Inne > Forum

Update forum- ankieta i dyskusja

(1/2) > >>

Leinnan:
Fakty są proste- trzeba forum zaktualizować. Opcji jest kilka:
- aktualizacja aktualnego skryptu do SMF 2.1
- przejście na jednorazowo płatne XenForo
- przejście na inne darmowe rozwiązanie

Im dłużej się zastanawiam, tym bardziej jestem za kupieniem po prostu licencji self-hosted na XenForo: https://xenforo.com/purchase/#licenses
Jest to popularne rozwiązanie, ma skrypty importu z SMF, usability, etc. jest lata świetlne przed SMF i mielibyśmy już sprawę z głowy na lata. Czas potrzebny na doprowadzenie innego rozwiązania do użyteczności myślę, że przerósłby koszta licencji.
Discourse czy Flarum to dosyć popularne rozwiązania jednak na tyle różne, że upodobnienie ich do forum byłoby dosyć trudne. MyBB wydaje się być spoko z open source, ale UX/UI wydaje mi się zeszłoepokowy. Sam SMF wydaje się mieć ślimacze tempo rozwoju. Doprowadzenie każdego z powyższych rozwiązań do używalności IMHO sprawia, że opcja rzucenia jednorazowo 8 stów na licencję nie brzmi tak strasznie jeśli mamy mieć zdatne do użytku forum. Dorzućmy dwie stówy i mamy zdatny do użytku skin: https://pixelexit.com/products/evolve.37/

Ankietę zostawiam aktywną przez dwa tygodnie.

Werewolf:
Pytanie tylko czy jest w ogóle sens, dla paru postów dziennie (a czasami są dni, tygodnie, że nie ma ani jednego...) płacić i/lub obkładać się pracą (pewnie czasochłonną, choć sam z tworzeniem for nie mam już nic wspolnego od kilku/nastu lat, to tak obstawiam).

Teraz po stopce widzę, wersja SMF jest 2.0, proponujesz wersje 2.1 - co w niej jest tak udoskonalonego?

Zdunek:

--- Cytat: Werewolf w 2024-01-31, 17:53 ---Pytanie tylko czy jest w ogóle sens, dla paru postów dziennie (a czasami są dni, tygodnie, że nie ma ani jednego...) płacić i/lub obkładać się pracą (pewnie czasochłonną, choć sam z tworzeniem for nie mam już nic wspolnego od kilku/nastu lat, to tak obstawiam).

Teraz po stopce widzę, wersja SMF jest 2.0, proponujesz wersje 2.1 - co w niej jest tak udoskonalonego?

--- Koniec cytatu ---
To ja jeszcze dopowiem. mam nowy serwer, z nowym php, będzie szybciej, lepiej, bezpieczniej i bardziej kompatybilnie, przy tym założeniu i tak trzeba znaleźć coś co będzie działać na php 8.1

Ogólnie większość tego co trzymam na tym serwerze starym mogę albo wyrzucić albo przeniosę sobie na nowy, nie ma sensu utrzymywać dedyka tylko dla TM i dlatego, że jest na starej wersji php. Więc trzeba by to ogarnąć.

Anonimus14:
Przykro to mówić ale dziś fora umierają, jeszcze te większe jakoś dychają ale małe praktycznie nie istnieją. A najgorsze, że nie powstała żadna lepsza alternatywa, tylko gorsza ale łatwiejsza do uruchomienia czyli te wszystkie grupki na FB i discordach które nie dość że są nieczytelne, to jeszcze nie są indeksowane przez google czyli jeśli jest jakaś informacja która ci się może przydać to nie dowiesz się tego bez przeczesywania nawet najgorszych grup.

Największą zaletą for jest to, że wszystko można znaleźć korzystając z wyszukiwarki i choćby dlatego themodders powinno istnieć, jest tu ogromna baza informacji o modach i moddingu do Gothica i to nie powinno zniknąć, nawet jeśli mielibyśmy się dokładać do hostingu.

A co do aktualizacji forum to cóż, można coś tu zmienić tylko po co? To raczej nie przyciągnie użytkowników, w sumie nawet nie wiem co by musiało się stać żeby do tego doszło więc może lepiej tylko wykonać aktualizację?

RoMek:
Xenforo jest fajne, ale swoje kosztuje. Samo przejście na nowsze SMF to już by był jakiś krok do przodu.

Przy okazji, gdy wchodzę na themodders, dostaję komunikat że jestem zbanowany. Pomaga VPN. Być może więcej osób ma taki problem.

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej