Jak zrobić by nie można było założyć broni 2753 4

O temacie

Autor EdekSumo

Zaczęty 5.01.2011 roku

Wyświetleń 2753

Odpowiedzi 4

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Jak zrobić że gdy mamy założoną jakąś broń powiedzmy miecz to nie możemy założyć łuku ??

misiekgrabo

misiekgrabo

Użytkownicy
posty179
Propsy106
  • Użytkownicy
Cytat: edeksumo link=topic=12771.msg128368#msg128368#msg128368#msg128368 date=1294261859
Jak zrobić że gdy mamy założoną jakąś broń powiedzmy miecz to nie możemy założyć łuku ??

Hmmm...można by to zrobić za pomocą zmiennych - tworzysz jakąś zmienną do StoryGlobals.d lub Consants.d, np.:

var int luknie;

W założeniu miecza - że w założeniu tego miecza jest +1, no a w zdjęciu -1, w jakimś tam łuku - dajesz warunek if - jeżeli w tej zmiennej jest 1 - zdejmuje się łuk. Nie jestem pewien - mogę się mylić - nie jestem mistrzem w skryptach :P

Ale tam, gdzie stanął Adanos, ani Innos, ani Beliar nie mieli żadnej władzy. W miejscu tym ład i chaos współistniały w harmonii. Tak oto powstało morze.

Zapomnij... o wszystkim, co się działo w przeszłości.

Tomaj

Tomaj

Użytkownicy
posty107
Propsy13
  • Użytkownicy
Może trochę jasniej, bo nie wszyscy muszą to rozumieć.
Towrzymy zmienną tak jak to napisał kolega wyżej. Następnie w skrypcie miecza należałoby przypisać zmiennej podczas założenia broni jakąś wartość, dajmy na to - 1, a podczas zdjęcia borni np. - 0.
Następnie w skrypcie łuku trzeba by użyć funkcji warunkowej if, która będzie zprawdzała czy dana zmienna ma wartość 1 czy 0 i w zależności od tego musiała by pozwolić lub nie na założenie łuku.
czyli
if(nazwazmiennej==0){
funkcja zakładania łuku, nie pytaj jak ma brzmieć bo nie wiem :)
}else{
tutaj musiała by pewnie być funkcja, która automatycznie zdejmuje łuk jeszcze przed założeniem go na plecy.

Myślę,że to by zadiałało ale jeśli chodzi o konkretny łuk a jeśli chodzi ci o każdy łuk to wydaje mi się, że powinien być to jakiś ogólny sposób, ponieważ wypisywanie tego w każdej broni było by dosyć męczące.
Proszę bardziej zaawansowanych skrypterów o korektę jeżeli się mylę i uzupełnienie mojej wypoweidzi tak aby byłaona w pełni przejrzysta i czytelna.

EdekSumo

EdekSumo

Wyspa Khorinis
posty1739
Propsy925
ProfesjaLvl designer
  • Wyspa Khorinis
Próbowałem takimi sposobami i gów** wyszło ale inaczej wykombinowałem i temat do zamknięcia

Tomaj

Tomaj

Użytkownicy
posty107
Propsy13
  • Użytkownicy
W takim razie gratulacje  :lol:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry