Risen 150027 640

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 24.07.2008 roku

Wyświetleń 150027

Odpowiedzi 640

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
Dobre info dla posiadaczy GF serii 6 i 7

http://www.worldofrisen.de/english/download_59.htm

Veto

Veto

Użytkownicy
posty369
Propsy19
Profesjabrak
  • Użytkownicy

Veto

Risen
#521 2009-10-09, 01:00(Ostatnia zmiana: 2009-10-09, 06:50)
Mi się Risen nie podoba, wogle bez klimatu wszędzie czuć takie "szczęście" i pieprzoną sielankę. Fabuła nie spójna, przypadkowe wykonywanie questów, mały bestiariusz i krótka gra(porównywalna do długości gdzieś od prologu do 2 roz Wiedźmina), moja ocena oscylowała by gdzieś pomiędzy 4-6/10. Do tego dochodzi chujowe wydanie i skandaliczna wręcz cena, jak za takie coś.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Risen
#522 2009-10-09, 13:29(Ostatnia zmiana: 2009-10-09, 13:30)
Ta cena to jest jakiś niesmaczny żart, że aż nie chce mi się tego głębiej komentować.
Jeśli chodzi o rozgrywkę to misje są IDENTYCZNE jak te w g2 zaś jedyne co uległo zmianie to tło fabularne, nazwy postaci, realia...

mam nadzieje, że podziemia, o których wspminał SoMe w dużym stopniu zrekompensują te spore braki.

W takim samym stopniu jak moja publicystyka rekompensuję wszystkim katolikom brak porządnego papieża.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Pomijając fakt, że risen jest tak dynamiczny i porywający że aż wczoraj zasnąłem przed komputerem (LOL) to... mam problem. Otóż od jakiegoś ciecia w mieście dostałem zadanie dostarczenia paczki do dona. Udałem się na bagna, wykonałem chyba wszystkie możliwe debilne misje i nagle nie mogę zrobić nic. Misje jakie zostały do wykonania to:

http://i37.tinypic.com/ajqo3a.jpg
http://i37.tinypic.com/xd73vn.jpg

Zakazane zabawy - pokonałem wszystkich na arenie oprócz brogara, który nie chce walczyć oraz doniosłem o walkach do tej baby i nic
złote odłamki dla oskara - mam już wszystkie oprócz tego brogara, który nie chce go dać
Gorączka złota - tego zadania nie dało się nawet ruszyć
Spotkanie z don estebanem - aby wykonać potrzebuje miecza, aby zdobyć miecz potrzebuje fragmentów które są uzależnione od innego zadania.
najlepszy żołnierz w obozie bandytów - pokonałem wszystkich oprócz brogara który nie chce walczyć i nic
myśliwi mają wrócić do polowania - nakłoniłem ich do tego jednak sam nadal piłuje drewno. zadanie nieukonczone
Walka o władze - dostarczyłem wszystkie dowody, powiedziałem brogarowi że na niego doniose i nic -,-

ta gra jest tak popierdolona czy coś źle robie? naturalnie rozmawiałem ze wszystkimi nawet paroktornie i NIC. żadnych opcji ani logicznych możliwości ukończenia powyższych zadań.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica

DzikiBen

Risen
#524 2009-10-10, 15:35(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 15:37)
Zakazane zabawy - pokonałem wszystkich na arenie oprócz brogara, który nie chce walczyć oraz doniosłem o walkach do tej baby i nic
złote odłamki dla oskara - mam już wszystkie oprócz tego brogara, który nie chce go dać
Jeżeli rzeczywiście pokonałeś wszystkich, u Brogara powinna pojawić się opcja dialogowa umożliwiająca stoczenie walki.
Gorączka złota - tego zadania nie dało się nawet ruszyć
Bierzesz łopate, i zaczynasz kopac w przeznaczonych do tego miejscach na bagnie.
myśliwi mają wrócić do polowania - nakłoniłem ich do tego jednak sam nadal piłuje drewno. zadanie nieukonczone
O ile pamiętam, zadanie zakończy się tuż po tym, kiedy wraz z Rachelą znajdziecie wszystkie dowody obciążające Brogara.
Walka o władze - dostarczyłem wszystkie dowody, powiedziałem brogarowi że na niego doniose i nic -,-
Chyba musisz go rozjebać na arenie.

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy

SoMe

Risen
#525 2009-10-10, 15:35(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 15:36)
Żeby zmusić Brogara do walki trzeba pokonać wszystkich wojowników na arenie ale to pewnie na 100% już ukonczyłeś.
Pan wyżej mnie ubiegł, najwyżej daj w morde Brogarowi weź wszystko co ma i spierdalaj.

Spoiler

WAH WAH WAH.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Żeby zmusić Brogara do walki trzeba pokonać wszystkich wojowników na arenie ale to pewnie na 100% już ukonczyłeś.

Pokonałem jednak na zasadzie, że kilkakrotnie się z tej walki wycofywałem jednak w końcu wszyscy zostali pokonani.

Pan wyżej mnie ubiegł, najwyżej daj w morde Brogarowi weź wszystko co ma i spierdalaj.

Zanim go ubije rzuca się na mnie cały obóz.

Bierzesz łopate, i zaczynasz kopac w przeznaczonych do tego miejscach na bagnie.

A jakie to są miejsca?

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
A jakie to są miejsca?
Uwypuklone grudy ziemi przy których leży łopata.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
ile jest tych miejsc? znalazłem trzy

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
ile jest tych miejsc?
Nie pamiętam, wiem, że znalazłem wszystkie bez większego problemu.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
Dobra, pierdole taką grę. Okazało się, że w istocie pobiłem wszystkich oprócz jednego typa, z którym miałem mieć również walkę poza areną w formie zasadzki. Wedle skryptu gry miałem ten pojedynek przegrać aby było ok (co wskazują z resztą późniejsze opcje dialogowe) jednak tak się nie stało i go pokonałem przez co zablokowałem sobie następne opcje dialogowe. Katować się tą żenadą do tego momentu po raz kolejny nie będę więc risen out. Nie ma to jak sprzedawać gówno za 139zł

Tomek

Tomek

Użytkownicy
Kapitan Rob
posty2181
Propsy2189
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Kapitan Rob

Tomek

Risen
#531 2009-10-10, 17:48(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 17:53)
Skoro ci się nie podoba to po co to ściągać ? Podoba ci się to kupujesz nie to nie, nie widzę sensu w ściąganiu gry która mi się nie podoba.
A skąd ma wiedzieć, czy mu się podoba, jeśli nie zagrał?

Edit. Wybaczcie za wypowiedź do starego posta, zupełnie zapomniałem, że do przejrzenia mam jeszcze parę stron

A teraz bardziej na temat:
Gra jest dość kiepska, ale i tak przebija Gothica 3. Osobiście znajduję się w drugim rozdziale, a fabuła mnie dobija-biegaj po całej wyspie w poszukiwaniu 5 artefaktów, a gdy masz zdobyć jeden z nich, rozbiegnij się znowu do pięciu miejsc po to, aby zdobyć jeden z pierwszych. Zaiste, gra mogłaby przez to wypaść kiepsko, ale mamy przecież Jaszczuroczłeków (nie wiem czy tak nazywają się w wersji pl) i -uwaga- pierdzące GNOMY!

Dreamerion

Dreamerion

RaveN Studio
too old too cold
posty508
Propsy809
ProfesjaKompozytor
  • RaveN Studio
  • too old too cold

Dreamerion
RaveN Studio

Risen
#532 2009-10-10, 17:52(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 17:56)
Zagrałem w demo. Ta gra jest zwyczajnie nudna. A zapisy questów jako wykonane zanim zostały zadane (np. przy przypadkowym odnalezieniu jakiegoś klucza) jest irytujące.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Risen
#533 2009-10-10, 18:11(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 18:12)
Thoro, ja też rozwaliłem tego Lorenzo poza areną, ale powiedziałem o tym temu od areny i wszystko było ok. Nie miałem problemów z tym zadaniem.

Poza tym, niektóre dialogi są naprawdę... ciekawe...

A tak na marginesie:

http://ifotos.pl/img/reraar.jpg  :lol2:

PS. Można gdzieś znaleźć jakieś łachy? Bo za 500 złota nie chce jakiegoś ubrania farmera.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Risen
#534 2009-10-10, 18:22(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 18:24)
Tak się zastanawiam nad ogólną kondycją tego typu gier nie mówiąc już jedynie o Risen. Czy developerzy są w stanie zaprezentować coś świeżego i wyjść ponad oklepane schematy? Questy typu wykop skarby albo znajdź cośtam są nawet fajne ale nie przez całą grę. To jest po prostu szczerze beznadziejne: budzimy się z amnezją, nie wiemy kim jesteśmy i próbujemy się odnaleźć w świecie wykonując jakieś debilne questy a po chwili czasu okazujemy się bohaterem który ma uratować świat. Większą motywacje i flejwor odczuwałem grając w amatorskiego Diccurica, który mimo że nie został dopracowany i w 100% ukończony wbrew założeniom to posiadał pewną magię, która dawała poczucie wyjątkowej historii a był to przecież jedynie amatorski mod oparty o kanwy gry. Risen jest produktem w 100% bezpłciowym, który swoim istnieniem nie wniósł nic do branży, graczom nie oferuje niczego nowego ani też niczym nie zachwyca. Grę zapewne możemy skończyć na pierwszym bądź drugim rozdziale bo i po co grać dalej skoro z góry wiemy, że reszta będzie opierała się na lataniu w te i nazat z jednej lokacji do drugiej, na eksploracji supertajnychipermrocznych grobowców aż w końcu na zabiciu jakiegoś stwora albo dziada z kamykiem w oku w środku wulkanu czy innym dworze irdorath. No po co?
Dobre strony tej produkcji można z trudem wymienić na palcach jednej ręki pracownika piranii, któremu odcięto dwa palce za brak polotu w jego nowym "dziele". W związku z tym, że dostaliśmy remake Gothic 1 w świecie Piratów z Karaibów czekam również na edycje Star Wars, w świecie HarregoPottera na dzikim zachodzie i dla odmiany w watykanie, w czasach współczesnych.

Ciekaw jestem jedynie możliwości modderskich i tego czy wyjdzie w związku z tym jakiś SDK, choć w sumie nie wiem czy warto skoro cała mechanika gry jest już po prostu oklepana i wtórna.

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy
Risen miał być w założeniu oklepany i wtórny. To miał być powrót do korzeni  i tego risen dokonał. Teraz zapewne przyjdzie czas na innowacje ponieważ pb robi nowa grę, nabywcy risena w edycji kolekcjonerskiej dostali klucze do bety która zostanie im dana to testowania.

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso
O RLY?

Jak jakaś firma CHCIAŁA zrobić coś do dupy, to naprawdę mają nieźle najebane...

...Powrót do korzeni? Korzenie=G1. G1 było znacznie lepsze od tego.

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders

Thoro
The Modders

Risen
#537 2009-10-10, 18:48(Ostatnia zmiana: 2009-10-10, 18:50)
Risen miał być w założeniu oklepany i wtórny. To miał być powrót do korzeni  i tego risen dokonał. Teraz zapewne przyjdzie czas na innowacje ponieważ pb robi nowa grę, nabywcy risena w edycji kolekcjonerskiej dostali klucze do bety która zostanie im dana to testowania.

Jakie korzenie? Przecież oni od zawsze robią gry, które niczym się od siebie nie różnią nie rozumiem więc jak można powracać do czegoś co się uprawia notorycznie. Zdaje się mówiłem to już Sherowi. To jest rozmienianie się na drobne i żerowanie na ludzkim zaufaniu za 139,99zł (czyli zwykłe krętactwo) a nie żaden powrót.

No chyba, że powrót do korzeni stanowi kopiowanie lokacji bo nie trzeba być omnibusem aby stwierdzić, że np. obóz estebana to mierna karykatura tego z nocy kruka.

GeneralLee

GeneralLee

Użytkownicy
posty169
  • Użytkownicy
Grałeś w ZB ? Ja nie bo po intro miałem where is guru, ale to nie ważne. Masa błędów, w niczym to nie przypominało G1. W ZB  były takie nie dociągnięcia w fabule a w G1 nie. W G3 wszystko sprowadzało się do tego samego przy czym G1 był nieprzewidywalny. Wiec nie mow ze robia to samo bo G3 było inne ale ZB  to był cios poniżej pasa tego nie mozna nazwać gra zrobiona przez profesjonalistów lepiej by było dla serii gdyby nigdy tego nie zrobili, powiesz mi ze ZB jest duplikatem G1 ?  G1 się przynajmniej włączał wszystkim. :lol2:   Przy czym Risen jest podobny do G1 i nie mów ze wszystkie są duplikatami jedynki i opierają się na tym samym schemacie.

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.
A wiesz kto był twórcą ZB?

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry