Witam. Jest to mój pierwszy tutek więc proszę o wyrozumiałość... W tym tutorialu nie opisuję nic specjalnego, jest on po prostu zbiorem kilku ciekawych rzeczy które możemy znaleźć w skryptach...
(Wszystkie pliki są w folderze Scripts więc ścieżkę podaje tylko raz
Na początek folder _Work/Data/Scripts/Contect/Story i od razu przechodzimy do pliku „Text”
Jest tam zdefiniowanych wiele fajnych rzeczy, min. napisy które pojawiają nam się na ekranie podczas gry.
Np. po zabiciu ścierwojada wyskakuje nam napis „Doświadczenie +50”, czy jak chcemy użyć zaklęcia „Grom” to u góry ekranu również wyskakuje napis „Grom”.
Są tam też zdefiniowane nazwy przedmiotów tj. Drabina, Skrzynia czy Kołowrót.
Zaraz obok znajdziemy plik „Story_Globals”. Znajdziemy tam min. wszystkie zadania i ile dostaniemy za nich punktów doświadczenia.
W pliku „Log_Constants” znajdziemy z kolei nazwy zadań jakie pojawiają nam się w dzienniku tj. „Przyjęcie do Starego Obozu” czy „Przepis Snafa”.
No i według mnie najfajniejszy plik z katalogu „Story” czyli plik „svm”. Znajdziemy tam to co mówią różni NPC np. „Zejdź mi z drogi!”, „Facet wziął nogi za pas”, „Za Gomeza!” czy choćby „Lepiej się do tego nie mieszać...”.
Następnie w katalogu „ZS” znajdziemy wszystkie rutyny tj. „ZS_BOSS” itp.
Wchodząc w poszczególne pliki znajdziemy wszystkie czynności jakie wykonuje NPC wykonując rutynę
W folderze „MISSIONS” znajdziemy wszystkie dialogi z NPC z gry. Każdy NPC ma swój plik ze swoimi dialogami więc nie powinno być problemu z wyszukaniem dialogów NPC głównych , bo każdy ma swój jednak Np. 2 zwykłe Cienie mogą korzystać z jednego pliku.
Teraz przechodzimy do folderu .../Contect/MAGIC i znajdziemy tam wszystkie „Skryptowe”opisy zaklęć.
Na większą uwagę zasługuje też katalog .../Scripts/System/Menu gdzie znajdziemy takie napisy jak „Nowa Gra”, „Wczytaj Grę” z menu oraz np. .../System/Music gdzie są opisane jakie kawałki lecą np. w menu głównym.
Cóż to tyle co chciałem napisać raczej niewiele tego ale może znajdzie się ktoś komu pomogłem ;)