OTO POLSKA 1714233 5881

O temacie

Autor Thoro

Zaczęty 19.09.2010 roku

Wyświetleń 1714233

Odpowiedzi 5881

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Podsumowując: Polacy są znacznie zamożniejsi od Chińczyków i długo tak jeszcze zostanie. Ultrawolnorynkowa polityka, choć wyraźnie poprawiła jakość życia, cudów nie zdziałała.
spędziłem w Chinach sporo czasu i w dużych miastach jest bogactwo jakiego nie widziałem nigdzie w Europie. W dodatku znajomy do ktorej jeździłem w 4 lata z kogos pracującego fizycznie i mieszkajacego w slumsach otworzył firmę i teraz zatrudnia 60 osob zarabiając bardzo duzo. Wyobrażasz sobie zeby w Polsce biedak był w stanie otworzyc firmę i w 4 lata zostać z zera milionerem ?

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Okej, zasadniczo przyznalbym Ci racje, gdyby nie to, że dzieki Tuskowi i ekipie mamy gigantyczne długi, w chuj osob wyjezdzajacych za chlebem i generalnie spierdolone pol rzeczy w Polsce - czy Węgrzy to samo mowią o Orbanie? Nie, nie wydaje mi sie.
Po raz kolejny kłamiesz i manipulujesz(bądź takiej manipulacji uległeś).

Komu najbardziej wzrosły zarobki w latach 2008-2013?

Według raportu Międzynarodowego Funduszu Walutowego Polska uzyskała w roku 2014 wzrost PKB równy 3.3 %. W roku 2015 będzie to 3.5 % i w roku 2016 znowu 3.5 %.

3.3 % w 2014. Trzy dni temu GUS podał jednak, że wzrost był kapkę wyższy i wyniósł 3.4 %. Raport MFW ukazał się sześć dni temu, więc pewnie opierali się na wcześniejszych szacunkach.

Na 34 kraje zbadane przez MFW tylko trzy osiągnęły rok temu lepszy wzrost od nas: Węgry, Irlandia, Malta. Zanim jednak kuc jeden z drugim wyciągnie fifola, by się pomasować na cześć Orbana, niech lepiej zerknie tutaj. Zarówno Węgry, jak i Irlandia powoli wyczołgują się z dołka i ostatni raz rosło im szybciej od nas dekadę temu. Po latach kryzysowych zwykle następują świetne wzrosty, a potem się uspokaja.

Jakoż i w roku 2015 Węgry mają osiągnąć przeciętne 2.7 %. W owym roku lepszy będzie od nas tylko jeden kraj: znowu Irlandia. Islandia równo z nami.

W roku 2016 Irlandia przestanie czarować. Lepsza będzie od nas tylko Turcja (o jedną dziesiątą punktu procentowego) i Grecja. Bo, jako się rzekło, recesja się lubi przeplatać ze świetnymi skokami.

Generalnie gospodarka ładnie się rozkręca.

W roku 2007 nasze PKB per capita skorygowane o siłę nabywczą stanowiło ledwie 53 % średniej UE. W roku 2014 było to już 68.4 %! 15 punktów procentowych w siedem lat!

Nie tylko rozwijaliśmy się ślimaczo. Również taki gównowzrost czeka nas w najbliższej przyszłości, a przynajmniej tak prognozuje Międzynarodowy Fundusz Walutowy. Według wskaźnika PKB per capita, skorygowanego o wartość siły nabywczej, w 2018 roku mamy wyprzedzić Portugalię i Cypr, kraje jeszcze niedawno znacznie bogatsze. W 2019 roku PKB per capita Polski będzie wynosił 91 % greckiego, choć w 2008 roku było to 60 %. W 2008 roku PKB per capita Polski wynosił 57 % hiszpańskiego i 56 % włoskiego, a w 2019 roku będzie to kolejno 80 % i 83 %.

Dług
 Idealnie obrazuje to ten wykres, przedstawiający skumulowany przyrost długu względem PKB w latach 2006-2013. Na 28 krajów UE tylko cztery zadłużały się wolniej od nas. Przy czym jeden z nich - Malta - miał populację mniejszą niż Poznań, a drugi - Estonia - mniejszą niż Warszawa. Jeśli chodzi o duże, poważne kraje, to lepsza była tylko lewacka Szwecja i Bułgaria.

Jednocześnie Tusk zwiększył rezerwy Banku Centralnego – w roku 2007 ich wartość wynosiła 65.7 mld $, a w roku 2013 już 106.2 mld $

CO ZROBIŁ PIS?
PiS obniżył podatki, zwiększając jednocześnie wydatki, w tym również wydatki sztywne, których nie da się obniżyć bez wcześniejszej zmiany prawa. Wydatki budżetowe zwiększyli w latach 2007 i 2008 o 52,7 mld zł, a przez obniżkę stawek PIT-owskich, składki rentowej i wprowadzenie ulg prorodzinnych dochody sektora publicznego w roku 2010 spadły o 40 mld.

Zadłużenie w Polsce obrazuje ten wykres. W roku 2013 średnia dla UE wynosiła 87 % PKB. My zaś mieliśmy 57 %.

Czemu podałem dane za rok 2013? Żebyś się nie pluł, że to skutek OFE i machlojek TuSSka które w życie weszły w 2014 roku.

Mówi się czasem, że powinniśmy porównywać się nie ze średnią UE, tylko z krajami europejskimi podobnymi do nas pod względem zamożności. W domyśle: z Bułgarią i Rumunią. Tylko że nie do Rumunii i Bułgarii nam najbliżej, ale do Węgier, Portugalii, Chorwacji, Słowacji i krajów bałtyckich. Węgry i Portugalia mają wyraźnie wyższe zadłużenie, odpowiednio o 22 pp. i 72 pp. Chorwacja o 10 pp. wyższe, Słowacja niższe o 2 pp. Kraje bałtyckie faktycznie mają niskie zadłużenie, choć osobiście wątpię w sens porównywanie kraików o populacji większego miasta do Polski, ale to tylko moja opinia.

Ale to wszystko dług publiczny brutto. Mówi się czasem, że ten wskaźnik zakłamuje rzeczywistość i lepiej podawać dług netto, tj. dług minus posiadane aktywa. No bo jeśli jestem dłużny 1000 zł, a trzymam w skarpecie 10 000, to w sumie ten dług mało jest dla mnie mało straszny, nie?

Tak się składa, że Polska ma całkiem przyzwoite rezerwy walutowe, tylko niewiele niższe od USA: my 99 mld $, oni 122 mld. Ta wartość wydatnie obniża nam dług netto, który w 2013 roku wynosił zaledwie 27 %. A to jest wynikiem lepiej niż przyzwoitym i taka Łotwa, choć miała niższy dług brutto, netto ma z grubsza identyczny, a Litwa ma wyższy o 10 pp.

Emigracja

http://stat.gov.pl/obszary-tematyczne/ludnosc/migracje-ludnosci/informacja-o-rozmiarach-i-kierunkach-emigracji-z-polski-w-latach-20042013,2,7.html
Oto bowiem w 2007 roku 2 270 000 Polaków przebywało za granicą. Ilu ich było w roku 2013? Ani chybi cztery miliony, wszak Werewolf na thModders napisał, że uciekają z kraju. 2 196 000 Niemożliwe? A jednak. Za rządów PO saldo migracji się poprawiło: więcej ludzi przyjechało do kraju, niż wyjechało!

spędziłem w Chinach sporo czasu i w dużych miastach jest bogactwo jakiego nie widziałem nigdzie w Europie. W dodatku znajomy do ktorej jeździłem w 4 lata z kogos pracującego fizycznie i mieszkajacego w slumsach otworzył firmę i teraz zatrudnia 60 osob zarabiając bardzo duzo. Wyobrażasz sobie zeby w Polsce biedak był w stanie otworzyc firmę i w 4 lata zostać z zera milionerem ?

Super, podałeś jakąś wiadomość znikąd i ona w jakikolwiek sposób podważa to co napisałem? Co do dużych miast:
Największe miasto polskie - Warszawa - 1.7 mln ludzi. Czyli 4 % narodu.
Największe miasto Chin - Szanghaj - 14.3 miliona ludzi. Czyli 1 % narodu.
Czyli powoływanie się na chińskie miasta jest zupełnie niereprezentatywne, znacznie bardziej niereprezentatywne niż w przypadku Polski.

Co do liczby milionerów:

Ministerstwo Finansów szacuje, że za rok liczba osób wpadających w górną stawkę podatku dochodowego podwoi się względem roku 2010, kiedy było ich pół miliona. Obecnie plasujemy się na piętnastym miejscu na świecie pod względem liczby dolarowych milionerów, a według raportu Credit Suisse w ciągu najbliższych pięciu lat liczba milionerów wzrośnie u nas o 79 %, co będzie najszybszym procentowym przyrostem zaraz po Chinach.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Tejsd

Tejsd

Użytkownicy
posty31
Propsy25
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Widzę dużo mądrych tabelek, wykresów i wyliczeń. Props. 

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Gratuluje Adanos, wygrałeś talon ze słowem na dziś.

cherry picking

Masz to samo z uwzględnieniem zarobków, tym razem przegięte w drugą stronę dla równowagi:

Więc jak to liczyć?

Jeśli kogoś interesuje, jak dokładnie wygląda sprawa z siłą nabywczą, to nie jest to trudne do oszacowania. Skumulowana inflacja w latach 2004-2014 wyniosła 28.3 %. Chodzi o wskaźnik CPI, czyli średnią ważoną ~2000 produktów(a nie kilkunastu odpowiednio wybranych), nabywanych przez statystyczne gospodarstwo domowe – najlepszą miarę kosztów życia.

Przeciętna pensja w tym czasie wzrosła z 2289.57 zł do 3783.46 zł. Czyli o 65 %. Minimalne wynagrodzenie wzrosło z 824 zł do 1680 zł, czyli o 105 %. A przeciętny dochód rozporządzalny na osobę w gospodarstwie domowym wzrósł z 712 zł do 1340 zł. Czyli o 88 %.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
ale akurat to co PiS planuje/robi zaciągnie Polskę w kontekście budżetowym na samo dno.

Powiedz mi dlaczego, konkretne argumenty. Bo aktualnie, jakbys mial troche rozumu i sie dowiedzial, oni na wiele sposobow kombinuja jak zalatac dziure budzetową, a nie ją powiekszyc. Korzystanie z zasobów naturalnych, wydobywanie czegoś z naszej czesci baltyka (juz sam nie wiem czego, zapomnialem co ona tam w tym expose mowila), wplyw z fotoradarów do skarbu panstwa a nie miast. To tylko czesc ich zalozen, nie znam wszystkich.

Ależ proszę Cię bardzo: Zaczynając od braku 6-latków w szkole (bezrobotni nauczyciele), 500 złotych na dziecko (nie mówię, że to źle, ale mimo wszystko jakieś to wydatki dla państwa są), cofnięcie wieku emerytalnego (to jest dobre, ale warunki jakie podaje PiS przy takim cofnięciu są absurdalne), zwiększenie nakładów na wojsko (które bądźmy szczerzy, w ostateczności i tak nam w większej liczbie i lepszym uzbrojeniu ze wiele nie pomoże).

Post połączony: 2015-12-26, 17:28

cherry picking

Masz to samo z uwzględnieniem zarobków, tym razem przegięte w drugą stronę dla równowagi:

Więc jak to liczyć?

Jeśli kogoś interesuje, jak dokładnie wygląda sprawa z siłą nabywczą, to nie jest to trudne do oszacowania. Skumulowana inflacja w latach 2004-2014 wyniosła 28.3 %. Chodzi o wskaźnik CPI, czyli średnią ważoną ~2000 produktów(a nie kilkunastu odpowiednio wybranych), nabywanych przez statystyczne gospodarstwo domowe – najlepszą miarę kosztów życia.

Przeciętna pensja w tym czasie wzrosła z 2289.57 zł do 3783.46 zł. Czyli o 65 %. Minimalne wynagrodzenie wzrosło z 824 zł do 1680 zł, czyli o 105 %. A przeciętny dochód rozporządzalny na osobę w gospodarstwie domowym wzrósł z 712 zł do 1340 zł. Czyli o 88 %.

No fajnie, ale patrz się na to, że te wszystkie statystyki zawyżają najbogatsi. Gdyby wziąć pod uwagę samą klasę robotniczą, której jest najwięcej sytuacja różowa by nie była.

http://chomikuj.pl/gothicwarrior

https://www.youtube.com/watch?v=UCMTYnPVyFu

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

cherry picking

Więc jak to liczyć?

Ej, ty trzymasz wszystkie zakładki z wykopu pod ręką? :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
@Simen
No fajnie, ale patrz się na to, że te wszystkie statystyki zawyżają najbogatsi. Gdyby wziąć pod uwagę samą klasę robotniczą, której jest
najwięcej sytuacja różowa by nie była.
Od roku 2007 zmniejszył się współczynnik Giniego, wzrosła relacja mediany płacy do średniej oraz spadło zróżnicowanie kwintylowe, czyli stosunek najbogatszej jednej piątej społeczeństwa do najuboższej jednej piątej. To znaczy w sumie to wszystko świadczy o spadku nierówności społecznych.

Czyli na chłopski rozum- to właśnie najbiedniejsza część społeczeństwa zyskała najwięcej w ostatnich latach.

@Adanos
Nie wszystkie :F

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
@Simen
No fajnie, ale patrz się na to, że te wszystkie statystyki zawyżają najbogatsi. Gdyby wziąć pod uwagę samą klasę robotniczą, której jest
najwięcej sytuacja różowa by nie była.
Od roku 2007 zmniejszył się współczynnik Giniego, wzrosła relacja mediany płacy do średniej oraz spadło zróżnicowanie kwintylowe, czyli stosunek najbogatszej jednej piątej społeczeństwa do najuboższej jednej piątej. To znaczy w sumie to wszystko świadczy o spadku nierówności społecznych.

Czyli na chłopski rozum- to właśnie najbiedniejsza część społeczeństwa zyskała najwięcej w ostatnich latach.

@Adanos
Nie wszystkie :F

Chyba też źle wyraziłem swoje myśli. Ja doskonale rozumiem, że zyskała (i temu nie przeczę). Chodzi mi o to, że nie jest to na tyle wielka zmiana, by każdy obywatel mógł się czuć dobrze ze swoją wypłatą.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jednostki może nie, ale ogółem tak. Przecież właśnie napisałem, że z tego wzrostu najbardziej skorzystali biedniejsi, stąd spadek współczynnika Giniego.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Porfiry Pietrowicz odkrył oczywistość wynikającą z przemiany ustrojowej zapoczątkowanej jakieś 25 lat temu. Trudno by było teraz, aby Polska stawała coraz biedniejsza, bez względu na to kto rządzi państwem. Nie jestem zwolennikiem PISu, ale nie sądzę, aby na obecny wzrost PKB wpłynęły sukcesy PO. Jest też inna sprawa - wolę żyć w autonomicznym kraju, niż być niewolnikiem Unii Europejskiej i wszystko co w kraju powstało przypisywać Niemcom i ich łasce w stosunku do biedniejszych krajów Europy Wschodniej. 

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Jednostki może nie, ale ogółem tak. Przecież właśnie napisałem, że z tego wzrostu najbardziej skorzystali biedniejsi, stąd spadek współczynnika Giniego.
Ogół można rozumieć różnie, ale patrz na to, że jesli kiedyś osoba zarabiała 800 zł miesięcznie, teraz zarabia 1300 zł. Ciągle bieda, prawda?

Kazzmir

Kazzmir

O.D.A.L.
posty1003
Propsy1681
ProfesjaProducent
  • O.D.A.L.
w takim razie jest średnio/dobrze ale nie w ruinie czy jednak ruina?

rekrutacja O.D.A.L, po 18:00 gg:10135138

Simon Said

Simon Said

Moderator
Nilfgaard
posty6476
Propsy3038
ProfesjaTester
  • Moderator
  • Nilfgaard
Trochę odeszło od ruiny :D

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Porfiry Pietrowicz odkrył oczywistość wynikającą z przemiany ustrojowej zapoczątkowanej jakieś 25 lat temu. Trudno by było teraz, aby Polska stawała coraz biedniejsza, bez względu na to kto rządzi państwem.

Lansjer nie odkrył nawet tej oczywistości, że Polska startowała z poziomu Ukrainy, a wśród krajów Europy Środkowej wyglądała jak upośledzony kuzyn jedzący własne fekalia. A teraz przez te kraje jest stawiana jako wzór w wielu dziedzinach. Rozwój Polski na taką skalę nie jest oczywistością ani czymś co nastąpiłoby niezależnie od działań naszych polityków.

Nie jestem zwolennikiem PISu, ale nie sądzę, aby na obecny wzrost PKB wpłynęły sukcesy PO. Jest też inna sprawa - wolę żyć w autonomicznym kraju, niż być niewolnikiem Unii Europejskiej i wszystko co w kraju powstało przypisywać Niemcom i ich łasce w stosunku do biedniejszych krajów Europy Wschodniej. 

No to chuj. To nic, że się na ostatnich dwóch stronach rozpisałem na tyle, że materiału do dyskusji mamy aż nadto. Czy Lansjer się do tego odniesie? Co tam jakieś kurwa badania pajaców ze zgniłego Zachodu, Lansjer ma swoje sądy i odczucia oparte na czym? No właśnie, na czym?

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Nie jestem zwolennikiem PISu, ale nie sądzę, aby na obecny wzrost PKB wpłynęły sukcesy PO. Jest też inna sprawa - wolę żyć w autonomicznym kraju, niż być niewolnikiem Unii Europejskiej i wszystko co w kraju powstało przypisywać Niemcom i ich łasce w stosunku do biedniejszych krajów Europy Wschodniej. 

No to chuj. To nic, że się na ostatnich dwóch stronach rozpisałem na tyle, że materiału do dyskusji mamy aż nadto. Czy Lansjer się do tego odniesie? Co tam jakieś kurwa badania pajaców ze zgniłego Zachodu, Lansjer ma swoje sądy i odczucia oparte na czym? No właśnie, na czym?
A przypadkiem nie skopiowałeś z wykopu?

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Większość tak, skopiowałem. Jednak wiedziałem co skopiować aby miało to wartość merytoryczną.

Jakub91

Jakub91

Użytkownicy
posty647
Propsy204
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie chodzi o rozwój polskiej gospodarki, przy którym platforma nie przeszkadzała za bardzo ale też nie pomogła, skoki w rankingach są ale ludzie oczekiwali więcej. Nawarstwiające się problemy, emigracja (no kto nie zna przynajmniej paru znajomych, którzy wyjechali za granice i albo pracują tam sezonowo albo całkowicie się przeprowadzili). Powstająca dość znaczna grupa, wysoko zarabiających polaków, którzy normalnemu
obywatelowi są jak kamyk w bucie. Niezadowolenie młodego pokolenia, które przekonane o edukacji, która na pewno da pracę. Srodze się zawiedli. Nagromadzenie afer korupcyjnych i niezadowolenie wynikające z
nich. Te 15 lat temu korupcja była czymś normalnym i była wpisana w życie. Teraz gdy jest ona ogólnie piętnowana każdy jej przejaw wiąże się z ogólnym ostarcyzmem społecznym, ale nie do końca wiąże się z
adekwatną karą. Niskie wymiary kar za przestępstwa, ciągnące się procesy. Choć i tak są one krótsze niż kiedyś. Nie skuteczność wymiaru sprawiedliwości, poczucie że bogaty się wybroni bo stać go na dobrego
prawnika. Zwiększona ilość zalewających nas informacji (upowszechnienie się odbioru wiadomości w internecie). Brak idei, które zajmowały by społeczeństwo. Nowe pokolenie, które nie pamięta czasów prl-owskich i
wiążących się z tym  niedogodności. To pokolenie chce i oczekuje zachodnich standardów. Starsze pokolenie, które wymaga państwa opiekuńczego np.: "Powinni dać młodym ludziom prace". Problemy
gospodarki światowej. Europejskie plany ratowania państw, które są bardzo "niesprawiedliwe" dla zwykłego kowalskiego. Zachodnie lub północne kraje z modelem dużych praw socjalnych i pomocy państwa
obywatelowi. Modele te, wędrują wraz z emigrantami do nas. Ale ciężko jest powiązać je w polskich realiach. Zły system szkolnictwa nie przygotowujący do dorosłości........ Całym forum możemy wymieniać te i
podobne czynniki, które powodują niepokoje społeczne. Sporo spraw do załatwienia dla jednej partii politycznej i rządzących. Teraz wyborcy dali szanse pisowi, po 4 latach mogą być kolejni. Konflikt obecny jest
bardziej usankcjonowany wobec pewnych wartości kulturowych i wizji państwa, to one są teraz na "topie". 

Wizja państwa otwartego, "o zachodnich standardach", ekonomicznie wpasowanego w rynek światowy,
ze wspólną polityką zagraniczną, dążący do rozdziału państwa i religii. Dla którego najważniejsza jest stabilność.

Druga, gdzie istnieje silny aparat władzy, z jednostką dominującą, "Marszałkiem" na czele. O wypracowanych własnych kulturowo i historycznie wartościach. Ekonomicznie dążący do indywidualności i partnerstwa niż wspólnego rynku. Z własną polityką zagraniczną orbitującą wokół planu zjednoczenia
 państwa Europy Środkowej w jedne front o dominującym charakterze polski. Trzymanie się wartości chrześcijańskich i pewne odgrodzenie się od obcych problemów. Dla którego najważniejsza jest równość.

Obecny konflikt o trybunał to tylko nowy rozdział tego sporu.

Lansjer

Lansjer

Rzeka
posty808
Propsy502
ProfesjaLvl designer
  • Rzeka
Lansjer nie odkrył nawet tej oczywistości, że Polska startowała z poziomu Ukrainy, a wśród krajów Europy Środkowej wyglądała jak upośledzony kuzyn jedzący własne fekalia. A teraz przez te kraje jest stawiana jako wzór w wielu dziedzinach. Rozwój Polski na taką skalę nie jest oczywistością ani czymś co nastąpiłoby niezależnie od działań naszych polityków. 
Sorry, że tak napisałem, ale kliknąłem w odpowiedź, pod postem Simena i nie zauważyłem twojej kolejnej odpowiedzi.

Co do odpowiedzi. Nie uważam wciąż, że rozwój Polski, zależał w głównej mierze od polityki prowadzonej przez PO, dlaczego? Ponieważ Polska dołączyła do Unii Europejskiej, która pomogła naszemu kraju stanąć na nogi, należy pamiętać, że strumień pieniędzy z UE i dofinansowań nie wpływa defacto na aktualny stan polskiej gospodarki, tzn. tego co obecnie jest już wpół umarłe (stocznie, kopalnie) Zobacz, co się stało z Grecją, wątpię, aby jakiś inny europejski kraj, spoza unii mógłby doprowadzić się do takiego zadłużenia. Nie ma podstaw twierdzić, że PiS, równie "dobrze" nie wykorzystywało by unijnych dotacji.

Nie muszę, oglądać tabelek, aby widzieć co się dzieje. Znam ludzi, którzy, zarabiają powyżej średniej krajowej, a mimo to co roku, wyjeżdżają za granicę w celach zarobkowych, nie zarabiają na baseny i domy z willami, ale na rodzinę, dwójkę dzieci, stary 10 letni samochód, mieszkanie. W mojej rodzinie, dziwnym trafem, od ostatnich lat połowa pracuje za granicą, a część nawet wyemigrowała, gdzie na rozwożeniu gazet, sprzątaniu w restauracji, jesteś w stanie bez problemu zapewnić sobie dobry start w życiu, wynająć mieszkanie, kupić samochód itp. 

Werewolf

Werewolf

Użytkownicy
Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
posty6346
Propsy2478
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Zielony goblin - za dnia biznesmen, w nocy złoczyńca
Co do odpowiedzi. Nie uważam wciąż, że rozwój Polski, zależał w głównej mierze od polityki prowadzonej przez PO, dlaczego? Ponieważ Polska dołączyła do Unii Europejskiej, która pomogła naszemu kraju stanąć na nogi, należy pamiętać, że strumień pieniędzy z UE i dofinansowań nie wpływa defacto na aktualny stan polskiej gospodarki, tzn. tego co obecnie jest już wpół umarłe (stocznie, kopalnie) Zobacz, co się stało z Grecją, wątpię, aby jakiś inny europejski kraj, spoza unii mógłby doprowadzić się do takiego zadłużenia. Nie ma podstaw twierdzić, że PiS, równie "dobrze" nie wykorzystywało by unijnych dotacji.
Przede wszystkim problem jest taki, że do Unii to my dopłacamy. Ale co tam, ludzie beda sie cieszyc, że przecież są dotacje. ,,Znam dzieci, które mysla, że przyniosl je bocian. Znam też doroslych ktore mysla, ze pieniadze są z Unii"

http://chomikuj.pl/Thorus12/ = Mody do Gothica - Przeznaczenie, Ludzie z Górniczej Doliny i inne! Mody do RimWorlda!

KOMPUTER:
Spoiler
Windows 7 Professional 64-bit SP1
-Intel Core i7 @ 4.00GHz   Technologia Haswell 22nm
-8,00GB 2-Kanałowy DDR3 @ 666MHz (9-9-9-24)
Gigabyte Technology Co., Ltd. Z97X-Gaming 3 (SOCKET 0)   28 °C
-X220W D-sub (1680x1050@60Hz)
-4095MBNVIDIA GeForce GTX 980 (Gigabyte)
-931GB Western Digital WDC WD10EZEX-08M2NA0 SCSI Disk Device (SATA)
-ASUS DRW-24F1ST a SCSI CdRom Device
-Realtek High Definition Audio

0 użytkowników
Do góry