Witam.
Przeczytalem ten temat i czuje sie troszke zaskoczony poziomem dyskusji.
Moze wymienie kilka rzeczy ktore mnie ukuly w oczy.
1. Ktos powiedzial ze w HTMLu da sie napisac gre. A ja mowie ze jest to totalna Herezja. HTML nie jest nawet jezykiem programowania. Jest to jezyk sluzacy do opisu struktury prezentacji danych. Nie ma w nim interakcji z uzytkownikiem ktora jest podstawowym elementem kazdej z gier.
2. Mylicie JavaScript z Java ktore maja ze soba tyle wspolnego co kawa z sokiem pomaranczowym.
3. PHP jest jezykiem skryptowym interpretowanym po stronie serwera! Nie jest kompilowany! Inaczej rozpowszechniany byl w postaci binarek a nie kodu zrodlowego.
- "php to nie język skryptowy tylko programistyczny".
Pojecie jezyka skryptowego odnosci sie do jezykow programowania wiec to zdanie nie zawiera nawet grama sensu. Jezykami skryptowymi sa miedzy innymi perl, php, python...
- skrypt aby zostal wczytany podczas uruchamiania wcale nie musi byc wysylany uzytkownikowi. Cala interpretacja zostaje przepuszczona przez sito php po stronie serwera na ktorym znajduje sie skrypt i to serwer wysyla wynik ktory otrzymal z sita. Przegladarka nie odpowiada za interpretacje skryptow tylko za interpretacje sposobu wyswietlania danych (HTML, CSS).
4. HTML, CSS i inne tego typu elementy nie wchodza w sklad PHP. To ze cos mozna wykonac za pomoca echo czy exec nie znaczy ze odrazu wchodzi to w sklad jezyka. Wstawki asemblerowskie tez nie wchodza w sklad C++... To ze do herbaty mozna wrzucic dwie lyzeczki cukru nie znaczy ze cukier wchodzi w sklad herbaty, stanowi on osobny skladnik.
Przepraszam ze rozkopuje stary temat. Przepraszam rowniez jesli moje slowa kogos oburza. Nie mam zlych intencji.
Pozdrawiam, Mentero.