Inna twórczość > Webmastering
ASP.NET MVC vs DJANGO vs RUBY ON RAILS
(1/1)
neko:
Cześć, ma ktoś jakieś doświadczenie co do pisania backendu w tych technologiach? Aktualnie piszę wszystko w javasciptcie ale chciałbym troszkę bardziej poszerzyć horyzonty i poznać jakiś inny język.C# chyba najbardziej mi odpowiada, znam podstawy, dużo siedziałem w cpp.Co do django i ruby on rails jestem zielony, jakieś podstawy pythona znam.
Jak ktoś coś robił i dana technologia czymś mu podpadła lub przypadła do gustu to chętnie przeczytam opinię :)
Adanos:
Dawno temu coś robiłem w Asp.Net MVC. Jak nie trudno się domyślić po nazwie, wykorzystywany jest wzorzec MVC, albo jego odmiany jak MVVM, co jest na plus. Programowanie można podzielić na część obiektową i deklaratywną. W części obiektowej wykorzystywany jest C# (lub inny język dotnetowy), w części deklaratywnej pisze się, używając danego silnika do renderowania (np. Razor). Składnia jest trochę podobna do HTML czy Javascript. W części deklaratywnej można napisać kod w C#, opakowując go w znaczniki. W części deklaratywnej pisze się głównie interfejs użytkownika, natomiast w części obiektowej logikę aplikacji.
neko:
Źle się zrozumieliśmy, ja znam OOP, wzorzec MVC, działanie view-enginów etc, frontend też całkiem dobrze, tylko sęk w tym że node.js zaczyna sprawiać mi problemy przy niektórych projektach dlatego pytam czy poleciacie którąś z tamtych technologii.
Jurigag:
Jakbym miał wybierać to pewnie bym wybrał asp.net mvc core.
Leinnan:
A mnie z kolei się Django wydaje się dobrym wyborem.
Nawigacja
Idź do wersji pełnej