Inna twórczość > Pisarstwo

Jak pisać cokolwiek

(1/13) > >>

Gother:
Poradnik przeznaczony jest dla modderów, którzy myślą o stworzeniu dobrej fabuły do moda, naszych forumowych pisaczy, którzy zalewają, a konkretnie zaśmiecają dział opowiadania masą chłamu (może ten chłam wkrótce będzie ociupinę lepszej jakości), a także przyszłych pisarzy, grafomanów i wszystkich innych, którzy szukają okazji by dowiedzieć się czegoś nowego. Na początek parę refleksji.
Jak zostać dobrym pisarzem? Dobry pisarz to najprościej ujmując ktoś taki co potrafi podać ludziom to czego chcą. Hitler napisał Mein Kampf i patrzcie gdzie zaszedł. Głosił poglądy, które wielu ludziom odpowiadały, wbił się na szczyt władzy i listę bestsellerów. Podstawowa zasady są dwie. Pierwsza: daj ludziom to czego chcą, druga: tylko umiejętnie.
O poradnikach
Wszystkie zasady pisarskiego fachu nie zmieściłyby się w księdze objętościowo równej encyklopedii PWN. Tym co w tej sprawie zrobiono są zaledwie skrótowce dla młodych, niedoświadczonych (czyt. tępych) lub leniwych, bo równie dobrze można samemu wziąźć kilka książek, trochę je przestudiować (czyt. przeczytać ze zrozumieniem) i wyjdzie na to samo, a może nawet lepiej. Taa zamiast poradnika wystarczy sięgnąć po ulubioną pozycję z półki i poddać krytycznej analizie co można porównać do rozkręcania starego radia w celu sprawdzenia jak ono działa. Gdzieś tam znalazłem, że najefektywniejsza jest nauka z wykorzystaniem kilku metod zdobywania wiedzy. Ja bym zalecił powyższe metody stosowane w kolejności: analiza ulubionej książki (w przeciwieństwie do radia książki nie zepsujesz, chyba), czytanie poradników i znowu analiza książki. Potem kilka lat praktyki (pisać, pisać i jeszcze raz pisać w każdej wolnej chwili) i może nawet ktoś się zainteresuje drukiem/ekranizacją waszych wypocin.
Wracam do tematu.
Dla kogo?
Poniższe poradniki polecam naszym forumowym pisaczom (ludzie przeczytajcie choć pół na Moda Globalnego), a także modderom (żeby fabuła w ich modach była tak dobra jak w moim, a może nawet lepsza) No i polecam także wszystkim którzy się nudzą, a wspomnieć przecież muszę, że czytanie porad zramolałego pisarza jest znacznie ciekawsze i zabawniejsze niż jakikolwiek tekst z tego działu. Oglądając tutejsze opki może zebrać się komuś na wymioty zaś czytając poradniki te poradniki istnieje zaledwie jedna groźba. Mianowicie, komuś odbije szajba i wyda mu się, że po takiej lekturze to książki pisać może, albo co gorsza weźmie się do tego na serio.
No nareszcie, poradniki:
Piszemy bestsellera - cykl artykułów na łamach Fahrenheita. Garść informacji o tworzeniu fabuły, akcji, tworzeniu bohaterów (a także o starych dobrych czasach PRL) napisane przez A. Pilipiuka twórcy nowych przygód Pana samochodzika. Pisarz ten spopularyzował też w Polsce gatunek, ciekawie brzmiący, menel-fantasy (wpisz w google Wesele w Atomicach Mrożka, może nawet masz ten  tekst  w szkolnym podręczniku, przeczytaj połowę, a zyskasz zielone pojęcie jaki to porypany styl). Artykuły są w archiwum pisma Fahrenheit, numery od 24 do 47.
LINK

Galeria złamanych piór, czyli jak nie należy pisać książki - poradnik autorstwa Kresa za jedyne 15 zł. Pisarz ten sławny (podobno publikuje od 20 lat, a ja teraz niedawno dowiedziałem się, że taki wogóle istnieje i kto powiedział, że pisarze w sławie się obracają, jak chcesz sławy to idź do telewizji) No to pisarz ten w formie żartobliwie napisanych (w zasadzie mających wygląd notatek frustrata) felietonów omawia tajniki pisarskiego fachu. Podobno najlepszy poradnik w Polsce niewątpliwie ma tu znaczenie fakt, że autor cytuje fragmenty różnych opowiadań nadsyłanych mu przez początkujących grafomanów (a są to często takie kwiatki, że uszy więdną gdy czytać na głos, tak, są niekiedy tak okropne jak te w naszym dziale) i ładnie je omawia. Komu żal forsy na książkę może szukać poszczególnych artykułów w sieci, ale polecam zacząć od strony autora dział Dokonania i w Kąciki. Właśnie napisałeś opowiadanie i zastanawiasz się nad publikacją? Patrz Dekalog Kresa (tak, to znaczy, żebyś go nikomu nie pokazywał póki co)
LINK

A tutaj artykuł jednego gościa, który przeczytał powyższe poradniki oraz co mu to dało czyli nauczyłem się pisać poprawnie po polsku
LINK

Polskie poradniki, polskich pisarzy, innymi nie radzę sobie głowy zawracać. Jak już wspomniałem to dla leni i nierobów. Jak zamierzasz w przyszłości pisarzem zostać przez czytanie jakichkolwiek poradników to odpuść sobie. Nikła wartość naukowa, takie coś składa się głównie z opisów przeżyć autora od pucybuta do miliardera, czytając w celu nauki pisania oszukujesz sam siebie. Za oszczędzone pieniądze możesz kupić coś ciekawszego niż jego ramolenie.

Jeszcze trochę artykułów:
Jak pisać gier recenzje

10 sposobów na zgnojenie książki
Ucz się, tak wygląda intrygujący tytuł książki/opowiadania/moda

Ewen:
THX Gother.

DzikiBen:

--- Cytuj ---Jeszcze trochę artykułów:
Jak pisać gier recenzje
http://www.gaminator.pl/blog/notka/133,Por...kst%C3%B3w.html
--- Koniec cytatu ---

Gother, zastanawia mnie czy w ogóle czytałeś ten artykuł! Wyrażanie swoich superlatyw oraz subiektywnych opinii ma się nijak do jakiego kol wiek recenzowania gier.

Ewen:
No gier to nie dotyczy, ale opowiadań tak.

Luke_Flamesword:

--- Cytuj ---10 sposobów na zgnojenie książki
--- Koniec cytatu ---
Widzę, że podałeś tekst, który zainspirował Cię do bawienia się w pseudo krytyka literackiego. Twoje posty w dziale opowiadania jak ulał pasują do przykładów z tekstu.  :P

Nawigacja

[0] Indeks wiadomości

[#] Następna strona

Idź do wersji pełnej