Tablica ogłoszeń 47061 125

O temacie

Autor shergar

Zaczęty 8.04.2010 roku

Wyświetleń 47061

Odpowiedzi 125

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

maciejh
Rzeka

Tablica ogłoszeń
#80 2011-01-12, 17:51(Ostatnia zmiana: 2011-01-12, 17:52)
Ja mogę być tym Rzecznikiem prasowym. Prawie codziennie i tak jestem na forum.

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Ja chętnie bym coś napisał, ale jakoś nikt nie jest specjalnie zainteresowany składaniem mi raportów, co widać w odpowiednim temacie, więc w tej chwili nie wiem kto ile zrobił. Kiedy zbierzemy już te części do bety, to podliczę nasz stan prac i podam go naszemu PRowcowi, żeby przekazał go dalej.

fifka

fifka

DreamVader
posty563
Propsy50
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader

fifka
DreamVader

Tablica ogłoszeń
#82 2011-01-24, 08:54(Ostatnia zmiana: 2011-01-24, 08:55)
PS2: rozważam wprowadzenie stanowiska szefa od PRu do  naszego teamu, który będzie zajmował się odpowiadaniem na pytania na publicznym temacie spolszczenia oraz komponował zgrabne newsy które potem będą akceptowane przez szefostwo bądź nie, i publikowane w teraz nieco przestarzałym pierwszym poście publicznego tematu spolszczenia, jest to stanowisko do kogoś kto jest dużo na forum a nie ma zapału aktywnie spolszczać (musi mieć jednak umiejętności od PR przynajmniej minimalne)
w wypadku pozytywnego rozpatrzenia jeśli nie znajdzie się lepszy chętny proponuje na to stanowisko fifkę (pierwsze dwa warunki z trzech spełnia raczej dobrze, trzecią sie sprawdzi)

dlamnie tam spoko moge być
zwłaszcza że ostatnio nie zdałem egzaminu z ruska

Naprawdę dokopałeś się do postów typa nieaktywnego na forum od 10 lat? Weź wyjdź z domu.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Nowa informacja: niedługo dostanę kod źródłowy obu nowych odmian Rebalance (Dimmell to potwierdził)
co ciekawe będziemy mogli wykorzystać bierzący efekt prac (tzn. to co rozpracowujemy do rebalance UNI v1) w prawie nie zmienionej formie do obu nowych wersji rebalance (v2 i SnC) gdyż narzędzie którego użyłem do tworzenia tej listy którą tłumaczymy dobrze sobie z tym radzi - jednak oczywiście trzeba będzie poprawić wszędzie gdzie zmieniono/dodano tekst dialogów, jednak ponowne tłumaczenie tego co przetłumaczyliśmy nie będzie konieczne, niezależnie jak głębokie są zmiany w skryptach

aby umożliwić tłumaczenie zgodne z tymi dwoma nowymi odmianami Rebalance będę musiał zebrać naszą Tabelę, przepuścić przez program i odesłać do was (będzie miała powciskane nowe linie) planuję tą operację zrobić gdy nasze tłumaczenie będzie w miarę kompletne i zostawić poprawki dla najlepszych tłumaczy (poprawki polegają na braniu nowego pliku po 30 000 linijek z czego co najmniej 90% to będą te już przetłumaczone przez nas i wystarczy poprawić te nieliczne pozostałe które dojdą)

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

Tablica ogłoszeń
#84 2011-04-20, 14:32(Ostatnia zmiana: 2011-04-20, 16:15)
Dostałem już od Dimmella paczkę ze źródłem do ReBalance v2.1 z najnowszym fixem
zamieściłem nieoficjalną wersję spolszczenia (alpha001) specjalnie żeby pokazać że to działa ze starym tekstem z tabeli

umieściłem tam nowe menu,
zaznaczyłem zmianę nazwy teamu z DevMajaczek na DreamVader oraz dodałem nasze nowe logo
niestety intro jest jeszcze nie zrobione, ale będzie kiedyś

PS: mam problem z uzgodnieniem z Dimmellem publikacji źródła nawet wśród tłumaczy, jednak nie ma problemu z eksportem tabeli, więc jak skończymy spolszczenie starego ReBalnce uaktualnie tabelę automatem o nowe wpisy które trzeba będzie przetłumaczyć ręcznie (mniej niż 10% tekstu jest zmienione/dodane)

EDIT:Próbna wersja intro do ściągnięcia z http://www.przeklej.pl/plik/dreamvader-wmv-0029dt85oav13sp
http://www.przeklej.pl/plik/dreamvader-wmv-0029dt85oav13sp

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
na stronie dimmell.com pojawiła się prostsza w instalacji paczka z ruskim Rebalance
(instaluje ją się na czystego gothic2NK, nie trzeba G2MDK ani starego returninga)
a także - pakiet tekstur (opcjonalny), pakiet z ruskim dubbingiem, oraz paczka video (wszystkie 3 należy zainstalować przed główną instalką, inaczej ona je ominie przy optymalizacji tzn. wypakopwaniu plików vdf - można je zainstalować później ale będą wtedy niezoptymalizowane i wyświetlą się błędy podczas instalacji że ich nie ma)

zamierzam przygotować paczkę z tłumaczeniem automatycznym, poprawionym menu, dostosowaną do nowego instalatora ruskiego rebalance

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
O, fajnie, znaczy że już nie będzie się za każdym razem ściągał niepotrzebny ruski dubbing? A o ile chudsza zrobiła się dzięki temu paczka, gdy do niej dodać tekstury i video?

Żelazko

Żelazko

Użytkownicy
Alt Mac Dupy
posty1102
Propsy1208
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Alt Mac Dupy

Żelazko

Tablica ogłoszeń
#87 2011-07-22, 19:59(Ostatnia zmiana: 2011-07-22, 20:00)
O, fajnie, znaczy że już nie będzie się za każdym razem ściągał niepotrzebny ruski dubbing? A o ile chudsza zrobiła się dzięki temu paczka, gdy do niej dodać tekstury i video?

Dubbing rosyjski dla mnie jest zawsze fajny. ;d

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
paczka zrobiła się chyba trochę grubsza (niewiele), ponieważ instalator rosyjski instaluje teraz zarówno rebalance v1, rebalance v2 i Slash'n'Craft. instalator ma tylko jeden tryb który jest kompromisem między opcją exe i mod. za to mniej jest do instalacji bo nie trzeba instalować: g2mdk, returninga(!) żadnych łatek poza spolszczeniem itp.

po zainstalowaniu bieżącego spolszczenia niestety tylko rebalance v1 będzie po polsku, za to skrót utworzony przy instalacji tego ruskiego kolosa będzie bez zmian współpracował ze spolszczeniem.

wersja modu rosyjskiego w tym instalatorze jest w miarę finalna, więc jak po ukończeniu "profesjonalnego" zabierzemy się za łatanie dodatkowych dialogów, to "profesjonalne" na v2 i SnC będzie się instalować bez ponownego instalowania ruskiego kolosa.

warto zajrzeć na pierwszy post publicznego tematu są tam linki do dimmell.com (strona twórców ReBalance) do tematu w którym jestem moderatorem (Hurra!) dotyczącym oczywiście spolszczenia, stamtąd się pobiera tzw. "nową instalację" i tamże są skróty do zmirrorowanych rosyjskich plików (żadnych rosyjskich uploadów tylko "nasz" megaupload i rapidshare, jak ktoś chce dodać inne mirrory proszę się zgłosić, dla mnie wystarczy że są 2)

aha i instalator ma angielską opcję napisów (nie będzie teraz żadnych dziwnych ogonków, no może poza jednym supplementem ale tam nie ma opcji do wyboru)

spolszczenie do "nowej instalacji" ma odświeżone (i oczywiście naprawione) menu, zawiera jeden plik mod, jeden plik ini, jeden plik rtf, jeden plik bik i kopie podmienianych plików (mod,ini,rtf,bik) w podkatalogach backup. spolszczenie jest w formie samorozpakowywującego się archiwum i wkłada pliki do odpowiednich folderów

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

Tablica ogłoszeń
#89 2012-02-10, 16:01(Ostatnia zmiana: 2012-02-10, 16:02)
---=== Rok 2012 ===---
prace są bliskie ukończenia, choć zajęły zdecydowanie więcej czasu niż podejrzewaliśmy
gdy wszystkie linijki będą przetłumaczone (ale jeszcze nie wszystkie będą sprawdzone) wydam wewnętrzną betę

jak dopracujemy profesjonalne spolszczenie do wersji  Rebalance UNI v1 zabierzemy się za spolszczenie do wersji Rebalance V2.1 z najnowszym fixem (wszystkie teksty które się powtarzają między UNI a V2.1 będziemy mieli z głowy, bo zostaną przeniesione, będziemy jedynie pracować na tyck które się dodały/zmieniły), przed rozpoczęciem prac nad łataniem do wersji V2.1 wydam alfę tłumaczenia do tej wersji (wewnętrzna wersja tłumaczenia z dotychczasowym postępem, czyli tylko import z gotowego oficjalnego UNI v1 + nowe linijki automatem)

następnie możemy się zabrać za wersję SnC, w której do wersji v2.1 zmieniły się chyba tylko teksty nauczycieli, po czym będziemy mogli wziąć się za wersję Extended tj. tłumaczenie profesjonalne z dodatkowymi elementami wytworzonymi przez nas (patrz temat Ulepszenia), nad łatką zawartościową będą pracować tylko graficy i skrypterzy, reszta może podawać pomysły i może dam im inny mod do tłumaczenia (dużo mniejszy niż returning, nie więcej niż pół roku roboty obijając się), przy okazji będę mógł się przyjrzeć bebechom takiego modu i może zrobię jakąś sklejankę (np. część takiego modu zaimportuję ręcznie do wersji extended tłumaczenia ReBalance'a) oczywiście za zgodą twórców i wymienieniem ich w Creditsach.

po tym etapie będzie o nas już wystarczająco głośno by grupa moderska przyjęła więcej grafików, skrypterów i leveldesignerów (więcej tłumaczy też się przyda) i może uda nam się zrobić Compilation Mod Pack czyli połączone najlepsze cechy różnych modów tłumaczonych, własnych i tych modów polskich twórców którzy nie będą mieli nic przeciwko. Jeśli CMP będzie więcej niż tylko malusią łatką na ReBalance to zabezpieczymy ją przed dekompilacją by uszanować pracę twórców którzy nie chcą by źródła modu były dostępne dla osób które nie uzyskają zgody.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
przyjrzałem się skryptom które dostałem od dimmella (te od nowszej wersji Rebalance'a) a dokładniej porównałem tabelę z tłumaczenia automatycznego z eksportem z kodu źródłowego nowego Rebalance'a. tych linijek do poprawienia będzie najwyżej kilka tysięcy, więc możemy poczekać z wydaniem tłumaczenia profesjonalnego także do wprowadzenia odpowiednich zmian by tłumaczenie działało też z wersją 2.1 Rebalance. nie wiem jak z wersją Slash n Craft, ale przypuszczam że będzie bardziej podobna do V2.1 niż do V1 i nie będzie dużo tej pracy w łataniu - jakby co to możemy wydać wersję tylko z v1 i v2.1 wcześniej. jedynym problemem z przejściem z tłumaczenia do v1 do tłumaczenia do V2.1 jest to że te kilkaset do kilku tysięcy linijek do poprawienia jest rozłożonych po całym pliku dość luźno. Sprawdziłem i całe szczęście moje narzędzie zapisuje też pary linijek bez wprowadzenia zmian w okienko (tzn. dwa razy to samo). dla uproszczenia pracy po wykonaniu spolszczenia pro do v1 zaimportuję tą tabelę do tabeli wyeksportowanej z ruskiego v2.1 i zapiszę bez zmian - w ten sposób będzie łatwo znaleźć te linijki które trzeba poprawić - w miejscu gdzie normalnie jest polski tekst będą ruskie bazgroły.

spróbujemy wydać tłumaczenie do obytrzech wersji Rebalance od razu. jednak jakby co zrobię wersje wewnętrzne spolszczenia, zawierające dotychczasowe postępy (ale nie wcześniej niż po zakończeniu tłumaczenia wersji v1, może jeszcze przed sprawdzeniem, bedę je powtarzał po każdym dużym kroku). proszę nie upubliczniać wersji zamkniętych.

tych zmian w tekście naprawdę jest mało - wystarczy nam miesiąc lub ewentualnie dwa aby przeskoczyć z gotowego spolszczenia do wersji v1 do gotowego spolszczenia do obytrzech wersji (v1, v2.1, SnC). zrobimy małą niespodziankę forumowiczom ;).

maciejh

maciejh

Rzeka
posty779
Propsy258
ProfesjaScenarzysta
  • Rzeka

maciejh
Rzeka

Tablica ogłoszeń
#91 2012-02-10, 20:58(Ostatnia zmiana: 2012-02-10, 21:16)
Podoba mi się zajebiście bardzo ten pomysł z kompilacją modów. Od dawna czekałem na coś takiego, a tu proszę.

A i majaczku, odśwież linki http://dimmell.com/forum/46-206-1 jak byś mógł. Bo sam wiesz co z Megaupload.

Wiem ACTA pisałeś, ale możesz np na speedyshare?

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
  • Sursum Corda! Wiwat Car!
Są tam odnośniki do rapidshare.

Spoiler
https://www.youtube.com/watch?v=DsSwvh4npMQ

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer

majaczek
DreamVader

Tablica ogłoszeń
#93 2012-02-12, 12:26(Ostatnia zmiana: 2012-04-20, 21:13)
@maciejh, Luk
żeście się wbili na tablice ogłoszeń ;/
tak są linki do rapidshare (działające)
jak komuś bardzo przeszkadza że jest jeden mirror poza tym rosyjskim, to proszę się w temacie sztaby/funkcje zgłosić do działu archiwizacji - zajmuje się on backupem i mirrorami

EDIT: nie było chętnych do działu archiwizacji to sam wrzuciłem na mirrorcreator :P

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Wkrótce czeka mnie matura, dlatego w ostatnim czasie byłem mniej aktywny, a w najbliższych dniach mogę zniknąć na jakiś czas z TM. Także jeśli ktoś chce wziąć jakiś nowy fragment do tłumaczenia to proszę zgłosić się dziś lub jutro, bo później mogę być nieosiągalny.

majaczek

majaczek

DreamVader
The Dreamer
posty404
Propsy191
Profesjabrak
  • DreamVader
  • The Dreamer
Dostałem od Dimmella źródełko do:
- Rebalance 2.1.F9
- Slash'n'Craft 1.1.F2

Od dłuższego czasu mam źródełko do:

- ReBalance 1 nieznana wersja

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2

Luk
DreamVader 2

Tablica ogłoszeń
#96 2012-06-24, 20:41(Ostatnia zmiana: 2012-06-25, 14:52)
o co chodzi z tym F2 i F9, a wątpię, że chodzi o klawisze funkcyjne

Spoiler

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Właśnie dotarła do mnie niemiła wiadomość. Szef naszego teamu, majaczek, znajduje się w szpitalu i z tego powodu nie ma dostępu do internetu. Powód jego hospitalizacji jest tajny, jedyne co wiem to to, że jego życiu nic nie zagraża. Majaczek każe przekazać, że, co oczywiste, w związku z tym faktem wynikną pewne opóźnienia w pracach. Wszystkie sprawy które członkowie naszej ekipy chcieli załatwić z majaczkiem proszę przekazywać do mnie.

Luk

Luk

DreamVader 2
Sursum Corda! Wiwat Car!
posty1168
Propsy319
ProfesjaTłumacz
  • DreamVader 2
Wieczny odpoczynek racz dać majaczkowi Innocencie, a Ogień wiekuisty niechaj mu świeci, do końca Myrthany... Adanosie Miej go w swojej łasce. Beliarze. Daj mu swoją moc, żeby mógł żyć. A tak na serio, żal mi go (w dobrym sensie tego wyrażenia). Życzę powrotu do zdrowia. Czy poza w/w informacjami, są jakieś zmiany organizacyjne?

Spoiler

Regynild

Regynild

Moderator działu
posty101
Propsy50
  • Moderator działu
Praca idzie tak jak szła, niech wszyscy kontynuują pracę, mamy dużo roboty jeszcze, szczególnie ja będę miał, więc nie ma potrzeby nic zmieniać. Majaczek będzie konieczny dopiero w momencie kompilowania tego wszystkiego tak, żeby to gothic odczytał, bo ja nie mam pojęcia jak to zrobić.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry