Kupujesz/Modernizujesz komputer? 787653 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 787653

Odpowiedzi 2308

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Z tym prockiem opłca się sięgnąć chociażby i po cztery takie w SLI, a on dalej nie będzie bottleneckował*
Wymagania to dobry zasilacz i tyle.

Ale sprawdź ceny 780ti (o sporo lepszego), radka 290(może 290x) albo najlepiej w ogóle poczekaj na najnowszą serię nvidii. GTXy 9xx wychodzą niedlugo, a benchmarki już mówią że te karty będą zauważalnie lepsze od 7xx.

*przesadzam naturalnie i sli w ogóle nie ma sensu bo się nie opłaca, ale poważnie ten procek to potęga i nieważne jak mocne gpu kupisz - nawet najmocniejsze będą okej pod niego.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Nie mów chop problem serii x9 u zielonych jest taki ze to maja być pogromcy 780 i to nawet nie jest pewne zaś żaden z nich nie pobije ti
Do taiego kompa bo to jest procek z tym zajebistym x co już jest totalny overkill poza tym ze musisz mieć płytę z seri x99 to niema jakiś tak ultra obowiązków najlepszy wybór to Gtx780ti wciąż najlepsza karta na rynku dla gracza ona jedna i tak jest overkilem wszystkiego, sam gtx 780 to tez overkill wszystkiego

GTX780Ti kupisz już albo aż od 2400zł

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
nie mówię chop
nie wiem nawet co to jest
W ogóle skąd wyciągasz te teorie ("żaden nie pobije ti")? Bo mam niejasne wrażenie ze z dupy i bez podstaw.

http://www.guru3d.com/news-story/the-first-geforce-gtx-980-benchmarks.html
już pobił ti, trzymają się tej swojej nowej reguły: klasę niższy nowy model jest tak samo mocny jak klasę wyższy poprzedni. 770=680, 760=670, tak samo tutaj: 970=780.

moje teorie jak widać też są bez podstaw, bo to może być równie dobrze fejk, ale wcale nie brzmi tak nieprawdopodobnie. Ostatnie pytanie: jaka cena.

I jeśli cena ma znaczenie, to i tak warto poczekać: przy wydaniu serii 9xx siódemki najprawdopodobniej potanieją.
Ewentualnie EVGA ma teraz fajną ofertę: jeśli kupisz ich nową kartę 7xx, to w momencie wydania dziewiątek odsyłasz im kartę, bodajze dopłacasz do ceny dziewiątki i masz bardzo korzystny cenowo upgrade.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Mój zasilacz to:
850 W - Cooler Master Silent Pro M2 with 80 PLUS Silver, Semi-Modular Cables Power Supply

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
80+ silver
ładnie. Możesz śmiało brać tę kartę, albo dorzucić troszkę i mieć 780ti.
Albo poczekać i kupić mocniejszy/taniej. Ale z tym pecetem mam wrażenie że masz w dupie pieniądze :F

Z tym zasilaczem swoją drogą możesz prawdopodobnie udźwignąć nawet dwie takie karty, ale to raczej ciekawostka bo po co - już jeden 780ti to mega overkill w tym momencie.

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy
Co macie  dokładnie na myśli pisząc overkill?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ogólnie ze to najmocniejsza rzecz w całej budzie, co tez jest podstawa, zawsze karta z wszystkich podzespołów musi być najdroższa.
Równie dobrze możesz wziąć o kilka klas słabszy procek, a i tak gtx780ti overkiluj cały sprzęt i nic mu się nie oprze

Overkill tez oznacza to ze żadna gra program itp nie są wstanie realnie zagrozić takowej karcie i nie będą w stanie przez lata, teoretycznie wcześniej zostanie on wyparta z rynku przez nowych następców aniżeli powstanie gra bać program czy cokolwiek innego na którym jej działanie nie będzie 100% wydajnie zadowalające

Możesz bez problemu złożyć sprzęt dużo tańszy, a tak samo wydajny bo jego podstawa będzie gtx780 ti bądź zwykły gtx780 jak narazie wszystko wskazuje ze karty umrą z powodu tego ze zostaną wyprzedzone technicznie a nie ze gdzieś nie dadzą rady ale to jest całkowicie normalne.

Meat teoria raczej nie z dupy a spekulacji ludzi, chociaż na jedno wychodzi zaś przedstawiciele nvidi sami stwierdzili ze 980 będzie w wersji Ti jako nowy król grafiki dla gracza, chociaż na bank cena nie będzie dla gracza, sam chop tez nie mowie bo testy wykażą, pamietam ze jak testowali titan to w pewnych przypadkach był słabszy od gtx780 :P

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Spekulacje ludzi to definicja dupy. Niniejszym spekuluję że gtx 980 będzie przebijął mocą obliczeniową osiem titanów w dwóch komputerach w klastrze.

Titan jest słabszy od 780ti w grach, tak, to fakt. Ale czemu to miałoby oznaczać ze 9xx będą słabsze od 780ti?

Żelazko: mówiąc overkill mam na myśli to że dopóki nie masz monitora 4k, nawet gtx770 uciągnie wszystko co teraz wyszło w 60fps i pełnych detalach.
Naturalnie z monitorem 4k sprawa ma się inaczej, ale mam wrażenie że masz zwykły fullHD. Jednak warto kupić 780ti jeśli masz teraz zamiar brać - to overkill w tym momencie, ale zabezpieczenie na przyszłość.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Dlatego napisałem na jedno wychodzi ze spelkulajce ludzie = teoria z dupy :P

Chwile temu czytałem na Benchu pierwsze testy które defakto potwierdzają ze to nie miał być następca gtx780ti, jeszcze to się może zmienić
Sa to tylko testy na markach itp wiec podchodzę do tego luźno bo w grach zawsze wychodzi co innego i wstępnie mamy

GTX780 vs GTX970 ( może być lepszy lub gorszy w granicach 5% okaże się w testach w grach )
GTX780 vs GTX980 ( około 20% skok nikogo to chyba nie dziwi )
GTx780TI vs GTX980 ( albo lepsze o 1-2% lub będzie gorsze o 5% )
W sumie do tego dochodzi cena w przypadku tak mało zbliżonych różnic to ona jest czynnikiem decydującym

GTX780Ti vs GTX980TI ( gdy takowy będzie to spodziewam się minimum 15% skoku i to już jest konkret następca )

Pomijam ze i tak w testach żaden nawet w sli nie dał rady 2 rdzeniowemu r9 295X2

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Ok, teraz ja.

Rozmawialem z kilkoma osobami co skladaja kompy zawodowo bądź też nie i żeby złozyć kompa, ktory uciagnie GTA V na ultra w 60fps i wszystkie najnowsze gry w przód o kilka lat (nie to, ze co rok-dwa bede musial nową rzecz kupować) potrzebuje 4-5 tys złoty.

Jestem w stanie odkladac tysiąc złoty co miesiac. Do tego co tydzien/miesiac wartość częsci komputerowych spada, takze to na plus. Wypadaja takze przypadkowe jakies zakupy czy zdarzenia, wiec tez licze + - 100zł od kazdego odlozonego 1000zł miesiecznie. Takze teoretycznie w 5-6 miesiecy powinienem dać rade.

Nie mowiac juz o tym, ze ponoc wyszedl od intela jakis procek 8 rdzeniowy takze ceny dobrych procesorow niezle spadna teraz.

Czy to prawda?

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
I tak i nie

Tak, za około 4k-5 zł można złożyć kompa który starczy na kilka lat w przód ( co jest ogólnie ideologia, kompa kupuje się na kilka lat do przodu nie na 1-2 lata ) ogólnie taki komp na 100% starczy na najbliższe 5 lat ale powinno udać się na więcej
Nie, ceny tak nie spadają to wszystko zależy w dużej mierze od wojny producentów, o ile ceny płyt głównych są zawsze na spadkach o tyle na kartach nigdy niema stałej ceny i nigdy nie jest to tendencja czysto spadając, pozostałe rzeczy jak ram dyski czy obudowa ich cena zależy od popytu, jeśli dany dysk w danym miesiącu schodzi ponad normę to cena skacze o 10 zł w gore jeśli nie to cena spada o 10zł w dól

Mowie ci to z doświadczenia handlowego, jak u nas w sklepie zmieniamy ceny część możemy dobrowolnie część zależy od producentów.

Jeśli możesz odłożyć 1k co miech to mając 5k na teraz to kompa konkretnego się złoży na luzie, składając taki sam sprzęt od teraz za 5 miechów to sprzęt możesz złożyć taki sam i będzie na bank taniej, ale czy będzie na tyle taniej aby złożyć lepiej to już kwestia dyskusyjna.

radex115544

radex115544

The Modders
posty420
Propsy154
ProfesjaTester
  • The Modders
Witam ponownie chciałbym się zapytać czy Chieftec ATX 12W HPC-420-302 DF 420W wyrobi przy tym sprzęcie
Płyta Główna: asus m2n/m2n dh/m2n 1394 nforce 430
Procesor: Amd athlon 64 x2 dual core 6000+ 3GHz
Karta Graficzna: Geforce 8800 gt 512mb
Ram: 4gb Kingston HyperX 800mhz ddr2
Karta dźwiękowa: creative sb audigy se 7.1
Dysk:  Sata II 149Gb

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Zasilacz raczej nie da rady 8800 GT. Poza tym, ta karta tak się grzeje, że możesz na niej odgrzać obiad. Wielu mi mówiło, że cała seria 8 to niezbyt dobre karty.

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Co? 8800 to legenda. To jedna z najlepszych rzeczy jakie nvidia kiedykolwiek zrobiła, ich mistrz w cena/jakość i jeden z ich najpopularniejszych modeli.
naturalnie mówię o czasach, w których był jeszcze "nowy"
Ale tak, grzeje się. Ogółem jest zasada, że jak dochodzi do stu stopni to dopiero wtedy użytkownik powinien zacząć się martwić :F

Prawdopodobnie ruszy (to jest włączy się i nie zresetuje przy obciążeniu) na tym zasilaczu - ale również prawdopodobnym jest że zasilacz, szczególnie że jest już pewnie stary i zużyty, padnie po paru miesiącach. I być moze pociągnie za sobą kilka innych części.
Lepiej nie ryzykuj, jeśli masz możliwość zakupu czegoś nowego.

radex115544

radex115544

The Modders
posty420
Propsy154
ProfesjaTester
  • The Modders
Ten zasilacz to podobno potwór tyle że 2003 roku :D Ogólnie wcześniej miałem już 8800gt tyle że w formie 256mb i w innym
komputerze karta moim zdaniem dobra bo bez problemów grałem na niej w
Wiedźmina i Gothica 3 na max detalach i raczej powinny ruszyć również na niej nowsze produkcje co do zasilacza hmm sprawa wygląda
następująco przed ulepszeniem kompa miałem deer total max 400w dr-8400btx jakieś chińskie gówno bez jakichkolwiek zabezpieczeń to gdzieś go wywaliłem i jakiś znajomy właśnie ma HPC-420-302 DF i mówił że może mi go dać bo i tak go już nie używa mam również możliwość kupienia Chieftec GPS-400AA-101A 400w

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Masz jakiś konkretny budżet na ten zasilacz?

radex115544

radex115544

The Modders
posty420
Propsy154
ProfesjaTester
  • The Modders

radex115544
The Modders

Kupujesz/Modernizujesz komputer?
#1516 2014-09-28, 15:49(Ostatnia zmiana: 2014-09-28, 15:55)
Max 100zł więc budżet raczej nie wielki Chieftec GPS-400AA-101A 400w ten znalazłem po 40zł znalazłem jeszcze COOLER MASTER Real Power RS-450-ACLY 450W ATX12V po 50zł chyba póki co najlepszy z tych wszystkich co podałem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
http://allegro.pl/zasilacz-chieftec-gpa-450s8-80-450w-i4640943058.html
Oczywiście nie ufaj mi na słowo, sprawdź dokładnie opinie w internecie zanim kupisz - ale ten wygląda naprawdę poprawnie.

radex115544

radex115544

The Modders
posty420
Propsy154
ProfesjaTester
  • The Modders
Wygląda dobrze ale raczej znalazłem coś lepszego i chyba właśnie tego wezmę : http://allegro.pl/zasilacz-ocz-corexstream-500w-okazja-i4648136702.html

Splash

Splash

Moderator
posty4212
Propsy3414
ProfesjaNierób
  • Moderator
Jaką kartę polecicie w dobrej cenie do procesora Intel Core 2 Duo E8500 3,16 GHz? GTX 560 będzie dobra? No i jaki zasilacz do niej polecicie?

Nie zajmuję się multiplayerami do Gothica. Przestańcie zawracać mi tym głowę...
Ps. Siemekk ma downa i śpi w pufie

0 użytkowników
Do góry