Jakoś nie podoba mi się taki podział jaki zaproponowałeś, Thoro. Myślę, że wrzucanie wszystkich gier do jednego worka nie jest dobrym pomysłem. Proponowałbym zostawić podział na Gothica i inne gry tak jak jest teraz, bo zakładam, że jakbyś wrzucił do działu z modami głównie o Gothicu temat o modzie do Stalkera, to połowa osób pytałaby się "jak udało Ci się uzyskać takie efekty w Gothicu?". Mam takie dziwne wrażenie po prostu. Proponowałbym każdej grze przypisać trzy działy:
- Pytania i problemy,
- Twórczość modderska,
- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
Jeśli gra ma duże wzięcie, wisiałyby one jako trzy oddzielne subfora w oddzielnej belce na głównej, jeśli miałaby mniejsze, to zwijałoby się belkę do jednego fora i wrzucało do belki "Modding innych gier". Jeśli gra zyskuje zainteresowanie - działy są przenoszone o oczko wyżej w hierarchii, czyli są "rozwlekane" na głównej. To akurat kilka kliknięć w ACP. W ten sposób otrzymalibyśmy mniej więcej coś takiego:
Modding Gothica
- Pytania i problemy,
- Twórczość modderska,
- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
Modding innych gier
- Stalker:
-- Pytania i problemy,
-- Twórczość modderska,
-- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
- Mount&Blade
-- Pytania i problemy,
-- Twórczość modderska,
-- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
[odpowiednio inne, jeśli będzie potrzeba]
- Inne gry
-- [jakaś inna gra]
--- Pytania i problemy,
--- Twórczość modderska,
--- Dyskusja (Ukończone modyfikacje).
Dalej: twórczość własna. Tutaj całego gameartu bym nie zwijał do jednego subforum. Widziałbym to tak:
- Grafika
- Gamedev (który w razie potrzeby można by zamienić na oddzielną belkę, jeśli faktycznie coś się zacznie tam dziać)
- Machinima i muzyka
- Webdesign/Webmastering
- Targowisko
Proponowałbym zreformować nieco formę działania działów takich jak Prace 2D i Prace 3D. Obecnie są tam pojedyncze, ogromne tematy. Wrzucisz coś, pójdzie (niekiedy) kilka postów, potem wrzuci coś ktoś inny i już o tym czymś innym się gada. Proponowałbym więc wydzielić takie duże tematy tylko dla modeli "masowych" (np. zrobiłem swój pierwszy mieczyk - nie tworzę oddzielnego tematu, tylko wrzucam do masówki, dajmy na to z uzbrojeniem typowo gameartowym). Na potrzeby innych projektów, gdzie warto dodać opis, gdzie mogą pojawić się WIPy, prośby o pomoc i radę, komentarze itd. zakładałoby się tematy takie na podobnej zasadzie co chociażby w max3D, z odpowiednim prefixem. Można by w sumie utworzyć także (lub zamiast tego) teczki, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Chyba lepiej oddzielnie.
Dolna belka jest w porządku, kiedyś zdaje się Wspólny tajny został wrzucony do Forum, ale jak widzę znowu jest na wierzchu i raczej nie warto tego powtarzać. z Offtopa wyciągnąłbym gry i umieścił obok, to wystarczająco aktywny dział.
Na górze forum może można by umieścić oddzielną belkę z jakimś pojedynczym działem, w którym znalazłyby się chociażby zasady korzystania z forum, informacje, gdzie szukać tutoriali i downloadu, co gdzie pisać, gdzie szukać pomocy w jakich dziedzinach itp. Myślę, że ułatwiłoby nam to życie.
Dobra, to tyle.