Dialog 16895 95

O temacie

Autor

Zaczęty 15.01.2010 roku

Wyświetleń 16895

Odpowiedzi 95

WonderiuS
  • Gość

WonderiuS
Gość

Dialog
2010-01-15, 20:00(Ostatnia zmiana: 2010-01-15, 20:01)
Witam, mam dialog dotyczący zabicia jednego NPC. No i zrobiłem dialog no i teraz nie wiem czy połączyć te 3 dialogi z tego tutku http://themodders.org/index.php?showtopic=4148 -> czy zrobić nowy dialog? I jak zrobić żeby w tym dialogu, dołączyć inne zadanie? I jak dołączyć do tego dialogu i innych Wpisy do dzienniku?

///////////////////////////////////////////////////////
////////////// Robota
instance DIA_Lumbermil_robota (C_INFO)
{
npc = EBR_8000_Lumbermil;
nr = 1;
condition = DIA_Lumbermil_robota_condition;
information = Dia_Lumbermil_robota_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Witam, jestem tu nowy. Chciałbym zaoferować swoje usługi.";
};

FUNC int DIA_Lumbermil_robota_condition()
{
return TRUE;
};

FUNC VOID DIA_Lumbermil_robota_info()
{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_01"); //Witam, jestem tu nowy. Chciałbym zaoferować swoje usługi.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_02"); //Zdążyłem to zauważyć wcześniej, niż tutaj wszedłeś.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_03"); //A tak przy okazji, to czego tutaj szukasz?
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_04"); //Chcę do was dołączyć!
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_05"); //Co chcesz zrobić? A niby dlaczego miałbyś do nas dołączyć?
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_06"); //Bo nie chcę dołączyć do tych szczurów ze Starego Obozu. Wolę do was i wolę służyć Królu.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_07"); //Aha! No i co w związku z tym? Mhm... może znalazła by się dla ciebie jakaś robota.
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_08"); //Zamieniam się w słuch!
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_09"); //Więc słuchaj. W Starym Obozie pojawił się nowy cień. Nie jest to zwykły cień. Jest to szpieg ze Starego Obozu. Dostał za zadanie obserwowanie naszego obozu i donoszenie informacji do Gomeza na temat wszystkiego co dzieje się w naszym obozie.
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_10"); //A na czym miałoby polegać moje zadanie?
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_11"); //Masz wyciągnąć wszystko od niego na temat planów Starego Obozu. Gdy dowiesz się wystarczająco wszystkiego. Zabij go.
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_12"); //A gdzie dokładnie przebywa ten cień?
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_13"); //Gdzieś nie daleko targowiska. A gdzie to dokładnie ci nie powiem. Na pewno gdzieś blisko targowiska a areny. Nie wiem, przetrząśnij każdy zakątek obozu, aż go znajdziesz.

};

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy

jendrzejs

Dialog
#1 2010-01-15, 20:28(Ostatnia zmiana: 2010-01-15, 20:29)
Myśle że ci oto chodzi :

B_LogEntry (CH1_NazwaZadania,"Wpis.");
Między dialogami to dajesz.

WonderiuS
  • Gość
Ok, już mam. A jak zrobić quest polegający na przyniesieniu wina? 20 butelek? Bo na forum jest tylko tutek do Gothic II jak zrobić quest w którym trzeba coś przynieść, a ja potrzebuję do Gothic I.

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy

jendrzejs

Dialog
#3 2010-01-15, 21:04(Ostatnia zmiana: 2010-01-15, 21:06)
Za pomocą tej funkcji Npc_HasItems
Czyli w dialogu to by było tak :

FUNC int  Dia_Npc_ble_condition()
{
IF (Npc_HasItems(other,instance_wina<= 20))

{
return TRUE;
};
};

Chyba nie musze ci tłumaczyc jak to wstawic w dialog odpowiednio ?

WonderiuS
  • Gość

WonderiuS
Gość

Dialog
#4 2010-01-15, 21:05(Ostatnia zmiana: 2010-01-15, 21:06)
No ale jak zrobić do tego dialog? Czyli zrobić dialog i na końcu to wkleić i dać }; ?

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy

jendrzejs

Dialog
#5 2010-01-15, 21:09(Ostatnia zmiana: 2010-01-15, 21:12)
instance DIA_Lumbermil_wino (C_INFO)
{
nr = 1;
condition = DIA_Lumbermil_wino_condition;
information = Dia_Lumbermil_wino_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Mam wino.";
};

FUNC int  Dia_Lumbermil_wino_condition()
{

{
return TRUE;
};
};

FUNC VOID DIA_Lumbermil_wino_info()
{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_wino_1_01"); //Mam wino.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_wino_1_02"); //Oddaj !

;{
Np tak ;)

Może błędy wywalic   :P

WonderiuS
  • Gość
No ok, a jak zrobić żeby zapłacił nam za to np. 50 bryłek rudy? I żeby pojawiła się po tym opcja dialogowa że możemy dołączyć do tego obozu i automatycznie w statystykach gildia zmienia nam się np. na Strażnik i otrzymujemy zbroję?

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy

jendrzejs

Dialog
#7 2010-01-15, 21:14(Ostatnia zmiana: 2010-01-15, 21:20)
Do tego 2 to trzeba zrobic nowy dialog.(zaraz pomyślimy)
Do tego 1 Czekaj zaraz ci napisze jak to ma wyglądac.

{
nr = 1;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Mam wino.";
};

FUNC int  Dia_Lumbermil_wino_condition()
{

{
return TRUE;
};
};

{
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_wino_1_02"); //Oddaj ! Łap 50 bryłek rudy !
B_GiveInvItems(self,other,itmi_nugget,50);
AI_Output (other,self,"DIA_Lubmermil_wino_1_03");Dzięki

;{

A przy okazji dzięki tej funkcji B_GiveInvItems możesz otrzymywac od npc i im oddawac różne przedmioty.

WonderiuS
  • Gość
Dobrze, a co do tej drugiej opcji, to raz już ją widziałem na forum. Ale nie pamiętam gdzie :P .

jendrzejs

jendrzejs

Użytkownicy
posty586
Propsy31
Profesjabrak
  • Użytkownicy
instance DIA_Lumbermil_doobozu(C_INFO)
{
nr = 2;
condition = DIA_Lumbermil_doobozu_condition;
information = Dia_Lumbermil_doobozu_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Moge do was dołączyc ?.";
};

FUNC int Dia_Lumbermil_doobozu_condition()
{
IF (Npc_KnowsInfo(hero, Dia_Lumbermil_wino   ))

{
return TRUE;
};
};

FUNC VOID DIA_Lumbermil_doobozu_info()
{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_doobozu_2_01"); //Moge do was dołączyc ?
AI_Output (self,other,"DIA_Lumbermil_doobozu_2_02"); //Tak ! Proszę oto zbroja i od teraz należysz do nas.
B_GiveInvItems(self,other,pancerz_krolewski,1);
AI_Output (self,other,"DIA_Lubmermil_doobozu_2_03");Dzięki

other.guild = GIL_GWR; //tu dasz skrót swojej gildii
Npc_SetTrueGuild (other, GIL_GWR);///tu też

;{

Szybko to pisałem,mogą wystąpic błędy.Ale trzymaj.

WonderiuS
  • Gość
O matko! Podczas reparsowania skryptów w Spacerze chyba ponad ze 40 błędów wyskoczyło. Cały dialog jest źle zrobiony! Jeżeli ktoś miałby czas i chęć to mógłby ten dialog przerobić tak aby działał? Bo nie chciało mi się robić 50 screenów żeby pokazać wam błędy, ale myślę iż sami natraficie na nie, tu wam skrypt podaję:

////////////// Robota
{
nr = 1;
information = Dia_Lumbermil_robota_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
};

{
return TRUE;
};

{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_01"); //Witam, jestem tu nowy. Chciałbym zaoferować swoje usługi.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_02"); //Zdążyłem to zauważyć wcześniej, niż tutaj wszedłeś.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_03"); //A tak przy okazji, to czego tutaj szukasz?
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_05"); //Co chcesz zrobić? A niby dlaczego miałbyś do nas dołączyć?
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_06"); //Bo nie chcę dołączyć do tych szczurów ze Starego Obozu. Wolę do was i wolę służyć Królu.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_07"); //Aha! No i co w związku z tym? Mhm... może znalazła by się dla ciebie jakaś robota.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_09"); //Więc słuchaj. W Starym Obozie pojawił się nowy cień. Nie jest to zwykły cień. Jest to szpieg ze Starego Obozu. Dostał za zadanie obserwowanie naszego obozu i donoszenie informacji do Gomeza na temat wszystkiego co dzieje się w naszym obozie.
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_10"); //A na czym miałoby polegać moje zadanie?
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_11"); //Masz wyciągnąć wszystko od niego na temat planów Starego Obozu. Gdy dowiesz się wystarczająco wszystkiego. Zabij go.
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_robota_1_12"); //A gdzie dokładnie przebywa ten cień?
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_robota_1_13"); //Gdzieś nie daleko targowiska. A gdzie to dokładnie ci nie powiem. Na pewno gdzieś blisko targowiska a areny. Nie wiem, przetrząśnij każdy zakątek obozu, aż go znajdziesz.

Log_CreateTopic(CH1_Lumbermilquest, LOG_MISSION);
Log_SetTopicStatus(CH1_Lumbermilquest, LOG_RUNNING);
B_LogEntry( CH1_Lumbermilquest, "Lumbermil, szef obózu Gwardii Królewskiej, prosił mnie abym dowiedział się jak najwięcej informacji na temat tego obozu. Ponieważ chyba coś się szykuje. W Starym Obozie powinienem znaleźć jednego ze szpiegów Gomeza.")
};

////////////// Zabilem
instance DIA_Lumbermil_zabilem (C_INFO)
{
nr = 1;
condition = DIA_Lumbermil_zabilem_condition;
information = DIA_Lumbermil_zabilem_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Mam wszystkie potrzebne informacje na temat sytuacji w Starym Obozie, i zabiłem tego drania!";
};

FUNC int DIA_Lumbermil_zabilem_condition()
{
IF (Npc_IsDead(STT_9000_Ronald))
{
return TRUE;
};
};

FUNC VOID DIA_Lumbermil_zabilem_info()
{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_01"); //Mam wszystkie potrzebne informacje na temat sytuacji w Starym Obozie, i zabiłem tego drania!
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_02"); //Świetna sprawa! Opowiadaj!
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_03"); //Wiadomość nie jest dobra, aczkolwiek Stary Obóz planuje zajęcie tego obozu. Za kilka dni wyśle tutaj garnizon składający się z 10 strażników, który ma zająć ten obóz.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_04"); //Co?! Za kilka dni? Dobrze że nie garnizon składający się z 20 strażników. Ale tak czy siak, może odeprzemy atak. No ale cóż, naprawdę bardzo nam pomogłeś! Jednak to nie wszystko! Musisz jeszcze coś dla mnie zrobić!
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_05"); //O co chodzi?
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_06"); //Po prostu przynieś mi 20 butelek wina! A wtedy staniesz się jednym z nas!
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_07"); //W porządku.

B_LogEntry( CH1_Lumbermilquest, "Lumbermil każe mi przynieść 20 butelek wina. Wtedy stanę się jednym ze strażników Gwardii Królewskiej.");
};

{
nr = 1;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Mam wino!";
};

FUNC int Dia_Lumbermil_wino_condition()
{
IF (Npc_HasItems(other,ItFoWine<= 20))

{
return TRUE;
};
};

{
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_wino_1_02"); //Świetnie! Oddaj mi je.
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_wino_1_03"); //Proszę.
B_GiveInvItems(self,other,itmi_nugget,100);
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_wino_1_04"); //Dobrze, masz tu 100 bryłek rudy na zakup jakiegoś sprzętu.

B_LogEntry( CH1_Lumbermilquest, "Przyniosłem Lumbermilowi 20 butelek wina. Widać że był zadowolony.");
};

{
nr = 2;
information = Dia_Lumbermil_doobozu_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Czy mogę już do was dołączyć?";
};

FUNC int Dia_Lumbermil_doobozu_condition()
{

{
return TRUE;
};
};

{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_doobozu_2_01"); //Czy mogę już do was dołączyć?
AI_Output (self,other,"DIA_Lumbermil_doobozu_2_02"); //Oczywiście! Nie pozostaje mi nic innego jak.. Witaj w drużynie przyjacielu! Proszę oto twój pancerz! Noś go z dumą! A teraz znikaj. Jutro dostaniesz jakieś nowe zadania.
B_GiveInvItems(self,other,Grd_armor_i,1);
AI_Output (self,other,"DIA_Lubmermil_doobozu_2_03");Dzięki! Na pewno jutro się tu zjawię!

other.guild = GIL_GRD; //
Npc_SetTrueGuild (other, GIL_GRD);///

;{

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Tu jest jeden na końcu:
other.guild = GIL_GRD; //
Npc_SetTrueGuild (other, GIL_GRD);///

;{

A dla twojego dobra, podaj przynajmniej pierwszy błąd...

WonderiuS
  • Gość
Podczas reparsowania skryptów w Spacerze pokazało mi się 76 błędów tym dialogu.

http://i47.tinypic.com/et768l.png

Za każdym razem prawie te same  błędy tyle że w następnych liniach: 48,50 itp.. A dalej to już nie pamiętam.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Eee, masz problemy... Robisz najczęściej spotykany błąd i nie wiesz, jak sobie z nim poradzić? Przecież wystarczy dodać średnik na koniec wiersza i w zasadzie po kłopocie. A! To że pokazuje ci błąd w wierszu 39, to nie oznacza, że tam jest, może być w 38 lub 40 wierszu.

I jeszcze tu masz błąd:
AI_Output (self,other,"DIA_Lubmermil_doobozu_2_03");Dzięki! Na pewno jutro się tu zjawię!Zapomniałeś o // przed kwestią dialogową.

WonderiuS
  • Gość
Nie no. Poprawiłem kilka błędów i znowu te same! Lepiej by było jak by któryś z doświadczonych skrypterów cały skrypt poprawił.

////////////// Robota
{
nr = 1;
information = DIA_Lumbermil_robota_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
};

{
return TRUE;
};

{

Log_CreateTopic(CH1_KillRonald, LOG_MISSION);
Log_SetTopicStatus(CH1_KillRonald, LOG_RUNNING);
B_LogEntry( CH1_KillRonald, "Lumbermil, szef obózu Gwardii Królewskiej, prosił mnie abym dowiedział się jak najwięcej informacji na temat tego obozu. Ponieważ chyba coś się szykuje. W Starym Obozie powinienem znaleźć jednego ze szpiegów Gomeza.")
};

////////////// Zabilem
instance DIA_Lumbermil_zabilem (C_INFO)
{
nr = 1;
condition = DIA_Lumbermil_zabilem_condition;
information = DIA_Lumbermil_zabilem_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Mam wszystkie potrzebne informacje na temat sytuacji w Starym Obozie, i zabiłem tego drania!";
};

FUNC int DIA_Lumbermil_zabilem_condition()
{
IF (Npc_IsDead(STT_9000_Ronald))
{
return TRUE;
};
};

FUNC VOID DIA_Lumbermil_zabilem_info()
{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_01"); //Mam wszystkie potrzebne informacje na temat sytuacji w Starym Obozie, i zabiłem tego drania!
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_02"); //Świetna sprawa! Opowiadaj!
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_03"); //Wiadomość nie jest dobra, aczkolwiek Stary Obóz planuje zajęcie tego obozu. Za kilka dni wyśle tutaj garnizon składający się z 10 strażników, który ma zająć ten obóz.
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_04"); //Co?! Za kilka dni? Dobrze że nie garnizon składający się z 20 strażników. Ale tak czy siak, może odeprzemy atak. No ale cóż, naprawdę bardzo nam pomogłeś! Jednak to nie wszystko! Musisz jeszcze coś dla mnie zrobić!
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_05"); //O co chodzi?
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_06"); //Po prostu przynieś mi 20 butelek wina! A wtedy staniesz się jednym z nas!
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_zabilem_1_07"); //W porządku.

Log_CreateTopic(CH1_KillRonald, LOG_MISSION);
Log_SetTopicStatus(CH1_KillRonald, LOG_RUNNING);
B_LogEntry( CH1_KillRonald, "Lumbermil każe mi przynieść 20 butelek wina. Wtedy stanę się jednym ze strażników Gwardii Królewskiej.");
};

{
nr = 1;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Mam wino!";
};

FUNC int Dia_Lumbermil_wino_condition()
{
IF (Npc_HasItems(other,ItFoWine<= 20))

{
return TRUE;
};

{
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_wino_1_02"); //Świetnie! Oddaj mi je.
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_wino_1_03"); //Proszę.
B_GiveInvItems(self,other,itmi_nugget,100);
AI_Output (self, other,"DIA_Lumbermil_wino_1_04"); //Dobrze, masz tu 100 bryłek rudy na zakup jakiegoś sprzętu.

Log_CreateTopic(CH1_WineBottle, LOG_MISSION);
Log_SetTopicStatus(CH1_WineBottle, LOG_SUCCESS);
B_LogEntry( CH1_WineBottle, "Przyniosłem Lumbermilowi 20 butelek wina. Widać że był zadowolony.");
};

{
nr = 2;
information = DIA_Lumbermil_doobozu_info;
permanent = FALSE;
important = FALSE;
description = "Czy mogę już do was dołączyć?";
};

FUNC int DIA_Lumbermil_doobozu_condition()
{

{
return TRUE;
};

{
AI_Output (other,self,"DIA_Lumbermil_doobozu_2_01"); //Czy mogę już do was dołączyć?
AI_Output (self,other,"DIA_Lumbermil_doobozu_2_02"); //Oczywiście! Nie pozostaje mi nic innego jak.. Witaj w drużynie przyjacielu! Proszę oto twój pancerz! Noś go z dumą! A teraz znikaj. Jutro dostaniesz jakieś nowe zadania.
B_GiveInvItems(self,other,Grd_armor_i,1);
AI_Output (self,other,"DIA_Lubmermil_doobozu_2_03"); //Dzięki! Na pewno jutro się tu zjawię!

Log_CreateTopic(CH1_GuardSuccess, LOG_MISSION);
Log_SetTopicStatus(CH1_GuardSuccess, LOG_SUCCESS);
B_LogEntry( CH1_GuardSuccess, "W końcu zostałem przyjęty do Gwardii Królewskiej. Jutro mam się wstawić u Lumbermila!");

Npc_SetTrueGuild (hero,GIL_GRD );
hero.guild = GIL_GRD;

};

:P

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Przecież nie poprawiłeś...
B_LogEntry( CH1_KillRonald, "Lumbermil, szef obózu Gwardii Królewskiej, prosił mnie abym dowiedział się jak najwięcej informacji na temat tego obozu. Ponieważ chyba coś się szykuje. W Starym Obozie powinienem znaleźć jednego ze szpiegów Gomeza.")Na koniec daj średnik.

WonderiuS
  • Gość
Poprawiłem i to nie koniec błędów. Najlepiej jak byście wszystkie błędy tu wypisali to bym je poprawił.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Przecież Spacer ci wszystkie wypisuje!

WonderiuS
  • Gość
No ale.. Ehh.. W takim razie, sam skopiuj skrypt i sprawdź u siebie. U siebie zreparsuj skrypty, ale wcześniej wklep ten skrypt to zobaczysz ile błędów.

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
I co w związku z tym. To ja mam marnować swój czas, aby je poprawić? To że dostajesz lawinę błędów, to nic nie znaczy. Ta lawina jest spowodowana jednym błędem w danym zakresie. A jak myślisz, jak inni poprawiają skrypty? No właśnie.

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry