadzieje, nigdy sie nie poddał. Bo taka jest droga wojownika...
//jeśli to przeczytałeś/aś to ...
//nic xD

Jako miłośnik blendera muszę się przyznać, że kiedyś na tym forum zostało zadane pytanie przez początkującego.
--- Cytuj ---Jakiego programu do grafiki3D powinienem się uczyć?
--- Koniec cytatu ---
i ja odpisałem
--- Cytuj ---Wings albo 3ds max,
pod żadnym pozorem nie ucz się Blendera.
Ona jest beznadziejny.
Kiedyś włączyłem go na chwilę i nic nie mogłem się połapać.
Ona ma straszną pracę kamery ...
--- Koniec cytatu ---

no cóż

Dobra czas na jakieś pracki.

Na początek kilka postaci. (Jeśli ktoś chce lepiej przyjrzeć się modelom, to mogę wrzucić na p3d.in)
Kolejno: dwarf, kid, mały boxer, naukowiec i tenisista.
Spoiler

Teraz, pewnie niektórym znana, gra Halloween Blender Game.
Odsyłam do tematu na forum Link
Spoiler

2 animacje na stronę szkoły (Link).
Były zamieszczone na stronie głównej w święta i sylwestra.
Zrobione w Blenderze (jedna w 2.49 a druga w 2.6) i przeniesione d Flasha.
Animacje do pobrania happy_new_year i christmas_card(wystarczy rozpakować i odpalić plik .html).
Spoiler

A tutaj mała przeróbka. Byłem chory, brat zrobił mi zdjęcie a ja je przeblenderowałem D:
Środkowy dom to oczywiście moja oaza spokoju, zwłaszcza, że sąsiedzi się wyprowadzili i dali niemal identyczne ogłoszenia.
Spoiler

A to jest mapa do Quake 3. Zrobiłem ja w zeszłe ferie zimowe.
Do pobrania tutaj Link
Spoiler

I na koniec (starczy już tego) słonik dla dzieci z Hospicjum w Sosnowcu.
Jako nagroda oglądałem przedstawienie "Piotrus Pan" w wykonaniu dzieci z podstawówki. Świetnie się bawiłem :D
Spoiler

Na razie tyle. Zapraszam na moje konto na YouTube ireneuszgabrys

Wowoz:
Ogladajac twoje filmiki uslyszalem 'spektakular' xD w sumie smiesznie. Na przyszlosc - spekjular xD

a co do pracek to najbardziej ciekawe są charactersy :D

Gumen:

--- Cytat: Wonfus#msg w 2012-03-10, 22:54 ---Ogladajac twoje filmiki uslyszalem #msg1024880spektakular#msg1024880 xD w sumie smiesznie. Na przyszlosc - spekjular xD

a co do pracek to najbardziej ciekawe są charactersy :D

--- Koniec cytatu ---
Ta, wiem. Jakoś tak wyszło, z czasem grafikowani część terminów graficznych, nazwy opcji itp. trochę się spolszczyły ;p  teraz trudno się odzwyczaić i mówić Angielskie po Angielsku.

Wowoz:
speedy zajebiste :D

Gumen:
Coś starego. Nauka malowania diffuse. Pierwsze kroki.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej