witam mam pare pytań, na które odpowiedzi, uważam że przybliżą mnie do podstawowej już znajomości zagadnień modera, nie licząc kodowania
1) czy mape w 3dstudio muszę narysować całą w psosób przemyślany, bo potem, kiedy już ją wsadzę do spacera i naniosę voby, nie bedzie mozliwości aktualizacji ?
2) bardzo frustrująca sprawa. nie wiem od czego to zalezy, a leraz przygotowaną powierzchnię w 3dstudio po zaimportowaniu w spacerze widać a raz nie... wydaje mi się ze nie zdarza się tak, ze pomijam jakiś krok. Zawsze to jest plane, convert to poly, nałozenie tekstury i eksport do 3DS... potem open mesh w spacerze kompilacja świata i swiatła.... i tutaj własnie róznie, raz widac mape raz nie. Od razu podpowiem, ze rozglądam się w poszukiwaniu mapy, i jej nie zdnajduję (na marginesie, dla czego mi tak haczy i zacina niemiłosiernie spacer - patrz punkt 6)
3) pływanie w wodzie będzie mozliwe dopiero wtedy, jak zrobię odbitke w 3DStudio obiektu wody i obracając ją umieszczę pod tym obiektem ? tak to mam rozumieć ?
4) teraz taki szczegół: wczoraj umieściłem płotek sobie w spacerze obok skrzynki, szkatułki i itemu rybki... rybka była widoczna, podniosłem ją, szkatułka była widoczna, skrzynka też, otworzyłem sobie ją i nawet było w niej to co celowo umieściłem. ale nie wiem czemu płotek był nie widoczny.
5) teksturowanie: nie mozna "wylać" zaznaczenia, tylko trzeba polegać na tym cząstkowym "malowaniu" czerwonym kolorem i wreszcie... czy mazanie zaznaczenia tez musi polegać na cząstkowym mazaniu a nie można go wyłączyć kiedy przez przypadek zastosuje się "zachowaj" a nie "zachowaj i odznacz"
6) i temat wydajnościowy: strasznie haczy mi spacer. tzn kiedy "wyjadę" poza mapę, spojrzę gdzieś w dół, to spacer blokuje się na pół minuty. Praktycznie musze załadowąc mapę jeszcze raz i spokojnie "podpłynąć" gdzieś w centrum mapy by nie spojrzeć w niepowołane miejsce by to się nie stało znowu.