Seria gier Stronghold 12167 38

O temacie

Autor

Zaczęty 8.05.2010 roku

Wyświetleń 12167

Odpowiedzi 38

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Zapraszam do opiniowania, która część jest najlepsza itd.

michalsz

michalsz

Użytkownicy
posty132
  • Użytkownicy
Według mnie najlepsza cześć to twierdza krzyżowiec extreme duża skala zniszczeń czary i jest bardzo trudna więc to jest to

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ja z entuzjazmem patrzę w przeszłość. Pamiętam jak bardzo podobała mi się kampania pierwszej części serii. To było coś niesamowitego.

PexPawlo

PexPawlo

Użytkownicy
posty81
Propsy16
  • Użytkownicy
Ja z entuzjazmem patrzę w przeszłość. Pamiętam jak bardzo podobała mi się kampania pierwszej części serii. To było coś niesamowitego.
Podbijam. Czysty geniusz, nawet niedawno znowu pograłem i nadal jest nadal bardzo grywalna.

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Jak ostatnio byłem u koleżanki, była to jedyna gra jaką miała zainstalowaną na komputerze i była niesamowicie zdziwiona tym że nigdy w nią grałem i gadała ciągle że nie wiem co tracę... Jakieś słowa zachęty by w końcu spróbować?

Spoiler

WAH WAH WAH.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Jakieś słowa zachęty by w końcu spróbować?

Klasyka i tyle. Gra bardzo grywalna, bez większych minusów ale polecam tylko pierwszą część i krzyżowca z dodatkiem "warband". Nie polecam natomiast twierdzy 2, która mimo że jeszcze bardziej rozbudowana to klatkowała mi się na komputerze nowszym o lata od owej gry, poza tym grafika 3d jakoś nie służy tej grze. O stronghold legends nawet nie wspominam bo nie grałem ale pomysł z elementami fantasty (seria jest jej w założeniu pozbawiona) jest fatalny a sądząc po screenach wykonanie jeszcze gorsze. Ostanio sięgnąłem również po Crusader Extreme, jednak uważam że to niewypał.

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Najlepsza jedynka nie ma co, krzyżowiec dobry jako multiplayer, dwójka to syf a w Legends  można zagrać aczkolwiek to już nie to samo :lol:

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Stronghold I - grałem jeden raz w wolną budowę, gra mnie zachwyciła ale nie miałem możliwości się jej przyjrzeć.

Stronghold Crusader - grałem całkiem dużo, szczególnie na multi z bratem, który był nawet w jakimś teamie. To było jakoś w 2006 roku. Sporo minusów - singiel był nudny i można było pokonać wrogów jednym kliknięciem, multi szybko robiło się powtarzalne.

Stronghold II - gra mi się jak najbardziej podobała, szczególnie ze względu na duże rozbudowanie pod kątem ekonomii. Chyba lepsze wyważenie niż w I. Lubiłem sobie oglądać wszystko w dużym przybliżeniu, co było niemożliwe w izometrii. Optymalizacja rzeczywiście słaba, grałem na najniższych możliwych ustawieniach. Nie wiem jak teraz wygląda sytuacja, ale możliwe, że dwie moje mapy się upowszechniły na multi (Chessmap I i II).

Stronghold Kingdoms - wciąga jak cholera i to najlepsza gra online w realiach średniowiecznych kiedykolwiek zrobiona, ale niestety nie miałem tyle czasu do zmarnowania by w to grać. Na Alpha 3 byłem chyba nawet w pewnym momencie 16. w rankingu, potem ograniczyłem aktywność i spadłem kilka pozycji.

Żadnych Legends ani innego fantasy gówna nie tykam.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Grałem w jedynkę - wiele spędzonych godzin, bardzo mnie wciągnęło.  Idę kupić Krzyżowiec i gram, zobaczę co będzie.

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.
Grałem w krzyżowca i był zajebisty, w podstawce stanąłem na jakiejś misji z wieprzem co trza go było oblegać i zdobyć zamek przed upływam czasu, spasowałem po setnej próbie a później o tym zapomniałem :D

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Grałem bodajże w Strongholda II, ale - jak każda gra strategiczna - zupełnie mi nie podchodził, próbowałem się przekonać.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Stronghold II jak dla mnie źle zbudowany. Niby nadal wczesne średniowiecze, raczej proste gospodarcze zamki a musimy intensywnie od samego początku dbać o węzeł sanitarny, prawo i sprawiedliwość.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
W I grałem z trzy lata temu i szczerze mówiąc przyjemnie to wspominam. Grałem tylko w jedynkę, reszty nie ocenię.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Grałem, z tego co pamiętam, w Krzyżowca, bardzo dobrze wspominam tę gierkę :/  
Jedna z najlepszych strategicznych, które tykałem.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Wprawdzie wcześniej nie grałem, ale teraz ściągnąłem demko dwójki. Fajne, ale trudne w wojnach. TZAR'a wolałem chyba.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
dwójka to gówno, powiadam.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Nie zawsze nowsze = lepsze. Chociażby w Heroes'ach to ładnie widać :/

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Heroes to najlepszy przykład, niestety twierdza poszła tą samą drogą. W przypadku twierdzy grafika 3d nie była w ogóle potrzebna, skomplikowała rozrywkę, zepsuła grywalność (poprzez tragiczną optymalizacje) i była po prostu brzydsza względem widoku izometrycznego, który został wyrenderowany całkiem realistycznie i nawet dziś w swojej klasie robi wrażenie. Wielka szkoda, że gra nie jest modowalna (a przynajmniej ja nic nie znalazłem), bo by wystarczyło powiększyć mapy, dodać najlepsze rozwiązania z twierdzy 2, kilka rzeczy usprawnić, mienić oblężenia i rozwój zamku na bardziej trwały i realistyczny, odświeżyć trochę grafikę oraz wyrenderować kilka nowych elementów gospodarczych i fortyfikacji.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Seria gier Stronghold
#18 2010-05-09, 17:22(Ostatnia zmiana: 2010-05-09, 17:27)
O ile dobrze pamiętam były jakieś edytory.
Nowe mapy, prawie na pewno dało się tam tworzyć.

Ps. Wszystko było chyba wbudowane w menu gry.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
to tylko zwykły edytor.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Takie widziałem i nie jest to nic wielkiego (coś jak podmiana tekstury w gomanie) i raczej o niczym nie świadczy. Gra jest stara, społeczność prężna co objawia się masą map i tutoriali z trikami do level editora, ale modów jak nie było tak nie ma czyli raczej nie jest to możliwe.

Brakuje gier typu twierdza, gdzie powodzenie zależało przede wszystkim od czynników gospodarczo politycznych a nie jakichś głupich badań i produkcji jednostek.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Brakuje gier typu twierdza, gdzie powodzenie zależało przede wszystkim od czynników gospodarczo politycznych a nie jakichś głupich badań i produkcji jednostek.
Zagraj w Europę Universalis. W szczególności w dwójkę. Ta gra to geniusz :lol2:

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
znam to. nie lubię takich gier ekonomiczno politycznych, gdzie globalnie zarządzasz jakimiś państwami za pomocą mapy ogólnej i tabelek.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
eee... element polityczny w Twierdzy nie występował, a element gospodarczy był raczej trywialny. no i dość absurdalny - ludzie produkują dla ciebie towary i jeszcze ci za to płacą podatki, wystarczy, że zapewnisz im żarło. ale to raczej powszechne w tego typu grach.

z tego typu gier najlepiej wspominam Zeusa i Anno 1602. to drugie ma jakieś sequele, możesz sprawdzić.

w każdym razie eu2 wymiata.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
zysku pisałem odnośnie europy universals. twierdza jest jak najbardziej koszerna.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
zysku pisałem odnośnie europy universals. twierdza jest jak najbardziej koszerna.
chyba nie zrozumiałeś mojej wypowiedzi. tylko ostatnie zdanie odnosiło się do eu, reszta do Twierdzy.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Zysk, oni nie liczą tylko na żarcie, ale również na ochronę, wojsko, itepe. Ogółem to nie wygląda aż tak głupio, dostajesz miejsce pracy, jesteś chroniony, dostajesz żarcie, w zamian rób mi to, co masz w pracy robić i płać jakąś kasę. Mi to logiczno.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Ogólnie zamiast płacenia podatków przez poddanych można samemu im płacić. Nie ma przeszkody.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
problem polega na tym, że nie wiadomo skąd oni tą kasę zdobywają. oczywiście można zapewnić im jakieś dodatkowe atrakcje, ale nie jest to niezbędne.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
potajemnie pędzą bimber i sprzedają wrogom

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy

Zysk

Seria gier Stronghold
#32 2010-05-12, 23:29(Ostatnia zmiana: 2010-05-12, 23:29)
:facepalm:
i Zeus: Pan Olimpu. wiem, że jako prawdziwy ateista nie mógłbyś w nią grać, ale była raczej lepsza.

PexPawlo

PexPawlo

Użytkownicy
posty81
Propsy16
  • Użytkownicy
http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=51628

Co za wiadomość  ;]  miejmy nadzieję że ta odsłona się uda.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy

"Warto przypomnieć, że studio odpowiedzialne za serię pracuje również nad wersją MMO tytułu - Stronghold Kingdoms – która powinna zostać wydana jeszcze w tym roku i będzie darmowa. Produkcja wkrótce wejdzie w fazę testów, chociaż autorzy nie wiedzą jeszcze, czy będą one otwarte dla wszystkich chętnych."
LOL

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

To by była dobra wiadomość ale po tym jak spierdolili twierdze 2 i popełnili jeszcze jakieś durnowate "legends" to jestem do tego nastawiony negatywnie.

Wojtexx

Wojtexx

Użytkownicy
posty128
Propsy42
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Mówcie co chcecie, że Stroghold 2 to gówno - pomimo gorszej fabuły ja go bardziej wolę ze względu na grafikę 3D (do czasu, jak wydadzą za niedługo trójkę to pewnie zmienię zdanie) a także ze względu na rozbudowaną ekonomie i limit jednostek (bo np. ja w jedynce miałem armie 100 tyś. woja. To nie żart!).

barbera

barbera

Użytkownicy
posty6
Propsy3
  • Użytkownicy
Dla mnie druga część była zdecydowanie najlepsza. Bo chyba jedna z trudniejszych.

dobre gry przeglądarkowe nie są złe :)

Gerry Rafferty

Gerry Rafferty

O.D.A.L.
posty478
Propsy839
Profesjabrak
  • O.D.A.L.

Gerry Rafferty
O.D.A.L.

Seria gier Stronghold
#38 2011-12-10, 12:34(Ostatnia zmiana: 2011-12-10, 15:14)
Właśnie pobrałem tą całą trójkę, mocne wkurwienie już w czasie pierwszej minuty gry, a potem jest jeszcze gorzej :lol2:  Pobieram właśnie jakiegoś patcha na szybko bo najwyraźniej firefly postanowiło że pierdoli beta-testy i postanowiło sprzedawać niegotową grę.

Edit. Po updatach nawet fajnie się już gra.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry