HAIL ALL!

Teoretycznie udało mi się jeszcze wczoraj wyrobić, by dostarczyć wam tłumaczenie jako drobny prezent na Mikołajki!

LECZ niestety wrzuciłem do złego działu.

A wypadało to mimo wszystko poprawić- jak to mówią, błędy nowicjusza

Przedstawiam zatem...
Rüstungsmod Small (pl. Mały Mod Pancerzowy)!!!Co tu dużo mówić- te małe niemieckie oldschoolowe dziełko (zaraz będzie ze 17 lat od premiery) w sumie ma na celu przywrócenie ubiorów wszelakiej maści z Gothic 1 do Gothic 2 Noc Kruka.
Ponad to znajdziemy tu także dwóch nowych NPC, questy jak i osobliwe osiedle orków w GD... a tutaj nie zdradzę pewnej niespodzianki wiążącej się z nim :')
Kapka własnoręcznie zrobionych screenshotów:
Co mnie skłoniło do zabrania się za tą "luźną" polonizację? Cóż... to bardzo proste! Pomijam oczywistą ciekawość i chęć nauki czegoś nowego. Zwyczajnie gdy natrafiłem na ten addon, to od razu przykuł mą uwagę. Szukając nieco dalej znalazłem trochę wybrakowany wpis na Gothicpedii, który mi nakreślił zarys jego konceptu. Marzyłem o tym, aby móc dołożyć swą oryginalną cegiełkę do tego community, wraz ze spełnieniem oczekiwań kilku pewnych graczy, którzy na różnorodnych forach, czy grupkach wspominali, że z chęcią by w to popykali.
Podliczając wszystkie czynniki, to one właśnie złożyły się na efekt, co można dorwać poniżej:
DOWNLOAD
Zgrabna forma kompresji, wystarczy wypakować ją do głównego folderu z grą, po wiadomych łatkach/patchach potrzebnych przy odpalaniu modzików w ogóle.
A teraz przede wszystkim warto nadmienić piękne gratki należące się
@Pankerowi, za całą pomoc w sklejaniu tego do kupy, nauczenia mnie jak się za to w ogóle zabrać, małych korektach oraz ogólnie poświęcony czas i cierpliwość.

Z kolei tutaj znajduje się swego rodzaju "solucja" dotycząca miejsc i możliwości zdobycia poszczególnych okryć dodanych przez MMP. (Ta sama zawartość znajduje się w dokumencie tekstowym wewnątrz paczki.)
W przypadku wykrycia błędnej informacji edycja poniższej rozpiski nastąpi tylko i wyłącznie tu, na forum.Spoiler
MMP- LOKALIZACJA TYTUŁOWYCH RZECZY Z MODA (NA OK. 96-7% PEWNA):
1) Szata sędziego + klucz- kufer, będący w grocie miedzy mostem prowadzącym do zamku, a drogą na przełęcz.
2) Szata mrocznych sztuk- kufer wewnątrz zatopionej wieży Xardasa, potrzeba klucza z powyższego punktu.
3) Spodnie kreta- kufer w kopalni ekspedycji paladyna Marcosa.
4) Spodnie kopacza- kufer w kopalni ekspedycji paladyna Silvestra.
5) Lekkie spodnie kopacza-kufer wewnątrz jaskini obok wodospadu, gdzie siedzą od 4 rozdziału łowcy smoków.
6) Pancerz Straży Królewskiej- do kupienia u Martina od 2 rozdziału.
7) Szata guru Cadara- nosi ją właściciel, nie da się zdobyć bez kodów.
8) Zdobiona szata guru- nagroda od Cadara za wykonanie jego zadania, dostępnego od 4 rozdziału.
9) Szata guru- do kupienia u Cadara od 3 rozdziału.
10) Ciężki pancerz magnata Blizny- nosi go właściciel, nie da się zdobyć bez kodów.
11) Ciężki pancerz magnata- nagroda od Blizny za wykonanie jego zadania, dostępnego od 2 rozdziału.
12) Pancerz Gomeza- kufer w sypialni Gomeza, doprowadzi do niego wykonywanie zadania dla Blizny.
13) Ozdobna szata- do kupienia u Lutero od 3 rozdziału.
14) Zbroja nowicjusza- do kupienia u Fortuno, po wręczeniu mu zielonego nowicjusza.
15) Lekka zbroja nowicjusza- do kupienia od Cadara od 1 rozdziału.
16) Przepaska nowicjusza bractwa- można otrzymać od Lestera po zapytaniu go o sposób na dostanie się do miasta.
17) Wzmocniona zbroja magiczna- wewnątrz worka, będącego w posiadaniu orka, dzierżącego Uriziel.
18) Starożytna zbroja magiczna- jest w plikach, można przyzwać kodem. Najpewniej twórca nie dodał jej do gry.
19) Zdobiona szata wody- kufer obok skarbu lodowego smoka *Dzięki Dexalion za znalezienie i zgłoszenie do poprawki*
20) Szata wody-kufer nad zasypanym śniegiem wejściem do karczmy w dawnym Nowym Obozie.
21) Zdobiona szata ognia- do kupienia u Goraxa od 3 rozdziału.
22) Szata ognia- do kupienia u Goraxa od 3 rozdziału.
23) Ciężka zbroja strażnika- jest w plikach, można przyzwać kodem. Najpewniej twórca nie dodał jej do gry.
24) Zbroja strażnika- do kupienia u Scatty’ego.
25) Lekka zbroja strażnika- do kupienia u Scatty’ego.
26) Zbroja cienia- do kupienia u Fiska po oddaniu mu paczki z wytrychami.
27) Strój cienia- do kupienia u Fiska po oddaniu mu paczki z wytrychami.
28) Ciężka zbroja świątynna- kufer w jednej z sal na pierwszym piętrze Górskiej Fortecy.
29) Zbroja świątynna- kufer za mostem, przy wejściu do zawalonej jaskini, gdzie w G1 szliśmy po almanach z Talasem.
30) Lekka zbroja świątynna- kufer w kamiennym pokoju wewnątrz jaskini, gdzie w G1 mogliśmy znaleźć Młot Orków.
Nie pozostaje mi nic innego jak tylko podziękować każdemu, kto cały ten tekst przeczyta po czym ewentualnie skusi się na pobranie i pogranie
O bym prawie zapomniał, tak na marginesie: jeśli znajdziecie jakiekolwiek usterki czy niedopatrzenia... koniecznie dajcie znać! Zostaną poprawione.