Ciekawych rzeczy kilka ;) 6957 0

O temacie

Autor

Zaczęty 22.08.2008 roku

Wyświetleń 6957

Odpowiedzi 0

Einstein
  • Gość

Einstein
Gość

Ciekawych rzeczy kilka ;)
2008-08-22, 15:06(Ostatnia zmiana: 2009-07-11, 11:44)
Witam. Jest to mój pierwszy tutek więc proszę o wyrozumiałość... W tym tutorialu nie opisuję nic specjalnego, jest on po prostu zbiorem kilku ciekawych rzeczy które możemy znaleźć w skryptach...

(Wszystkie pliki są w folderze Scripts więc ścieżkę podaje tylko raz :)
Na początek folder _Work/Data/Scripts/Contect/Story i od razu przechodzimy do pliku „Text”

Jest tam zdefiniowanych wiele fajnych rzeczy, min. napisy które pojawiają nam się na ekranie podczas gry.
Np. po zabiciu ścierwojada wyskakuje nam napis „Doświadczenie +50”, czy jak chcemy użyć zaklęcia „Grom” to u góry ekranu również wyskakuje napis „Grom”.

Są tam też zdefiniowane nazwy przedmiotów tj. Drabina, Skrzynia czy Kołowrót.

Zaraz obok znajdziemy plik „Story_Globals”. Znajdziemy tam min. wszystkie zadania i ile dostaniemy za nich punktów doświadczenia.

W pliku „Log_Constants” znajdziemy z kolei nazwy zadań jakie pojawiają nam się w dzienniku tj. „Przyjęcie do Starego Obozu” czy „Przepis Snafa”.

No i według mnie najfajniejszy plik z katalogu „Story” czyli plik „svm”. Znajdziemy tam to co mówią różni NPC np. „Zejdź mi z drogi!”, „Facet wziął nogi za pas”, „Za Gomeza!” czy choćby „Lepiej się do tego nie mieszać...”.

Następnie w katalogu „ZS” znajdziemy wszystkie rutyny tj. „ZS_BOSS” itp.
Wchodząc w poszczególne pliki znajdziemy wszystkie czynności jakie wykonuje NPC wykonując rutynę :P

W folderze „MISSIONS” znajdziemy wszystkie dialogi z NPC z gry. Każdy NPC ma swój plik ze swoimi dialogami więc nie powinno być problemu z wyszukaniem dialogów NPC głównych , bo każdy ma swój jednak Np. 2 zwykłe Cienie mogą korzystać z jednego pliku.

Teraz przechodzimy do folderu .../Contect/MAGIC i znajdziemy tam wszystkie „Skryptowe”opisy zaklęć.

Na większą uwagę zasługuje też katalog .../Scripts/System/Menu gdzie znajdziemy takie napisy jak „Nowa Gra”, „Wczytaj Grę” z menu oraz np. .../System/Music gdzie są opisane jakie kawałki lecą np. w menu głównym.

Cóż to tyle co chciałem napisać raczej niewiele tego ale może znajdzie się ktoś komu pomogłem ;)

0 użytkowników
Do góry