[POMYSŁY]Budzis Skrypt Mod 4.0 75091 199

O temacie

Autor RafalBudzis

Zaczęty 11.11.2011 roku

Wyświetleń 75091

Odpowiedzi 199

Demonical Monk

Demonical Monk

Użytkownicy
posty145
Propsy152
  • Użytkownicy
GS nie jest bez bugów, Silnik Gothica także (nie oszukujmy się nie wszystkie bugi w modach to wina modmakerów, część to po prostu wykorzystanie możliwości silnika których twórcy silnika dobrze nie przetestowali, albo zrezygnowali z naprawy i nie wprowadzili do niezmodowanych plansz/skryptów)

Owszem kody często psują grę ale często są też potrzebne. z tego co czytałem w temacie o Ikarusie, to nie można zbyt łatwo zmienić Marvin#msg1019678a na inny kod ponieważ funkcja która sprawdza kod jest głęboko ukryta w silniku gothika (jak nie wierzysz to sobie otwórz gothic.exe w notatniku/hexedytorze i poszukaj "marvin" - nie ma tam tej frazy), jednak włączanie/wyłączanie trybu cheatów z poziomu skryptu jest już dużo prostsze - można łatwo zrobić antymarvinowy skrypt - po prostu wyłącza Marvin-Mode od razu po jego włączeniu - a zmienna która opisuje CZY jest właczony Marvin-Mode jest dobrze znana. Ikarus po dodaniu paru niestandardowych funkcji potrafi sprawdzić naciśnięcie dowolnego klawisza. nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić warunkowy anty-marvin, który to warunek blokady byłby wyłączony po napisaniu po kolei "RAFALBUDZIS" (tj. trzeba będzie najpierw wpisać "RAFALBUDZIS" a dopiero potem włączyć Marvin-Mode w grze). Taki koncept anti-fool byłby całkiem niezły - bo dziecko neo nie wpadnie na pomysł żeby sprawdzić coś innego poza marvin-em, a każdy pełnosprytny obywatel powinien do tego dotrzeć jak naprawdę będzie tego potrzebował.

Google: głębokie ukrycie. Ta fraza jest przeznaczona do innego rodzaju faili :D

W silniku kody realizuje HandleResultString(class zString) i jest ona jawnie callowania przez którąś tam metodę w (bodajże) zCStatusMenu. Sam fakt tego, że nie możesz jej znaleźć notatnikiem jeszcze niczego nie znaczy. Szukajką w notatniku nie znajdziesz większości tekstów w Unicode, druga sprawa, że tych kodów jest więcej (np. MARIN, 42). Do sprawdzania kodów używa się tablicy hashującej, która swoje klucze trzyma właśnie w postaci nieodwracalnych matematycznie skrótów. Nie widać konkretnie jak brzmią kody, natomiast widać co robią. Być może to easter egg, żeby pobawić się w zgadywanie/crackowanie? :P

Jestem za tym (jeśli już blokujemy kody, choć wasze argumenty z Gothic Sourcerem są śmieszne :P), żeby jakiś przedmiot znajdywany w dziwnych okolicznościach pod koniec gry (może jaskinia z kopaczem-uciekinierem znajdująca się w górze, na której stoi forteca Ur-Shaka, albo inne miejsce z potencjałem, lecz niezagospodarowane) odblokowywał możliwość użycia kodów.

MarkosBoss

MarkosBoss

RaveN Studio
posty119
Propsy186
Profesjabrak
  • RaveN Studio
Nie rozumiem, po co utrudniać sobie życie, majstrując przy konsoli. Nie rozumiem też, co was interesuje, czy ktoś gra na kodach, czy nie. Jeśli o mnie chodzi, to to, że ktoś czituje w singlu nie ma dla mnie żadnego znaczenia - jeśli nie uważa, że psuje sobie grę, a sprawia mu to radość, to czemu nie? Czasem mnie też, zatwardziałemu rpgowemu hardkorowi (yay!), po prostu nie chce się biec n-ty raz przez tę samą krainę i dla własnej wygody oraz oszczędności czasu (z tym jest coraz gorzej) "podlecę" sobie - czy to F8, czy to przytrzymując [K]. Nie widzę w tym nic złego, wątpię też, by bugowało to grę. Jeśli ktoś majstruje z kodami, a potem coś przez to chrzani - jego wina. Po co w ogóle o tym myślicie? Bądźcie egoistami, nie myślcie o innych. To ich sprawa, czy sobie szkodzą, czy nie. Jest wiele rzeczy ważniejszych lub ciekawszych do zrobienia.
Czas, który poświęci się na rozwiązanie problemu konsoli można by poświęcić na przygotowanie innych rzeczy do wersji czwartej, która od tak dawna jest w fazie tworzenia. Właśnie - jest tyle rzeczy, którymi można się zająć, tyle pomysłów, które można zrealizować. Po co więc w ogóle tracić czas na bawienie się z konsolą?

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Po co więc w ogóle tracić czas na bawienie się z konsolą?
to skrypt na 5 min :P

if (MEM_Game.game_testmode == 1){
if (Npc_HasItems(hero,UluMulu)){

PrintScreen ("Teraz ci pozwolę na kody", -1,-1,"FONT_OLD_20_WHITE.TGA",10);

}else{
PrintScreen ("NIE Ma KODÓW :P", -1,-1,"FONT_OLD_20_WHITE.TGA",10);
MEM_Game.game_testmode = 0;
};

};

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
I tak szczerze porównując Twój post do posta Markossa, przychodzi mi jedno pytanie.... na cholere nam wszystkim to?

To blokowanie konsoli.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Po wydaniu finalnej wersji jakieś konkursy ? :D  Jest dużo możliwości ;d

DarthWojt

DarthWojt

Użytkownicy
posty135
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
GS nie jest bez bugów, Silnik Gothica także (nie oszukujmy się nie wszystkie bugi w modach to wina modmakerów, część to po prostu wykorzystanie możliwości silnika których twórcy silnika dobrze nie przetestowali, albo zrezygnowali z naprawy i nie wprowadzili do niezmodowanych plansz/skryptów)

Owszem kody często psują grę ale często są też potrzebne. z tego co czytałem w temacie o Ikarusie, to nie można zbyt łatwo zmienić Marvin#msg1019678a na inny kod ponieważ funkcja która sprawdza kod jest głęboko ukryta w silniku gothika (jak nie wierzysz to sobie otwórz gothic.exe w notatniku/hexedytorze i poszukaj "marvin" - nie ma tam tej frazy), jednak włączanie/wyłączanie trybu cheatów z poziomu skryptu jest już dużo prostsze - można łatwo zrobić antymarvinowy skrypt - po prostu wyłącza Marvin-Mode od razu po jego włączeniu - a zmienna która opisuje CZY jest właczony Marvin-Mode jest dobrze znana. Ikarus po dodaniu paru niestandardowych funkcji potrafi sprawdzić naciśnięcie dowolnego klawisza. nic nie stoi na przeszkodzie aby zrobić warunkowy anty-marvin, który to warunek blokady byłby wyłączony po napisaniu po kolei "RAFALBUDZIS" (tj. trzeba będzie najpierw wpisać "RAFALBUDZIS" a dopiero potem włączyć Marvin-Mode w grze). Taki koncept anti-fool byłby całkiem niezły - bo dziecko neo nie wpadnie na pomysł żeby sprawdzić coś innego poza marvin-em, a każdy pełnosprytny obywatel powinien do tego dotrzeć jak naprawdę będzie tego potrzebował.

Weźcie się ogarnijcie i trochę pomyślcie. Jak mówiłem nie wszyscy korzystają z kodów po to by przejść grę, jeśli mówicie o ludziach używających z kodów ogólnie najgorzej jak się da, to jesteście w miarę pokręceni, ograniczeni. Oglądacie machinimę na YT, czy nazwali byście jednych z najlepszych reżyserów Gothica noobami? Czy czekacie na dobre zwiastuny modyfikacji wiedząc, że bez kodów by ich niebyło?

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Przyznam czasem trafi się jakaś fajna seria. Ale ktoś chce zrobić film z moją modyfikacją to niech się najpierw z nią zapozna ;) Wiesz na kodach będzie można ominąć wiele ciekawych miejsc gdzie w danej chwili NPC będą wędrować. Albo Myśliwi atakować ścierwojady ;d . Wyłączenie kodów sprawi ze zapoznasz się lepiej z modyfikacją ;). Poza tym mój mod nie wprowadza na razie wielu zmian żeby ktoś z reżyserów chciał coś nakręcić.

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Dodanie nowych potworów, mozliwosc schudniecia, hełmy, rozkladanie zwlok, siadanie i spanie na ziemi, trenowanie bez użycia konsoli, usuniecie szescianów z lasów. To jednak jest COŚ.

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler

DarthWojt

DarthWojt

Użytkownicy
posty135
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Przyznam czasem trafi się jakaś fajna seria. Ale ktoś chce zrobić film z moją modyfikacją to niech się najpierw z nią zapozna ;) Wiesz na kodach będzie można ominąć wiele ciekawych miejsc gdzie w danej chwili NPC będą wędrować. Albo Myśliwi atakować ścierwojady ;d . Wyłączenie kodów sprawi ze zapoznasz się lepiej z modyfikacją ;). Poza tym mój mod nie wprowadza na razie wielu zmian żeby ktoś z reżyserów chciał coś nakręcić.

Chętnie przeszedł bym twoją modyfikację:D  Pod koniec gry moglibyśmy mieć możliwość odnalezienia czegość co odblokuje nam kody np.w światyni śniącego ukryta i tak aby było ciężko ją znaleść, logiczne myślenie, pułapki itd. :)

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Chętnie przeszedł bym twoją modyfikację:D  Pod koniec gry moglibyśmy mieć możliwość odnalezienia czegość co odblokuje nam kody np.w światyni śniącego ukryta i tak aby było ciężko ją znaleść, logiczne myślenie, pułapki itd. :)

Aż tak nie będę wredny ;p  chyba zrobię po przejściu 2 rozdziałów bo w 3 ? już SO będzie zamknięte co może być nie pożądane przez reżyserów. ;) Po za tym komu by się chciało przechodzić całośc ? :D

DarthWojt

DarthWojt

Użytkownicy
posty135
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Aż tak nie będę wredny ;p  chyba zrobię po przejściu 2 rozdziałów bo w 3 ? już SO będzie zamknięte co może być nie pożądane przez reżyserów. ;) Po za tym komu by się chciało przechodzić całośc ? :D

Powiedzmy szczerze niech będą kody, ale jak ktoś się ciebie zapyta to powiesz, żeby logicznie pomyśleli. Tak nikt niebędzie czepiał się, że kodów nie ma, a są i wtedy takie nooby co grać niepotrafią będą mieć blądą głowę. Nieważne w jaki sposób to zrobisz, byle logicznie i porządnie :)

Jeśli chodzi odnoścnie vobów, czy dało by się coś z tym zrobić, bo głupio widzieć przeciekającą chatę Cavalorna? xD

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Jeśli chodzi odnoścnie vobów, czy dało by się coś z tym zrobić, bo głupio widzieć przeciekającą chatę Cavalorna? xD
Sorry ale jego chata JEST dziurawa ;d

DarthWojt

DarthWojt

Użytkownicy
posty135
Propsy24
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Sorry ale jego chata JEST dziurawa ;d

Trochę tak z początku jest diurawa ;d  Jednak chodzi ogólnie o voby rozmieszczone na całej mapie, naprawdę nie da się tego zrobić za pomocą żadnej rutyny. Od kogoś słyszałem, że podobno w ikarusie było coś takiego, ale to było dawno. ;/

kaczka

kaczka

RaveN Studio
Definitely not kaczka!
posty2280
Propsy2392
NagrodyV
ProfesjaLvl designer
  • RaveN Studio
  • Definitely not kaczka!
Mistrzu... po pierwsze primo So zamykają w czwartym rozdziale i jakoś wątpię, że jest to problem dla reżyserów machinimy (wiem co mówię, bo sam jestem takowym od dobrych 4 lat, jakby nie patrzeć).
Po drugie primo istnieje coś sakiego jak SH (StoryHelper), który w dosłownie chwilkę może zmienić rozdział na jaki tylko chcesz.

Tajek

Tajek

Użytkownicy
posty42
Propsy5
  • Użytkownicy
Moje pomysły : Umiejętność Rozpalania ognia z 2 Pochodni, oraz po pewnym czasie wygaśnięcie Ognia, i Dokładanie do ognia, Kucharstwo/Gotowanie ;] Przepisy snafa wydają się smaczne bardzo chciałbym aby było ich więcej, Jeśli nastawisz się jednak na drwalstwo, Po ścince drzewa odnowienie jego, po północy[w trakcie snu], Budzenie się w środku nocy z przyczyny koszmarów, Ciekawa jaka Mara nocna spodka beziego ;], PODSTAWOWE Kowalstwo, Kucie Niedokończonych mieczy mnie nie satysfakcjonuje, Chciałbym żeby to był Zwykły miecz z napisem "Ja wykułem ten oręż", Naprawienie dialogu Bloodwyna, który dzień w dzień woła nas, bym dali mu rude [Skasowanie tej Rutyny :)  Damy mu raz na zawsze jedną składkę], warzenie miksturek, zawsze chciałem wykorzystać do czegoś stół Alchemiczny, Niemożliwość zaśnięcia w Nie Swoim łóżku, Czyli nie można się wpierdzielać komuś do łózka :P, Losowe wydobywanie Rody, np. Jak kopiemy może wypaść 2 Bryłki a czasami 10, Zapełnienie tej "Pustki" przed Kopalnią Gomeza :) , Szybsza Regeneracja życia siedząc, np. na ławce na ziemi itp., Coś związanego z Quentinem, zawsze chciałem wiedzieć co może powiedzieć nam Quentin, Neutralność WARGÓW, nosząc Ulumulu, chodziłem sobie ostatnio a tu się leja orki z wargami, bo mnie zaatakowały :/, Ostrzenie mieczy +5 do obrażeń, Dodanie kogoś takiego jak Wrzód, tylko że nie denerwuje i nie ucieka przed potworami, oraz możliwość mu dania broni i Pancerza, Warta strażnika na wieży Nad bramą od SO, zawsze denerwowało mnie, że tam jest Pusto :P, Cotygodniowe badziewne Przemówienie Gomeza na podeście, Wlewanie sobie piwa/wina/ryżówki czy też innego napoju do Kubka, cotygodniowa Walka na Arenie, na której można obstawić :) , Zamykanie bram w SO jak i w NO na noc,

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
A ja mam pomysł którego skrypt przedstawię niebawem na forum tylko go skończę, jak się Rafałkowi spodoba to wrzuci w swojego moda c#msgnie?:D

A i chodzi tu o znaną wszystkim z np. Wiedźmina toksyczność mikstur :naughty:

O ja mam pomysł na konkurs niech każdy w ciągu tygodnia stworzy jakiś ciekawy skrypt pod Gothic 1/2 który nie urozmaica fabuły tylko dodaje jakieś ciekawe opcje. Co wy na to?

Chociaż nie, bo znając życie Rafałek wymyśli coś super skomplikowanego i mnie zgasi na dzień dobry :lol2:

Edit: ZAPOMNIAŁEM O OPCJI EDYTUJ! Nie zlinczuj mnie za to kochany moderatorze:D

RafalBudzis

RafalBudzis

Użytkownicy
posty1967
Propsy808
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
O ja mam pomysł na konkurs niech każdy w ciągu tygodnia stworzy jakiś ciekawy skrypt pod Gothic 1/2 który nie urozmaica fabuły tylko dodaje jakieś ciekawe opcje. Co wy na to?
Chodziło mi bardziej o konkurs dla graczy (dlatego wyłączyło by się kody) np. skorzystanie z wszystkich nowości ;d  będzie ci zliczać czy już byłeś zatruty czy już spałeś czy się upiłeś itp. Potem robisz screena z tablice wyników.
Oczywiście na screenie będzie widoczny dodatkowy kod który będzie świadczył o oryginalności screena.

EDIT:
Moje pomysły : Umiejętność Rozpalania ognia z 2 Pochodni,
Nie
oraz po pewnym czasie wygaśnięcie Ognia,
Ognia pohodni ? można by zrobić bo pod koniec gry nie wiadomo co z pochodniami robić :D
i Dokładanie do ognia, Kucharstwo/Gotowanie ;]
nie
Przepisy snafa wydają się smaczne bardzo chciałbym aby było ich więcej
zobaczy sie
Jeśli nastawisz się jednak na drwalstwo, Po ścince drzewa odnowienie jego, po północy[w trakcie snu],
Na razie na 100 % będą myśliwi
Budzenie się w środku nocy z przyczyny koszmarów, Ciekawa jaka Mara nocna spodka beziego ;],
pomysł został odrzucony wcześniej.
PODSTAWOWE Kowalstwo, Kucie Niedokończonych mieczy mnie nie satysfakcjonuje, Chciałbym żeby to był Zwykły miecz z napisem "Ja wykułem ten oręż",
podstawowe ? :D  nie wiedziałem ze w G1 było kowalstwo ;p
Naprawienie dialogu Bloodwyna, który dzień w dzień woła nas, bym dali mu rude [Skasowanie tej Rutyny  Damy mu raz na zawsze jedną składkę],
to własnie znecanie sie nad słabszymi no mi sie podoba ;d  pomysł odrzucam :P
warzenie miksturek, zawsze chciałem wykorzystać do czegoś stół Alchemiczny,
Czemu by nie ;) receptury mogły by być u cor caloma więc wykradnięcie jego mikstur da nam możliwość ważenia swoich ;d
Niemożliwość zaśnięcia w Nie Swoim łóżku, Czyli nie można się wpierdzielać komuś do łózka :P,
ja zamsze sie wpierdzielałem gdzie kolwiek ;d
Losowe wydobywanie Rudy, np. Jak kopiemy może wypaść 2 Bryłki a czasami 10,
Nie wiem, Nie wiem
Zapełnienie tej "Pustki" przed Kopalnią Gomeza,
Czytasz w myślach ;d  ? właśnie to zrobiłem jest tam 4 strażników 2 pilnuje 2 spi i tak na zmiane. Dodatkowo Thorus i ktoś jeszcze bedzie przyprowadzał kopaczy
o 10 i wracał do obozu o 16 razem z kopaczami. (koczacze do kopalni Thoruc stoi przy tym "ogrodzeniu" przy kopalni) W całym modzie postacie będą miały rozbudowane rutyny.
Szybsza Regeneracja życia siedząc, np. na ławce na ziemi itp., Coś związanego z Quentinem, zawsze chciałem wiedzieć co może powiedzieć nam Quentin,
Zanim dojdziesz do ławki zdązy ci się naładować ;d
Neutralność WARGÓW, nosząc Ulumulu, chodziłem sobie ostatnio a tu się leja orki z wargami, bo mnie zaatakowały :/,
Ooo można spróbować ;d

Ostrzenie mieczy +5 do obrażeń,
Nie sorry za duzo roboty chyba ze dam ostrzenie mieczy robionych przez nas ;)
Dodanie kogoś takiego jak Wrzód, tylko że nie denerwuje i nie ucieka przed potworami, oraz możliwość mu dania broni i Pancerza,
Czyli Pomocnik :D  mam taki pomysł ze bedziemy mogli pomiatać tymi co są od nas słabsi np. jezeli jestesmy strażnikiem możemy rozkazywać cienią i kopaczą ;d .
Warta strażnika na wieży Nad bramą od SO, zawsze denerwowało mnie, że tam jest Pusto :P,
Można by tam kogoś dać ;d .
Co tygodniowe badziewne Przemówienie Gomeza na podeście,
jakoś tego nie widze.
Wlewanie sobie piwa/wina/ryżówki czy też innego napoju do Kubka,
Piwo z kubka ? :D  he he
cotygodniowa Walka na Arenie, na której można obstawić,
O fajny pomysł ;d  Jak dobrze rozumiem można ale nie trzeba obstawić a walka i tak się odbedzie ? :D
Zamykanie bram w SO jak i w NO na noc,
Jak już mówiłem rutyny NPC będą rozbudowane strażnicy bram idą spać za nich wchodzą inni (tylko brama zamku bramy przed obozem bedą zamykane)
strażnicy z miejsca wymian też bedą mieli swoją miejscówke ;d  A brama bedzie zamykana ;)

Gotyk

Gotyk

Użytkownicy
posty101
Propsy67
  • Użytkownicy
Ah, takie buty ^_____^
A jak by ci się podobała opcja toksyczności przy sporzyciu mikstur i oczyszczaniu organizmu po zażyciu antidotum oczyszczającego organizm z toksyn?
Coś takiego ja robię wolnym czasem pod G1:D

Mark56

Mark56

Moderator
som veľký magič
posty1632
Propsy1846
ProfesjaAnimator
  • Moderator
  • som veľký magič
oraz po pewnym czasie wygaśnięcie Ognia,

Ognia pohodni ? można by zrobić bo pod koniec gry nie wiadomo co z pochodniami robić

ee v gothicu pochodnie zgasinaly po pewnym czasie. pamientam jak robilem questa z pelzaczami no i pochodnie najpierv gasla na chvyle i potem calkovice (tylko dosic dluuugo to trvalo)

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Pomysł z wlewaniem piwa/ryzowki i czego innego byłby niezły. Tylko bardziej rozbudowac. Powiedzmy, zmienić np. żeby po wypiciu danego napoju nie tracić go z ekwipunku tylko dodać "niemożność wtórnego" korzytania z niego dopóki sie go nie napełni. To znaczy, że po wypiciu ryżówki mamy w ekwipunku np. "pusta butelka". Podchodzi wtedy taki bezi do jakiejś beczki losowo porozrzucanych po koloni i nalewa sobie do tej butelki co tam sie znajduje w beczce.

KOMPUTER:
Spoiler

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry