Po długich bojach udało mi się wykminić jak to zrobić, aby do broni jedno i dwuręcznych dodać bonus % do biegłości w walce (jak np. w mieczy mistrzowskim). Takiego tutka tutaj nie znalazłem więc chyba nikt się nie obrazi.
Do wykonania tego tutka będziecie potrzebowali programów GMDK2, GothicStartera 2.6a oraz polskich skryptów. Wszystko jest tutaj:
http://themodders.org/index.php?showtopic=...polskie+skryptyJedziemy:
1) Załóżmy, że chcemy dodać bonus 10% do biegłości w walce bronią jednoręczna do wszystkim dobrze znanej, poczciwej "Lagi". (szczególnie, że efekt b.łatwo sprawdzić bo laga jest na samym początku gry)
2) Otwieramy swój folder z zainstalowaną Nocą Kruka -> _Work -> data -> Scripts -> Content -> Items. Tutaj będziemy grzebać w skryptach.
3) Otwieramy plik IT_Melee_Weapons, wyszukujemy naszą lagę.
4) Między linie
range = RANGE_BauMace;
a
cond_atr[2] = ATR_STRENGTH;
wklejamy dwie linie
on_equip = Equip_1H_10;
on_unequip = UnEquip_1H_10;
5) Linię
TEXT[4] = NAME_OneHanded;
zastępujemy linią
TEXT[4] = NAME_ADDON_BONUS_1H; COUNT[4] = Waffenbonus_10;
Efekt końcowy pracy powinien wyglądać tak:
INSTANCE ItMw_1h_Bau_Mace (C_Item)
{
name = "Samobij";
mainflag = ITEM_KAT_NF;
flags = ITEM_AXE;
material = MAT_WOOD;
value = Value_BauMace;
damageTotal = Damage_BauMace;
damagetype = DAM_BLUNT;
range = RANGE_BauMace;
on_equip = Equip_1H_10;
on_unequip = UnEquip_1H_10;
cond_atr[2] = ATR_STRENGTH;
cond_value[2] = Condition_BauMace;
visual = "ItMw_010_1h_Club_01.3DS";
description = name;
TEXT[2] = NAME_Damage; COUNT[2] = damageTotal;
TEXT[3] = NAME_Str_needed; COUNT[3] = cond_value[2];
TEXT[4] = NAME_ADDON_BONUS_1H; COUNT[4] = Waffenbonus_10;
TEXT[5] = NAME_Value; COUNT[5] = value;
};
6) Odpalamy GothicStarter 2.6a z opcją "Skripte Parsen" jeśli chcemy się upewnić czy wszystko zrobiliśmy dobrze, odpalamy nową grą i idziemy sprawdzić czy wszystko działa.
7) Wartość "10" w liniach, które trzeba wkleić zmieniamy na 01-10 aby uzyskać adekwatne bonusy jeśli chcemy dodać inny niż 10% bonus. Analogicznie zmieniamy "1H" na "2H" jeśli operujemy na broni dwuręcznej.
Big thanxy dla Adanosa, Buły i BlackDragona, dzięki którym w końcu doszedłem do tego jak cholerstwo zmodyfikować