W sumie, kupno laptopa to trudna sprawa. Nie wiadomo co wziąć, aby później nie być rozczarowany.
Mam w planach kupno komputera. Chcę, aby był wystarczająco mocny, aby obsłużył Starcraft II (obojętnie na jakich detalach) oraz w przyszłości Diablo III. W więcej gierek nie potrzebuję, bo tak naprawdę mało gram. Inne cele to: przeglądanie stron, praca z dokumentami Office 2010, pdf oraz nauka programowania C. Oczywiście pomijam słuchanie muzyki, pisanie przez komunikator, odbieranie poczty etc. Mój priorytet to: cicha i komfortowa praca. Także stabilność. Bez żadnych problemów z długim uruchomieniem systemu (chociaż to już zależy od użytkowania), zawieszaniem się aplikacji. Na dodatek chcę, aby był energooszczędny. W skrócie mówiąc: chcę, aby komputer bezproblemowo obsłużył Windows 7 (w przyszłości być może 8) oraz kilkanaście włączonych programów, takich jak: Chrome, komunikator, środowisko programistyczne, Office Word, Office-poczta (zapomniałem nazwy), Windows Media Player, Gimp. Tak, abym nie musiał czegokolwiek wyłaczać.
Myślę, że podstawą tutaj byłby mocny procesor i spora ilość ramu. Karta graficzna jest raczej na trzecim miejscu - chyba jakiś lepszy GeForce 9500 wystarczyłby (mam go teraz i Starcraft II chodzi na wysokich. FPS czasem bardzo spada).
Mój budżet to coś plus/minus 3000zł. Proponowana przeze mnie konfiguracja:
Płyta Główna: Gigabye GA-P55-USB3
Procesor: Intel Core i5-750 2,66 GHz 8MB cache
Karta Graficzna: Nie wiem. Coś tańszego od Nividia
Pamięć RAM: DDR3 Geil - 4GB / 1333 (2 x 2GB), CL9, Black Dragon
Obudowa/zasilacz: Cooler Master Elite RC-334 - 460 W
Dysk Twardy: Seagate 500GB 2.5" 16MB 7200.4 SATA albo 2x Seagate 320GB 2.5" 16MB 7200.4 SATA
Cena: około 2500zł
Jakieś proponowane zmiany? Być może za mocny procesor wybrałem. Przydałby się jakiś, który pobiera mniej prądu. Dwa dyski podobno są o wiele szybsze. Nie wiem ile w tym prawdy.