Prace 3D 1150297 3194

O temacie

Autor Zdunek

Zaczęty 20.01.2008 roku

Wyświetleń 1150297

Odpowiedzi 3194

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Raczej kwestia przyzwyczajenia. Ja zaczynałem od maxa i po prostu odruchowo chciałem w innych programach robić pewne rzeczy tak, jak w maxie i sprawiało mi trudność przestawienie się na nowe.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
  • Mniejszość Żydowska na HMS Stuleja
Cytat: Tom link=topic=31.msg46808#msg46808 date=Mar 16 2009, 11:57 AM\'
To brzmi tak jak byscie sie wogole bali uzywac jakiegokolwiek programu bo sa za trudne w obsludze.
Jak tak to zostancie przy paincie skoro boicie sie czegos bardziej skomplikowanego...
Posiedzicie w takim maxie na dluzsza mete to sie przyzwyczaicie do tego #msgote author=Tom link=topic=31.msg46808#msg46808 date=Mar 16 2009, 11:57 AM\']To brzmi tak jak byscie sie wogole bali uzywac jakiegokolwiek programu bo sa za trudne w obsludze.
Jak tak to zostancie przy paincie skoro boicie sie czegos bardziej skomplikowanego...
Posiedzicie w takim maxie na dluzsza mete to sie przyzwyczaicie do tego miliona#msgote author=Tom link=topic=31.msg46808#msg46808 date=Mar 16 2009, 11:57 AM\']To brzmi tak jak byscie sie wogole bali uzywac jakiegokolwiek programu bo sa za trudne w obsludze.
Posiedzicie w takim maxie na dluzsza mete to sie przyzwyczaicie do tego  przyciskow :lol2:
Max jest taki, że znając 10 przycisków można robić to co w Blenderze, a znając 1000 przycisków sporo więcej. W przeciwieństwie do programów w których pewnego poziomu przeskoczyć się nie da, Max nadaje się i dla zaawansowanych, i dla początkujących.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
wyłącz komputer i wyjdź z domu
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • wyłącz komputer i wyjdź z domu

Buła

Prace 3D
#522 2009-03-20, 12:31(Ostatnia zmiana: 2009-03-20, 14:53)
Ciekawe Kyro, bo 90% rzeczy w modelu w Blenderze wykonuję kilkoma klawiszami > spacja, F, B, A, E, R, TAB, X, K...

Jeśli łaska, nie krytykuj tego czego nie znasz. 1000 przycisków w Blenderze do zrobienia modelu? Śmieszne.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ciekawe Kyro, bo 90% rzeczy w modelu w Blenderze wykonuję kilkoma klawiszami > spacja, F, B, A, E, R, TAB, X, K...

Jeśli łaska, nie krytykuj tego czego nie znasz. 1000 przycisków w Blenderze do zrobienia modelu? Śmieszne.
Zacytuj mi, w którym miejscu napisałem, że do zrobienia modelu w Blenderze potrzeba 1000 przycisków.

Często odkrywa się, jak naprawdę piękną jest rzeczywiście piękna kobieta dopiero po długim z nią obcowaniu. Reguła ta stosuje się również do Niagary, majestatycznych gór i meczetów, szczególnie do meczetów.
Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Prace 3D
#524 2009-03-20, 15:59(Ostatnia zmiana: 2009-03-20, 16:00)
Ok. Schiz.
Ale mimo to nadal się nie zgadzam z twoją wypowiedzią.
Jaki jest ten poziom którego Blender nie może przekroczyć?

Jedairusz

Jedairusz

Moderator działu
Grafik 3D w Boombit
posty1022
Propsy1297
NagrodyVV
ProfesjaGrafik 3D
  • Moderator działu
  • Grafik 3D w Boombit
To tak samo jak porównywanie możliwości Ps'a i Gimpa.
Niby w Gimpie prawie wszystko można, ale czasem trzeba się bardziej napracować, pokombinować.
Myślę, że spierać się nie ma co, najważniejszy jest grafik a nie jego oprogramowanie.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
jeśli kogoś zadowalają półśrodki to ok, tylko później żałosne są zgrzyty że trzeba maxa, psa czy coś...

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Ok. Schiz.
Ale mimo to nadal się nie zgadzam z twoją wypowiedzią.
Jaki jest ten poziom którego Blender nie może przekroczyć?
Dzisiaj sprawdzałem na Warsztacie oferty płatnej pracy (nie darmowej) od różnych firm z całej Polski, na 26 ofert pracy dla grafików 3D było:
- 13, w których wyszczególniony był 3DS Max,
- 4, w których preferowane były inne produkty Autodeska (Maya, XSI),
- 1, w którym wyraźnie zaznaczone było, że dopuszczalny jest wyłącznie Blender,
- 8, w którym nie wyszczególnione było nic, czyli tą część można pominąć.

Nie wiem jaki poziom można uzyskać w Blenderze, bo go nie znam, ale sądząc po tym, że poważne firmy preferują 3DS Maxa, można stwierdzić, że ma on większe możliwości lub przy tym samym poziomie jest łatwiejszy w obsłudze.

Mark Twain

Buła

Buła

Użytkownicy
posty2402
Propsy3163
NagrodyV
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Buła

Prace 3D
#528 2009-03-20, 21:52(Ostatnia zmiana: 2009-03-20, 21:53)
I mam z powodu tych firm bulić kilka tysięcy za oryginał maxa, skoro ten nawet nie spełnia moich oczekiwań, jeśli chodzi o przyjemne i szybkie modelowanie? Poza tym, blender posiada wszystkie najpotrzebniejsze importery/exportery.

Próbowałem na początku maxa, ale blender okazał się przyjemniejszy w obsłudze.
Szczególnie dobrym pomysłem jest wstawienie najważniejszych funkcji pod klawiszami, oraz połączenie 4 okienek w jedno, którego widok można szybko i łatwo kontrolować klawiaturą numeryczną.
Blendera lubię właśnie za to połączenie klawiatury i myszki przy modelowaniu. Bardzo wygodne i brakowało by mi tego po w maxie, gdybym miał się przerzucać.

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
W Maxie akurat także można większość opcji podłączyć pod klawisze i jak najbardziej z tego korzystam. O ile w samym modelowaniu niezbyt przystosowałem sobie klawisze, to mapowanie mam na tyle dostosowane, że bez klawiatury mapowałbym kilka razy dłużej.

Mark Twain

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
Dawno nic nie robiłem, chciałem się pochwalić moją najnowszą pracą czyli wózkiem elektrycznym BALKANCAR, brakuje jeszcze detali i kilka rzeczy trzeba poprawić, ale ogólny zarys modelu jest. >>klik<<

Kudlik

Kudlik

Użytkownicy
Les Paul
posty364
Propsy55
  • Użytkownicy
  • Les Paul
Tak jak napisałeś, brakuje trochę detali, typu klamki itp. Ale całkiem ładne :D

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
bryłę pokazujesz? nic specjalnego
oteksturuj to się pomyśli.

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
To teraz ja cos pokaze. W sume jeszcze nie skonczone. Bedzie jeszcze pare poprawek i pare innych budowli itp
http://i39.tinypic.com/jqmdea.jpg

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Retsked

Retsked

Użytkownicy
Jam jest 444
posty1533
Propsy61
  • Użytkownicy
  • Jam jest 444
Tu jest więcej 3D czy obróbki w 2D? :D

Żadna Głupia Spółgłoska

Żadna Głupia Spółgłoska

Użytkownicy
posty2557
Propsy3534
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Czemu to drzewo rośnie na ukos?

Mark Twain

Tom

Tom

Użytkownicy
posty270
Propsy39
  • Użytkownicy
Tu wszystko jest w 3d nawet chmury.

GTX 8800 512mb/bit, 250GB SATA, 2560Ram, Pentium D Dual Core 2,8 GhZ, Samsung Sync 17', Fortron 400W, Microstar

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Prace 3D
#537 2009-03-26, 13:43(Ostatnia zmiana: 2009-03-26, 13:45)
model robiłem jakiś miesiąc temu ale nie przypominam sobie bym dawał tu screena ^_^

http://ifotos.pl/uploaded/85538.jpeg - model tworzony w wingsie, opcja wygładź poprawiła kilka rzeczy ale także kilka pogorszyła - np usta, no ale cóż nie chciało mi się już tego poprawiać :P
jakoś teraz będzie rok odkąd się grafika 3D zajmuje^^

Zdunek

Zdunek

Administrator
Ken'Udz mistrz stali i runy
posty671
Propsy132
Profesjabrak
  • Administrator
  • Ken'Udz mistrz stali i runy
model robiłem jakiś miesiąc temu ale nie przypominam sobie bym dawał tu screena ^_^

http://ifotos.pl/uploaded/85538.jpeg - model tworzony w wingsie, opcja wygładź poprawiła kilka rzeczy ale także kilka pogorszyła - np usta, no ale cóż nie chciało mi się już tego poprawiać :P
jakoś teraz będzie rok odkąd się grafika 3D zajmuje^^
prawdę mówiąc kiepsko, w szczególności że już rok siedzisz w 3d
myślę że lepsze modele organiki robiłem po miesiącu pracy, chociaż organiki nie lubię i nigdy nie lubiłem

Po co utrudniać coś co jest proste?

Agencja Interaktywna - CreaWeb.

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny

Zoom

Prace 3D
#539 2009-03-26, 14:00(Ostatnia zmiana: 2009-03-26, 14:01)
prawdę mówiąc kiepsko, w szczególności że już rok siedzisz w 3d
myślę że lepsze modele organiki robiłem po miesiącu pracy, chociaż organiki nie lubię i nigdy nie lubiłem
wiem że kiepsko, dopiero niedawno za organikę się wziąłem ^_^
To chyba moja 3cia praca tego typu, poza tym jakoś ten typ grafiki mi niezbyt podchodzi.
I ogólnie mało mam czasu na 3D.

0 użytkowników
Do góry