[Blender] Bone Heat Weighting: failed... 5582 5

O temacie

Autor R4zor

Zaczęty 18.04.2017 roku

Wyświetleń 5582

Odpowiedzi 5

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
[Przyłączanie kości do modelu do gothica oczywiście :D]
Mam pewien problem z przyłączeniem kości do modelu. Kiedy klikam Object > Parent > with Automatic Weights x2 wyskakuje mi błąd:

Próbowałem działać wg tego poradnika:
https://www.youtube.com/watch?v=IZPqxADetWE

Niestety, pojawiają się następujące problemy:

Pytanie jest następujące: Zrobić to tak jak jest pokazane na tym poradniku? (Kiedy upraszcza mi model, widać jak tekstura się rozjeżdża, a gdy klikam "recalculate" trochę ścianek znika) Umiem naprawić ścianki, ale co z teksturą? Będę musiał na nowo to jakoś zrobić? Czy jest jakiś inny sposób na rozwiązanie problemu?

Sawik

Sawik

Użytkownicy
Rebel
posty4772
Propsy3197
ProfesjaNierób
  • Użytkownicy
  • Rebel
Mi to wygląda na odwrócone normalne (classic), ale może to być wina kąta screena.

Życzę wam seksu analnego po stronie biernej.
Dropbox +500 mb na start
LowPoly
Wykonanie modelu niskopoligonowego to sztuka kompromisu. Nie jest to jedynie uproszczenie modelu wysokopoligonowego, ale głęboka modyfikacja oraz podejmowanie decyzji często zmieniających wygląd pierwotny obiektu, tak by przy najmniejszej ilości trójkątów uzyskać jak najwierniej odwzorowany kształt oryginału. Nie można też zapomnieć o tym iż musi nadal wyglądać przekonywająco i tak balansować by uzyskać efekt optymalny.

Podstawowym założeniem jest, że model nie powinien mieć zbędnych, niewidocznych dla gracza detali włączonych w geometrie. Większość obiektów jakie znajdują się w grze powinna prezentować się najlepiej z odległości około 3-5 metrów. Wszelkie detale, które zanikają, wydają się płaskie lub zlewają się z bryłą modelu należy uznać za zbędne i pozostawić je na normal mapie.

Fakt, iż gracz będzie w stanie podejść bliżej do obiektu i zobaczyć go z mniejszej niż 3m odległości nie powinno stanowić większego problemu, gdyż większą rolę odgrywają wtedy tekstury oraz dodatkowy detal zależny od materiału obiektu. To właśnie kompromis między wydajnością, a szczegółowością otoczenia.

Detal, którego nie widać z 3-5 metrów nie powinnien istnieć w geometrii modelu.
Krawędzie znajdujące się blisko siebie, które zlewają się z większej odległości należy uprościć do wspólnej płaszczyzny

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
Tzn. jakby to ująć... może opiszę co ja wgl robię, po kolei (+ screeny):
1. Najpierw otwieram zapisany pancerz (plik 3ds - wiem, że później w gothicu musi być .asc).
2. Później wczytuję jakiś przykładowy asc z gothica, na tym samym planie/wartwie (Pal_h).

3. Usuwam model gothicowej zbroi, zostawiam same kości.
4. Zaznaczam model i kości (jako głw zaznaczenie - kości) i klikam  parent itd (automatic weights).

5. Wyskakuje mi tytułowy błąd, a gdy próbuję coś zdziałać npdst. powyższego poradnika (filmik - remove Doubles, Normals: Recalculate ), model się "psuje" ("flipują" się te ścianki właśnie i zakłamuje się tekstura). Po tych "zabiegach" model daje się złączyć z kośćmi , tyle że nie chcę takiego efektu załamanej tekstury :(, ścianki to wiadomo, że mogę odwrócić.

PS: To mój pierwszy model pancerza do gothica, wiedziałem że nie obejdzie się bez problemów...

wietrzyk

wietrzyk

Użytkownicy
Black Eye Games
posty435
Propsy390
ProfesjaGrafik 3D
  • Użytkownicy
  • Black Eye Games
Jak potrzeba to oskinuję Tobie ten model w parę minut, tutaj jest klasyczny błąd korzystania z auto riggerów, złapało wagi nie ta gdzie trzeba, przez to masz taki efekt:
Spoiler

Jak sąsiednie fejsy ręki i korpusu są za blisko kości to złapie nie tylko rękę ale też korpus, przez co zaczyna prześwitywać model, bo dociąga fejsy do tej kości co nie trzeba. Możesz ręcznie podmalować model, polecam swoją drogą naukę skinowania, nie jest to takie trudne, a na tak prostym modelu, jest to jeszcze prostsze.

R4zor

R4zor

Użytkownicy
posty456
Propsy141
ProfesjaGracz
  • Użytkownicy
No właśnie oto chodzi, że te kości wcale nie chcą się złączyć z modelem. Trudno, jutro coś tam popróbuję, jak się nie uda, wtedy się odezwę i będę błagał o pomoc :D.

KornikS

KornikS

Użytkownicy
posty104
Propsy72
NagrodyV
ProfesjaGrafik 2D
  • Użytkownicy
http://themodders.org/index.php?topic=25942.0

Poradnik niby do 3DS Max'a, ale może coś pomoże (o ile już go nie widziałeś).

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.
0 użytkowników
Do góry