Stronghold I - grałem jeden raz w wolną budowę, gra mnie zachwyciła ale nie miałem możliwości się jej przyjrzeć.
Stronghold Crusader - grałem całkiem dużo, szczególnie na multi z bratem, który był nawet w jakimś teamie. To było jakoś w 2006 roku. Sporo minusów - singiel był nudny i można było pokonać wrogów jednym kliknięciem, multi szybko robiło się powtarzalne.
Stronghold II - gra mi się jak najbardziej podobała, szczególnie ze względu na duże rozbudowanie pod kątem ekonomii. Chyba lepsze wyważenie niż w I. Lubiłem sobie oglądać wszystko w dużym przybliżeniu, co było niemożliwe w izometrii. Optymalizacja rzeczywiście słaba, grałem na najniższych możliwych ustawieniach. Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja, ale możliwe, że dwie moje mapy się upowszechniły na multi (Chessmap I i II).
Stronghold Kingdoms - wciąga jak cholera i to najlepsza gra online w realiach średniowiecznych kiedykolwiek zrobiona, ale niestety nie miałem tyle czasu do zmarnowania by w to grać. Na Alpha 3 byłem chyba nawet w pewnym momencie 16. w rankingu, potem ograniczyłem aktywność i spadłem kilka pozycji.
Żadnych Legends ani innego fantasy gówna nie tykam.