Mam problem, który dotyczy gothica.
Ściągnąłem sobie fajny model zamku. Oglądałem w spacerze (load mesh albo otwórz mesh) - naprawdę dobry. Niestety nie da się go wstawić do zena jako vob, pewnie dlatego że jest za duży (tak samo jak statek paladynów i wiele innych rzeczy) Poza tym jeśli będzie to vob to woda będzie przeciekać.
Chciałbym go wstawić do pliku oldcamp.3ds i później skompilować worlda (czyli wstawić nie tracąc vobów, wcześniej tak robiłem z teksturowaniem w spacerze i mi wychodziło).
Jeśli chodzi o grafikę 3d nie umiem NIC. Mam blendera. Czytałem/oglądałem niektóre tutoriale, także te z tego forum jednak raz, że dotyczą one nie tego, co mnie interesuje, a dwa, że wszystko jest koszmarnie trudne i czasochłonne.
Jak wstawić w blenderze taki obiekt?
Pierwsza rzecz to załadowanie pliku oldcamp.3ds: daję import, 3ds, wybieram plik i pojawia mi się takie okno gdzie jest
-size constant 10.00 (można zmieniać)
-Image search (można zaznaczyć lub odznaczyć)
-transform fix (jw)
Po załadowaniu świat jest naprawdę niewielkich rozmiarów, to będzie określenie nader łagodne. Oglądając go w 3-Material po jakimś czasie nie chce się przybliżać. Nie potrafię też poruszać się po tym świecie (tak jak w spacerze służyły do tego strzałki oraz y i a)
Jak miałem ten głupi sześcian to potrafiłem go przesuwać, obracać itp. Jak mam świat, nie potrafię go przesunąć, tylko przesuwać jakieś dachy, itp. co oczywiście psuje model.
Później wczytanie zamku, jest za duży (większy nawet niż cały surface.3ds przynajmniej jak ja go oglądam w blenderze) jeżeli go zmniejszam normalnie czyli najpierw czerwony, później zielony kwadrat (albo odwrotnie) to wychodzi coś obrzydliwie porozciąganego. Nie da się zmniejszać proporcjonalnie całości?
Są jakieś tutoriale w stylu wstawianie chaty, wieży, czegokolwiek to gothica? (ale nie w spacerze tylko np. w blenderze) A jeśli nie ma to co mam zrobić, od czego powinienem zacząć?
Bardzo proszę o pomoc.
A jeśli nikt nie jest w stanie mi wytłumaczyć jak to zrobić to chociaż powiedzcie ile czasu musi minąć bym nauczył się wstawiać zamki, chaty itp. (nie interesuje mnie ich tworzenie) i czy warto się w to bawić?