no tak plik ten sam(zresztą porównywałem pliki ten z oryginalnym z moda i są identyczne) ; używam spacera 2.6.1pl
te pliki różnią się tylko tym, że niemieckie są skompresowane(tekst jest maksymalnie pościskany), a polskie nie(są bardziej przejrzyste) no i jest różnica w nazewnictwie plików w obu gothic.src, co już naprawiłem, aby pasowało do gothic.src z niemieckiego moda; czytałem, że jest spacer starter taki patch spróbuję go użyć ; usunąłem też wszystkie niepotrzebne pliki, których których nie było w niemieckim gothic.src i dziś znów popróbuję, może się uda...
rozwiązałem problem kompilowania i wyświetla się nowa umiejętność w karcie postaci(regeneracja many)

; została ostatnia kwestia

nazwa poziom i 0 nakładają się na siebie..nie wiem jak to zlikwidować i to, że nie pojawiają się napisy w jednej linijce w grze(natomiast plik dźwiękowy działa)
func void dia_jarek_arbeit_info()
{
AI_Output(other,self,"DIA_Jarek_Arbeit_15_00"); //Jakie jest Twoje zadanie tu w klasztorze?
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_00"); //Studiuję święte pisma Innosa.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_01"); //-->>Nadal pomagam sługom Innosa, rozwinąć lepszą koncentrację.<<-- ta linijka
AI_Output(other,self,"DIA_Jarek_Arbeit_10_02"); //Do czego potrzebuję lepszej koncentracji?
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_03"); //Z przysięgą ognia i pierwszą runą spoczywa jeszcze daleka droga przed początkującym magiem.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_04"); //Kto wykorzystuje swoje runy prosto bez planu, nie musi dziwić się, kiedy ma po dwóch kulach ognistych bóle głowy i dopiero po spokojnej nocy może znowu czarować.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_05"); //Zachowuje się wprawdzie ze wzrastającym doświadczeniem, jednak wybadam możliwości uniknięcia nadmiernego wysiłku już przy czarowaniu.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_06"); //Osiągnie się to, przez lepszą koncentrację na stosowanej runie.
AI_Output(self,other,"DIA_Jarek_Arbeit_10_07"); //Kiedy sobie zażyczysz, mogę pokazać Ci kilka podstaw.
nie wiem czemu nie kompiluje mi jej w ou.bin ;/ otworzyłem plik gothic.dat moda w gothic.src i plik dialogu i za każdym razem nie ma tej linijki dialogowej w skompilowanym pliku...jaki może być powód?