Bardzo duży problem z modowaniem 10973 40

Ankieta

Jaki jest Twój stosunek do modów do Gothica (do 1 jak i 2)

Głosów w sumie: 76

O temacie

Autor Ojciec redaktor

Zaczęty 4.03.2010 roku

Wyświetleń 10973

Odpowiedzi 40

Belen

Belen

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Gadki typu że gothic jest za stary i nie warto robić mody bo  straci się czas to bzdury. gdyby gothic był za stary i ludziom się znudził to czy nadal by się o nim mówił, czy ludzie robili by mody i filmiki z gothica?
Gothic może młody nie jest ale jest jedną z niewielu gier które są unikalne i do których się zawsze wraca, nawet najnowsze gry z super efektami i grafiką nie mają tego i zapomina się o nich w mgnieniu oka albo po prostu nudzą się po kilku minutach gry.
Gothic nadal będzie bo dalej ma fanów i to w różnym wieku.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Jak tam z jego zastarością i znudzaniem się? Dość długo go moddowałem (duale, pojazdy, nowe animki, przeciwnicy, nie ma problemu), i dochodzę do wniosku, że to w cholerę smutne, jak tak się modduje i się dochodzi do wniosku, że "no tak, już mogę wstawić sobie mecha, mapę, przeciwników, ale dalej nie mogę wstawić tekstury z normalmapą ani nie zedytuję postprogressingu, bo tego tu zwyczajnie nie ma".  Gothic ma szerokie możliwości w skryptach, ale technologicznie, graficznie, itepe jest bardzo mocno przestarzały. A fabuła, klimat, to jest właśnie to, co się wstawia w moda, więc mógłbym moddować chociażby i grę na fabularnym poziomie tibii, byleby miała możliwości - bo to ja tworzę w modzie fabułę i klimat.

PS:
nawet najnowsze gry z super efektami i grafiką nie mają tego i zapomina się o nich w mgnieniu oka albo po prostu nudzą się po kilku minutach gry.

Nie wiem, w co Ty grasz. Mogę wymienić niejedną nową grę, którą zostawiam sobie zainstalowaną i odpalam często tylko po to, żeby przejść kolejny raz, chociażby i to był już dziesiąty.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Bardzo duży problem z modowaniem
#22 2010-03-05, 23:22(Ostatnia zmiana: 2010-03-05, 23:23)
czy ludzie robili by mody

robić a wydawać to dwie odległe rzeczy. akurat co kto "robi" w tym przypadku jest mało istotne.

i filmiki z gothica

co z tego skoro zwykle jest to żałosna "machima"? chyba, że kogoś zadowalają jakieś "przygody wrzoda cośtam".

i to w różnym wieku.

tak. szczególnie niewyżytych 11 latków.

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Ehhh... zwykle tylko czytam sobie posty i nie „wychodzę z cienia”, ale temat dyskusji zmusił mnie do zabrania głosu.

Sam pracuję nad takim swoim projekcikiem i po pierwszym miesiącu zadałem sobie to pytanie: Czy to co robię ma sens? Czy będę miał jakiś odbiorców?
Doszedłem do wniosku, że odpowiedź nie brzmi ani tak, ani nie. Zauważcie, że wszyscy, którzy dotąd się wypowiedzieli mają rację.

Thoro ma rację bo czas tworzenia modów typu Jaktyl, Piratenlaben itp. czyli takich polegających na lataniu jak gówno w przerębli (moim zdaniem) faktycznie już przepadł.
Ale tak jak powiedział Shergar (który jeśli nie skłamał co do swojego wieku to tak jak ja należy do tego – powiedzmy – starszego pokolenia) w grze najważniejszy (dla nas) jest klimat i story + gameplay. Myślę, że jeśli jest się na tyle kreatywnym by stworzyć dość niepowtarzalną fabułę i klimat na poziomie przynajmniej tego z G1 to modowanie jak najbardziej MA SENS.
„A jakiż to ogromny potencjał drzemie w gothic 2?” Gothic to stary Aston Martin DB5. Na silnik będziesz klął, błagał by odpalił, ale kiedy spojrzysz na ten wóz, przejedziesz, się nim, to zrozumiesz jak ważny jest klimat i nigdy już nie wsiądziesz do "crysisa".
Idąc za tą myślą popieram też Vulera, że mody powinny być choć w nikłym stopniu przyprawione o fabułą gothic’a. Stają się wtedy o wiele bardziej interesujące i po prostu lepiej smakują.

Podsumowując: Ja modowania Gothic’a nie porzucę! Uważam, że zniechęcanie ludzi nie ma sensu, bo gra nie musi wcale być postrachem kart graficznych żeby była dobra, ale modderzy powinni być świadomi, że „czas Jaktyli” już przeminął.

Chyba postawiłem sobie bardzo wysoko poprzeczkę tymi słowami, ale jeśli uda mi się ukończyć moją Rzekę (bo tak ma się zwać mój mod) dowiodę, że można ją przeskoczyć i zrobić taką modyfikację, żeby „niewyżyty jedenastolatek” jej nie zrozumiał.

Dziękuję za uwagę.

Drake

Drake

Użytkownicy
posty93
Propsy3
  • Użytkownicy
Cóż,ja się wypowiem z przyjemnością.

Gothic to że tak się wyraże moja gra dzieciństwa.Grałem w niego już w podstawówce(teraz jestem w 2 klasie gimnazjum);)  i teraz jak go wlaczam,zeby poczuc ten klimat i przypomniec sobie te stare czasy,to powiem wam że ten niesamowity klimat tej gry,ta fabuła,to wszystko sprawia że Gothic jest PRAWDZIWYM rpg-em.A modowanie prawdziwego RPG-a zawsze ma sens.Piszecie że grafika już nie ta,ale prawda jest taka że ta "stara" grafika jeszcze bardziej rozbudowywuje ten klimat.Ja sam przymierzam się do zrobienia moda do Gothica,i uważam że to bardzo dobra gra do modowania.

Podsumowywując: Gothic jest żywy,i w dalszym ciągu potrafi bić niejedną nową gre na głowe.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
„A jakiż to ogromny potencjał drzemie w gothic 2?” Gothic to stary Aston Martin DB5. Na silnik będziesz klął, błagał by odpalił, ale kiedy spojrzysz na ten wóz, przejedziesz, się nim, to zrozumiesz jak ważny jest klimat i nigdy już nie wsiądziesz do "crysisa".
A to nie Ty tworzysz klimat w swoim modzie? Poza tym, jest pierdylion nowych gier o również miażdżącym klimacie. Trzeba tylko wybrać i modzić.  

można ją przeskoczyć i zrobić taką modyfikację, żeby „niewyżyty jedenastolatek” jej nie zrozumiał.

To będą spamili, że nie rozumieją. Im nie dogodzisz.

bo gra nie musi wcale być postrachem kart graficznych żeby była dobra
Ekhm... MUSI : P
Gothic 1 na moim 8800GT (z winy sterowników dla sevena) działa z prędkością bliską jednej klatki na sekundę (POWAŻNIE!). To swoją drogą kolejny powód, żeby nie moddować, bo ludzie z nowszymi pecetami zwyczajnie jej nie odpalą, a nie każdy potrafi postawić witrualną maszynę, albo zainstalować system.

Co do samego sensu moddowania, ja miałem o tyle dobrze, że moje podejście do tej zabawy polegało na "zrób, jak się udało, to się ciesz", i nawet nie miałem pewności, czy mod wyjdzie, czy go w ogóle rzucę w internet. Ale potem spalił mi się dysk i pomyślałem, że nie ma sensu bawić się dalej w czymś, w czym doszedłem naprawdę daleko, więc mogę się zabrać za coś innego i znowu mieć radość z każdej udanej zmiany, co w G1 już mi nie dawało frajdy - dopiero dodanie jakiegoś mecha, czy czegoś bardziej skomplikowanego mnie cieszyło. To się przesiadłem i się cieszę.

Vuler

Vuler

Użytkownicy
posty60
Propsy16
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Z moddowaniem sprawa jest dość prosta i nie wiem jaki sens jest rozwodzić się nad tym po raz n-ty, wszystko zależy od tego co chcesz z moddowania wyciągnąć. Z tego co zauważyłem niektórzy moddują gothica bo po postu chcą moddować gothica i nie interesuje ich moddowanie innych gier, posiedzą w tym temacie jakiś czas, niektórzy coś osiągną inni nic szczególnego i na tym ich kariera z moddowaniem się skończy. I nie widzę powodu dla którego trzeba by zachęcać takie osoby do moddowania innych gier. Jeśli jednak osoba zajmująca się tym wiąże przyszłość z gamdevem to moddowanie w tym przypadku ma na celu zapoznanie się z narzędziami i ogólny wgląd w temat produkcji gry, dlatego takie osoby jeśli chcą mieć pojęcie o aktualnie używanych technologiach (co jest w tym przypadku niezbędne) nie powinny poprzestawać na moddowaniu gothica, ale zapoznać się z narzędziami takimi jak np: UDK.

Belen

Belen

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Zkirtaem jak się wypowiadasz na temat czyjegoś postu to przynajmniej dokładnie go przeczytaj, nie powiedziałem że wszystkie nowe gry nie mają klimatu i do nich się nie wraca, napisałem że niektóre gry które mają super wypasioną grafikę nie mają tego czegoś co powoduje że ma się do nich sentyment i wraca mimo tego że gra ma swoje lata. KolegaZWojska ma racje z porównaniem do astonmartina.
Owszem słabo jest z modowaniem bo niewielu moderów przykład się do modowanie a niektórzy to po prostu młodziaki po 11,12 lat ale można jeszcze tworzyć ciekawe mody jeśli się to zrobi z chęci a nie nagłego impulsu po którym wychodzi mod wart tyle co nic.
Thoro pomyśl zanim coś napiszesz, tak sporo jest durnych filmików ale są  i te naprawdę dobre a autorzy naprawdę wkładają dużo pracy, powstają też coraz nowsze komiksy o gothicu. A czy ja mówię o niewyżytych 11 latkach, są wierni fani którzy już mają swoje lata ale też mimo że gothic ma swoje lata to zdobywa młodszych.
Gdyby gothic był za stary to grali by w niego coraz nowsi gracze?!  Po prostu są gry które się nie starzeją.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Idąc za tą myślą popieram też Vulera, że mody powinny być choć w nikłym stopniu przyprawione o fabułą gothic’a. Stają się wtedy o wiele bardziej interesujące i po prostu lepiej smakują.

Nie wiedzieć czemu zawsze kanwy Gothica polegają na bezmyślnym i nieudolnym kalkowaniu wątków z gry. Gothic to nie jest universum tak potężne jak TES, Baldur, Wiedźmin czy może Dragon Age tylko prosty i minimalistyczny świat stworzony na konkretne potrzeby danych historii. Moim zdaniem nie ma tu miejsca na wieczne dwuznaczności i upychanie setek historii na tak małym poletku, gdyż w ten sposób prowadzimy jedynie do przerostu formy nad treścią. Najbardziej przełomowe mody tupu Diccuric czy mniej spektakularne jak Wspólnota Świtu przedstawiły nowe historie i praktycznie niezależny świat. Może te projekty nie spełniły w 100% swoich założeń ale wprowadzały jakąś wizje autorów odrywając się od masy szarego gówna typu rozbitkowie, ludzie z amnezją, orkowe, piraci, bandyci, paladyni i jacyś idiotyczni nekromanci - no może Wspólnota nie do końca ale i tak zdecydowanie lepiej na tle innych. Do dziś uważam, że gdyby Diccuric został zrealizowany do końca to by pozostawił Gothic 2 w tyle już nie wspominając o modach.

A to nie Ty tworzysz klimat w swoim modzie? Poza tym, jest pierdylion nowych gier o również miażdżącym klimacie. Trzeba tylko wybrać i modzić

Widocznie do niektórych tu to nie dociera a szkoda. Nawet na nie wiedzieć czemu opluwanym tu Crysisie przy pomocy zmiany tekstur, modeli 3d i kręceniu efektów i  shaderów idzie zrobić najbardziej klimatyczny i rozpieprzający rpg/survival horror czy kto co tam kto chce. Stara gra jak Gothic w niczym nie pomaga a wręcz przeciwnie. Jak sobie przypomnę ile rzeczy, smaczków chcieliśmy dodać do CZ, aby poprawić charakter i realizm świata to mnie krew zalewa, a to z tego względu że gra już zwyczajnie przy tym nie wyrabiała i musieliśmy zrezygnować. Ciągle są jakieś problemy ze względu na zbyt szczegółowy świat, zaawansowane rozwiązania skryptowe. Doszliśmy do momentu, gdy Orc rozważał przeniesienie całego moda na G2 - rzecz jasna niewiele by to dało.

To nie jest tak, że nowe gry oferują jedynie świetną grafikę a wszystko inne spłycają. Grafika jest rzeczą względną przy technologii i możliwościach jakie oferują, ale żeby to w pełni zrozumieć i docenić najpierw trzeba samemu tego spróbować. Nie jest tak, że jestem bezwzględnym przeciwnikiem tej gry "bo tak" i tyle. Swego czasu świetnie się przy niej bawiłem, stworzyłem dwa oficjalne portale tej gry w polsce czy w końcu zaliczyłem aktywny okres w znanej grupie tworzącej moda na który wszyscy czekają ale to jest już przeszłość. Przychodzi okres, gdy Gothic wcale nie jest esencją klimatu, możliwości i tym podobnych rzeczy a staje się czynnikiem hamującym rozwój, gdyż dochodzimy do etapu gdzie gra dosłownie hamuje nasze umiejętności i ambicje. Później taki człowiek klepiący coś pod Gothica chwyta się nowszej rzeczy, dostaje szoku i dostrzega że tak naprawdę nic nie umie bo jego zabawki są z zeszłej epoki a to co oferują dzisiejsze narzędzia jest niesamowite. I nagle te wszystkie stereotypy, przekonania i wiary w "klimat", grywalność i inne względne rzeczy okazują się bzdurami upadającymi w jednej chwili.

W związku z powyższym czas Gothica już minął mimo, że to dobra i ciekawa gra. Jej potencjał został w 100% wykorzystany, bądź wkrótce zostanie - nic dodać nic ująć. Czas Zapłaty z racjonalnego punktu widzenia powinien definitywnie zamknąć rozdział Gothic I, chyba że kogoś rajcuje powielanie jakichś nudnych, niszowych produkcji albo przerost formy nad treścią w postaci tandety typu latanie na smoku w wykonaniu Xardasa17. Po co robić coś, co poprzednio zostało już wykonane przez innych?

Gothic 2, czemu nie pod warunkiem że ktoś dokona kroku milowego na miarę Diccurica, czy Mrocznych Tajemnic a na to się nie zapowiada zważywszy na okres jaki miną od daty premiery, znikomą ilość wydanych dodatków oraz ich jakość i zainteresowanie wokół tej platformy. Taki mod z pewnością nie powstanie i z pewnością nie u nas, upadł wraz z pomysłem na Mroczne Tajemnice 2. Tajemnicą Poliszynela jest fakt, że w polsce za wszystkie pionierskie i kluczowe inicjatywy typu TexturesPack, Mroczne Tajemnice, Czas Zapłaty odpowiadają głównie te same osoby, przyjaciele i pomagacze ze stosunkowo niską rotacją względem reszty teamów. Nie należy oczekiwać na "Złotego Kruka" z tego względu że żądna z powyżej zaangażowanych osób nie planuje nic większego w związku z Gothicem - to już nie te lata. Na objawienia z zewnątrz nie ma co oczekiwać. Zwyczajnie nie wierzę w nagłe pojawienie się osób z tak ogromną determinacją aby temu podołać.

Jeśli ktoś lubi wiecznie kombinować jak koń pod górę, powielać schematy i koncepcje znane z gry i innych modów to jak najbardziej polecam Gothic. W końcu liczy się klimat i grywalność a nie "grafika jak w Crysisie". Nowe gry to zło, mimo że mody takie jak Diccuric, Mroczne Tajemnice, Czas Zapłaty, Brudershaft, LoA już dawno zamknęły grę wykorzystując jej potencjał w 100%.

Belen

Belen

Użytkownicy
posty10
  • Użytkownicy
Szkoda czasu żeby z tobą dyskutować bo jesteś jak zacięta płyta, sam mówisz że można wycisnąć coś z gothica a zaraz dodajesz że nie bo nie warto.
Co do gier nowszych Gothic 3 był totalną porażką jak dla mnie mimo że był nowy, było tam wszystko zmienione i nie miało związku z poprzednimi częściami, nawet zwykłe potwory zostały zepsute np. zombi chodzące jak ludzie i walczące kijem jak mistrz miecza.
Masz rację że potrzeba ludzi z determinacją i nie będzie przez takich jak ty którzy zniechęcają do czegoś co nie jest nowiutkie co nie ma najnowszego silnika i grafiki.
Piszesz o wąskim gronie odbiorców, może i tak jest ale czy to grono jest aż tak małe skoro premiera gothica była tak dawno a nadal pojawiają się chętni do grania w niego i modowania.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Dajcie sobie na razie spokój z tą dyskusją. Lepiej poczekajmy na konkluzję ojca redaktora, który urwał się jak Filip z konopi z tym tematem ;)

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Szkoda czasu żeby z tobą dyskutować bo jesteś jak zacięta płyta, sam mówisz że można wycisnąć coś z gothica a zaraz dodajesz że nie bo nie warto.

To do mnie piszesz, żebym dokładnie czytał posty, samemu nie czytając? Niedobrze, niemiło. A i argument zacięgtej płyty jakoś śmiesznie brzmi: "jesteś jak zacięta płyta, w kółko to samo, za to ja tu wnoszę świeżość: MODDUJMY GOTHICA!" ;)

LordSmarkula

LordSmarkula

Użytkownicy
posty141
Propsy1
  • Użytkownicy
Nie rozumiesz tego co Thoro mówi. Zrozum, że Gothic nie daje możliwości ludziom które mają determinację i umiejętności, bo gówno w nim można zrobić. Gothic oferuje tylko klimat i fabułę, a modder z determinacją i zapałem sam powinien wykreować klimat i fabułę. Owszem w modzie 20 minutowym zrobionym przez 11 nie zobaczysz nowego klimatu, ale doświadczeni moderzy mogą odbić się od klimatu podstawki i stworzyć coś całkiem nowego na stabilnym silniku i z lepszymi możliwościami. Podajesz za przykład G3, który był totalnym gównem, widać, że to do Ciebie nie trafiają, żadne argumenty, tylko podajesz totalne gówna z nowszych produkcji, a jak ktoś poda dobrą, nową grę, to to przemilczasz. (Może to nie było skierowane dokładnie do Ciebie, ale do ogółu obrońców Gothica).

Ludzie zamienili religię na telewizję. Teraz telewizja daje lepsze efekty w manipulowaniu ludźmi.

Znakiem bogatej młodzieży nie wiedzącej co zrobić z pieniędzmi nie powinien być banan, a nadgryzione jabłuszko.

Pawciow

Pawciow

Użytkownicy
posty533
Propsy70
ProfesjaTłumacz
  • Użytkownicy
Gothic nie jest stary:P jest uniwersalny; do tej pory są tworzone do niego mody; a ja póki co nie tknę innej gry-typu preferowanej przez Thoro Stalkera-bo mi po prostu nie pójdzie na moim kompie; czy ktoś ma też słabego kompa jak ja?;)

KolegaZWojska

KolegaZWojska

Rzeka
posty1095
Propsy2397
NagrodyVVV
Profesjabrak
  • Rzeka
Popieram Adanosa.

Dyskusję trzeba uciąć, bo przestała dotyczyć sensu modowania Gothic'a, a stała się polem bitwy dwóch przeciwstawnych ideologii. Z jednej strony mamy możliwości i jakość, z drugiej renomę i uniwersalność. Wszystkie te rzeczy przyciągają różnych potencjalnych graczy, dlatego wybór modować / niemodować Gothic’a zależy od tego, do kogo skierowana będzie dana modyfikacja. Ja dla przykładu nie zainteresowałbym się modem do innej bardziej rozbudowanej gry tak bardzo jak modem do naszego poczciwego staruszka bo to po prostu inna klasa jest.

U siebie (w modzie do G2NK) nie planuję ani tarcz, ani duali, ani latania na smoku, ani tym podobnego gówna, ale zamierzam umieścić to coś co przemówi do doroślejszego tłumu, a całość skąpana będzie w nowym klimacie i w nawiązaniach do oryginału gry. Na to stawiam.

Jeszcze raz namawiam do nie zniechęcania młodszych userów do modowania Gothica, bo wtedy na pewno chuj jasny wszystko trafi i nic nie będzie. Dajmy ludziom zdecydować czy:

Modować Gothic'a:

Modować nowsze gry:

Edit: wstawiłem nowe zdjęcie. Tamto wygasło.
Edit: O! Już jest z powrotem.

muttley

muttley

Użytkownicy
posty567
Propsy381
  • Użytkownicy
Modować Gothic#msgote author=KolegaZWojska link=topic=9125.msg85573#msg85573 date=1267913880]Modować Gothica:

Modować nowsze gry:
Wybieram Gothic#msgote author=KolegaZWojska link=topic=9125.msg85573#msg85573 date=1267913880]Modować Gothica :D

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Najpierw zadbaj o składnie i język, bo jak na razie to masz problem z logicznym skonstruowaniem zdania złożonego. Nie zamierzam dochodzić o co panu obrażonemu chodzi, podczas kiedy on sam brzmi jakby wypowiedzi innych czytał w tramwaju.

Drake

Drake

Użytkownicy
posty93
Propsy3
  • Użytkownicy
Mam pytanie do wszystkich którzy atakują Gothica.To znaczy że chcecie tak poprostu odstawić modowanie Gothica?Skończyć z tym całkowicie i przesiąść się na inną gre?Nie widze w tym zbytnio sensu,ale to tylko moje zdanie.Ja jestem po stronie Gothica i jego obrońców.

WonderiuS
  • Gość
Nie wiem jak wy, ale to właśnie mi Gothic'a modduje się najłatwiej. Więc całkowicie zostaję przy Gothic'u!

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie wiem jak wy, ale to właśnie mi Gothic#msgote author=WonderiuS link=topic=9125.msg85974#msg85974 date=1268074787]Nie wiem jak wy, ale to właśnie mi Gothica modduje się najłatwiej. Więc całkowicie zostaję przy Gothic#msgote author=WonderiuS link=topic=9125.msg85974#msg85974 date=1268074787]Nie wiem jak wy, ale to właśnie mi Gothicu!

A próbowałeś moddować inne gry ?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry