reorganizacja forum - wolne wnioski 12948 59

O temacie

Autor

Zaczęty 23.01.2010 roku

Wyświetleń 12948

Odpowiedzi 59

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
nie wiem. tego jeszcze nie robiliśmy

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu
Nie róbmy nic na siłę i na szybko, do update jeszcze trochę czasu i tak.
To trzeba powoli i strategicznie (xD) rozplanować.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No powoli, czyli nie na ostatni moment.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
dziś co najwyżej można:

- zabrać admina dawpiemu (raczej już nie będziemy korzystać z jego usług :D )
- zdjąć moderatora kerethowi (nie żyje)
- zdjąć moderatora mwlowi  (Ostatnio aktywny     29th July 2009 - 19:11 )

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Jest chyba dużo osób, którzy nie są aktywni... Jeszcze Lavius i Zuben.

A wracając do działów/sekcji... Jak je widzicie? Będzie jedna sekcja dotycząca moddingu gier i w niej podsekcje modding Gothica, Stalkera, innych gier czy osobno dla każdej?

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
nad tym jeszcze nikt szczególnie nie myślał (będziemy jak dex poskłada szablon) ale to co mam roboczo zapisane w layoucie to tak:

modding gier

Warsztat - subfora grup modderskich oraz pojedyncze tematy, czyli to co teraz z tym że dla wszystkich gier i modów wspólne [tematy z prefiksem[

modyfikacje ukończone - dyskusja na temat ukończonych modów [tematy z prefiksem[

modding Gothic: pytania i problemy
- subfora: skrypty, spacer, mds i animacje

inna twórczość

gameart - subfora: pytania i problemy, dyskusja
machima i muzyka
webmastering

Klark Cent

Klark Cent

Użytkownicy
posty706
Propsy654
  • Użytkownicy
Co do ofert pracy można dać w działy 1. Oferty pracy od grup moderskich i 2.Gdzie ogłaszają się ludzie chętni do pomocy oczywiście w tym 2 temat szedł by do zamknięcia i wszystko by sobie załatwiali na  pw. na Maxie ta metoda chyba się sprawdza i nikt tam nie narzeka. Nie ma sensu rozdrabniać się na dzialy z ofertami osobno do gothica osobno do czegoś tam itd.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jakoś nie podoba mi się taki podział jaki zaproponowałeś, Thoro. Myślę, że wrzucanie wszystkich gier do jednego worka nie jest dobrym pomysłem. Proponowałbym zostawić podział na Gothica i inne gry tak jak jest teraz, bo zakładam, że jakbyś wrzucił do działu z modami głównie o Gothicu temat o modzie do Stalkera, to połowa osób pytałaby się "jak udało Ci się uzyskać takie efekty w Gothicu?". Mam takie dziwne wrażenie po prostu. Proponowałbym każdej grze przypisać trzy działy:
- Pytania i problemy,
- Twórczość modderska,
- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
Jeśli gra ma duże wzięcie, wisiałyby one jako trzy oddzielne subfora w oddzielnej belce na głównej, jeśli miałaby mniejsze, to zwijałoby się belkę do jednego fora i wrzucało do belki "Modding innych gier". Jeśli gra zyskuje zainteresowanie - działy są przenoszone o oczko wyżej w hierarchii, czyli są "rozwlekane" na głównej. To akurat kilka kliknięć w ACP. W ten sposób otrzymalibyśmy mniej więcej coś takiego:

Modding Gothica
- Pytania i problemy,
- Twórczość modderska,
- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
Modding innych gier
- Stalker:
-- Pytania i problemy,
-- Twórczość modderska,
-- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
- Mount&Blade
-- Pytania i problemy,
-- Twórczość modderska,
-- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
[odpowiednio inne, jeśli będzie potrzeba]
- Inne gry
-- [jakaś inna gra]
--- Pytania i problemy,
--- Twórczość modderska,
--- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).

Dalej: twórczość własna. Tutaj całego gameartu bym nie zwijał do jednego subforum. Widziałbym to tak:

- Grafika
- Gamedev (który w razie potrzeby można by zamienić na oddzielną belkę, jeśli faktycznie coś się zacznie tam dziać)
- Machinima i muzyka
- Webdesign/Webmastering
- Targowisko

Proponowałbym zreformować nieco formę działania działów takich jak Prace 2D i Prace 3D. Obecnie są tam pojedyncze, ogromne tematy. Wrzucisz coś, pójdzie (niekiedy) kilka postów, potem wrzuci coś ktoś inny i już o tym czymś innym się gada. Proponowałbym więc wydzielić takie duże tematy tylko dla modeli "masowych" (np. zrobiłem swój pierwszy mieczyk - nie tworzę oddzielnego tematu, tylko wrzucam do masówki, dajmy na to z uzbrojeniem typowo gameartowym). Na potrzeby innych projektów, gdzie warto dodać opis, gdzie mogą pojawić się WIPy, prośby o pomoc i radę, komentarze itd. zakładałoby się tematy takie na podobnej zasadzie co chociażby w max3D, z odpowiednim prefixem. Można by w sumie utworzyć także (lub zamiast tego) teczki, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Chyba lepiej oddzielnie.

Dolna belka jest w porządku, kiedyś zdaje się Wspólny tajny został wrzucony do Forum, ale jak widzę znowu jest na wierzchu i raczej nie warto tego powtarzać. z Offtopa wyciągnąłbym gry i umieścił obok, to wystarczająco aktywny dział.

Na górze forum może można by umieścić oddzielną belkę z jakimś pojedynczym działem, w którym znalazłyby się chociażby zasady korzystania z forum, informacje, gdzie szukać tutoriali i downloadu, co gdzie pisać, gdzie szukać pomocy w jakich dziedzinach itp. Myślę, że ułatwiłoby nam to życie.

Dobra, to tyle.

Mark Twain

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

reorganizacja forum - wolne wnioski
#50 2010-02-15, 11:36(Ostatnia zmiana: 2010-02-15, 11:50)
Myślę, że wrzucanie wszystkich gier do jednego worka nie jest dobrym pomysłem. Proponowałbym zostawić podział na Gothica i inne gry tak jak jest teraz, bo zakładam, że jakbyś wrzucił do działu z modami głównie o Gothicu temat o modzie do Stalkera, to połowa osób pytałaby się "jak udało Ci się uzyskać takie efekty w Gothicu?". Mam takie dziwne wrażenie po prostu.

Od tego właśnie jest ten prefiks, aż ludzie zrozumieją że to forum nie jest wyłącznie dla modderów gothica a dla wszystkich -  i nie mówię tu o jakichś aztekach, dzikich benach bo to swoje chłopy tylko o ludziach co poza działem "Twórczość modderska" i tematami typu "gothic:dzień sądu" świata nie widzą. Zdaje sobie sprawę, że to nie jest najlepsze rozwiązanie jednak w gruncie rzeczy nie mamy tu zasypu modów z różnych gier. Przyznam szczerze, że rzadko odwiedzam tematy w dziale "inne mody" (czy jakoś tak) z tego względu, że praktycznie nic tam nie ma i jest mi nie po drodze. Z dwojga złego wolę już, aby tematy o mount i balde, stalkerze i innych potencjalnych grach ginęły w zalewie gothicowego gówna niż kończyły w jakimś martwym dziale. Głupio to wygląda, że w jednym dziale jest ponad 200 bezsensownych tematów o modach do gothica a w innym zaledwie pięć o modach dla innych gier. Przyznam też, że takie prowokacyjne rozwiązanie wspólnego działu ma na celu zmotywowanie i pokazanie gothicowej hołocie, że jest coś więcej niż ich "obozy najemników" i inne gówna.

Co do reszty: Kyro, twoje rozwiązanie było by dobre gdybyśmy faktycznie mieli tu aż tylu modderów związanymi z innymi grami, w innym przypadku oddzielne działy a tym bardziej subfora nie są potrzebne. Przypominam, że takie rozwiązanie na tym forum już było; zarówno jako "gamedev" i modding wiedźmina i obydwa okazały się niewypałem. Odgórnie nic nie narzucimy, więc skoro przykładowo będzie zainteresowanie stalkerem to stosowne działy powstaną a tak nie ma sensu niczego robić na wyrost.
Ponadto zaznaczam, że nie wszędzie modding przybiera takie struktury jak w przypadku gothica, toteż tworzenie odzielnych działów nie jest wymagane. Scena stalkera jest dość, duża jednak totalnych konwersji czy wielkich modów typu czas zapłaty jest w skali światowej może z 5 a reszta to śmieci typu nowe tekstury, dźwięki i animacje. takich modów w ostatnich dniach z meatrikzem wyprodukowałem kilka. nie ma sensu tworzenia nowego działu.

ale nie wiem czy to dobry pomysł. Chyba lepiej oddzielni

Teczki były tu 3 lata temu i w efekcie ludzie wrzucali to do siebie i do tematów generalnych. To za małe forum na takie rozwiązanie.

- Targowisko

zastanawiam się w ogóle nad istnieniem tego działu z kilku podstawowych względów:
- linki szybko padają
- prace wrzucają tam ludzie, którzy nie potrafią modelować
- pojawiają się tam zwykle jakieś durne fantasty miecze, które każdy sam wymodeluje w 5 minut
- panuje ogólny śmietnik

co do połączenia działów grafiki w gamedev ma to dwa powody. obydwa działy już od kilku lat nie grzeszą aktywnością, poza tym już powoli co niektórzy zrozumieli że od samego modelowania albo robienia kolorowanek nie robi się grafiki - zaczynają tworzyć prace które się uzupełniają na obydwu płaszczyznach.
- Gamedev (który w razie potrzeby można by zamienić na oddzielną belkę, jeśli faktycznie coś się zacznie tam dziać)

nie zacznie

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
nie zacznie
Zajebiste podejście. Nie ma co się dziwić, że na tm nic się w związku z tym nie rusza, skoro na tym forum nie ma prawie nic na ten temat. Każdy, kto chce coś zdziałać w kierunku gamedevu, przechodzi na inną stronę. Bo co gnieździć się gdzieś, gdzie braki są większe niż dziury w polskich drogach?

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Jesteś strasznie negatywnie nastawiony :D

Cytat: Thoro link=topic=8665.msg82953#msg82953 date=Feb 15 2010, 11:36 AM\'
Od tego właśnie jest ten prefiks, aż ludzie zrozumieją że to forum nie jest wyłącznie dla modderów gothica a dla wszystkich
To jest na pewno plus takiego rozwiązania, jednakże jeśli przyszedłby tu jakiś modder zainteresowany chociażby właśnie Stalkerem i zobaczył że w jednym dziale jest zaledwie parę tematów o tym, podczas gdy otoczone są one przez dwieście tematów o Gothicu, to mógłby pomyśleć, że Stalker nie jest tu mile widziany. Myślę, że powinniśmy poszukać innego rozwiązania tej sytuacji. A może by tak zwinąć wszystko do pojedynczych subforów w jednej belce? Jedno subforum dla Gothica, jedno dla Stalkera itp. Wtedy także świadczyłoby to o tym, że to nie Gothic jest tu jedynym królem.
Teczki były tu 3 lata temu i w efekcie ludzie wrzucali to do siebie i do tematów generalnych. To za małe forum na takie rozwiązanie.
Czyli nie teczki, a jeden temat na jeden projekt. Wszystko w jednym dziale, tematy generalne przypięte, do tego jakiś regulamin/wskazówki. Byłoby i przejrzyściej, i może aktywniej.
zastanawiam się w ogóle nad istnieniem tego działu z kilku podstawowych względów:
- linki szybko padają
- pojawiają się tam zwykle jakieś durne fantasty miecze, które każdy sam wymodeluje w 5 minut
- panuje ogólny śmietnik
Wyrzucanie tego nie ma sensu, lepiej się za to wziąć. W sumie jak robiłem bitwy, to założeniem było że prace z nich pójdą do Targowiska. Niektórzy idioci się buntowali, że jak to, ktoś będzie korzystał z ich pracy?! Takich ludzi trzeba pomijać, ale do samej idei robienia tego typu pospolitego ruszenia warto wrócić. Na Warsztacie jest właśnie takie coś (WPR), przy czym różnica jest taka, że tam wszystko robi się cholernie odgórnie (głupota), a ludzie mają sporo mniejsze pojęcie o grafice niż przeciętny gothicowy dupek po tygodniu modowania.
co do połączenia działów grafiki w gamedev ma to dwa powody. obydwa działy już od kilku lat nie grzeszą aktywnością
Grafika od kilku lat nie grzeszy popularnością? Czyli co, nigdy nikt tam nie pisał?
nie zacznie
A plany były takie, żeby zachęcić. Sam osobiście wolałbym się wziąć za robienie gier, niż modowanie.

Mark Twain

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Zajebiste podejście. Nie ma co się dziwić, że na tm nic się w związku z tym nie rusza, skoro na tym forum nie ma prawie nic na ten temat. Każdy, kto chce coś zdziałać w kierunku gamedevu, przechodzi na inną stronę. Bo co gnieździć się gdzieś, gdzie braki są większe niż dziury w polskich drogach?
Wymień mi wszystkich programistów i ludzi którzy mają pojęcie o gamedevie na tym forum, którzy by mogli coś tam pisać. Zapewne jest ich garstka, a nowych nie widać. Tu na forum rejestrują się głównie dzieciaki, które nie mają podstaw programistycznych i mają problemy, bo Spacer wywala błąd 'Expected ; line 1111' i nie rozumieją komunikatów. Więc, kto miałby się zająć gamedevem?

- linki szybko padają
- panuje ogólny śmietnik
Najlepiej by było stworzyć taki prawdziwy regulamin, co można tam umieszczać i powołać kogoś, kto się zna na grafice i by stwierdzał, czy się nadaje, albo żeby pliki pochodziły z bitew.

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
A wracając do działów/sekcji... Jak je widzicie? Będzie jedna sekcja dotycząca moddingu gier i w niej podsekcje modding Gothica, Stalkera, innych gier czy osobno dla każdej?
wcześniej opisywałem właśnie podobnie
masz kategorię/podforum modding a w nim właśnie poddziały z nazwami danych gier
czyli będzie np. takie drzewko

modding gier
- gotnic
- - pytania
- - problemy
- - download
- - inne
-stalker
- - pytania
- - problemy
- - download
- - inne

dzięki temu będzie dobre rozdzielnie różnych gier i forum będzie bardziej przejrzyste dla nowych userów

pozostaje jeszcze kwestia grup modderskich i ich działów, tu nie za bardzo wiem jak połączyć to z powyższym, tak by działy się nie powtarzały...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Download?
To raczej miało być inaczej załatwione ;)

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
modding gier
- gotnic
- - pytania
- - problemy
- - download
- - inne
-stalker
- - pytania
- - problemy
- - download
- - inne
Widziałbym to podobnie, nawet pisałem o tym wcześniej - jeśli zrobiłoby się po jednym dziale dla każdej gry, to żadna nie czułaby się jakoś wyróżniona. Wtedy i wilk syty, i owca cała, czyli i nasze głosy, i głos Thora z wrzuceniem wszystkiego do jednego worka będą uwzględnione.

Subfora widziałbym jednak tak:
- Pytania i problemy (nie wiem po co rozdzielać, zrobiłby się tylko bałagan bo ludzie nie wiedzieliby co do czego),
- Twórczość modderska (grupy),
- Mody (czyli oddzielne tematy lub subfora dla każdego moda, linki do downloadu, ficzersy, opis, twórcy, screeny itd.).

W takim ułożeniu byłoby w miarę przejrzyście i wygodnie.

Mark Twain

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob
Wymień mi wszystkich programistów i ludzi którzy mają pojęcie o gamedevie na tym forum, którzy by mogli coś tam pisać. Zapewne jest ich garstka, a nowych nie widać. Tu na forum rejestrują się głównie dzieciaki, które nie mają podstaw programistycznych i mają problemy, bo Spacer wywala błąd 'Expected ; line 1111' i nie rozumieją komunikatów. Więc, kto miałby się zająć gamedevem?
Analogicznie było z moddingiem. Tu również z początku niewiele osób miało pojęcie o tym, co chcą robić. Może szanse na rozwój tego działu są niewielkie, aczkolwiek jakieś są.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
Ja to bym zrobił tak: Uogólnić wszystko, a potem to, co będzie widać, że się rozwija, rozbudowywać.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Ja to bym zrobił tak: Uogólnić wszystko, a potem to, co będzie widać, że się rozwija, rozbudowywać.

właśnie taki jest zamysł czego niektórzy nie dostrzegli. jest popyt, jest podaż.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry