Risen 150321 640

O temacie

Autor Veto

Zaczęty 24.07.2008 roku

Wyświetleń 150321

Odpowiedzi 640

Zoom

Zoom

Użytkownicy
naczelny inwalida intelektualny
posty460
Propsy116
  • Użytkownicy
  • naczelny inwalida intelektualny
W porównaniu do Gothica to Risen różni się tylko grafiką, nawet animacje walki z tego co widziałem nie są za ciekawe, rzekłbym nawet że są bardzo podobne?  Na początku walczymy z przerośniętą kurą - coś a la ścierwojad, zabieramy patyk [lage -g2] i idziemy upolować jeszcze kilka kur oraz lecimy za Sarą tak jak to było w przypadku z Diegiem...
Co prawda nie widziałem jak akcja się toczy dalej ale domyślam się iż dalszy ciąg wydarzeń jest bardzo podobny do tych z gothica.
Może narzekam, może wybrzydzam ale dla mnie Risen nie prezentuje sobą nic ciekawego lecz stara się odwzorować wszystko co mogliśmy ujrzeć w gothicu.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
Grafika jest tak naprawdę bardzo podobna do g3. Jeśli chodzi o potwory to są węże błotne, właśnie takie jak na bagnach w grach gothic.

Co prawda nie widziałem jak akcja się toczy dalej ale domyślam się iż dalszy ciąg wydarzeń jest bardzo podobny do tych z gothica.

Robimy to co zwykle. Idziemy na pobliską farmę około miasta i rwiemy rzepę.

SoMe

SoMe

Użytkownicy
posty267
Propsy93
Profesjabrak
  • Użytkownicy
Robimy to co zwykle. Idziemy na pobliską farmę około miasta i rwiemy rzepę.

Właściwie kiedy dostałem tego questa i zobaczyłem że bohater zachowuje się identycznie jak bezi (niskich lotów ironia i nikt, kto potrafił by na nią odpowiedzieć) zacząłem że czuć, że coś tu jednak nie tak.
A co do grafiki, uważam że gra posiada świetne efekty pogodowe, oświetlenia itp. Fakt, czasami wszystko świeci jak żarówka, ale smugi słońca itp to już bardzo miłe aspekty. Poza tym przez chwilę miałem uczucie że za każdym razem jak się prześpię do rana, pogoda na zewnątrz jest trochę inna niż wcześniej. Ogólnie jest przyjemnie.
Niestety , nie mogę już grać, ponieważ w drugim komputerze spaliła się płyta główna, a na tym Gothic 2 się nawet tnie.
W każdym razie, trochę dziwne jest to, że PB próbuje stworzyć nową markę, a tyle rzeczy wygląda identycznie jak w Gothicach. Już teraz na wyspie zaczęły się spawnować jaszczuroludzie (.nie dość że potwory te były już w poprzednich Gothiach, to jescze pojawiają sie w identyczny sposób, po prostu materializują się na odpowiednim rozdziale).

Spoiler

WAH WAH WAH.

Thoro

Thoro

The Modders
Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
  • Kondominium rosyjsko-niemieckie pod żydowskim zarządem powierniczym władzy warszawskiej zwanej dla zmylenia przeciwnika polską

Thoro
The Modders

Risen
#503 2009-10-05, 16:38(Ostatnia zmiana: 2009-10-05, 21:32)
Jeśli chodzi o grafikę to jest tu jedna genialna rzecz a mianowicie stada ptaków, które od czasu do czasu przelatują gdzieś nad horyzontem  ;p  Naprawdę świetna rzecz.

podobno polska premiera srisen już jutro

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Takiego fajnego screena podczas gry zrobiłem

Dodam, że jak Jan odejdzie po skończeniu dialogu, to nadal stoimy w powietrzu, dopóki nie poruszymy się strzałkami. A już miałem nadzieję, że będę mógł chodzić nad ziemią...

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
  • Niewielki Mistrz Gothica
Bardzo pobłażliwa recka Risen'a na Gol
http://www.gry-online.pl/S020.asp?ID=6042

Zkirtaem

Zkirtaem

Moderator
Mięso
posty2171
Propsy1689
ProfesjaGracz
  • Moderator
  • Mięso

Zkirtaem
Moderator

Risen
#506 2009-10-07, 16:38(Ostatnia zmiana: 2009-10-07, 16:42)
Od momentu pierwszej zapowiedzi gry Risen (jeszcze pod roboczym tytułem RPB), podejrzewaliśmy, że będzie to mocne uderzenie.

Tak. Dla mojego zmysłu estetycznego.

którzy po niezbyt udanej trzeciej odsłonie tego cyklu postawili na niemieckim producencie krzyżyk.

Ja nie postawiłem. Teraz żałuję...

Początek gry Risen do złudzenia przypomina pierwszego Gothica,

A gdzie! W risenie są gorsze tekstury...

ozsądne wymagania sprzętowe: Core 2 Duo 3 GHz, 2 GB RAM, karta grafiki 512 MB (GeForce 8800 lub lepsza), 2.5 GB HDD, Windows XP/Vista

O bożyszcze. Grałem w to na moim 2.66 (jeszcze wtedy miałem 2.66, teraz i tak podkręciłem), i myślalem, że skoro u mnie chodzi tak płynniuśnie, to pewnie ma niskie wymogi... Ciekawe, do czego to ma używać 3.0 GHz. Do fizyki? :)

ograniczenia wiekowe: 16+

o.O

cena: 139,90 zł

O.O

* pierwszy od lat udany ?Gothic?;

Bez jaj, już wolę trójkę...

* świetny system walki, wymagający przeciwnicy;

Ha - tu się zgodzę, choć nie do końca. Tak czy siak, przeciwnicy odskakujący na boki bardzo mi się podobają.

* bardzo ładny pod względem wizualnym świat;

...

* świetny klimat, nasuwający skojarzenia z pierwszymi Gothicami;

Może w pełniaku. W demie nie znalazłem ani mililitra tegoż klimatu.

W gruncie rzeczy, gra pomimo tego, że jest chujowa, jakoś dziwnie ciągnęła mnie, żeby ją przejść, dziwne :)

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Ciekawe, do czego to ma używać 3.0 GHz. Do fizyki?
Mi na sprzęcie GeForce 8500 GT, 2 GB RAM i Athlonie 3500+ (2,2 GHz) gra działała płynnie wyłącznie na średnio-niskich detalach, wiec powyższe wymagania zdają się być niestety jak najbardziej realne.

Damianx

Damianx

Użytkownicy
Damiano Italiano
posty257
Propsy4
  • Użytkownicy
  • Damiano Italiano
Może jak wyjdzie pl wersja to zagram, chociaż z tego co piszecie myśle że nie warto, pirania znów zjebała sprawe  :)   Zresztą jakoś nic specjalnego po gothicu 3 się nie spodziewałem.

Mody zrobione przez Damianx project :

Życzę miłej gry

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja

Adanos
Administrator

Risen
#509 2009-10-07, 17:00(Ostatnia zmiana: 2009-10-07, 18:06)
cena: 139,90 zł
Wie ktoś może kiedy wyjdzie jakaś reedycja w KK za 25 zł, albo kiedy dadzą do jakiejś gazety? Kasy szkoda, a piracić się nawet nie opłaca... :)

Edit
Vierzba, z Premium Games to mam AC, a kasę zostawię na AC2 :)

Vierzba

Vierzba

Użytkownicy
Seba
posty590
Propsy1408
Profesjabrak
  • Użytkownicy
  • Seba
O gazetach zapomnij, a że to cenega, to najwcześniejszą tanią serią wydaje się być Premium Games za 70 złote, a i to pewnie za pół roku najwcześniej. :)

Kelten

Kelten

Gry (themodders@telegram)
posty639
Propsy514
ProfesjaKompozytor
  • Gry (themodders@telegram)

Kelten
Gry (themodders@telegram)

Risen
Gra w sumie fajna tylko miałem niemiłą przyjemnośc grac w ruską wersje  językową o czasu do czasu miałem przycięcia jak w G3 . Same obiekty typu chatka jakiegoś npc są z daleka bardziej ostre i widzialne a niżeli było to w G3 poza tym nie znalazłem żadnych bugów jak do tej pory poza jednym rozdowjeniem postaci.
Co do fabuły się nie wypowiem bo nic praktycznie nie zrozumiałem.

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
Ja mam wersję za 110zł, na moim kompie chodzie płynnie na minimum, z średnim detalem tekstur, gra wygląda po screenach przyzwoicie, a po kilku minutach grania, nie patrząc na fabułę i zadania gra się dobrze. Jedyne co mogli by poprawić to spadające czarne liście na minimalnych detalach :)

Adanos

Adanos

Administrator
Szara eminencja
posty5204
Propsy3870
ProfesjaProgramista
  • Administrator
  • Szara eminencja
Ale wracając do fabuły... Naprawdę jest ona durna i skopiowana żywcem z poprzednich gothiców? Bo jak grałem w demo i nazbierałem rzepę, to później okradłem gościa (otworzyłem skrzynię) i tam znalazłem zbroję/ubranie. I nasuwają się tu takie pytania: czy to ubranie/zbroja będzie nagrodą za pomoc wieśniakom i dzięki temu dostaniemy się do miasta? Jeśli tak, to dziękuję za grę. Już ją przeszedłem.

Jurigag

Jurigag

Użytkownicy
posty869
Propsy285
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy
Risen to połączenie wszystkich gothiców w jedno z czego wyszło takie nie wiadomo co.... A co do wymagań to imho są troszkę zawyżone.... 2x 3 GHZ to tu chyba są potrzebne nie wiem po co. A co do wymagań to już wiadomo czemu nie tnie :)  Cały świat te 2.5gb jest pakowane na kartę i ram i nie musi mielić dysku :)  Poza tym ten styl walki eeeee.... próbowali zrobić takie połączenie Gothic 3 i Gothic 1 według mnie :)  Aż taki zły nie jest. Ale animacje to pożal się boże, postać skacze jakby jakimś inwalidą i atletą za razem była. Podobnie wyglądają tak jakoś dziwnie te animacje walki. Grafika taka zła nie jest, o co wam chodzi. Może to nie Crysis'owska dżungla ale mogło być gorzej. Mi się nawet podoba. A co do klimatu i fabuły się nie wypowiem bo po demie żadnego klimatu i fabuły nie zauważyłem zbytnio. Napewno klimatu nie było żadnego, wszystko co widziałem to Gothic 2. Mogli dostawić jeszcze jakąś wieżę na początku gry i jakiegoś maga to byłby to istny Gothic 2 ;p

Skrypter/Tester - Szukasz testera/skryptera - Pisz !

Pan Jan
  • Gość
Cytat: Adanos link=topic=2844.msg67548#msg67548 date=Oct 7 2009, 09:44 AM\'
Takiego fajnego screena podczas gry zrobiłem

Dodam, że jak Jan odejdzie po skończeniu dialogu, to nadal stoimy w powietrzu, dopóki nie poruszymy się strzałkami. A już miałem nadzieję, że będę mógł chodzić nad ziemią...

Ja nigdzie nie odchodziłem!

Thoro

Thoro

The Modders
posty3323
Propsy3560
Profesjabrak
  • The Modders
jeśli kogoś to interesuje to na necie jest już spolszczenie

V3Q

V3Q

Złote Wrota
Kiedy mogę, to pomogę.
posty1256
Propsy410
  • Złote Wrota
  • Kiedy mogę, to pomogę.

V3Q
Złote Wrota

Risen
#517 2009-10-07, 20:35(Ostatnia zmiana: 2009-10-07, 20:39)
Niech zrobią patcha na tę mgłę lepiej :)

PexPawlo

PexPawlo

Użytkownicy
posty81
Propsy16
  • Użytkownicy
jeśli kogoś to interesuje to na necie jest już spolszczenie
Dzięki za cynk  :)  
Teraz tylko czekać na ten patch na mgłę co podobno ma być jeszcze w tym tygodniu.

DzikiBen

DzikiBen

Użytkownicy
Niewielki Mistrz Gothica
posty638
Propsy602
ProfesjaSkrypter
  • Użytkownicy

DzikiBen

Risen
#519 2009-10-08, 22:01(Ostatnia zmiana: 2009-10-08, 22:13)
Miasto w srisenie jest bardziej ubogie, niż stary obóz. ogółem wyspa zdaje się być mniejszą nawet od khorinis z G2 z wyłączeniem górniczej doliny i irdorath. mam nadzieje, że podziemia, o których wspminał SoMe w dużym stopniu zrekompensują te spore braki.

0 użytkowników
Do góry