Kupujesz/Modernizujesz komputer? 700267 2308

O temacie

Autor Gothix

Zaczęty 15.04.2008 roku

Wyświetleń 700267

Odpowiedzi 2308

przemek273

przemek273

Użytkownicy
Dark Dragon, Kapłan Słowa
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Dark Dragon, Kapłan Słowa
Jak by miały być to by już wystąpiły. Jeśli nie przegrzewa się to jest git.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ściągaj prime95 albo occt i testuj. Lepiej prime95, bo on pokazuje testy dla każdego rdzenia oddzielnie, jak jakimś głupim i nielogicznym cudem okaże się że Twój nowy, odblokowany rdzeń sprawia kłopoty to będzie wyraźnie napisane że to jego wina.
Normalnie używa się tego do sprawdzania stabilności przy podkręcaniu i ludzie robią takie testy po 6-12 godzin, ale olej to - puść jakiś na pół godziny-może godzinę i patrz, czy temperatury nie rosną zbyt mocno.

Ale nie powinny.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Cragann tego samego sam wcześniej wkleiłem.
a, już rozumiem, telewizor

btw. sam też chciałem podkręcić kompa, obecnie działa mi większość gier, ale battlefield 3 muli mi na multi na niskich/średnich, nowych gier nie testowałem zbytnio, ale raczej jeszcze wszystko odpale.
tak to wygląda:

System Operacyjny
Windows 8 Enterprise 64-bit
CPU
Intel Pentium E5400 @ 2.70GHz
Technologia Wolfdale 45nm
RAM
4,00GB 2-Kanałowy DDR2 @ 332MHz (5-5-5-15)
Płyta Główna
ASRock 4Core1600-GLAN (CPUSocket)
Grafika
Acer H233H (1920x1080@60Hz)
768MBNVIDIA GeForce 8800 GTX (ASUStek Computer Inc) 76 °C
Nośniki
465GB Seagate ST3500412AS ATA Device (SATA)
7GB Wilk GOODRAM 8GB USB Device (USB)
Napędy Optyczne
DTSOFT Virtual CdRom Device
ASUS DRW-24B1LT ATA Device

Co, jak tu mogę podkręcić? Niepokoi mnie temperatura grafiki, przy otwartej mozilli i 10 kartach ma 76 stopni C, więc pewnie i na podkręcanie się to przełoży.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
masz 8800gt, możesz się zacząć martwić przy stu stopniach :F

Czekaj, w firefoxie? Sprawdź w jakimś benchmarku obciążającym gpu, znowu: occt. Jeśli temperatura dojdzie do 90 celcjuszów to faktycznie może warto coś z tym zrobić.
Na pewno możesz podkręcić procek, chociaż skala zależy od płyty głównej. Masz mnóstwo poradników w internecie.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Czym mam to testować? 3D mark zwiesił się po teście :F

Przy okazji, nie wiem o co chodzi, może procek nie wyrabia, obojętnie od przeglądarki, jak jakaś muzyka leci w tle, i przełącze na inną kartę przez 1-2 sek mam ścinę, i taki pseudo robotyczny dźwięk, potem jest normalnie.
Pierwszy raz coś takiego mi się zdarza, niedawno po formacie a instaluje zawszetosamo, sterowniki dodatkowe od realteka nie znalazły sobie żadnego urządzenia które mogło by się nadawać pod sterowniki :F , podpięte słuchawki, mikrofon.
Coś z kartą dźwiękową? Generalnie wszystkie dźwięki są w porządku.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
No occt-em.  Albo prime95.

(acz chyba nie potrzebujesz stress testów żeby wiedzieć, że coś jest nie tak :F, mimo to możesz. się dowiesz czy to procek/jego zasilanie czy nie)

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Zastanawiam się nad głośnikami, cena do 100 zł z wachaniami w górę/dół ok 10/20 zł. Póki co strasznie mi się podobają te:
http://www.ceneo.pl/26632920;0284-0.htm#tab=spec

Jakieś przeciwskazania, wskazanie czegoś lepszego z tak samo dobrym designem?

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Co myślicie o takim zestawie stacjonarnym? Da się w tej cenie coś lepszego wyciągnąć?

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Przepłacone trochę.
Podaj max kwotę a złoże odpowiedni sprzęcik.
Oraz kilka szczegołów typu do czego będzie komp służył głownie, czy będzie planowane oc oraz czy sam hdd styka czy koniecznie musisz mieć ssd luksus który w sumie nie jest konieczny

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Arszonto

Arszonto

Użytkownicy
posty99
Propsy34
ProfesjaProgramista
  • Użytkownicy
Do 4000zł. Służył będzie mi do grania (w porządne tytuły), programowania, a przy okazji chciałbym się trochę pouczyć modelowania. 
Wolałbym jednak mieć SDD, nie koniecznie duży, ale jednak mieć. Pecet nie będzie podkręcany.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ceny podaje od siebie, może być taniej lub drożnej, zależy gdzie tam u siebie kupujesz.

I5 4670k - 849zł
Chłodzenie proca, Thermlight macho B/W Hr-02 lub Rajintek Ereboss 160zł w obu przypadkach
Msi z87-g45 gaming - 459zł
Pamięć Crucial Ballistix 8GB (2x4GB) DDR3 1600MHz CL9 - 285zł
HDD WD Caviar Blue 1tb - 199zł
Obudowa w sumie może zostać na z3 - 159zł
Zasilacz Corsair CS Series 650W Modular 80+ GOLD - 330zł

Cena to 2441zł bez grafiki
Jeśli możesz troszkę przebić budżet 4k zeta, to wkładasz tu MSI gtx 780 za 1785zł
razem z karta masz 4226zł pytanie czy możesz te 200+ dopłacić za w chuj lepszy sprzęt :P
Bez ssd, ale z ogromnym potencjałem oc

Jak chcesz koniecznie ssd, co tu jest zbędne, bo można to zamienić na lepsza grafe, to zostajesz przy swojej 770 i bierzesz ssd plextora 120gb za 300 zeta i tak wyjdzie taniej i lepiej od tego co tam złożyłeś.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.

chesterking

chesterking

Użytkownicy
posty60
Propsy31
  • Użytkownicy
Mam taki zestaw:
Procesor: AMD Phenom x4 9550 2,2GHz
Płyta główna: MCP78PVM-PM
Pamięć RAM: 1x2GB DDR2 1x1GB DDR2
Wyżej wymienione pochodzi z zestawu od Packard Bell
I zamierzam kupić:
Karta graficzna: Sapphire  Radeon HD7770 1GB 128bit ( wiem za dużo jak na tego procka)
Zasilacz: Proszę o propozycje. Ja wybrałem te, ale nie wiem czy dobre będą, bo kiedyś wymieni się procesor i płytę, a chciałbym, aby jeszcze starczył taki zasilacz.
Chieftec GPA-450B8
Aerocool AP-550 550W Czarny
Pasowałby mi ten, ale ciągle niedostępny, czyli odpada
Corsair VS 450W ATX
Cena zasilacza do 160-170 zł. No chyba, że któryś z tych będzie dobry.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Drr 2 ? Przecież już niedługo ddr4 debiutuje. Ja nawet myślałem, że drr2 już nie sprzedają.

Do czego ma być ten komp ? Lepiej kup gorszą kartę i dołóż 2 gb ramu i jak starczy lepszy proc.

chesterking

chesterking

Użytkownicy
posty60
Propsy31
  • Użytkownicy
Tylko że już wybrałem kartę i chodzi mi o ten zasilacz. A procesor to jak dozbieram kupie inny z płytą główna i ram. Na teraz ani na najbliższe miesiące nie dam rady nic kupić więcej.

przemek273

przemek273

Użytkownicy
posty1073
Propsy217
Profesjabrak
  • Użytkownicy
W sensie masz kupioną ? Jaki budżet na resztę ?

chesterking

chesterking

Użytkownicy
posty60
Propsy31
  • Użytkownicy
Na resztę? Karta już w sumie zamówiona, ale nie wiem jaki zasilacz. Dlatego podałem te które wydaje mi się że byłyby dobre. Tylko, że słabo się na tym znam i pytam się na forum.

gothic1210
  • Gość
Jeżeli chodzi o zasilacz to bierz Chiefteca. Tu masz tańszy i 500W http://www.agito.pl/zasilacz-chieftec-gps-500a8-500w-80-221-680828.html

chesterking

chesterking

Użytkownicy
posty60
Propsy31
  • Użytkownicy
Ok, dzięki za polecenie zasilacza. To kupie ten co podałeś Outlander. Na innych forum piszą, że to dobry zasilacz.

Cragann

Cragann

Użytkownicy
posty766
Propsy604
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak kupujesz kompa do gier to lepiej weź sobie procka z większą ilością pamięci na rdzeń, mało co wykorzystuje 4x.

Szukam bezprzewodowych słuchawek do kompa w cenie do max 300 zł, fajnie by było gdyby obługiwały konsolki, a i takie w których można wyjść do ludzi patrz: zły przykład -Creative Fatal1ty.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
Ja to bym się wstrzymał bo z tym kompem to daleko nie zajedziesz a zasilacz to brałbym corsaira.

0 użytkowników
Do góry