JavaScript/HTML/CSS 43628 29

O temacie

Autor MWL

Zaczęty 15.02.2008 roku

Wyświetleń 43628

Odpowiedzi 29

Lusia

Lusia

Użytkownicy
posty88
Propsy15
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
stary wymiatasz, zostań moim mentorem...  <_<   Najpierw sam poczytaj, a dopiero potem pisz.

MWL

MWL

Użytkownicy
posty205
Profesjabrak
  • Użytkownicy

MWL

JavaScript/HTML/CSS
#21 2008-03-19, 19:49(Ostatnia zmiana: 2008-03-19, 19:55)
Nie bedę pisał o twoich tabelkach. Zastanów się, a co do mojego ostatniego postu to sam się w nim zamieszałem <_<  Wiem jedno PHP nie jest językiem skryptowym.

Cytat: Zdunek link=topic=733.msg9380#msg9380 date=Mar 19 2008, 13:01\'
teraz to mnie dobiłeś, a jak niby kod php zmienia się w ten w przeglądarce?
jest interpretowany... na serwerze

Nie na serwerze, tylko w przeglądarce. Serwer dostarcza źródło np. w postaci HTML#msg bedę pisał o twoich tabelkach. Zastanów się, a co do mojego ostatniego postu to sam się w nim zamieszałem <_<  Wiem jedno PHP nie jest językiem skryptowym.

Nie na serwerze, tylko w przeglądarce. Serwer dostarcza źródło np. w postaci HTMLa i CSS#msg bedę pisał o twoich tabelkach. Zastanów się, a co do mojego ostatniego postu to sam się w nim zamieszałem <_<  Wiem jedno PHP nie jest językiem skryptowym.

Nie na serwerze, tylko w przeglądarce. Serwer dostarcza źródło np. w postaci HTMLa i dopiero przeglądarka internetowa zamienia ten kod w stronę.

Tworzymy  aplikacje internetowe i strony internetowe. Jesteś grafikiem? Napisz do nas - szukamy najlepeszych ;)

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Spryciarzu...
kod PHP jest interpretowany na serwerze. Generuje kod HTML, który jest następnie jest przesyłany na komputer klienta i renderowany przez odpowiednią przeglądarkę.

MWL

MWL

Użytkownicy
posty205
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Może i tak być ;p  Masz rację :D

Tworzymy  aplikacje internetowe i strony internetowe. Jesteś grafikiem? Napisz do nas - szukamy najlepeszych ;)

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
Cytat: MWL link=topic=733.msg9501#msg9501 date=Mar 20 2008, 09:46\'
Może i tak być ;p  Masz rację :D
czasami jesteś "zajebisty" nie wystarczyło że ja napisałem, ehh...

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

MWL

MWL

Użytkownicy
posty205
Profesjabrak
  • Użytkownicy
nie, ty nie <_<

mentero

mentero

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy

mentero

JavaScript/HTML/CSS
#26 2008-04-21, 21:08(Ostatnia zmiana: 2008-04-21, 21:09)
Witam.

Przeczytalem ten temat i czuje sie troszke zaskoczony poziomem dyskusji.
Moze wymienie kilka rzeczy ktore mnie ukuly w oczy.

1. Ktos powiedzial ze w HTMLu da sie napisac gre. A ja mowie ze jest to totalna Herezja. HTML nie jest nawet jezykiem programowania. Jest to jezyk sluzacy do opisu struktury prezentacji danych. Nie ma w nim interakcji z uzytkownikiem ktora jest podstawowym elementem kazdej z gier.

2. Mylicie JavaScript z Java ktore maja ze soba tyle wspolnego co kawa z sokiem pomaranczowym.

3. PHP jest jezykiem skryptowym interpretowanym po stronie serwera! Nie jest kompilowany! Inaczej rozpowszechniany byl w postaci binarek a nie kodu zrodlowego.

- "php to nie język skryptowy tylko programistyczny".
Pojecie jezyka skryptowego odnosci sie do jezykow programowania wiec to zdanie nie zawiera nawet grama sensu. Jezykami skryptowymi sa miedzy innymi perl, php, python...

- skrypt aby zostal wczytany podczas uruchamiania wcale nie musi byc wysylany uzytkownikowi. Cala interpretacja zostaje przepuszczona przez sito php po stronie serwera na ktorym znajduje sie skrypt i to serwer wysyla wynik ktory otrzymal z sita. Przegladarka nie odpowiada za interpretacje skryptow tylko za interpretacje sposobu wyswietlania danych (HTML, CSS).

4. HTML, CSS i inne tego typu elementy nie wchodza w sklad PHP. To ze cos mozna wykonac za pomoca echo czy exec nie znaczy ze odrazu wchodzi to w sklad jezyka. Wstawki asemblerowskie tez nie wchodza w sklad C++... To ze do herbaty mozna wrzucic dwie lyzeczki cukru nie znaczy ze cukier wchodzi w sklad herbaty, stanowi on osobny skladnik.

Przepraszam ze rozkopuje stary temat. Przepraszam rowniez jesli moje slowa kogos oburza. Nie mam zlych intencji.

Pozdrawiam, Mentero.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: mentero link=topic=733.msg13163#msg13163 date=Apr 21 2008, 21:08\'
3. PHP jest jezykiem skryptowym interpretowanym po stronie serwera! Nie jest kompilowany! Inaczej rozpowszechniany byl w postaci binarek a nie kodu zrodlowego.
akurat fakt, że coś jest rozpowszechniane w formie źródła nie oznacza jeszcze, że jest interpretowany. Cała reszta twojego posta, to oczywiste sprawy, które już chyba w tym temacie zostały sprostowane.

mentero

mentero

Użytkownicy
posty4
  • Użytkownicy
Prawda. Ale forma rozprowadzania programu w jezykach skryptowych jest w postaci zrodla a w jezykach kompilowanych w binarce. W jezykach kompilowanych zrodlo sie raczej udostepnia a nie rozprowadza.... Chociaz to moze i to samo, szczegolnie biorac pod uwage idee open-source. W kazdym razie aby odpalic program i tak musisz skompilowac go do binarki...

MWL

MWL

Użytkownicy
posty205
Profesjabrak
  • Użytkownicy

MWL

JavaScript/HTML/CSS
#29 2008-05-16, 14:53(Ostatnia zmiana: 2008-05-16, 14:54)
chodziło mi raczej o to że php jest  B) a inne języki :D
Wiem że sie czepiam, i sie pomyliłem. Soorki.
w HTML'u nei da się napisać gry, każdy to wie, w js, tak. Ale pierwsza odpowiedź mnie zabiła

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry