Teksturowanie w Wings3d 4210 3

O temacie

Autor Warka

Zaczęty 22.01.2011 roku

Wyświetleń 4210

Odpowiedzi 3

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!
siemka. robie model w wingsie , eksportuje do folderu meshes i teksturuje w spacerze. aż do czasu. mam jakiś błąd że jak chce oteksturować w spacerze to importuje się połowa modelu (niema wielu poly !). a jak chce teksturować w wings to mappuje robie teksture importuje do winngs exportuje model do meshes a teksture bmp otwieram gomanem i wrzucam jak tga. do texures i jako tex. do _compiled. jak dodaje model w spacerze do zena to jest nieoteksturowany. oco biega?

MajorZyla

MajorZyla

Użytkownicy
posty31
Propsy12
  • Użytkownicy
Otwierasz jeszcze raz wings-em model i importujesz obraz twojej tekstury w tga. Następnie nakładasz na model tą teksturę i zapisujesz ten model pod tą samą nazwą co masz w "meshes". Powinno działać bez problemów.

Jeśli jest błąd w moim rozumowaniu to proszę o niezwłoczne sprostowanie mojej wypowiedzi.

Kowal z zamiłowania...

FraseR
  • Gość
Zaznaczasz cały model i klikasz PPM oraz wybierasz UV Mapping, po czym jeszcze raz zaznaczasz cały model i klikasz znowu PPM oraz wybierasz Segment by Projection, potem znowu klikasz PPM i dajesz continue oraz wybierasz jeszcze unfolding. Potem pojawia się okienko z rozłożonym modelem i na tym rozłożonym modelu klikasz PPM i wybierasz Create texture i tam wybierasz se rozmiar tej teksturki, np. 256x256 itd. Po nalozeniu tekstury w menu klikasz Window -> Outliner, tam masz nazwe teksturki auvBG, klikasz na nia PPM i dajesz Make external, zapisujesz teksturke, robisz tam z nią co chcesz i po zapisaniu jej, dajesz refresh. I ważne! Po eksportowaniu texy, jezeli dasz nazwe np. tekstura.png to po jej zapisaniu nie mozesz zmienic nazwy tylko tekstura musi miec taka samo nazwe jak wczesniej, co ja exportowales.

Warka

Warka

Użytkownicy
COM BEK !!!
posty476
Propsy209
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • COM BEK !!!
dzięki :P. pomogło to żeby imporotwać obraz do wings jako .tga

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry