Dyskusja i opinie o modzie 525135 1281

O temacie

Autor orcwarrior

Zaczęty 11.02.2008 roku

Wyświetleń 525135

Odpowiedzi 1281

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy

Siekacz

Dyskusja i opinie o modzie
#280 2009-04-22, 14:43(Ostatnia zmiana: 2009-04-22, 14:51)
Tak czy inaczej migotliwość nie zniknie, przy generowaniu na poziomie tekstur.
Wiadomo będzie bardziej uporządkowane, ale dalej piksele będą skakać przy zmianie perspektywy.
Twierdzisz że mipapowaniu tekstury nie będą skalowane, z wyższej rozdzielczości, na niższe? Więc niby jak w pełni ma to rozwiązywać problem.
Wiadomo że bez odpowiedniego próbkowania nie uniknie sie migotania.

Ps. Jeżeli jest filtrowanie liniowe, to jakim cudem często otrzymuje teksle czysto białe, tam gdzie obraz ma zaledwie parę pikseli? Choć mogę sie mylić bo dawno gothica nie odpalałem :lol2:

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy

Zysk

#281 2009-04-22, 18:36(Ostatnia zmiana: 2009-04-22, 18:45)
No mipmapy będą generowane przez skalowanie oryginalnej tekstury, tylko pewnie przez obliczenie średniej, a nie przez wybór jakiegoś teksela w oryginału. Potem przy wyświetlaniu, jak odpowiedni trójkąt (po rzutowaniu) jest za mały w stosunku, do rozmiaru tekstury, to się wybiera z mipmapy średnią dla danego obszaru (no, ze względu na filtrowanie jakąś średnią ważoną z kilku tekseli mipmapy lub dwóch). Migotanie nie jest zauważalne, bo nie ma nagłych przeskoków pomiędzy zupełnie różnymi tekselami. Oczywiście filtrowanie jest izotropowe, więc nie jest super hiper ekstra nowoczesne anizotropowe, ale to inna kwestia.

a twojego pytanie to nie rozumiem.

Siekacz

Siekacz

Użytkownicy
posty139
Propsy274
  • Użytkownicy
Jednak o ile sie nie myle to ty pierdolisz swoje, ja swoje. A w rzeczywistości nawzajem przyznajemy sobie racje.
Cały czas przecież mówiłem że bez próbkowania nie da sie zlikwidować migotania, a ty pierniczysz o średniej, czyli filtrowaniu.

Tyle że ty twierdzisz że jest wyliczana średnia między ze skalowanym 1 obrazem a jego mipmapa?
Masz może jakąś przykładowa implementacje, albo algorytm?

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
[quo1240425103.
I nie wiem, o co ci chodzi z tym próbkowaniem. Bo jedyne pojącie, które mógłbym tak przetłumaczyć z tej dziedziny - multisampling, ani nie rozwiązuje problemu, ani nie jest do rozwiązania potrzebne.

erol

erol

Użytkownicy
posty23
Propsy32
  • Użytkownicy
co do efektu choinki to tez mialem taki problem w g2nk i wiem jak go naprawic, no wiec: po pierwsze to musimy miec texture w formacie .tga i wrzucic ja do textur ale nie "_compiled" tylko tam gdzie sa inne .tga i odpalic gre. gra sama zrobi plik .tex bez efektu choinki pod warunkiem ze ta texture w grze zobaczymy

Zgroza... Gandzia zostawia ślady jak sanek płoza...

TheSnajper

TheSnajper

Użytkownicy
posty51
  • Użytkownicy
odbiegacie od tematu "Dyskusja i opinie o modzie" ...

Gothic jest stary i ograniczony. Nie zajmuję się już moddingiem tej gry i obchodzi mnie ona tyle, co zeszłoroczny śnieg!

Thurin

Thurin

Użytkownicy
posty23
Profesjabrak
  • Użytkownicy
a może niebo byłoby odmienione? taki zachód słońca w gothicu dodałby taaaki klimat :D

DaroCichy

DaroCichy

Użytkownicy
posty2
  • Użytkownicy
słyszałem, że w kwietniu miała być premiera... czy można się spodziewać tego moda w wakacje? czy raczej pozostało jeszcze dużo pracy...?

serail

serail

Użytkownicy
Wyczesana opowieść, wodzu
posty158
Propsy89
  • Użytkownicy
  • Wyczesana opowieść, wodzu
Na to pytanie, moje kochanie, nie znają odpowiedzi nawet najstarsi indianie. A fani pytając stale o datę premiery nie pomagają wcale twórcom, wbrew pozorom... :D

Moje portfolio

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
shergar mówił o początku września, teraz została już sama kosmetyka - testy, poprawki itp.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
słyszałem, że w kwietniu miała być premiera... czy można się spodziewać tego moda w wakacje? czy raczej pozostało jeszcze dużo pracy...?

nie chcę być wyjątkowo niemiły więc masz linka bo widzę, że masz ewidentne problemy ze wzrokiem http://themodders.org/index.php?showtopic=5493

shergar

shergar

Moderator działu
Darth Revan
posty872
Propsy1303
Profesjabrak
  • Moderator działu
  • Darth Revan
shergar mówił o początku września, teraz została już sama kosmetyka - testy, poprawki itp.
Serio? A kiedy? :D

Każda podróż zaczyna się od pierwszego kroku... Ale to nie cel podróży kształtuje ludzką duszę, tylko droga, która do niego zmierza...

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Podobnie jak w przypadku bodajże 3 ostatnich dat i buk wie czego jeszcze. Przekaz podprogowy :D .

DaroCichy

DaroCichy

Użytkownicy
posty2
  • Użytkownicy
wiem że w niczym to nie pomaga, nie pytam o dokładną datę... tylko że od kwietnia minęło trochę czasu i nie wiedziałem czy sie  już spodziewać moda, czy jeszcze długa droga przed tym jeszcze...

Dark

Dark

Moderator działu
posty1052
Propsy2197
Profesjabrak
  • Moderator działu
Serio? A kiedy? :D

Ileś stron temu w któryś tam temacie ;p

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
wiem że w niczym to nie pomaga, nie pytam o dokładną datę... tylko że od kwietnia minęło trochę czasu i nie wiedziałem czy sie  już spodziewać moda, czy jeszcze długa droga przed tym jeszcze...

Ale czego Ty oczekujesz i co zmienia podanie orientacyjnego terminu? Kilka miesięcy temu myśleli o początku wakacji, teraz jest inny termin. Tak naprawdę jest to mało zależne od zespołu czyli krótko mówiąc wszystko powiązane jest z postępem prac. Czasami trzeba z czegoś zrezygnować, coś dodać i DUŻO poprawić. Zapewniam, że jeszcze wszyscy zdążycie zagrać w moda ale było już mówione wielokrotnie aby nie oczekiwać konkretnych terminów.

archanixex

archanixex

Użytkownicy
posty22
  • Użytkownicy
spoko poczekamy nie pali się

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

#297 2009-06-17, 11:14(Ostatnia zmiana: 2009-06-17, 15:51)
Pozostaje jeszcze kwestia, że ludzie podchodzą do tego zbyt emocjonalnie. Data premiery była jedna (grudzień 2008), jednak magicznym sposobem niektórzy zrobili z tego aż trzy :D . Raczej nieprzyjemnie się czytało komentarze cymbałów i gadów, którym się uroiło, że oni muszą grać za wszelką cenę a my musimy pracować choćby nie wiem co. Gardzimy takimi zachowaniami i w zasadzie ignorujemy, jednak mało przyjemnie było patrzeć i przyzwalać na pisanie takich bzdur w każdym możliwym miejscu. Raczej nikt nie chce dawać przypadkiem pretekstu pod kolejne zachowania tego typu.

Zysk

Zysk

Użytkownicy
posty606
Propsy451
  • Użytkownicy
Cytat: Thörbjorn link=topic=661.msg53337#msg53337 date=Jun 17 2009, 11:14 AM\'
Gardzimy takimi podludźmi
mógłbyś nie wypowiadać w imieniu grupy opinii z którymi nie wszyscy się zgadzają

Lavius

Lavius

Użytkownicy
posty96
  • Użytkownicy
Oj jak ja dawno tu już nie byłem ;)  Miło widzieć, iż wszystko idzie w dobrym kierunku. Co prawda już przez jakiś rok nikt nie miał czasu by uaktualnić notkę o teamie i wykasować mnie  z niej - ale cóż milo wciąż się widzieć w ekipie :P

W każdym razie - powodzenia panowie, a jak będziecie potrzebowali coś z fabuły to w związku z nadchodzącym czasem wolnym (:P ) mogę tam coś naskrobać ;p

Pozdrawiam :D

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry