Wiedźmin: Łowca i Spherical 4205 13

O temacie

Autor Sayne

Zaczęty 20.02.2010 roku

Wyświetleń 4205

Odpowiedzi 13

Sayne

Sayne

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Przedstawiam wam filmik zrobiony w D'jinnim, edytorze Wiedźmina, chyba pierwszy fanowski film wiedźmiński z dubbingiem. No więc, zapraszam do oglądania:

http://www.youtube.com/watch?v=ha9FVdQnsVE

Chciałbym przedstawić wam także pewien nowy projekt, Spherical. Jest to grupa skupiająca miłośników wszelkiej animacji, zwłaszcza tej związanej z grami. Nie jest to żadna zamknięta grupa, w której wszyscy zajmują się jednym projektem. To po prostu miejsce gdzie można dostać pomoc przy swoim własnych filmie, czy innej animacji. Ale nie będę się tu rozpisywał. Zapraszam na naszego bloga, tam jest wszystko nieco dokładniej opisane:

http://spherical.creativegroups.net/pl/

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Ja bym rzekł, że to durne.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Sayne

Sayne

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Mówisz o filmiku, inicjatywie, czy obu tych rzeczach?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
O filmiku. Udźwiękowienie raczej niezbyt dobre - z początku więcej wyłapywałem z angielskich napisów, niż z polskiego dubbingu. Wykonanie niespecjalne - niby ładnie wygląda, ale wcale nie dzięki Wam, a dzięki silnikowi Wiedźmina. Wiele machinim z Gothica, mimo że są równie durne, prezentuje się o wiele lepiej pod kątem wykorzystanych animacji, realizmu ruchu i zachowań. Głównie jednak chodzi mi o fabułę - to jest przerost formy nad treścią. Chcieliście zrobić super epicko i wyszło Wam - tylko że ta super epickość to raczej przypadłość fantastów-onanistów, którzy potrafiliby spuszczać się na słowa "bohater", "miecz", "smok", "przygoda". W ogóle nie wiadomo o co tam chodzi, kto jest kim, kto jest dłużnikiem, czemu ta babka tam siedzi, za co i po co, po co tam te krasnoludy i czemu ten z tyłu sobie stoi kiedy babka morduje mu kumpli. Od razu przyszedł mi na myśl ten ifritowy komiks o kawie (dziwne skojarzenia z Brakiem Kawy), pełno onanistycznego artyzmu, zero sensu, logiki, przyczynowości. Nie ogarniam tego trendu.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Od razu przyszedł mi na myśl ten ifritowy komiks o kawie (dziwne skojarzenia z Brakiem Kawy), pełno onanistycznego artyzmu, zero sensu, logiki, przyczynowości. Nie ogarniam tego trendu.

Bo to zwyczajna bohema robiona, aby być kreatywna i alternatywna na siłę. Zaprawdę, skończy się na tym, że znany i lubiany Zero Kaw kupi starą fabrykę w Łodzi i założy squot dla wszystkich kreatywnych inaczej.

Sayne

Sayne

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Epicko? Nie, nie miało być epicko. Miało być jak najbardziej zwyczajnie, tyle że klimatycznie.

A że przerost formy nad treścią jest, to prawda, bo na tym dałoby się zbudować całą opowieść i wyjaśnić o co tu chodzi - co też kiedyś zacząłem robić, ale zrezygnowałem.
Jak opis mówi, jest to krótka historia. Tutaj fabuła jest szczątkowa. Nie ma co się doszukiwać ukrytych znaczeń, wszystko jest takie na jakie wygląda. Narrator wyjaśnia wszystko co trzeba wiedzieć i jeśli się uważnie ogląda, to powinno się zrozumieć co chodzi. No chyba, że tylko ja jestem w stanie ogarnąć moją wizję i nie umiem jej przekazać dla odbiorcy.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Epicko? Nie, nie miało być epicko. Miało być jak najbardziej zwyczajnie, tyle że klimatycznie.
Klimatycznie w tym wypadku oznacza właśnie onanistycznie epicko. Wielki bohater, który morduje, którego wszyscy się go boją, bla bla bla.
Nie ma co się doszukiwać ukrytych znaczeń, wszystko jest takie na jakie wygląda.
To jeśli nie ma jawnych znaczeń, nie ma ukrytych znaczeń, to w końcu co to wszystko ma znaczyć?
Narrator wyjaśnia wszystko co trzeba wiedzieć i jeśli się uważnie ogląda, to powinno się zrozumieć co chodzi.
Uważnie czyta napisy*.

Mark Twain

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy

A że przerost formy nad treścią jest, to prawda, bo na tym dałoby się zbudować całą opowieść i wyjaśnić o co tu chodzi - co też kiedyś zacząłem robić, ale zrezygnowałem.
Jak opis mówi, jest to krótka historia. Tutaj fabuła jest szczątkowa. Nie ma co się doszukiwać ukrytych znaczeń, wszystko jest takie na jakie wygląda. Narrator wyjaśnia wszystko co trzeba wiedzieć i jeśli się uważnie ogląda, to powinno się zrozumieć co chodzi. No chyba, że tylko ja jestem w stanie ogarnąć moją wizję i nie umiem jej przekazać dla odbiorcy.
bez urazy dla lektora ale ma głos jak nierozprawiczony 16 latek który na dodatek ma katar
ogólnie głosy podłożone są takie strasznie sztuczne, takie na siłę

biorę udział w imprezach historycznych i bardziej klimatycznie mówią osoby które pierwszy raz są na bitwach...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Koziek

Koziek

Użytkownicy
posty313
Propsy359
Nagrody
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Nie chciałem tego mówić na oficjałce wiedźmina, ale zgadzam się, głosy naprawdę jakby wzięte z gimnazjalnego kółka teatralnego.

Filmik nie jest przesadnie udany i nie tylko ja na witcherze napisałem, eufemizując, że coś nie gra tak jak trzeba.

shergar

shergar

The Modders
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • The Modders
  • Darth Revan

shergar
The Modders

Wiedźmin: Łowca i Spherical
#10 2010-02-20, 22:55(Ostatnia zmiana: 2010-02-20, 22:57)
No racja, dubbing jest do bani, głosy nie budują klimatu, do tego chyba ciszej nagrane niż dźwięki.

A filmik też taki sobie. Nie to, żebym się czepiał, fajnie, że coś klecicie, ale brakuje tu dynamiki i płynności. Co raczej powinno dać się osiągnąć, bo filmiki z engine w wieśku też powalające nie były, ale lepiej przygotowane.

Co do historii. Nie chcę marudzić, ale jakoś tak nic ciekawego, bez zwrotów, bez zaskoczenia. Patosik wokół wiedźmina, który:
- nie zostawia świadków, zabija strażnika z kuszy. Hmm, w interesie wieśków jest raczej nie rzucać się w oczy, nie zadzierać ze stróżami prawa, nie zabijać bez konieczności. Równie dobrze mógł ogłuszyć, przestraszyć czy uśpić. No i ta kusza. Jakoś mi do wieśka broń strzelecka średnio pasuje.
- o co chodzi z tym dłużnikiem? Będzie kolejna część? Bo coś skrótu myślowego nie zatrybiłem.
- kurduple czekali w transie aż ich zmora pochlasta. Rozumiem, że to jakiś czar, urok, etc. Bo inaczej powinni chwytać ławy, zydle, co tam mają pod rękę i bronić życia za wszelką cenę.
- dialogi strażnika jakieś takie sobie. Wyszło trochę dziecinne. Ale to tylko moje zdanie.

Zabrakło chyba trochę precyzji i dbałości o detale, jak to poprawicie i choreografię sceny to powinno być nieźle. Na pewno też jakość dubbingu pozostawia wiele do życzenia. W każdym razie życzę powodzenia.

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Sayne

Sayne

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Co do dubbingu, narrator rzeczywiście był nagrywany przez młodą osobę i może nie spełniać oczekiwań. Ale wydaje mi się, że głos strażnika jest już lepszy, a krasnoludy są bardzo dobre. Należy pamiętać, że w fanowskich produkcjach nie możemy sobie pozwolić na profesjonalny dubbing, a za darmo ciężko jest znaleźć kogoś dobrego. Ale nawet najgorsze ludzie głosy będą lepsze od syntezatora.

@shergar, to że dzieje się to w świecie Wiedźmina, nie znaczy, że jest to historia o wiedźminie, takie słowo nigdzie nie pada :D

- o co chodzi z tym dłużnikiem? Będzie kolejna część? Bo coś skrótu myślowego nie zatrybiłem.
Właściwie to miała być seria filmików z nieco zmienioną historią, ale zrezygnowałem z tego pomysłu. A tutaj koleś był mu coś winny i nie miał z czego oddać, wiec uciekał i ukrywał się. A gdy ten zabijał północnicę, dłużnik uciekł po raz kolejny.

Za resztę uwag, dzięki.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Dubbing jest nieopisanie słaby, kamerki nienajlepsze, sceny z "walki" z krasnoludami zwalone, powinno być zrobione na kilka "błysków" kamerką, a nie przeciwnik rozwala każdego po kolei, a reszta kręci się wokół własnej osi niczym gówno w przerębli. I fabuła taka... nijaka. Aha, ale jedna rzecz naprawdę mi się spodobała - "dłużnik mu uciekł." było wypowiedziane z takim fochem, że aż się roześmiałem :D

Na pocieszenie dodam, że w zasadzie nigdy nie lubiłem tego typu filmików, poza naprawdę dobrymi, i że to przecież dopiero początki robienia filmików w tej grze, w przyszłości zapewne będzie lepiej.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Co do dubbingu, narrator rzeczywiście był nagrywany przez młodą osobę i może nie spełniać oczekiwań. Ale wydaje mi się, że głos strażnika jest już lepszy, a krasnoludy są bardzo dobre. Należy pamiętać, że w fanowskich produkcjach nie możemy sobie pozwolić na profesjonalny dubbing, a za darmo ciężko jest znaleźć kogoś dobrego. Ale nawet najgorsze ludzie głosy będą lepsze od syntezatora.
no i tu dochodzi kwestia magicznego oprogramowania
nawet drobna poprawa tonu narratora byłaby wybawieniem dla tego filmu...
a tłumaczenie że fanowska produkcja to pitolenie od rzeczy, często fanowskie rzeczy poziomem dorównują produkcjom w pełni profesjonalnym, a znalezienie kogoś kto ma porządny głos i ma nagrać kilka zdań to na prawdę nie jest problem, a jeśli dla Was to na prawdę mission imposible to spytać się ojca, wujka, czy starszego brata by podłożył głos(toż to tylko kilka zdań), no chyba że duma nie pozwala :D

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry