[AB] Pytania odnośnie zadań i rozgrywki 1237561 5178

O temacie

Autor Loop

Zaczęty 3.04.2018 roku

Wyświetleń 1237561

Odpowiedzi 5178

kowal1528

kowal1528

Użytkownicy
King of Death
posty83
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • King of Death
kruk świątynia adanosa
Gram na poustawianym najwyższym z poziomów, wszystkie utrudnienia na maks.
Mam 32lv. Ciężka zbroje najemnika, jestem najemnikiem.
Poszedłem w zręczność i dwureczne bronie.
180 zręczności i włócznia  Ramadesal190 obr.
Rozdzial 2

Teraz pytanie jak przejść kruka?
Ja rozumiem poziom trudny ale jego sie nie da przejść,  ma mnie na strzała, ma 13k HP z czego ja bije go z włóczni po 300 a on mnie na strzała...
Probowalem juz wszystkiego a jestem dobry w kombinacje tego typu. Na różne sposoby chciałem go zrobić jednak ciężko jest go uderzyć chociaż raz i uciekać co chwile... Gdy jesteśmy na 1 strzała a blokowanie jego techniki miecza to nie lada wyzwanie...
Jak go przejść bez kodów oczywiście?

Odpowiedź, to broń dystansowa. Strzelasz, uciekasz, strzelasz, uciekasz, aż ubijesz niemilca. Druga taktyka, to bardziej exploit, ale... ustawiasz się w strategicznym, niedostępnym dla przeciwnika miejscu i walisz do niego z czego się da. To w skrócie przepis na każdego bossa w Returningu.

Myślę, że powinieneś cofnąć się i spróbować zrobić wszystkie możliwe zadania poboczne, bo w AB to głównie za nie dostajesz expa (polecam steamową solucję) + wybić moby w Khorinis, Jarkendarze i Forcie Azgan. Zrezygnuj z broni białej, przerzuć się na broń dystansową. Polecam zainwestować w akrobatykę, regenerację wytrzymałości i przyzwyczaić się do sprintu. Będzie trochę łatwiej.

Niestety, ten mod opiera się głównie na grindzie, maksowaniu lokacji i walki o każdy punkt expa, żebyś potem nie został zmieciony z powierzchni ziemi, przez bossa, który ma 80k punktów życia, regenerację hp i co chwilę przywołuje szkielety hehe. Dosyć specyficzna rozgrywka, szczególnie na wyższych poziomach trudności. Co kto lubi. Co do Twojej postaci - jest miernie, ale mogło być gorzej + ustawienie życia przeciwników na 200% musi być bolesne, w kontekście i tak już przesadzonych bossów (smoki będą cierpieniem).

Z tego co pamiętam, to ja w 2 rozdziale, miałem w sumie z bonusami około 400 zręczności, a punktów nauki na umiejętności poboczne, nie oszczędzałem. Kruk poleciał na kilkanaście strzałów. Też gram na poziomie "Gothic" z wymasowanym wszystkim, jednak % HP przeciwników zostawiłem na domyślnej wartości ;) Przejście 2 lata temu podstawowego R2.0 pokazało mi zamiłowanie Rosjan do dużych numerków hehe.
Robilem edit ale w między czasie odpisales :)

Edit: ok juz neaktualne pytanie, wykminiłem!
Jak kogos interesuje jak to \/
SPOILER: po rozmowie z krukiem wskoczył en na jedną z łap posągów Budowniczych w okół areny. Ciężko było z Krukiem na karku i nie sadziłem że to sie zrobić bo juz wcześniej chciałem wskoczyć ale nie udawało się, dopiero dziś :)
Dojechały na ręce z łuku😉

Tak go załatwiłem, a kombinowalem wczesniej to nie udawało się, a więcej takich miejsc nie ma w tej arenie :)
Włócznie  robią robotę bo mega duży dystans pomiędzy mną a wrogiem. Co do kruka to właśnie porobilem wszystko co mogłem zanim do niego się wybrał em. Żeby ruszyć dalej z grą musiałem go juz jakoś pokonać.
Latanie w kółko i strzelanie jest bezsensu bo wypuszczając strzałę od razu dmg jest bardzo niski. Z przycelowaniem zas za długo zchodziłoby by z nim 3 godziny tak biegać a wystarczyłoby 1 błąd i śmierć na huta :D
Nie mniej juz po sprawie.

A błędem trochę było ustawianie expa na 25% i pkt nauki 3 na poziom. Teraz a 30+ lvlu mam tylko 1 pkt na lvl. Zdecydowanie za malo :/
Strasznie trudno sie gra ale taki był mój zamysł

Włócznie to świetny wybór bo z 75% dwureczne cienistwór ginie nie zadając mi obrażeń. Wystarczy tylko odpowiednio z rytmem uderzać ;)

Grasant

Grasant

Użytkownicy
posty82
Propsy9
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Można ustawić mniej niż 5 pn na poziom?

kowal1528

kowal1528

Użytkownicy
King of Death
posty83
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • King of Death
.
3.No musisz w mniejszym stopniu bo gra mocno cie prowadzi za rączkę ale o kilku rzeczach ci nie powie wiec no standard grasz z solucja
Granie z Solutions ma taki sam sens jak ruchanie babki która wiesz że jest Kłoda w łóżku:D
W gry Gra się dla przygody i nieznanego a nie dlatego żeby wykonywać punkt po punkcie to co jest w Solucjach :p

Post połączony: 2020-05-03, 20:09
Siema, zaczynam zabawę z Returningiem AB i mam pytanka
1. Czy 2h Siła to dobry wybór? Przyjemnie się tym gra?:)
2. Jeśli wybiorę 2h siłę, to jaka gildia? Paladyni?
3. Czy w AB też muszę uważać z wykonywaniem zadań, żeby nic sobie nie zepsuć?
Praktycznie wszystkim w ab za grasz i dasz rade. Wybierz to co chcesz i tym graj :)
W r2.0 grałem paladynem. Jednoreczna i tarcza paladynow. Która daje dodatkowo prócz srogich bonusów do obrony 500 HP i brak odrzutow typu trolle smoki. Pod sile. Grało się łatwo nawet.
Teraz gram w ab. Najemnikiem pod zjecznosc i 2h bronie + luki ale skupiony na 2h i chodzi z włócznimi, iście piekielna bron,  piękny dystans ze nawet cieniostwor ruszyć nie może ;)
Ale zostawiam sobie furtkę na duale. Mimo ze włócznie są kozackie

Post połączony: 2020-05-03, 23:02
Można ustawić mniej niż 5 pn na poziom?
Ja ustawilem 3. Teraz zostaje juz po 1 na poziom :/ bo 30+lvl

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Granie z Solutions ma taki sam sens jak ruchanie babki która wiesz że jest Kłoda w łóżku:D
W gry Gra się dla przygody i nieznanego a nie dlatego żeby wykonywać punkt po punkcie to co jest w Solucjach :p
Ktoś tu chyba zapomniał, że Return nie jest robiony dla ludzi, dla których w grze ważna jest przygoda, a cyferki xD
I że pewnie niejeden z nich gołą babę tylko na ekranie widział :F
Wiem, trochę przesadzam, teraz jest już lepiej, a Outfaith to może nawet będzie przystępny, ale czasem mi się wydaje, że twórcy Returninga wychodzą z założenia, że nie ma w Dark Souls lepszego buildu niż Giant Dad, że tak to ujmę.

You cheated not only the game, but yourself.
You didn't grow.
You didn't improve.
You took a shortcut and gained nothing.
You experienced a hollow victory.
Nothing was risked and nothing was gained.
It's sad that you don't know the difference.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Akurat w Soulsach mnogość buildów jest równa ilości broni, gdyby coś takiego było tutaj to rzeczywiście można byłoby grac więcej niż te przysłowiowe 3 razy no ale wiadomo problemem jest fakt ze nie można się wzorować na soulsach w grze która nie ma nawet podstawowych mechanik której dają soulsom te wertykalność

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Nie chodziło mi koniecznie o porównanie do Soulsów, tylko o zwrócenie uwagi, jak bardzo Return kładzie nacisk na minmaxing. Pewnie, że powinno się to podejście nagradzać - ale nie WYMAGAĆ. A tu wcale nietrudno byłoby naprawić tę sytuację - zmniejszyć cyferki (w tę stronę zresztą zapowiadają balans w Outfaith). W Soulsach nigdy nie czułem, że muszę grindować wszystko co się da, bo każdy jeden punkt jest ważny. Nie na taką skalę w każdym razie (serio, potrafię niemal roztrwonić dusze na typowego Jack-of-All-Stats, a i tak gra się przyjemnie, nie wiem, może w Bloodborne jest to surowsze, PS4 nie mam, nie grałem). Można to ominąć, grając z większą ilością PN-ów, ale to jest takie na siłę wrzucone rozwiązanie, pod którym jakoś rzuca się, że jest to "dla casuli". Nie mam nigdy zamiaru oczekiwać od jakiegokolwiek moda do Gothica w połowie tak rozbudowanego gameplayu jak w DS (nie oszukujmy się, nawet dziś sam skill Piranii i FROMu, że nie mówię o zasobach, to ziemia a niebo), ale strasznie nie lubię tego podejścia twórców "nie grindujesz każdej jednej roślinki, każdego jednego przeciwnika, każdej jednej misji pobocznej (które odnajdź grając z solucją, przecież kto tam by chciał sam odkrywać świat czy coś, gra się po to, żeby nabić cyferki)? To job twoja mać, casulu, pocierp trochę".
I pewnie, kwestia gustu, są tacy, co lubią taki styl i nic do tego nie mam, ale znowu wracamy do stawianego już tyle razy pytania: czemu Return jest tak popularny wśród graczy, z których nawet połowa nie podziela podejścia twórców? Bo serio nie wiem :F

You didn't grow.
You didn't improve.

Tizgar

Tizgar

Użytkownicy
Marian "Menda" Pazdzioch
posty4623
Propsy1116
ProfesjaTester
  • Użytkownicy
  • Marian "Menda" Pazdzioch
Dobre pytanie w sumie xd
Wiesz w Ds sprawa jest prosta gra jest od podstaw tak zrobiona abyś nie mógł jej zjebać, bo przewidziane jest wszystko jakikolwiek  zagrasz i tak będzie dobrze na tym polega urok DS gra nie prowadzi za rączkę, nie powie co masz robić nawet ci nie powie ze fabula jest a przecież dla polskich graczy to priorytet. tam wiemy ze nic nie wiemy i gra nic nie powie ale mamy gwarancje ze nawet nic nie robiąc i tak  grę ukończymy co pokazują inni robiąc sl1 runy.

Return jest tak zrobiony ze przewiduje tylko jedną z góry przez twórców ustaloną ścieżkę gry próba grania inaczej (co widać  po liczbie postów w tym temacie jest robione nagminnie) jest  bardzo surowo karana tak nie można i gracz musi zostać za to ujebany, masz grac dokładniej tak jak my chcemy i z solucja, filozofia twórców którzy inspirują się DS gdzie ja się kurwa pytam ta inspiracja jest.

Każdy mój post to moje własne zdanie na dany temat, i każdy ma prawo się z nim nie zgodzić.
Przyjaciół miej blisko, ale wrogów jeszcze bliżej.
Nic nie jest prawdziwe, wszystko jest dozwolone.
I was dreaming, about gold.
Jeśli czegoś nie rozumiesz to zaneguj to, tak najłatwiej nie wyjść na idiotę, ale tylko idiota neguje dwa razy to samo.
Prawda objawiona: Umiesz liczyć ? licz na siebie, twoje szczęście innych jebie.

frans

frans

Użytkownicy
posty413
Propsy33
Profesjabrak
  • Użytkownicy
1. Warto inwestować w zatrute strzały i wytwarzanie trucizny u Nrozasa? Czy truciznę wykorzystuję się tylko do wspomnianych strzał, czy się jeszcze do czegoś sensownego przydaje?
2. W pierwszym rozdziale nauczyłem się duali u Gonzalesa, za 5 punktów. Teraz Tiamant wręczył mi dokument, który uczy duali za 15 punktów. To coś w rodzaju większego zakresu ruchów i animacji, czy dokładnie ten sam skill, ale twórcy pomylili się z punktacją? Niestety, nie mam wolnych punktów, żeby samemu przetestować.

kowal1528

kowal1528

Użytkownicy
King of Death
posty83
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • King of Death
Wczoraj przypadkiem natknąłem sie na strone z questa mi ktorych "nie chcesz zyebać". Natrafiłem tam na 1rozdział i orka za myśliwym Nicolasem. Któremu trzeba było pomóc- uleczyć.
Ja niestety w 1r byłem za słaby na eksplorację całej mapy włącznie z okolicami owego zaklopotanego orka.
W r2 juz go tam nie ma. Chciałem zapytać jak wielkie znaczenie miał ten ork i co o wnosił?

A żeś sie rozpisał hehe no dla mnie czym gra trudniejsza tym lepsza. Szczególnie lubię trudności logistyczne, lubie rozkminiac detale i łączyć kropeczki :)  obecnie jestem w r2 i trochę przesdzilem z ustawieniem max trudność z przeciwnikami,  25% expa za nich i 3pkt na lvl.
Ale juz w drugim fajnie ie gra włócznia pod zręczność.
Ja tez lubie ekspolorowac mapę w 100% i robić wszystkich questy poboczne, a wiele w AB jest ciekawych :)

frans

frans

Użytkownicy
posty413
Propsy33
Profesjabrak
  • Użytkownicy
A błędem trochę było ustawianie expa na 25% i pkt nauki 3 na poziom. Teraz a 30+ lvlu mam tylko 1 pkt na lvl. Zdecydowanie za malo :/
To wiele wyjaśnia. Też lubię trudne i wymagające gry. To satysfakcjonujące doświadczenie, gdy gra Cię nagradza za trud i cierpliwość. Oczywiście pod warunkiem, że balans i mechaniki są na miejscu. Problem w tym, że Returning i w ogóle sam Gothic, nie ma za wiele z tym wspólnego hehe.

Wczoraj przypadkiem natknąłem sie na strone z questa mi ktorych "nie chcesz zyebać". Natrafiłem tam na 1rozdział i orka za myśliwym Nicolasem. Któremu trzeba było pomóc- uleczyć.
Ja niestety w 1r byłem za słaby na eksplorację całej mapy włącznie z okolicami owego zaklopotanego orka.
W r2 juz go tam nie ma. Chciałem zapytać jak wielkie znaczenie miał ten ork i co o wnosił?
Trzy poboczne questy w mieście orków, spoko nagrody (tabliczka, eliksir do statystyk), dużo expa. Tyle.

kowal1528

kowal1528

Użytkownicy
King of Death
posty83
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • King of Death
To wiele wyjaśnia hehe.

Trzy poboczne questy w mieście orków, spoko nagrody, dużo expa. Tyle.
Spoko nagrody, co takiego ciekawego z itemsow? :P

Post połączony: 2020-05-04, 09:05
@frans ps: co to za gra DS?

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
DS to Dark Souls, seria z jakiegoś powodu mało w Polsce popularna (zastanawiałem się przez jakiś czas dlaczego, bo w sumie jest w niej bardzo dużo rzeczy, które sprawiają, że np. Gothic jest uznawany za dobrą grę, typu brak prowadzenia za rączkę, czy też uczucie triumfu z pokonania przeszkody, na którą trafiłeś wcześniej, ale wtedy byłeś za słaby - pewnie Tizgar ma tu rację i polskich graczy odrzuca koncepcja storytellingu Miyazakiego - jeśli chcesz zrozumieć, o co właściwie chodzi, będziesz musiał pozbierać sporo rzeczy i czytać ich opisy, zapamiętywać zawsze, co ci mówią postacie i dokonać małej gimnastyki ze składaniem tych puzzli fabularnych - to, albo pooglądać filmiki Vaatiego). Marka jest znana przede wszystkim jako "TRUDNE GRY DLA HARDKOROWCÓW, LEPIEJ SIĘ NIE ZBLIŻAJ, BO UMRZESZ, CASULU", bo tak ją zaczęli promować zwłaszcza przy drugiej części, ale to moim zdaniem strasznie krzywdzące dla gry, która nie stoi wyśrubowaną trudnością (poza drugą częścią - a i tam ta trudność jest w dużej mierze sztuczna - nawet nie są takie trudne), a genialnie zrobionym światem i gameplayem, no i - jeśli chce ci się ją odkrywać - cudną, skłaniającą do przemyśleń fabułą.
A jeśli chodzi o nagrody za uratowanie orka, to przede wszystkim tracisz możliwość zrobienia najlepszej kuszy w grze. Poza tym standard, chyba jedna mikstura życia i sporo reputacji w mieście orków.

You didn't grow.
You didn't improve.

kowal1528

kowal1528

Użytkownicy
King of Death
posty83
Propsy1
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • King of Death
DS to Dark Souls, seria z jakiegoś powodu mało w Polsce popularna
Oke dzięki!
Pewnie kiedyś zagraj skoro to trochę w stylu gothica to pewnie podejdzie pod "me gusto, me gusto" :)

Co do orka szkoda. Na szczęście nie IDE w kusze no ja zręczność tym razem. A reputacja mam nadzieje podolam:)
Gdyby nie było wyjścia moge np w 3/4rozdziale przyznać go na kodach po czym podjąć sie tych dodatkowych zadań? Czy wtedy juz nie uratuje bo za późno? (Gdyby trzeba było czego chce uniknąć)

Jao

Jao

Użytkownicy
Jedyny w swoim rodzaju
posty4088
Propsy844
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Jedyny w swoim rodzaju
Dasz sobie radę bez niego. Przyzwanie kodem raczej nic nie da, bo ten do uratowania w 1 rozdziale nie ma kwestii dialogowych jeśli przyzwiesz go później, a ten z miasta orków też jak się zdaje nie będzie miał kwestii dialogowych, gdybyś go przyzwał.

You didn't grow.
You didn't improve.

Prokhorovoka

Prokhorovoka

Użytkownicy
posty200
Propsy22
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Mam kolejny problem. Doszedłem do rozdziału 7 jako mag wody nie wydając punktów nauki na oprawianie zwierząt (nawet smoczej krwi bo nie wiedziałem, że jest za darmo u Gesthata xD RIP bizu z czarnej rudy) i niestety odbiło to się na mnie. Nie mam płytek pełzacza na 10 zbroi dla myśliwych. Obleciałem wszystkie trupy w khorinis z nadzieją, że jakiś handlarz je miał. Niestety bezskutecznie.
Mam punkty nauki aby się tego teraz wyuczyć ale nigdzie nie ma pełzaczy bo wyrżnąłem całą wyspę do nogi. Pobiegałem po jaskiniach czy jakieś się nie porespiły. Niestety wszystko sie zrespiło tylko nie one

Jakieś rady gdzie skołować 90 płytek?

Aml0q

Aml0q

Użytkownicy
posty8
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Witam.

Nie wiem czy w dobrym miejscu i czy nie ma gdzieś tutaj podobnego pytania, ale spróbuje.

Macie jakieś konkretne porady jak przetrwać początek gry, pierwsze kilka godzin jako mag, kiedy nie macie jeszcze żadnych run a próbujecie jakoś wykonywać questy? Czy inwestowanie w siłę lub zręczność czy inne umiejętności jest konieczne, żeby dać radę do momentu używania run? Sam zainwestowałem trochę w zręczność, ale nie wiem czy to super pomysł. Planuje dołączyć do guru, a kilka questów na zostanie nim jest dość trudna tj. królowa pełzaczy i te golemy :(

Ederwolf

Ederwolf

Użytkownicy
posty80
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Może mi ktoś powiedzieć, jak włączyć ten pasek szybkiego wyboru, gdzie sobie ustawiam miksturki jakie chce pod klawisze F1-F10?

Aml0q

Aml0q

Użytkownicy
posty8
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Ederwolf
On Ci się sam pokaże na ekranie jeśli cokolwiek do niego przypiszesz. Wejdź do ekwipunku i kliknij np. 1 lub 2 na klawiaturze, a dany przedmiot trafi na ten slot.

Ederwolf

Ederwolf

Użytkownicy
posty80
Propsy7
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Aml0q nic takiego się nie dzieje. Jak klikam 1 to wyciągami miecz, a jak 2 (nie mam łuku), to się nic nie oznacza.

Aml0q

Aml0q

Użytkownicy
posty8
Profesjabrak
  • Użytkownicy
@Ederwolf
w ekwipunku klikasz powiedzmy 2, lub 3 ale jeśli chcesz użyć tego z szybkiego paska to klikasz klawisze od F1 do F10 :)

0 użytkowników
Do góry