Modding Gothica > Pytania i problemy

gothic 2 (classic) na nowych sprzętach

(1/1)

Bezi250:
Witam, jeśli zły dział proszę o przeniesienie do odpowiedniego :)

Gothic 2 (classic (nk nie uznaje) to jest moja pierwsza i ostatnia gra, gram(łem) w nią zawsze od zawsze :D

większość pewnie mnie zrozumie.. na pulpicie musi być gothic 2 i tyle :D

do sedna..

mam jednego laptopa z 2015 z karta graficzną dedykowaną, był na niej win 8. Gothic 2 szedł bez żadnych dodatków. było miodzio, chyba jedynie fixa instalowalem i gra chodzila bez problemow.

potem nadszedl windows 10. tutaj juz nie da sie grac : instalacja fixa + system pack otwiera gre w idealnym stanie, rozdzielczosc i grafika i wszystko 100% ok ALE gra idzie w 14-17fps więc można zapomnieć o grze.

niedawno kupiłem nowego laptopa . win 11 + rtx 4060 + i5 12500 .

tutaj już niema szans otworzyc gothica.

czysta gra nie włącza się.
system pack, fix, GD3D11-17.8-dev14.zip( i 15) , zmiana rozdzielczosci. modyfikacja system.ini , wszystkie zgodnosci, uruchomianie jako administrator, zmiana ustawiec nvidia, na grafice intela.

spędzam już któryś dzień nad tym..
NIC poprostu nic nie pomaga. wiem że wina pewnie win11 albo rtxa .

przeczytalem caly internet (razem z zagranicznymi forami) i doopa.. nie idzie. ktoś coś ? :( :)

myśle podbije tutaj, bo tu już chyba elita siedzi..

Fabio:
Grafika intela (intel arc) albo zintegrowana (chyba powyżej 12 generacji) powoduje, że gra odpali się tylko z dedykowaną kartą lub z DirectX 11 modem lub tzw. "legacyrender".

Skoro masz rtx 4060 to podejrzewam, że gra odpala się na karcie zintegrowanej, dla i5 12500 chyba będzie to intel uhd 770 (mam takie samo przy i7-14700k). Tutaj powinno zwykle pomóc wymuszenie największej wydajności, by przejść w grafikę dedykowaną/podłączenie laptopa do zasilania, ale dla pewności najpierw zainstaluj LegacyRender.

https://github.com/SaiyansKing/Gothic-LegacyAltRenderer/releases/tag/v1.3 - Sprawdź to, wrzuć do folderu "System" (dla g1/g2), a potem wybierz odpowiedni render przy uruchamianiu (z vulkan masz największą wydajność, ale trochę problemów z fps, dx7 ci nie odpali, dx9 się nie opłaca, więc proponuję dx12).

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

Idź do wersji pełnej