Sidorowicz nie chce mnie wpuścić :( 15729 26

O temacie

Autor Adanos

Zaczęty 23.04.2011 roku

Wyświetleń 15729

Odpowiedzi 26

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Mam problem ze Stalkerem. Sidorowicz zlecił mi kilka zadań m.in. pójście do Instytutu Agroprom i pomniejsze misje np. zabicie stalkera, znalezienie artefaktów. No więc wykonałem te poboczne misje, ale nie mogę się dostać do Sidorowicza, aby odebrać nagrodę i sprzedać trochę złomu, nie mogę otworzyć drzwi :D  (wcześniej nie miałem problemów z drzwiami...) Zrobiłem coś źle czy mam po prostu jakiegoś buga?

I czy w Stalkerze można się jakoś zdrzemnąć?

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
A na jakiej wersji STALKERa grasz? Nie to, żeby to miało jakieś znaczenie, ale może wkradł się bug, który nie pozwala na otwarcie drzwi u Sida.

Odpowiedź na drugie pytanie - tylko ściągając odpowiednią modyfikacje, w podstawce nie ma możliwości spania.

Комиссар RBT

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
w SHOCa gra, o ile rozumiem. To raczej bug, chociaż możesz spróbować z sidorowiczem porozmawiać, poprosić o quest czy coś.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
mam niejasne wrażenie, że to jest mod typu "zainstaluj i musisz zacząć grę od nowa".

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
No właśnie, może masz rację, bo nie działa :D  Tzn. jak włączę nową grę, to niby działa, a jak wczytam, to nie. Ogólnie problem z drzwiami jest taki, że nie mam nawet napisu: "wciśnij F, aby otworzyć" czy "drzwi zamknięte". Czytałem też, że może ten bug spowodować pójściem na Wysypisko :/

Jak ktoś będzie miał jakiegoś pomysła, to niech napisze.

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul

Anonymized

Anonymized

Użytkownicy
posty2957
Propsy6115
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak ktoś będzie miał jakiegoś pomysła, to niech napisze.
Jest jakiś kod od przechodzenia przez ściany? Może od wewnątrz coś się zmieni :ok:

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
do stalkera nie ma kodów z tego co kojarzę. Jak go moddowałem, to brałem zawsze koordynanty do ustawiania róznych gówienek, popatrz, może w jakiś sposób da się jakimś trainerem, komendą przeskoczyć do innej pozycji - pobierasz aktualne koordynanty i zmieniasz :D

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Sidorowicz nie chce mnie wpuścić :(
#9 2011-04-24, 11:52(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 11:54)
http://forum.gram.pl/forum_post_szukaj.asp?tid=16291&uid=440540

Może ten pomysł z granatami? :D
Kurczę spróbuję :D

Jest jakiś kod od przechodzenia przez ściany? Może od wewnątrz coś się zmieni
Można kamerą przejść (demo_record xxx), ale nie da się rozmawiać :( Siedzi tam Sidorowicz i nie chce mnie wpuścić. Boi się, że go załatwię czy coś? :D

do stalkera nie ma kodów z tego co kojarzę. Jak go moddowałem, to brałem zawsze koordynanty do ustawiania róznych gówienek, popatrz, może w jakiś sposób da się jakimś trainerem, komendą przeskoczyć do innej pozycji - pobierasz aktualne koordynanty i zmieniasz
W którym skrypcie jest to napisane, albo skąd można wziąć te współrzędne?

BTW
Opłaca ubierać się te artefakty, bo jak je ubieram, to tracę życie i zwiększa się promieniowanie? Pytam się, bo mam mało wódy, a jedyny handlarz, którego znam nie chce mnie wpuścić :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#10 2011-04-24, 12:35(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 12:38)
Brak możliwości spania może się wydawać głupia ale nie polecam moda, który to poprawia. Nie grając w nocy tracisz ogromną część atmosfery, jaką oferuje ta gra. Agroprom, Dolina Mroku czy ogółem większość lokacji robi w nocy piorunujące wrażenie w nocy, zwłaszcza jeśli odwiedzamy je pierwszy raz. Klimat jest niezapomniany :ok: .

BTW
Opłaca ubierać się te artefakty, bo jak je ubieram, to tracę życie i zwiększa się promieniowanie? Pytam się, bo mam mało wódy, a jedyny handlarz, którego znam nie chce mnie wpuścić :D  

Bo to nie goticzek, gdzie każde gówno daje ci +500 do lansu i baunsu. Spróbuj dobierać tak artefakty, aby jedne korygowały statystyki odejmowane przez inne. Przykładowo jeśli masz artefakt dodający +50 ochrony przed ugryzieniami i +100 do promieniowania to poszukaj artefaktu, który te promieniowanie zniweluje.

A tak w ogóle jak się podoba gra?

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
do stalkera nie ma kodów z tego co kojarzę. Jak go moddowałem, to brałem zawsze koordynanty do ustawiania róznych gówienek, popatrz, może w jakiś sposób da się jakimś trainerem, komendą przeskoczyć do innej pozycji - pobierasz aktualne koordynanty i zmieniasz

W którym skrypcie jest to napisane, albo skąd można wziąć te współrzędne?

Nie możesz tego zmieniać w skrypcie - wtedy będziesz musiał rozpocząć grę od nowa. Pamiętam jakąś komendę do "debugowania", zawalało cały ekran cyferkami (boże jak profesjonalnie! :3) i wśród tego były koordynanty. Na pewno w x-ray sdk w edytorze map były koordynanty po ustawieniu jakiejś rzeczy. Problemem nie jest, skąd wziąć współrzędne tylko jak je zmienić. Potrzeba jakiegoś trainera albo - hardcore mode - cheat engine. Domyślam się, że każdy to kojarzy, w skrócie spisujesz koordynant, wyszukujesz go w hexach i kto wie czy nie znajdzie. Jak znajdzie to zmieniasz i viola.

...ale drzwi sidorowicza pewnie dalej pozostaną zamknięte, będziesz musiał za każdym razem jak chcesz do niego wejść używać tej sztuczki.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
BTW

To zależy od specyfiki artefaktu - są takie, które są bardzo przydatne w zonie (ich akurat z świecą szukać, ale warto bo dają ciekawe statystyki), ale są też i takie, których jest od cholery, są słabe i warto posprzedawać. Takie artefakty o słabych statystykach zwykle sprzedawałem, fakt, że kasy z tego nie było, ale ładowało troszkę zastrzyk gotówki.

Podobnie jak Thoro: nie polecam ściągania modu na spanie, największa frajdą w stalkerze jest chodzenie po ciemku, z słabym światłem latarki i wsłuchując się w dźwięki, które do ponurych, strasznych należą.

Swoją drogą, po przejściu stalkera polecam zagranie od nowa, ale tym razem z jakąś modyfikacją - na przykład Priboi Story, czy też Oblivion Lost. Instaluje się je w miarę prosto, są już po polsku, a i nowe wrażenia murowane. :D  Dodam, że te wymienione modyfikacje zmieniają również w stopniu większym (Priboi Story) albo w mniejszym (Oblivion Lost) fabułę, więc zbytniej powtórki z rozrywki nie ma.

Комиссар RBT

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
oblivion lost = próba przywrócenia wszystkiego z bety. W sumie fajne, ale na drugie, trzecie przejście - dodaje pojazdy, spanie, w pizdu przedmiotów i temu podobne.

Swoją drogą, wydaje mi się że jak spojrzysz w internety to spodoba Ci się ilość wyciekniętych alf i betek. Miałem kilkanaście z nich, niektóre naprawdę warto zobaczyć - bagna z czystego nieba były w shocu w becie, fizyka która została perfidnie okrojona była po prostu niesamowita (jest cała beta z demkiem technologicznym ukazującym tęże fizykę), po prostu warto pościągać niektóre wersje i pooglądać.

Szczególnie ciekawą jest pierwsza wersja jaka wyciekła, gdzie gra toczy się w zupełnie, zupełnie innych realiach - jakieś futurystyczne statki, nie statki. No i jak na datę kiedy to zostało stworzone grafika była naprawdę niezła :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

#14 2011-04-24, 14:14(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 14:15)
...ale drzwi sidorowicza pewnie dalej pozostaną zamknięte, będziesz musiał za każdym razem jak chcesz do niego wejść używać tej sztuczki.

Z drzwiami to znany błąd. Wystarczy zajrzeć na forum stalker.pl bo było to wałkowane setki razy.

A co do modyfikacji to priobi faktycznie bardzo fajny ale do czasu. Jest gdzieś nawet na tym forum moja recenzja :ok: . Zniesmaczyło mnie jednak, gdy doszedłem do wysypiska a tam jak gdyby nigdy nic stał... monolit z elektrowni. Wedle twórców wyrzuciło go wojsko. No tak, znajdujesz skałę o magicznych właściwościach to wywozisz ją na jakieś zadupie na stertę śmieci bez, badań i ochrony - przecież to takie oczywiste :facepalm: . Ostatecznie przestałem grać, gdy zostałem zarażony wirusem x i zostało mi 5 godzin życia bez żadnych perspektyw na zdobycie hajsu na odtrutkę (chyba 40 000 rubli). Denerwował też dziwny respawn przeciwników (np. przy wejściach do lokacji) i bezmyślnie przywrócone mutanty, bez dobrego balansu i żadnego kontekstu. Nie jarają mnie pancerne krasnoludki wyrywające graczowi broń i rozpierdalające go na 2 ciosy na pierwszej lepszej polance.

Co do reszty modów do to stalkera jest masa, jednak 99% to jakieś gówna typu pojazdy, skiny czy większe dodatki obfitujące w takie nowości, które mimo że są innowacją to nie koniecznie trafioną. Zamiast grać w jakieś cuda polecam poczekać na lost alpha.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
Rzecz jasna, można jeszcze polecić AMK Mod - nie grałem go w sumie, ale zaraz po Oblivion Lost jest jednym z bardziej rozchwytywanych modów do Stalkera. Chyba da się grać po angielsku, ale jak już mówiłem - ja w to jeszcze nie grałem.

Ewentualnie możesz też odstawić stalkera do czasu wydania Lost Alphy. :D

Co do reszty modów do to stalkera jest masa, jednak 99% to jakieś gówna typu pojazdy, skiny czy większe dodatki obfitujące w takie nowości, które mimo że są innowacją to nie koniecznie trafioną. Zamiast grać w jakieś cuda polecam poczekać na lost alpha.

Dokładnie, jest tego od cholery, a te rewelacje ograniczają się do tekstur, zmienionego balansu broni czy jakiś innych mniej koniecznych pierdółek - nic ciekawego.

Комиссар RBT

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#16 2011-04-24, 14:23(Ostatnia zmiana: 2011-04-24, 14:25)
Stalker jest zajebisty, jednak nie wiem jakby była dobra gra to nie przejdę jej drugi raz. Wyjątkiem są COD, ale to gry dla idiotów, gdzie ćwierć kampani można przejść bez wysiłku jedząc obiad. W każdym razie do powtórnego przejścia nie przekonały mnie te wszystkie mody, które wprowadzają więcej gówna niż dobrego. Obawiam się, że z lost alpha, mimo że zapowiada się porządnie może być podobnie, choć nie przez intencje twórców a fakt, że nie wszystkie rzeczy w pierwotnym stalkerze były dobre, czego z resztą przykładem jest przytoczone tu już demo dziejące się w kosmosie. Pozostaje mieć nadzieje, że twórcy mają rozum i ponad ortodoksje postawią jednak zrównoważoną grywalność i estetykę.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
No tak, dlatego nie napalam się na Lost Alpha tak zbytnio jak zapaleńcy ze stalker.pl :D

Wyjątkiem są COD, ale to gry dla idiotów, gdzie ćwierć kampani można przejść bez wysiłku jedząc obiad

Swoją drogą, stwierdziłem, że ostatnio zagram w CoD: MW 2 i gdy go przeszedłem, to doszedłem do wniosku, że to jakiś żart i zmarnowałem czas na granie w taką grę. No cóż, pozostaje mieć nadzieje, że twórcy dalej będą tak robić w bambuko porządnych graczy.  :lol2:

Dobra, trochę lekko zboczyłem z tematu - nie da się jakoś oddzielić, bo dyskusja mi się podoba.

Комиссар RBT

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Pomogła rada Kudlika, czyli granaty :D

A tak w ogóle jak się podoba gra?
Skoro gram, to sam sobie dopowiedz :D  Może później napiszę co więcej, na razie nie mam zbytnio przez święta czasu :D  A! Byłbym zapomniał 26 kwietnia mija chyba 25 rocznica wybuchu w Czarnobylu, więc możecie uczcić tą rocznicę grając w Stalkera :D  :lol2:

Cedric

Cedric

Użytkownicy
posty782
Propsy1084
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Szkoda ,że nie ma jeszcze takich gier na żywo przeżywanych :lol:  
Takich,gdzie na serio byśmy byli tego 26 w Czarnobylu i rozwalalibyśmy mutanty  :naughty:

A promieniowanie powoli spada ,nawet ludzie tam na wycieczki jeżdżą  :lol2:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry