Gothic - sens moddinu gry w roku 2011 107986 322

O temacie

Autor

Zaczęty 17.02.2010 roku

Wyświetleń 107986

Odpowiedzi 322

Leinnan

Leinnan

Administrator
torsonic polarity syndrome
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • torsonic polarity syndrome
Chodzi mu o to że zaczynasz w Khorinis a nie w wieży Xardasa. Po prostu przeniósł start- point czy jak to się w Gorhicu nazywa do khorinis.

Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

eto

eto

Użytkownicy
-Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
  • -Banany pod pokładem? -SĄĄĄĄĄĄ
W hl2 nie pamiętam dialogów, które mówi gracz (co dopiero ich wyboru), a to jest - przynajmniej tak mi się wydaje raczej ważnym elementem przygodówki (nie patrzeć na Neverhooda i Machinarium, to nie ten typ). W fablu napotykamy ten sam problem.
W Crysisie też nie ma możliwości wyboru dialogów, lecz edytor jak najbardziej na to pozwala, a z tego co patrzę na moddb jest 1535 modów do HL2 (a oprócz moddb jest przecież masa forów), i chyba któryś z nich jest czymś innym niż FPS-em.

Niespełniony Level Designer z ambicjami, zmęczeniem i brakiem czasu...

Faren

Faren

RaveN Studio
Farelka
posty1172
Propsy1496
Profesjabrak
  • RaveN Studio
  • Farelka
Tak eto, to prawda, powstają nawet mody przekształcające FPS-a w wyścigi. Ale do tego trzeba mieć duże umiejętności.

makin' bacon

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
To w takim razie po cholerę się żalisz? Chcesz modować half lajfa - nie gadaj tylko rób. Umiejętności nie znajdziesz na drodze.

Gother

Gother

Użytkownicy
Nieskromny Mistrz Gothica
posty457
Propsy260
ProfesjaScenarzysta
  • Użytkownicy
  • Nieskromny Mistrz Gothica
Chodzi mu o to że zaczynasz w Khorinis a nie w wieży Xardasa. Po prostu przeniósł start- point czy jak to się w Gorhicu nazywa do khorinis.
No bez kitu! Moje pytanie odnosiło się do sposobu w jaki owy obiekt przemieszczano, że spowodowało to takie zgrzytanie zębów. Przecież wszystko co da się w Spacerze zaznaczyć można "teleportować" w dowolne miejsce za pomocą jednego przycisku z paska narzędzi.

Tomaj

Tomaj

Użytkownicy
posty107
Propsy13
  • Użytkownicy
Wracając jeszcze do dyskusji o tym, że spracer to "gówno", to przecież należy spojrzeć na to, że program ten został stworzony parę lat temu i nie ma się co dziwić, że w obliczu dzisiejszych technologii wypada słabo.
A co do reszty, tak jak powiedział eto, "nie gadaj tylko rób. Umiejętności nie znajdziesz na drodze.", trening czyni mistrza.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To jest tylko kolejny powód aby zacząć modować coś innego.
Ja w M&B poprzesuwam sobie suwaki i wygeneruje lepszy teren niż niektórzy z was tworzą w edytorach.

steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Tomaj

Tomaj

Użytkownicy
posty107
Propsy13
  • Użytkownicy
@Rybopiotr, może faktycznie masz rację, ja dopiero zaczynam moddować a wydaję mi sie, że gothic stwarza do tego najlepsze możliwości, ale to tylko moje zdanie.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Jeżeli chodzi o modelowanie i teksturowane to Gothic to najgorszy wybór.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Wracając jeszcze do dyskusji o tym, że spracer to "gówno", to przecież należy spojrzeć na to, że program ten został stworzony parę lat temu i nie ma się co dziwić, że w obliczu dzisiejszych technologii wypada słabo.
A co do reszty, tak jak powiedział eto, "nie gadaj tylko rób. Umiejętności nie znajdziesz na drodze.", trening czyni mistrza.
to że został zrobiony lata temu, nic nie znaczy. został zrobiony na odpierdol i tyle. pokażcie mi drugi edytor, przy którym niemal każdy miał problemy. od częstego wyłączania się w czasie pracy przez problemy z zapisywaniem zena, po zwykłe nie uruchamianie się.

Gruppenfuehrer Kereth

Gruppenfuehrer Kereth

Użytkownicy
New World Order, bitchez!
posty669
Propsy484
  • Zbanowany
  • New World Order, bitchez!
O ile się orientuję, narzędzia do edycji HL2 są płatne.

A gówno prawda. Wystarczy jedna gra na silniku Source( najlepiej HL2) i narzędzia można szybko i łatwo, do tego za darmo pobrać ze steama.

BTW, Fable i HL2 nie nadają się do robienia przygodówek. A ja chciałbym właśnie zrobić moda przygodowo - skradankowego, co JEST możliwe w GII.

No tak - łatwo się wypowiadać na temat czegoś, nie znając SDK HL2. Eto mówił o półtora tysiąca modów - zobacz sobie na moddb.com i zobacz jakie mody, i to różnego gatunku są do HL2.

Комиссар RBT

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
to że został zrobiony lata temu, nic nie znaczy. został zrobiony na odpierdol i tyle. pokażcie mi drugi edytor, przy którym niemal każdy miał problemy. od częstego wyłączania się w czasie pracy przez problemy z zapisywaniem zena, po zwykłe nie uruchamianie się.
został zrobiony na potrzeby robienia gry, więc poświęcono mu tylko tyle uwagi ile było potrzebne.

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Więc nie dziwie się poziomowi Gothica.

A co do robienia przygodówki to wiele gier cito umożliwia np. HL2, Crisis,  nawet M&B.
A jak jesteś leniwy to nic ci nie pomoże bo do moddingutrzeba chęci i samozaparcia.

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Normalnie mnie rozpierdala ta wasza fastynacja Gothiciem(nie mówie tu o wszystkich), podajcie mi sensowne argumenty hmm... zachęcające do moddingu tego starocia. Każdemu kto poda sensowne argumenty dam propsa.

PS Sentyment i klimat mnie nioe zachęcą.

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Duże możliwości skryptowe.
Spoiler
Ale i tak mało kto to umie obsługować :lol:

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
Hmm... w M&B też nie są małe
Ale za (w miarę) sensowny argument masz propsa.
Nie piszcie o prostocie bo nie wiem czy w M&B nie jest większa.

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Wystarcza umiejętność siekania klocków w wingsie.

eto

eto

Użytkownicy
posty1741
Propsy1793
ProfesjaLvl designer
  • Użytkownicy
Wystarcza umiejętność naklejenia zdjęcia desek na uvałkę i włala! Tekstura jest finished!

Leinnan

Leinnan

Administrator
posty2651
Propsy3600
ProfesjaProgramista
  • Administrator
To są wady. Cofanie się w rozwoju nie jest zaletą.
Czy w Gothicu są jakieś shadery?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry